Γεια σου
Καταρχάς μού αρέσει να βλέπω θέματα σχετικά με Κύπρο, που ρωτάνε άνθρωποι για τη ζωή στην Κύπρο.
Μένω τα τελευταία 5 χρόνια. Στην πρωτεύουσα, την Λευκωσία.
Σε ενδιαφέρει το κομμάτι της επαγγελματικής αποκατάστασης. Σε ποιον τομέα όμως θα ήταν καλό να διευκρινίσεις. Καθώς ναι μεν υπάρχουν ευκαιρίες, και καλύτερες απολαβές, συνθήκες εργασίας, τις περισσότερες φορές, ωστόσο, δεν είναι όλα τα επαγγέλματα το ίδιο, είτε στην εύρεση εργασίας είτε στις συνθήκες εργασίας.
Επίσης, σε ποια επαρχία της Κύπρου σε ενδιαφέρει να μείνεις παίζει ρόλο τόσο για το κόστος ζωής, όσο και για τις αποστάσεις, τις επιλογές στον τρόπο ζωής, τις επαγγελματικές προοπτικές. Στην πρωτεύουσα και την Λεμεσό είναι πολύ περισσότερες οι ευκαιρίες εργασίας, ωστόσο, και πιο ακριβή η ζωή.
Θετικά
-Οι μικρές αποστάσεις συγκριτικά με Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
-Χειμώνα δεν βιώνεις έντονο, είναι καλοκαίρι από Απρίλη μέχρι και τέλη Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη.
-Ενδείκνυται για οικογενειακή ζωή, είναι πιο ήρεμοι οι ρυθμοί της καθημερινότητας.
-Δεν έχει εγκληματικότητα εδώ σε επίπεδο να ανησυχείς μήπως και σε κλέψουν στο δρόμο ή να φοβάσαι να κυκλοφορείς έξω τα χαράματα. Κλέφτες στα σπίτια δεν είναι σύχνο φαινόμενο, αλλά υπάρχει σίγουρα.
-Έχει καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες με υψηλότερους μισθούς και δυνατότητα ανέλιξης σε σύντομο χρονικό διάστημα
Αρνητικά
-Δεν έχει συγκοινωνίες όπως στην Ελλάδα. Το αυτοκίνητο εδώ θεωρείται απαραίτητο. Τα λεωφορεία σταματάνε στις 21:25 τις καθημερινές και τα Σ/Κ στις 18:00 περίπου. Καμία φορά μπορεί να μην περάσει κι όλας.
-Έχει πολλή ζέστη, ειδικά Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-μέσα Σεπτέμβρη
-Το κόστος ενοικίασης εδώ είναι υψηλό. Στην Λευκωσία, διαμέρισμα [στούντιο] κάτω από 400 ευρώ/μήνα αν βρεις είσαι πάρα πολύ τυχερός. Ενδεικτικά ένα μονάρι είναι από 450-600 ανάλογα, και κάθε έξτρα δωμάτιο ανεβάζει και την τιμή σημαντικά. Στη Λεμεσό είναι ακόμα ακριβότερα. Στις υπόλοιπες επαρχίες, λίγο φθηνότερα.
Το σούπερ μάρκετ είναι στα ίδια επίπεδα με Ελλάδα. Το λεωφορείο είναι 1.50 η μονή διαδρομή και 40 ευρώ το μηνιαίο (φοιτητής έχει 50% έκπτωση). Το ταξί είναι ακριβό, ενδεικτικά μία απόσταση 10 λεπτών θα σου κοστίσει 13-15 ευρώ. Τα φαρμακεία είναι πολύ ακριβά εδώ και οι Ιατροί. Πολύς κόσμος αγοράζει φάρμακα από Ελλάδα καθώς εδώ οι τιμές είναι χ2,χ3,χ5 ανάλογα το φάρμακο. Οι επισκέψεις στους ιδιωτικούς ιατρούς επίσης είναι πολύ ακριβές. Δημόσια Νοσοκομεία υπάρχουν, 10 ευρώ πληρώνεις αλλά περιμένεις ώρες και δεν είναι καλά. Σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία πηγαίνουν οι περισσότεροι, που είναι ακριβά. Αν εργάζεσαι, μπορείς να εγγραφείς στο ΓεΣυ (αφαιρείται από το μισθό σου ένα ποσό και το υπόλοιπο το καλύπτει ο εργοδότης), που καλύπτει τα έξοδά σου σε επισκέψεις Ιατρών κλπ. Πληρώνεις κάποια λίγα ευρώ την επίσκεψη.
Τώρα σε θέμα λογαριασμών για το σπίτι. Είναι πιο φθηνό το νερό (10-12 ευρώ το μήνα), και λίγο το ρεύμα (40-50 ευρώ). Το Ίντερνετ θέλεις 30 ευρώ περίπου το μήνα. Αν και έχει διάφορα πακέτα.
Τα μπαρ, club κλπ κλείνουν στις 2-3 το πρωί. Να βγεις έξω να φας, να πιεις μπορείς να βρεις με 3 ευρώ το ποτό (μία μπύρα), ωστόσο μπορείς να βρεις και ποτό με 15-20 ευρώ. Ανάλογα το κατάστημα στο οποίο θα πας. Έχει φθηνά, μεσαίας κλίμακας και ακριβά. Πίτσα με 5 ευρώ βρίσκεις, έχει και με 20 ανάλογα το κατάστημα πάλι. Πίτα σουβλάκι έχει και με 2.5 ευρώ έχει και με 6... Γενικά, είναι πιο ακριβά από Ελλάδα.
Δεν μού έρχεται στο μυαλό κάτι άλλο. Ρώτα ό,τι θες.