Οσοι ξερω που εγιναν απο ΗΜΜΥ προγραμματιστες το μετανιωσαν που περασαν εκειπερα
Συμφωνώ και είναι λογικό. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στους ΗΜΜΥ οι ΗΜΜΥ κάνουν πολύ παραπάνω φυσική από εμάς γιατί ασχολούνται με άλλα πράγματα. Είναι διαφορετικές σχολές... Στο ceid αναφέρθηκα, όντως το να πας στους ΗΜΜΥ ενώ θέλεις να γίνεις πληροφορικός είναι missed opportunity. Άλλο Μηχανικός Υπολογιστών, άλλο ηλεκτρολόγος.
Αμα θες πληροφορικη πας 4ο πεδιο και καθολου 2ο πεδιο. Το διαβασμα που θα ριξεις σε φυσικη κλπ στην σχολη αμα το ριξεις σε κωδικα θα μαθεις παρα πολλα. Οτι εχει να κανει με software το μαθαινεις σε σχολη πληροφορικης.
2ο πας, από τεταρτο τυχερός θα είσαι αν περάσεις σε κάποια σχολή που δεν είναι οικονομική πληροφορική (όπως ΟΠΑ και ΠΑΜΑΚ) αλλά σε κάποια σχολή βαρβάτη και πλήρης ως προς την επιστήμη των υπολογιστών (πχ ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης) αυτές είναι προσβάσιμες και από το 4ο πεδίο αλλά αν περάσεις εκεί κάνε μια επανάληψη την φυσική, μπροστά σου θα την βρεις.
Μόνο που το να είσαι Μηχανικος Υπολογιστών και άρα να ασχολείσαι πολύ με το hardware κομμάτι είναι ένα άλλο path. Η αγορά softwarαδες κατά βάση θέλει και πολλά παιδιά προς τα εκεί προσανατολίζονται.
Το ceid σου δίνει πολλούς δρόμους και στο 4ο έτος έχεις πλέον (με το νέο πρόγραμμα σπουδών) ΜΟΝΟ 1 υποχρεωτικό μάθημα και όλα τα άλλα είναι επιλογής. Το πρόγραμμά μας είναι πληρέστατο σε θέματα software και σε θέματα hardware. Σε εμάς έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις που θα κατευθυνθείς αφου 3 χρόνια έχεις κάνει την "ξενάγηση" σε όλους τους τομείς, η ελευθερία αυτή της επιλογής είναι μεγάλο προνόμιο και δεν θα πρέπει ένα παιδί λυκείου να την χάσει.
Το τι θέλει η αγορά είναι άλλη συζήτηση, ΔΕΝ υπάρχει ανάγκη για software όταν δεν έχουμε hardware, όσο εξέλιξη έχουμε στον έναν τομέα άλλη τόση έχουμε πάντα και στον άλλο, είναι αλληλένδετα...
Και εγώ στο λύκειο έλεγα ότι θέλω να ασχοληθώ με software, και με game development τώρα όμως ακόμα με software θέλω να ασχοληθώ αλλά με το κομμάτι του προγραμματισμού συστημάτων και της παράλληλης επεξεργασίας, που αν και κατατάσσονται στο software, μάντεψε, θέλουν καλή γνώση αρχιτεκτονικής υπολογιστών (δηλαδή hardware). Ένα παιδί λυκείου δεν έχει γνωρίσει επαρκώς την επιστήμη των υπολογιστών, ας μην τον/την περιορίζουμε λοιπόν από τώρα...
τέλος, η απάντηση μου κινείται γυρω από το επιχείρημα της «μέτριας προσπάθειας».
Κατεύθυνση μέτριας προσπάθειας ΔΕΝ είναι το 4ο πεδίο. Το 4ο πεδίο είναι το πεδίο των οικονομικών τελεία. Όποιος θέλει να πάει οικονομικά στρέφεται εκεί, όσο καλός και αν είναι. (Μόνο τα μόρια του ΔΕΤ ΟΠΑ να δεις καταλαβαίνεις ότι στο πεδίο αυτό υπάρχουν παιδιά που έριξαν πολύ μεγάλη προσπάθεια)