Μαθηματικά για...γερούς λύτες

Giorgio-PD

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Γιάννης Καλλιατζής αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 188 μηνύματα.
Ιδού ένα καλούτσικο αινιγματάκι μαθηματικών που άκουσα σήμερα στο σχολείο:

Τα παιδιά ρωτήσαν το δάσκαλό τους πόσο χρονών είναι. Αυτός τους απάντησε : Όταν είχα την ηλικιά που έχει σήμερα ο γιος μου, είχα την τετραπλάσια ηλικία από αυτόν. Σήμερα, αν προσθέσουμε τις τωρινές ηλικίες και των δυο μας, θα έχουμε άθροισμα 119.

Ποια είναι η ηλικία του δασκάλου?

"Το αίνιγμα είναι από το περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ"

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εχω βρει μια λυση αλλα μου βγαζει δεκαδικους αριθμους.
Θα σας παρεθεσω την λυση μηπως και βρειτε καποιο λαθος.

Εστω η ηλικια του πατερα και η ηλικια του γιου

Τοτε εχουμε τις σχεσεις:

(1) Οπου ομεγα η ηλικια του γιου οταν ο πατερας ειχε την σημερινη ηλικια του γιου.

Τοτε (2) οπου αλφα η ηλικια του πατερα οταν γεννηθηκε ο γιος.

(3) Αφαιρουμε απο την τωρινη ηλικια του πατερα την τωρινη ηλικια του γιου για να βρουμε το αλφα.

(2),(3) (4)

Αντικαθιστουμε στην (4) την (1) και εχουμε:
(5)

Αντικαθιστουμε την (5) στην αρχικη σχεση και εχουμε:

(5)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ιδού ένα καλούτσικο αινιγματάκι μαθηματικών που άκουσα σήμερα στο σχολείο:

Τα παιδιά ρωτήσαν το δάσκαλό τους πόσο χρονών είναι. Αυτός τους απάντησε : Όταν είχα την ηλικιά που έχει σήμερα ο γιος μου, είχα την τετραπλάσια ηλικία από αυτόν. Σήμερα, αν προσθέσουμε τις τωρινές ηλικίες και των δυο μας, θα έχουμε άθροισμα 119.

Ποια είναι η ηλικία του δασκάλου?

"Το αίνιγμα είναι από το περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ"
έστω η ηλικία του δασκάλου τώρα ως Χ. σήμερα ο γιος του έχει ψ ηλικία. Χ+Ψ=119. επίσης Ψ=4*ω όπου ω η παλιά ηλικία του γιου. επίσης Χ-Ψ=Ψ-Ω. Νομίζω με αυτά βγαίνει... θα το κάνω άμα δεν με προλάβει κανείς.

119-Ψ-Ψ=Ψ-Ω=> 119-3Ψ=-Ψ/4 => 11Ψ/4=119 => Ψ= και ναι βγαίνει πάλι όπως πάνω... :S

Επαλήθευση. ήταν στην ηλικία του γιου του πριν 75,73-43,27=32,46 χρόνια. ο γιος του πριν 32,44 χρόνια ήταν 43,27-32,46=10,81 ... 43,27/10.81=4

άμα το πάρουμε με μήνες ή μέρες θα βγει κάτι καλύτερο?

Τελευταία επεξεργασία:
Εχω βρει μια λυση αλλα μου βγαζει δεκαδικους αριθμους.
Θα σας παρεθεσω την λυση μηπως και βρειτε καποιο λαθος.

Εστω η ηλικια του πατερα και η ηλικια του γιου

Τοτε εχουμε τις σχεσεις:

(1) Οπου ομεγα η ηλικια του γιου οταν ο πατερας ειχε την σημερινη ηλικια του γιου.

Τοτε (2) οπου αλφα η ηλικια του πατερα οταν γεννηθηκε ο γιος.

(3) Αφαιρουμε απο την τωρινη ηλικια του πατερα την τωρινη ηλικια του γιου για να βρουμε το αλφα.

(2),(3) (4)

Αντικαθιστουμε στην (4) την (1) και εχουμε:
(5)

Αντικαθιστουμε την (5) στην αρχικη σχεση και εχουμε:

(5)
Και εγω το εκανα και βρηκα αυτο που λες και εσυ και ο dannaros ουσιαστικα ειναι 78 ο δασκαλος και 43 ο γιος το 119

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Και εγω το εκανα και βρηκα αυτο που λες και εσυ και ο dannaros ουσιαστικα ειναι 78 ο δασκαλος και 43 ο γιος το 119
ξέρω εγώ, ίσως θέλει ακριβή ηλικία με τρίσεκτα έτη και κτλ. αλλά δεν πιστεύω ο καθηγητής να ήταν τόσο τυχερός εκείνη την ημέρα, ώστε να τον ρωτήσουν οι μαθητές όταν έστρωνε τόσο ωραία το πρόβλημα :D:D
ΡΕ το βρήκα, είναι 77 και 44 !!! γιατί 77-44=33

44-33=11

44/11=4 !!!

μαλακία σοζ. έγραψες 78 και 43 που το άθροισμα κάνει 121 και μπερδεύτηκα ...

Εγώ πάλι βρήκα την ίδια λύση με τον @Mercury

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back