Κορωνοϊός: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Έλληνα στη Σουηδία - «Με αντιμετώπισαν σαν λεπρό»

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Η Σουηδία εμφανίζει μία εικόνα διαφορετική από αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τον κορωνοϊό, λέει Έλληνας που ζει στη Στοκχόλμη περιγράφοντας την εμπειρία του από τη νόσο

Μία συγκλονιστική μαρτυρία καταθέτει ένας Έλληνας που ζει στη Στοκχόλμη περιγράφοντας την εμπειρία του από τη νόσο του κορωνοϊού και το πώς αντιμετωπίστηκε από το σουηδικό σύστημα υγείας.

Με την μαρτυρία που ανάρτησε στο facebook υποστηρίζει ότι η Σουηδία εμφανίζει μία δημόσια εικόνα διαφορετική από αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τον covid-19.

«Να ειμαι λοιπόν πάλι έξω. Οχι απο το νοσοκομειο. Απο το σπίτι μου. Δεν ειμαι καν ενα καταγεγραμμενο επισημα περιστατικό για το Σουηδικο κράτος. Είμαι ενας απο τους ανώνυμους πασχοντες που είτε επιβιωνουν είτε πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπιτι τους. Δύο εβδομάδες μάχη με τον κορωνοιό. Ύψηλος πυρετός, βήχας, πόνοι στο σώμα, σπασμοι. 14 μέρες συνεχους αγωνιας. Δίπλα η Karin σε κάθε δύσκολη στιγμή μου. Κρατούσε το χέρι μου και απoκοιμόταν δίπλα μου. Δύο εβδομάδες που έφτασαν ωστε οποια αγάπη και θαυμασμό είχα για το Σουηδικό κράτος να την εκμηδενισουν.

Μία χώρα που είναι τυλιγμένη με τον μύθο του κράτους που μάχεται ανά το κόσμο για τις ανθρώπινες αξιες καταδικάζει σε θάνατο οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην οικονομική του ανάπτυξη.

Αυτό που μου έκαναν οι υπάλληλοι αυτού του κράτος, το ιατρονοσηλευτικο προσωπικό τους, όταν ζήτησα την βοήθεια τους την 11η μέρα εύχομαι να μην το πάθει άλλος άνθρωπος αλλά εύχομαι οι ίδιοι να ζήσουν τα χειρότερα και να ψοφήσουν σαν αδεσποτα σκυλιά στον δρόμο όπως κόντεψα εγώ όταν με ξεφόρτωσαν στον δρόμο έξω απο την κλειδωμένη πόρτα των επειγόντων περιστατικών με 39.5 πυρετο και μια υπόσχεση ότι ερχονται να με πάρουν μέσα. Ποτέ δεν ήρθαν και παρέμεινα 45 λεπτα στο έλεος του κρύου ανέμου. Είχα για αυτούς την Πανώλη του Μεσαίωνα. Είχα όμως λάδι ακόμα στο καντήλι μου. Καθίκια..


Δεν θελω να κανω τον γενναιο όμως η αλήθεια ειναι ότι μετα απο αρκετες εμπυρετες ημερες δεν φοβομουν για την ζωη μου. Τακτοποιησα τις οικονομικες μου υποχρεωσεις, μετεφερα τα χρηματα σε μελη της οικογενειας μου ωστε αν δεν υπαρξει καλη εκβαση να μην εχουν αλλα στο κεφαλι τους. Εδινα τον αγωνα μου και οτι προκυψει.. Μια φορα μονο εβαλα τα κλαμματα. Οταν η συντροφος μου μου ειπε για εναν 35 χρονο πατερα τριων παιδιων οπου πηγε το ασθενοφορο στο σπιτι το οποιο μαλιστα καλεσε η συζηγος του για δευτερη φορα και τους ειπαν οτι δεν θα τον παν στο νοσοκομειο γιατι δεν ειναι γέρος και ειναι δυνατος και θα τα καφερει. Την αλλη μερα πεθανε. Για αυτον τον ανθρωπο εκλαψα. Οχι για μενα. Για εμενα δακρυ δεν εχυσα. Η συντροφος μου ναι. Εγω οχι. Οργη ενιωθα και νιωθω ολο αυτον τον καιρο. Οχι φοβο. Οργη διοτι το ανεπτυγμενο κατα τα αλλα αυτο κρατος με την προσδοκια της ολοενα και μεγαλυτερης αναπτυξης εχει χασει αυτο που ονομαζεται ανθρωπισμος και υπερισχυει η βαρβαροτητα που συντροφευουν τα οικονομικα διαγραμματα.

Το Σουηδικο μοντελο λοιπον.

Η συντροφος μου δουλευει σαν νοσοκομα σε νοσοκομειο. Δεν την ειχαν καν ενημερωσει οτι οι ασθενεις της ηταν υποπτοι για κορωνοιο. Οταν εγω κολλησα με αντιμετωπισαν σαν λεπρο. Οπως σας λεω. Σαν λεπρο. Το Σουηδικο μοντελο ειναι το εξης. Μας συμφερει μακροπροθεσμα οικονομικα να παρουμε μετρα? Οχι. Θα μας κοστισει πολυ περισσοτερο αν προσπαθησουμε να περιορισουμε την εξαπλωση. Ολα τα παιδια σχολειο λοιπον. Τωρα το αν κολλησουν μετα τους γονεις και τους παπουδες ααααα εκει ειναι θεμα ατομικης ευθυνης. Και βεβαια θα πανε σχολειο. Πως αλλιως ο μπαμπας και η μαμα θα πανε στην δουλεια τους. Η αξια της ανθρωπινης ζωης δεν ειναι δυνατον να κοστολογηθει. Το ποσο που δινουν για συνταξεις και την υποστηριξη των ασθενων εχει γνωστο κοστος. Οπως και το αβασταχτο κοστος του να παρουν μετρα. (Αβασταχτο. Που ομως η Ελλαδα των μνημονιων το δεχτηκε για να σωσει τους πολιτες της). Αν βαλεις λοιπον τα εξοδα που θα προκυψουν απο περιοριστικα μετρα δεν τους βγαινει με τιποτα. Ασε τους να πεθανουν λοιπον. Λεει ο πινακας λοιπον οτι στην Σουηδια εχουμε σημερα περιπου 9000 περιστατικα και πεθαναν 800. Αμ δε, εμενα δεν με εχουν μεσα. Οπως και αυτους που πεθαινουν στα σπιτια τους. Test? Τι λες τωρα. Δεν εχει νοημα. Ασε που χαλαει και την στατστικη εικονα τους προς τα εξω. Το ιδιο ειναι 9000 και το ιδιο ειναι 60000?. Οχι δα μην τρελλαθουμε. Το ιδιο 800 θανατοι αντι 5000? Φυσικα οχι. Ας μην χαλασουμε λοιπον το image του κρατους, Κανουν καλα την δουλεια τους οι εδω αρχες.

Να αγαπαμε την Ελλαδα. Να μην μιλαμε υποτιμιτικα για αυτην. Δεν εχουμε τα χρηματα των πλουσιων ευρωπαιων αλλα εχουμε φιλοτιμο και ανθρωπια. Εν ετη 2020 ακομα διδασκουμε πολιτισμο».


Πηγή
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 1,456 μηνύματα.
Εσύ που ζεις τώρα εκεί, σε πόσο μεγάλο βαθμό πιστεύεις ότι αυτά που λέει όντως ισχύουν;
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Λόγω της "υπερμετανάστευσης" με λογική βίαιης ενσωμάτωσης χωρίς ιστορική συνέχεια αφού πριν τον 8ο αιώνα δεν υπήρχε Σουηδία, οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν τους πάντες πλέον ως στατιστικά στοιχεία και ένα φορολογικό μητρώο άσχετα αν είσαι ή όχι μέλος της ΕΕ. Μάλιστα δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια σε πολίτες εκτός ΕΕ. Δεν έχουν ιστορικό και κοινωνικό συναίσθημα (empathy) αφού δεν υπάρχει εθνική υπερηφάνεια όπως συμβαίνει στην Αυστρία ή Γαλλία. Η ιστορία τους δεν περιέχει απειλή συνόρων. Το έθνος αυτό μόνιμα κοιμάται και βλέπει τον υπόλοιπο κόσμο να τους φαίνεται παρανοϊκός.

Η κοινωνία λειτουργεί με ηλεκτρονικό χρήμα, πιστωτικές κάρτες και όλα κοστίζουν ως δαπάνες ημερήσιες. Έτσι η χώρα ευημερεί, όλοι ή σχεδόν όλοι εργάζονται κατά κάποιο τρόπο, καθώς υπάρχουν άπειρα παρασιτικά επαγγέλματα υπηρεσιών που συντηρούνται από τις ημερήσιες δαπάνες κατά κεφαλή πολίτη. Υπάρχουν επιδόματα για πάσης φύσεως κοινωνική εξαίρεση μέχρι και ιδιαιτερότητας υπό συνθήκη. Οι Σουηδοί εκ φύσεως δεν διαμαρτύρονται αν κάνει κάτι στραβά το κράτος ή αν κάποιος νόμος δεν έχει λογική ή θίγει τον πολίτη, παρά μόνο αν ο γείτονας ή ο συμπολίτης δεν πάει σύμφωνα με αυτό που λέει το κράτος. Επικρατεί "χαφιεδισμός" καθώς όλοι επιδίδονται σε έναν αγώνα καλύτερου πολίτη με βάση το πρότυπο. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση "σοσιαλισμού" περί ισότητας αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους.

Οι κοινωνικές ανισότητες είναι εμφανείς σε ημερήσια βάση. Όλοι οι πολίτες είναι δικτυωμένοι με τον "μεγάλο αδερφό" που είναι η Σουηδική Εφορία (Skatteverket). Aστυνομία, βαθύ κράτος, ...μέχρι τα καταστήματα, οι τράπεζες και το γυμναστήριο συνδέονται με την Εφορία μέσω ενός μητρώου. Οι μελαμψοί μετανάστες που έρχονται από την Ελλάδα και στοιβάζονται σε πολυκατοικίες στις μεγάλες και μικρές πόλεις σε πρώτη εικόνα, εργάζονται στις τοπικές βιομηχανίες ή φοιτούν στα Σουηδικά σχολεία. Βλέπεις 30χρονους Ahmed να πηγαίνουν σχολείο με συμμαθητές 16χρονους. Η δεύτερη εικόνα είναι ότι η Σουηδία έχει πολλές no-go και vulnerable περιοχές καθώς οι μετανάστες επιδίδονται σε διάφορα αρχαία επαγγέλματα ή και βια. Σεξουαλικά τη βρίσκουν όλοι με όλους και όλα αρκεί η συναίνεση και φυσικά η διακριτικότητα. Σαν χώρα μου δείχνει μια εικόνα, ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός και αξίες. Υπάρχει ανυπέρβλητο εγώ, μοναχικότητα και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Ή μάλλον δεν υπάρχει η ανθρωπιστική αξία. Υπάρχει η κρατική ψυχρή βοήθεια με κανονισμούς, αλλά με ωράριο υπηρεσίας εκτός από Σαββατοκύριακο και αργίες.

Ήδη από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση της μετανάστευσης στον κόσμο, καταλαβαίνετε πόσοι Abdull έχουν ενσωματωθεί σε ένα "καταναλωτικό" προφίλ, δηλαδή, κινούν την αγορά αγοράζοντας πλαστική σαβούρα καθώς η Σουηδόφωνη κοινωνία τους κρατάει στο περιθώριο. Τους "χρησιμοποιεί" υπό μια έννοια με βαθύτερα αίτια. Η Volvo ήδη περνάει άσχημες μέρες με μαζικές απολύσεις καθώς έγινε Κινέζικη βιομηχανία και έχει περιοριστεί μόνο στα Λεωφορεία και στα Φορτηγά. Η δε Saab από αυτοκίνητα κατέληξε να είναι θυγατρική της Volkswagen μαζί με την Scania. Στη Σουηδία αν δεν μιλάει κάποιος Σουηδικά δεν έχει ελπίδες να επιβιώσει με κάποια εργασία. Η κοινωνία είναι αρκετά τοπικιστική και μονόχνωτη. Ακόμη και η δεύτερη γενιά μεταναστών δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τη διεθνή γλώσσα του εμπορίου. Σουηδικά ή το χάος...
 
Τελευταία επεξεργασία:

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,548 μηνύματα.
Υπαρχουν κι αλλες παρόμοιες εμπειρίες;
Ακόμη και η δεύτερη γενιά μεταναστών δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τη διεθνή γλώσσα του εμπορίου. Σουηδικά ή το χάος...
Κι όμως γενικότερα οι Σκανδιναβοί έχουν ισως το μεγαλυτερο ποσοστο αγγλομαθειας στον κοσμο.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 26,972 μηνύματα.
Η Σουηδία έχει γίνει failed state πλέον.
Η Ελλάδα όντως έβαλε τα γυαλιά στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή την φορά.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Υπαρχουν κι αλλες παρόμοιες εμπειρίες;

Κι όμως γενικότερα οι Σκανδιναβοί έχουν ισως το μεγαλυτερο ποσοστο αγγλομαθειας στον κοσμο.

...και απαντούν στα emails σε Σουηδικά ή στο λένε ευγενικά να τους απαντήσεις σε Σουηδικά. :P Tα Αγγλικά τα μιλούν υπό "πίεση" και όχι με κέφι. Οι νεότερες γενιές δεν ιδρώνουν και τόσο για τα Αγγλικά όσο οι παλαιότερες γενιές Σουηδών.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,548 μηνύματα.
Προπερσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα όλοι οι Σουηδοι που γνωρισα μου μιλούσαν σε άπταιστα αγγλικα, καλυτερα απο μένα, παρα το προφισιενσυ μου...
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Τα Αγγλικά στη Σουηδία είναι ένα από τα 3 εθνικά εξεταζόμενα μαθήματα στη βαθμίδα 3, 6 και 9 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η βαθμίδα 9 αντιστοιχεί σε μαθητές 14-15 ετών. Άλλο ότι τη μιλάνε σαν γλώσσα, απλά δεν το επιδιώκουν.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Να συμπληρώσω ότι η Σουηδία σαν κοινωνία ενδιαφέρεται πρωτιστώς για την δημόσια εικόνα του κράτους. Όλη τους η ενέργεια διοχετεύεται στον κρατικό μηχανισμό και στον αυτοματισμό. Όλοι μπαίνουν σε κτίρια με ειδικό θυροτηλέφωνο που πρέπει να πιέσεις κουμπιά: από το δικαστήριο μέχρι το πιο απλό σχολείο! Υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ιδιωτικότητας στον χώρο εργασίας και ο χρόνος είναι μέρος της δουλειάς. Έτσι ακόμη και μια πληροφορία μπορεί να πιστωθεί με κάποιο ξαφνικό...Iban που θα σταλεί ταχυδρομικά στο σπίτι. :P Έτσι οι Σουηδοί μόλις τελειώσει η δουλειά, αποσύρονται σαν τις κότες στο κοτέτσι τους. Δεν υπάρχει η προσωπική απόλαυση της ζωής επειδή δεν σκέφτονται έτσι.

Από την άλλη η Αυστρία όμως είναι πιο εξελιγμένη στους κρατικούς μηχανισμούς και στον αυτοματισμό. Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία λειτουργεί απίστευτα καλά αλλά κάπως "αυτόνομα" από την γενική γραμμή της Καγκελαρίας. Μακάρι η Ευρώπη να έπαιρνε μαθήματα τοπικής αυτοδιοίκησης από την Αυστρία ή την Ελβετία!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Σουηδοί πολίτες...

1586644291948.png


1586644474138.png


Eίναι κάπου 100 m από εδώ που μένω. :P
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

O μέσος Έλληνας φαντάζεται ότι η Σουηδία είναι κάτι τέτοιο

1586645135478.png


και βλέπει καθημερινά την επόμενη φωτογραφία όταν έρχεται στην Σουηδία:

1586645812323.png

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

1586646080079.png
 
Τελευταία επεξεργασία:

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 26,972 μηνύματα.
Είναι λυπηρό να βλέπεις ότι η Σουηδία που μέχρι πριν 10 χρόνια ήταν πρότυπο για όλες τις χώρες της Ευρώπης να έχει μετατραπεί σε χώρα του Αραμπα.Ευχομαι να μην συμβεί και εδώ κάτι τέτοιο.😥😥😥😥😥😥😥
 

Κλημεντίνη

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Κλημεντίνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 1,656 μηνύματα.
Πάντως παρα πολλοί επιστήμονες( μεσα κι η αδερφή μου😅) υπέγραψαν οτι οι Σουηδοί συμμετέχουν σε ενα Πείραμα χωρίς την θέληση τους. Κανεις δεν ξέρει που θα βγει ολα αυτό.
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,779 μηνύματα.

Είμαστε πολύ λίγοι για να κουνάμε το δάχτυλο στους Σουηδούς. Στην Ελλάδα η τακτική να μην υπάρχει καθόλου είσοδος, ούτε ετήσια κατώτατη συμμετοχή ασθενή για περίλθαψη και φάρμακα απλώς δεν δουλεύει, ούτε μπορεί να δουλέψει.

Στην Ελλάδα αρκετά νοσοκομεία της επαρχίας δεν έχουν βασικές ειδικότητες αν και έχουμε περίσσεια ιατρών. Οι διοικητές το μόνο που τους ενδιαφέρουν είναι οι δημόσιες σχέσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα και όχι να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Είμαστε μια κουμουνιστική στη νοοτροπία χώρα. Η δεξιά μας (ΝΔ), είναι αριστερά για τους άλλους. Ο Σαμαράς το σοσιαλιστικό σύστημα υγείας της Σουηδίας ήθελε να εφαρμόσει και δεν μπορούσε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Akiko έχεις εν μέρει δίκιο. Σαφώς η ΝΔ να την κάνει ο θεός δεξιά με τα αριστερά σκύβαλα στο κόμμα και την νοοτροπία του κοτζαμπάση από εποχής Αβέρωφ, αλλά όχι ότι και η Σουηδία ότι πάει πίσω. Αν έρθεις έστω και λίγο να μείνεις θα δεις μεγάλες διαφορές με χώρες όπως Ολλανδία ή Γερμανία προς το χειρότερο. Η Ελλάδα είναι μια ειδική κατηγορία χώρας που έχει επιδοματικό ιδεοληπτικό κομμουνισμό χωρίς τάνκς στην Ευρώπη. Βέβαια ο χαζολαός της πιστεύει ότι έχουμε δεξιά, κέντρο, μέση, πόδια, πλάτη. Καλά κάνει αφού η αντίληψή του λόγω παιδείας αυτό του επιτρέπει.

Η Σουηδία είναι μια άλλη κατηγορία χώρας με σοσιαλιστική μοναρχία αλλά η χώρα λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση σε κακοσχεδιασμένη πλατφόρμα. Το ταμείο να είναι καλά και τα προϊόντα μουχλιασμένα. Είναι πολύ αμφιλεγόμενη η κοινωνική σχέση πολίτη - κράτους. Οι "αθλητικοί" Σουηδοί με το άπλυτο ξανθό αχτένιστο μαλλί και τα second hand ρούχα, έχουν και αυτοί τα "δικά" τους. Έξω από το φράχτη δεν μπορείς να δεις τα φίδια στη βάση του. Μπορεί να έχει τεχνολογική καινοτομία, δημόσιο με εργολαβίες δηλαδή, υπηρεσίες που φορολογούνται πάνω από το 55% του εισοδήματος (με τις κατηγορίες φόρων εισοδήματος, τοπικού φόρου, φόρου εκκλησίας, ραδιοτηλεόρασης, ανακύκλωσης-βιώσιμης ενέργειας κλπ) αλλά η τακτική τους δεν αποδίδει. Δεν υπάρχει προσανατολισμός της κοινωνίας. Ο κόσμος χάνει τις δουλειές του με 2-3 μήνες μόνιμη απασχόληση επειδή η ευθεία παλινδρόμησης (κόστους-οφέλους) εμφανίζει μεγάλο σφάλμα. Δεν δίνουν δεκάρα στην σημασία καλής αμειβόμενης εργασίας, στην κοινωνική ευημερία μέσω κανονικής εργασίας, παρά μόνο να φαίνεται ότι λειτουργεί το κράτος άψογα! Βλέπεις έχουν απίστευτη ικανότητα να βγάζουν καλή εικόνα χώρας προς τα έξω. Μπορείς να γνωρίσεις πολύ καλά παιδιά Σουηδούς που βρίζουν με τα χειρότερα λόγια τη χώρα τους γιατί ...δεν μπορούν να ορθοποδήσουν επαγγελματικά με αυτό που σπούδασαν επειδή η trial period τους έστειλε σπίτι τους. Η μέση εκπαίδευση ιδίως στα βασικά μαθήματα έχει πιάσει πάτο σε αξιολογήσεις καθώς την ύλη που κάνουν 15χρονοι σε άλλες χώρες την κάνουν σε παιδιά 5 χρονών. Οι μαθητές δεν κατανοούν έναν απλό πολλαπλασιασμό καθώς η τριγωνομετρία είναι ανύπαρκτη από την ύλη! Η εντολή του υπουργείου είναι: οι μαθητές να είναι ήρεμοι και οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν όσο οι μαθητές να είναι ήρεμοι. Οι εκπαιδευτικοί με αυτές τις σοσιαλιστικές "ιδέες" τραβάνε τα μαλλιά τους και μάλλον από την επόμενη χρονιά θα γίνουν πάλι μεταρρυθμίσεις των μεταρρυθμίσεων σε μια δύσκολη μαθησιακή διαδικασία...αλλά η Σουηδική λογική των μεταρρυθμίσεων ακολουθεί την Ελληνική πολιτική παράδοση στις μεταρρυθμίσεις.

Ελλάδα-Σουηδία σημειώσατε 0 αλλά για διαφορετική αιτία. Ας πάνε να καθαρίσουν πρώτα καμία στάση λεωφορείου που χρεώνουν μηνιαία κάρτα συγκοινωνίας περίπου 50 ευρώ και ας έρχεται το λεωφορείο στην ώρα του (!) με βάση τον πίνακα ανακοινώσεων στην γυάλινη τζαμαρία, οι οδηγοί να πάψουν να χτυπάνε τις ρόδες στα πεζοδρόμια, κλπ. Οι φορολογικές εισφορές στο Σουηδικό δήμο δεν βλέπω να έχουν ανταπόδοση όπως στην Αυστρία, σε θέματα συντήρησης δημόσιας υποδομής σε γειτονιές, πάρκα, πλατείες κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος. Έχει γράψει 1,754 μηνύματα.
Δεν εχουμε τα χρηματα των πλουσιων ευρωπαιων αλλα εχουμε φιλοτιμο και ανθρωπια. Εν ετη 2020 ακομα διδασκουμε πολιτισμο».
Χωρις να αφορα αποκλειστικα το συγκεκριμενο θεμα, πιστευω οτι αυτου του ειδους οι προτασεις ειναι εν μερει σωστες αλλα και λαθος.
Ειναι σωστες γιατι η Δυτικη ηθικη εχει επηρεαστει παρα πολυ απο τον Προτεσταντισμο και η αντίληψη περι δουλειας και ατομικης ευθυνης ειναι τρομερα διαφορετικη απο αυτη ενος ορθοδοξου ή καθολικου. Τις θεσεις αυτες ειναι κατι που οι δευτεροι θα εκλαμβαναν ως μισανθρωπισμο στην καλυτερη. Απο την αλλη ειναι και λιγο circlejerking και virtue signaling για το ποσο γαμαει η Ελλαδα (και ο σοσιαλισμος) και τι κακοι που ειναι οι αλλοι που δεν ειναι σαν εμας, χωρις να παρουσιαζει και πολυ την πραγματικοτητα
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε σε γενικές γραμμές γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να "κατανοήσουν" τους ψυχρούς ξένους λαούς.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ

Την περίοδο του μεσαίωνα ο άνθρωπος εργαζόταν κάτω από μια συγκεκριμένη ανάγκη και ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να κερδίσει απλώς το ψωμί του ή άλλως την απλή επιβίωσή του. Δεν υπήρχε δηλαδή ανάγκη, όπως επισημαίνει και ο Max Weber, να εργάζεται κάποιος περισσότερο προκειμένου να εξασφαλίσει το πατροπαράδοτο βιοτικό του επίπεδο. Ωστόσο η εξέλιξη του καπιταλισμού συμπίπτει με την καθιέρωση, σε μεγάλη έκταση, του Προτεσταντισμού και ιδρύονται τα νέα δόγματα κοινωνικής συμπεριφοράς και οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή του καπιταλισμού ανέδειξε πράγματι μια νέα τάξη πραγμάτων. Το δόγμα πια δεν αφορά στην εξασφάλιση του πατροπαράδοτου βιοτικού επιπέδου, αλλά στην ανάδειξη μιας επιτυχημένης τάξης μέσα στην κοινωνία. Η τάξη αυτή επωφελήθηκε των παραγωγικών σχέσεων σε τέτοιο βαθμό, που κατόρθωσε να αποκτήσει αληθινό πλούτο και εξ αυτού οικονομική, κοινωνική και πολιτική δύναμη.

Ο Προτεσταντισμός εστίασε ιδιαιτέρως στον «διαμαρτυρόμενο άνθρωπο» και ταυτίστηκε με αντιλήψεις όπως π.χ. ότι: α) ο χρόνος είναι χρήμα και β) ότι η τοκοφορία αφορά θετικό συνεπακόλουθο της πίστωσης κ.ά.

Ιδιαιτέρως όμως η προτεσταντική ηθική, στο πρότυπο της κοινωνικής διαβίωσης, καθιέρωσε και δύο Αρχές:
α) την Αρχή «να ζεις με όσα έχεις», και
β) την Αρχή πως «η ευθύνη ανήκει στο άτομο». Και τούτο γιατί το άτομο έχει τον απόλυτο έλεγχο των πράξεών του, οπότε η αλληλεγγύη προς αυτό, ευρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την ηθική Αρχή της «ατομικής ευθύνης».

Έτσι αναπτύχθηκε και μια τιμωριτική αντίληψη η οποία (δυστυχώς) κυριαρχεί σήμερα στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφαλώς το περίγραμμα αυτό δεν επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το «Κίνημα» του Μάρτιν Λούθηρου επέδρασε καταλυτικώς στη διαμόρφωση της «ηθικής του καπιταλισμού».

Aπόσπασμα από άρθρο του Π.Μηλιαράκη για τη σχέση του Προτεσταντισμού και Καπιταλισμού
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 26,972 μηνύματα.
Χωρις να αφορα αποκλειστικα το συγκεκριμενο θεμα, πιστευω οτι αυτου του ειδους οι προτασεις ειναι εν μερει σωστες αλλα και λαθος.
Ειναι σωστες γιατι η Δυτικη ηθικη εχει επηρεαστει παρα πολυ απο τον Προτεσταντισμο και η αντίληψη περι δουλειας και ατομικης ευθυνης ειναι τρομερα διαφορετικη απο αυτη ενος ορθοδοξου ή καθολικου. Τις θεσεις αυτες ειναι κατι που οι δευτεροι θα εκλαμβαναν ως μισανθρωπισμο στην καλυτερη. Απο την αλλη ειναι και λιγο circlejerking και virtue signaling για το ποσο γαμαει η Ελλαδα (και ο σοσιαλισμος) και τι κακοι που ειναι οι αλλοι που δεν ειναι σαν εμας, χωρις να παρουσιαζει και πολυ την πραγματικοτητα

Ο τυπάς έκραξε την Σουηδία χωρίς να λέει ότι αυτό γίνεται παντού.Ποσα περιστατικά με νοσοκομεία έχουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο;;;
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος. Έχει γράψει 1,754 μηνύματα.
Θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε σε γενικές γραμμές γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να "κατανοήσουν" τους ψυχρούς ξένους λαούς.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ

Την περίοδο του μεσαίωνα ο άνθρωπος εργαζόταν κάτω από μια συγκεκριμένη ανάγκη και ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να κερδίσει απλώς το ψωμί του ή άλλως την απλή επιβίωσή του. Δεν υπήρχε δηλαδή ανάγκη, όπως επισημαίνει και ο Max Weber, να εργάζεται κάποιος περισσότερο προκειμένου να εξασφαλίσει το πατροπαράδοτο βιοτικό του επίπεδο. Ωστόσο η εξέλιξη του καπιταλισμού συμπίπτει με την καθιέρωση, σε μεγάλη έκταση, του Προτεσταντισμού και ιδρύονται τα νέα δόγματα κοινωνικής συμπεριφοράς και οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή του καπιταλισμού ανέδειξε πράγματι μια νέα τάξη πραγμάτων. Το δόγμα πια δεν αφορά στην εξασφάλιση του πατροπαράδοτου βιοτικού επιπέδου, αλλά στην ανάδειξη μιας επιτυχημένης τάξης μέσα στην κοινωνία. Η τάξη αυτή επωφελήθηκε των παραγωγικών σχέσεων σε τέτοιο βαθμό, που κατόρθωσε να αποκτήσει αληθινό πλούτο και εξ αυτού οικονομική, κοινωνική και πολιτική δύναμη.

Ο Προτεσταντισμός εστίασε ιδιαιτέρως στον «διαμαρτυρόμενο άνθρωπο» και ταυτίστηκε με αντιλήψεις όπως π.χ. ότι: α) ο χρόνος είναι χρήμα και β) ότι η τοκοφορία αφορά θετικό συνεπακόλουθο της πίστωσης κ.ά.

Ιδιαιτέρως όμως η προτεσταντική ηθική, στο πρότυπο της κοινωνικής διαβίωσης, καθιέρωσε και δύο Αρχές:
α) την Αρχή «να ζεις με όσα έχεις», και
β) την Αρχή πως «η ευθύνη ανήκει στο άτομο». Και τούτο γιατί το άτομο έχει τον απόλυτο έλεγχο των πράξεών του, οπότε η αλληλεγγύη προς αυτό, ευρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την ηθική Αρχή της «ατομικής ευθύνης».

Έτσι αναπτύχθηκε και μια τιμωριτική αντίληψη η οποία (δυστυχώς) κυριαρχεί σήμερα στα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφαλώς το περίγραμμα αυτό δεν επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το «Κίνημα» του Μάρτιν Λούθηρου επέδρασε καταλυτικώς στη διαμόρφωση της «ηθικής του καπιταλισμού».

Aπόσπασμα από άρθρο του Π.Μηλιαράκη για τη σχέση του Προτεσταντισμού και Καπιταλισμού
Νομιζω οτι ξεφευγει λίγο καπου, ειδικα στην αλληλεγγυη, αλλα γενικα συμφωνω
Ο τυπάς έκραξε την Σουηδία χωρίς να λέει ότι αυτό γίνεται παντού.Ποσα περιστατικά με νοσοκομεία έχουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο;;;
Ειπα οτι μιλαω γενικα για την κοσμοθεωρια και οχι για το συγκεκειρμενο θέμα μονο. Δεν ξερω ποσα τετοια περιστατικα υπαρχουν στην Σουηδια ή την Ελλαδα
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top