Καπιταλισμός είναι η εδραίωση της αστικής τάξης στην εξουσία.
Όλα τα υπόλοιπα (κράτος κλπ) είναι μηχανισμοί για να συντηρούν την παραπάνω κατάσταση. Για να επιβιώνει ο καπιταλισμός μες στους αιώνες, φέρνει συνεχώς στο φως ιδεολογήματα (παγκοσμιοποίηση, οι αγορές αυτορρυθμίζονται κλπ) έτσι ώστε και ο κόσμος να παρασύρεται. Βέβαια για να ελέγχουν τον υπόλοιπο κόσμο, τις υπόλοιπες τάξεις της κοινωνίας, υπάρχουν μηχανισμοί οι οποίοι αποδομούν κάθε συνείδηση. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι (δυστυχώς) το σχολείο, η τηλεόραση κλπ.
Αυτό που λείπει σήμερα κατά τη γνώμη μου είναι η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ! Απουσιάζει παντελώς από το σύνολο των ανθρώπων. Όλη η αγωνία του καπιταλιστικού συστήματος είναι πως θα διατηρήσει το σύνολο της κοινωνίας σε επίπεδα χαμηλής συνείδησης!
Για αυτό τον λόγο και τώρα τρέμουν που βλέπουν τους μαθητές στο δρόμο! (Πολύ το έχω χαρεί!)
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι αντιστάσεις των νέων ανθρώπων (δυστυχώς) μειώνονται μετά το σχολείο, όταν πια έχουν εργασία. Εκεί το σύστημα τους πατά κάτω, τους κρατά στο χέρι, βλέπε ελαστική απασχόληση, 12ωρα, ανεργία κλπ. Όλα αυτά κατά την άποψή μου το καπιταλιστικό σύστημα τα δημιουργεί διότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει! Όταν ο νέος έχει τόσα προβλήματα επιβίωσης, που χρόνος για καλλιέργεια και συνείδηση.... είναι απολύτως λογικό.
Ελπίζω να μην σας κούρασα/προσέβαλα.