Κοίτα, και τα πάντα να μην δίνανε, εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να έδινα λογική, συνδυαστική, γράφους και τα υπόλοιπα καλούδια παρά λογισμό

. Bold δήλωση το ξέρω, αλλά είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά θέματα που στοχεύουν στην καρδιά των μαθηματικών σαν επιστήμη. Μια πτυχή που δυστυχώς οι μαθητές λύκειο και συχνά ακόμα και οι ίδιοι φοιτητές δεν γνωρίζουν ή δεν αντιλαμβάνονται και μένουν με την εικόνα οτι τα μαθηματικά μελετάνε απλά στρυφνές εξισώσεις. Κάτι που δεν ισχύει. Οι όποιες εξισώσεις καθώς και οι συμβολισμοί αυτοί καθαυτοί δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο όσο οι ίδιες οι σκέψεις και οι ιδέες,σαν αφηρημένες οντότητες πλέον, που αντιπροσωπεύουν. Για τον ίδιο λόγο που δεν έχει σημασία εαν θα μιλήσεις Κινέζικα ή Ρώσικα ή Ελληνικά αλλά τι θα πεις. Τα υπόλοιπα είναι απλά η υλοποίηση αυτών των αφηρημένων οντοτήτων και δομών, έτσι ώστε να μπορεί η φυσιολογία μας σαν βιολογικά/ανθρώπινα όντα να τα χειριστεί κάπως.
Ο Feynman είχε πει οτι εαν χανόταν όλη η επιστημονική γνώση που είχαμε αλλά μπορούσαμε να σώσουμε μόνο μια ,αυτή θα έπρεπε να ήταν η γνώση της ατομικής θεωρίας. Απο αυτήν θα μπορούσαν να προκύψουν τα υπόλοιπα. Κάπως έτσι και εγώ θεωρώ οτι εαν χάναμε όλα τα θεωρήματα,θα έπρεπε να σωθεί η λογική, καθώς απο αυτή προκύπτουν όλα αντίστοιχα στα μαθηματικά. Είναι η πιο "ανεβασμένη" και αγνή μορφή τους, δηλαδή η καθαρή σκέψη

.
Οπότε θεωρώ οτι θα είχαν ιδιαίτερη αξία τέτοια θέματα απο άποψη μαθηματικής παιδείας. Το ακονισμένο μυαλό μπορεί να διακρίνει που κρύβονται τα μαθηματικά σε κάθε είδους πρόβλημα. Αλλά ακόμα και σε ένα παιχνίδι, όπως το σκάκι.