Καθηγητής επιτέθηκε σε μαθητή με σουγιά - "Θα σε σφάξω αν έρθεις αύριο"

Memetchi

Well-known member

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών και Απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) . Έχει γράψει 607 μηνύματα.
Τα παραπάνω τα γνωρίζει-πρέπει να τα γνωρίζει- ένας εκπαιδευτικός .
Δεν πιστεύω οτι η δραματική πλειοψηφία των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλες μεθόδους . Όλοι έχουν τρόπο να ελεγχθούν,ειδικά όταν είναι σε μικρή ηλικία, ακόμα και οι "είμαι πολλά βαρύς" . Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναρωτηθούμε κατα πόσο οι καθηγητές όμως διδάσκονται οι ίδιοι κάτι απο παιδοψυχολογία . Εαν ο ίδιος ο καθηγητής νιώθει ανυπεράσπιστος μαθητής ανάμεσα στους μαθητές πως να επιβληθεί , είναι δυνατόν ;


Αν το τμήμα έχει πάρει σοβαρά τον παιδαγωγικό του ρόλο τοτε ναι διδάσκονται οι καθηγητές κάποια βασικά πράγματα παιδοψυχολογίας αλλά μην περιμένουμε τέτοια από ένα 67χρονο, είναι κατά πολύ εκτός της εποχής του και γενικότερα οι περισσότεροι καθηγητές των 40+ δεν έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχει κάτι παραπάνω από το γνωστικό αντικείμενο για να διδάξουν. Περιπτώσεις όπως αυτές που ανέφερε ο hacker υπάρχουν, ειδικά στα ΕΠΑΛ. Δεν είναι γόνοι αρχηγών καρτέλ αλλά μένουν σε περιοχές που έχουν μάθει το κωμικοτραγικό "φέρω φίλους καθαρίσουν εσένα". Έχουν μάθει να λύνουν αλλιώς τις διαφορές τους και μην σου φανεί παράξενο ότι υπάρχουν περιστατικά όπου οι μαθητές έχουν βγάλει μαχαίρι-σουγιά στο προαύλιο. Φυσικά δεν είναι οι μέσοι μαθητές αλλά και μια μικρή παρέα να είναι, δεν το έχουν σε τίποτα να φωνάξουν όλοι την γειτονιά για να σπάσουν το αυτοκίνητο του καθηγητή επειδή στο μυαλό τους αυτός φταίει που δεν τους πέρασε στο μάθημα ή που τους έδινε αβέρτα τις αποβολές και έμειναν. Γιατί να το ρισκάρει ο καθηγητής; Όπως καταλαβαίνεις η παιδοψυχολογία δεν αναφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί ο καθηγητής δεν είναι πλέον ο κατάλληλος για να τις διαχειριστεί. Πολλές φορές και το σχολείο έχει μια άτυπη συμφωνία μαζί τους ότι όσο κάθονται "φρόνιμοι" θα παίρνουν ένα 9-10 να περνάνε την τάξη και όλα καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών , Μεταπτυχιακός φοιτητής σε MSc in Cognitive Systems, OUC και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,795 μηνύματα.
Παιδιά, οι εκπαιδευτικοί, όπως σωστά είπε ο @memetchi, δεν είναι αρμόδιοι να διαχειριστούν οποιαδήποτε δυνατή κατάσταση προκύψει μέσα στο σχολείο και δεν είναι αυτός ο σκοπός της εκπαίδευσής τους. Το να πούμε ότι γενικά και αόριστα πρέπει να ξέρουν παιδοψυχολογία από το να διαχειριστούν έκρρυθμες καταστάσεις είναι η μέρα με τη νύχτα. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο ένταξης. Δυστυχώς, το σχολείο στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένας απομονωμένος θεσμός, μακριά από την οικογένεια και την τοπική κοινότητα. Για πολλούς γονείς, φταίει το σχολείο που δεν κάνει καλή δουλειά. Για πολλά σχολεία - από τη διεύθυνση ως τους καθηγητές - φταίνε οι οικογένειες που τους φέρνουν παιδιά με κακές συμπεριφορές. Επί της ουσίας, δε γίνεται διάλογος και δεν υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στα σπίτια των παιδιών και τα σχολεία, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Ένα βήμα παρακάτω, που θα ήταν χρήσιμο να γίνει, είναι η παρουσία ειδικών στα σχολεία, είτε μόνιμη, είτε κατόπιν κλήσης. Διότι, ναι μεν υπάρχουν καταστάσεις που οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν - και δεν οφείλουν - να διαχειρίζονται, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται κάτι. Πρέπει να μπορούν να έρθουν ο εκπαιδευτικός, η οικογένεια και ο ειδικός σε επικοινωνία για να συζητήσουν την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση. Αλλιώς μένουμε στον κύκλο του ποιος έφταιξε, ποιος έβγαλε μαχαίρι, ποιος το είχε μεγαλύτερο κ.λπ. Αλλά, και το παιδί δε γεννήθηκε «Ελ Τσάπο», έφτασε κάπως ως εκεί.

Στους άντρες τους πολλά βαρείς, σε ό,τι έχει να κάνει με τους βιασμούς, δε θα φτάσουμε να κατηγορούμε το θύμα που δεν αντέδρασε. Προφανώς και πρέπει μία γυναίκα που ο άλλος την αναγκάζει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να συμμετέχει σε πράγματα που δε θέλει, να είναι κατοχυρωμένη και να μπορεί να κινηθεί απέναντί του, αν το επιθυμεί. Ας έχουμε αυτό εξασφαλισμένο και μετά βλέπουμε αν και κατά πόσον έφταιγε, δεν έφταιγε κ.λπ. Όχι να τη βιάσει πρώτα και μετά να δούμε τι γίνεται, έτσι, για να ξέρουμε πώς είναι.
 

nPb

Well-known member

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 13,732 μηνύματα.
Αν το τμήμα έχει πάρει σοβαρά τον παιδαγωγικό του ρόλο το ναι διδάσκονται οι καθηγητές κάποια βασικά πράγματα παιδοψυχολογία αλλά μην περιμένουμε τέτοια από ένα 67χρονο, είναι κατά πολύ εκτός της εποχής του και γενικότερα οι περισσότεροι καθηγητές των 40+ δεν έχουν σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχει κάτι παραπάνω από το γνωστικό αντικείμενο για να διδάξουν. Περιπτώσεις όπως αυτές που ανέφερε ο hacker υπάρχουν, ειδικά στα ΕΠΑΛ. Δεν είναι γόνοι αρχηγών καρτέλ αλλά μένουν σε περιοχές που έχουν μάθει το κωμικοτραγικό "φέρω φίλους καθαρίσουν εσένα". Έχουν μάθει να λύνουν αλλιώς τις διαφορές τους και μην σου φανεί παράξενο ότι υπάρχουν περιστατικά όπου οι μαθητές έχουν βγάλει μαχαίρι-σουγιά στο προαύλιο. Φυσικά δεν είναι οι μέσοι μαθητές αλλά και μια μικρή παρέα να είναι, δεν το έχουν σε τίποτα να φωνάξουν όλοι την γειτονιά για να σπάσουν το αυτοκίνητο του καθηγητή επειδή στο μυαλό τους αυτός φταίει που δεν τους πέρασε στο μάθημα ή που τους έδινε αβέρτα τις αποβολές και έμειναν. Γιατί να το ρισκάρει ο καθηγητής; Όπως καταλαβαίνεις η παιδοψυχολογία δεν αναφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί ο καθηγητής δεν είναι πλέον ο κατάλληλος για να τις διαχειριστεί. Πολλές φορές και το σχολείο έχει μια άτυπη συμφωνία μαζί τους ότι όσο κάθονται "φρόνιμοι" θα παίρνουν ένα 9-10 να περνάνε την τάξη και όλα καλά.

H Eλληνική κοινωνία σε μια...στιγμή ταινίας! :D Το αστείο είναι ότι τέτοιες σκηνές συμβαίνουν κυρίως μόνο σε Ελληνικά ΕΠΑΛ γιατί ...π.χ. σε Γερμανικά ΕΠΑΛ η αστυνομία έρχεται ανα πάσα στιγμή στο σχολείο με ένα ειδικό σύστημα κλήσης (με κάποιο κουμπί που είναι πίσω από τις πόρτες). Το ίδιο σύστημα είναι και στα Πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα "αν μας ραπίσει κάποιος στο μάγουλο γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο".
 

chrisjhon

Member

Ο chrisjhon αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών . Έχει γράψει 42 μηνύματα.
Ο καθηγητής μια χαρά μπορεί να τραμπουκιστεί, ιδιαίτερα όταν η τάξη αποτελείται από μαθητές ηλικίας 16-17 χρονών προερχόμενοι από τις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Πιστεύεις δηλαδή πως αν μια τάξη έχει 5-6 μαθητές που εξωσχολικά ανήκουν σε συμμορίες, είναι μπλεγμένοι σε διάφορα μικροεγκλήματα και ο κοινωνικός τους περίγυρος αποτελείται από διάφορους άλλους thugs, οι μαθητές αυτοί δεν θα είναι σε θέση να τραμπουκίσουν λεκτικά και μη και να επιβληθούν στον μέσο καθηγητή απόφοιτο πανεπιστημίου που η μοναδική του επαφή με υπόκοσμο είναι τα επεισόδια του Νόμος και Τάξη στο Σταρ?

Δε λέω πως αυτή είναι η μέση περίπτωση στα ΕΠΑΛ αλλά είναι αρκετά συχνή. Ο καθηγητής στην καλύτερη περίπτωση έχει τα μέσα για να επιβληθεί στον μέσο μαθητή της μεσαίας τάξης που φοβάται την αποβολή γιατί θα ακούσει χριστοπαναγίες στο σπίτι από το πατέρα του και θα του κλειδώσει το μηχανάκι. Σε πιο κοινωνικά απροσάρμοστα παιδιά τέτοιες προσπάθειες αποβολής από τον καθηγητή συνήθως καταλήγουν στην καλύτερη στο να του σπάσουνε το αμάξι. Το να επιβληθείς σε τέτοια παιδιά θέλει πολύ διαφορετικό τρόπο προσέγγισης τον οποίο ο μέσος καθηγητής και δεν κατέχει αλλά και δεν έχει καμία διάθεση να προσπαθήσει, γιατί είναι απλά πιο εύκολο να τους αφήσει να κάνουν ότι θέλουν, να κοπανήσει στο τέλος ένα βαθμό και να παν να γαμηθούν τα κωλοπαίδια, δεν θα θυσιάσω την ζωή μου για αυτά. (Και από μία άποψη έχει δίκιο, δεν είναι δικό του πρόβλημα)
Το τερμάτισες, ευτυχώς δεν έγραψες ότι κυκλοφορούν με βόμβες κάτω από το μπουφάν.
 

nPb

Well-known member

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 13,732 μηνύματα.

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών , Μεταπτυχιακός φοιτητής σε MSc in Cognitive Systems, OUC και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,795 μηνύματα.
Σκέψου το Ρουβίκλανα μαθητές. ;) Υπάρχουν παραδείγματα..


Πάντως, λίγο πιο κάτω, στο νυν ΕΠΑΛ "Καλπάκα" είχαν «ανατινάξει» την πόρτα του σχολείου κάτι casual μαθητές - με γουρούνες, δεν ξέρω πόσες, αλλά είχε γίνει ένας ντόρος τότε. Είχαν κάνει κι άλλα σκηνικά τα παιδιά, αλλά αυτό, νομίζω, ήταν το κορυφαίο.
 

nPb

Well-known member

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 13,732 μηνύματα.
Πάντως, λίγο πιο κάτω, στο νυν ΕΠΑΛ "Καλπάκα" είχαν «ανατινάξει» την πόρτα του σχολείου κάτι casual μαθητές - με γουρούνες, δεν ξέρω πόσες, αλλά είχε γίνει ένας ντόρος τότε. Είχαν κάνει κι άλλα σκηνικά τα παιδιά, αλλά αυτό, νομίζω, ήταν το κορυφαίο.

Φίλε χωρίς αστυνομική βία ή νομική ενόχληση σε πρώτη φάση θα μπορούσε ο λογαριασμός να πάει στο σπίτι μέσω της εφορίας με αύξηση της χρηματικής ποινής σε περίπτωση αμέλειας εξόφλησής της. Υπάρχουν πολιτισμένοι τρόποι να πέφτουν οι κ*λοι αλλά το σύστημα θα στρώσει με τους νεοέλληνες αποίκους. Ο Έλληνας θέλει τον Σομαλό του μάλλον. Σκέψου να είναι στην Ελληνική αστυνομία τίποτα ντούκια Σομαλοί αστυνομικοί μετά από χρόνια. Μόνο να τους δουν, να κλάσουν μαλλί από την πολλή μαγκιά οι γουρουνάκηδες.
 

Galaxy

New member

Η Galaxy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 19 ετών και Φοιτητής του τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ (Αθήνα) . Έχει γράψει 348 μηνύματα.
Γιατί σε αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να αντιδράσει η άλλη? Δεν μπορεί να τον σπρώξει, να φωνάξει, να το κλωτσήσει κτλ αν ο άλλος δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει? Αν το κάνεις και απλά ο άλλος σε ακινητοποιήσει και συνεχίζει τότε ναι είναι βιασμός. Αλλά εντάξει τα άλλα είναι βλακείες. Δηλαδή τι θα πει πρέπει να του κάτσεις αν πας σπίτι του? Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά.


φυσικα και μπορει, το θεμα ειναι οτι δεν ειναι τοσο ευκολο οσο νομιζεις. Πολλες κοπελες πεφτουν και οι ιδιες σε αυτο το τρυπακι, και λενε "ε αφου πηγα σπιτι του τα θελα και τα παθα, του εδωσα δικαιωματα". Ενω δεν ειναι ετσι.
 

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών , Μεταπτυχιακός φοιτητής σε MSc in Cognitive Systems, OUC και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,795 μηνύματα.
Φίλε χωρίς αστυνομική βία ή νομική ενόχληση σε πρώτη φάση θα μπορούσε ο λογαριασμός να πάει στο σπίτι μέσω της εφορίας με αύξηση της χρηματικής ποινής σε περίπτωση αμέλειας εξόφλησής της. Υπάρχουν πολιτισμένοι τρόποι να πέφτουν οι κ*λοι αλλά το σύστημα θα στρώσει με τους νεοέλληνες αποίκους. Ο Έλληνας θέλει τον Σομαλό του μάλλον. Σκέψου να είναι στην Ελληνική αστυνομία τίποτα ντούκια Σομαλοί αστυνομικοί μετά από χρόνια. Μόνο να τους δουν, να κλάσουν μαλλί από την πολλή μαγκιά οι γουρουνάκηδες.


Καλά, προφανώς δε χρειάζεται να πέσει ξύλο για να συμμαζευτούν κάποια πράγματα, αλλά, αν θυμάμαι καλά, η υπόθεση έληξε με μία λύση του τύπου να «τσοντάρει» ο σύλλογος γονέων... Μαζί τα... βάλανε.
 

_Σταύρος_

New member

Ο Σταύρος, χωρίς _ _ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 615 μηνύματα.
Το τερμάτισες, ευτυχώς δεν έγραψες ότι κυκλοφορούν με βόμβες κάτω από το μπουφάν.
Τώρα εντάξει, δεν ζούμε στον Άρη, το πως κυκλοφορούν, σκέπτονται και ενεργούν κάτι....αγγελούδια το γνωρίζουν και οι πέτρες!
Τι να τραμπουκίσει μωρέ ένας παππούς άτομα (όχι όλοι εννοείται) που βλέπουν τους καθηγητές όπως ο ταύρος το κόκκινο πανί, σε λίγο θα μας πεις ότι μια γαζέλα πήρε στο κυνήγι μια αγέλη λιονταριών :lol:
 

Serotonin

Active member

Η Χαρά αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 78 μηνύματα.
Σίγουρα διαφορά δεν θα κάνει . Κακώς είχε μαζί του κάτι τέτοιο σε έναν χώρο όπως το σχολείο . Αλλά αυτό δεν τον κάνει Ηρώδη,όχι απαραίτητα δηλαδή . Δεδομένου οτι υπήρχαν ήδη 3 ΕΔΕ εναντίον του, και δεν είχε γίνει κάτι,νομίζω οτι απλά έλεγε λόγια για φοβέρα .

Πάντως ας τονίσουμε το εξής : Η κατάσταση σε μερικά ΕΠΑΛ είναι πράγματι δραματική και έχουν ακουστεί αρκετά περιστατικά . Αλλά δεν θεωρώ οτι ένας καθηγητής είναι σε θέση να τραμπουκηθεί απο μαθητές . Πρώτα απο όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οτιδήποτε και εαν συμβαίνει παραμένουν παιδιά,που σημαίνει οτι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και χρήζουν της ίδιας αντιμετώπισης όπως κάθε παιδί . Ένας έμπειρος καθηγητής όπως ο εν λόγω θεωρώ αυτονόητο μετά απο τόσα χρόνια να έχει βρει το "κουμπί" για το κάθε παιδί,ανάλογα την προσωπικότητα του . Η δουλειά του καθηγητή δεν είναι μόνο να διδάσκει. Δουλειά του είναι και να κατανοήσει τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού και να του δείξει πως να διοχετεύει την ενέργεια του ουσιαστικά και με ωριμότητα με τρόπο που εξυπηρετεί τόσο το ίδιο το παιδί όσο και την κοινωνία .

Ψηλά γράμματα αυτά,αλλά κάθε καθηγητής έχει να δώσει πολλά περισσότερα σε έναν μαθητή απο τις γνώσεις του στο εν λόγω μάθημα . Εαν αντίθετα βλέπει το κάθε παιδί ως πρόβλημα,δουλειά δεν γίνεται και εαν ο ίδιος ακόμα σκέφτεται όπως τα παιδιά που διδάσκει,τότε σίγουρα δεν κάνει .

Ναι ισχύει ότι ο κάθε καθηγητής δε βρίσκεται στη θέση αυτή μόνο για να διδάξει στους μαθητές, όμως δυστυχώς αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Ελάχιστους καθηγητές είχα (και έχω) που να ενδιαφέρονται πραγματικά να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να βρίσκονται πλάι στο παιδί και να το βοηθήσουν να βρει τις κλίσεις του, ή αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, τουλάχιστον να κατανοήσει καλύτερα το μάθημα και να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον για να διαβάσει. Τέλος πάντων, αυτά όλα δεν είναι επί του παρόντος..
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top