Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και σηκώνει πολλή κουβέντα..
Ως μαθηματικός πλέον αλλά και παλιότερα μαθητής που δεν έκανε καθόλου φροντιστήρια και ιδιαίτερα νομίζω μπορώ να σας βοηθήσω.
1) Ένας φυσιολογικός μαθητής (όχι διάνοια κλπ) μόνο με τη βοήθεια του σχολείου, είναι απίθανο να γράψει καλά, δυστυχώς.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: Το επίπεδο των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου δεν έχει καμία σχέση με το 3ο και 4ο θέμα των εξετάσεων.
Το σχολικό βιβλίο ΔΕΝ σου δίνει τις μεθοδολογίες και ο καθηγητής όσο καλός και να είναι (που κακά τα ψέματα, συνήθως ΔΕΝ είναι ) δεν έχει χρόνο να βγάλει όλες τις μεθοδολογίες και τα είδη ασκήσεων σε 30 μαθητές.
2) Τα βοηθήματα βοηθάνε σε κάποιο βαθμό, εφόσον ο μαθητής έχει θέληση, όρεξη και δεν έχει κενά. Κυκλοφορούν τελευταία κάποια με καλογραμμένη τη μεθοδολογία (σε αντίθεση με τα απαράδεκτα που προσπαθούσα να διαβάσω το μακρινό 2001

).
3) Τα φροντιστήρια βοηθάνε με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής έχει όρεξη και φυσικά ότι γίνεται καλή δουλειά.
4) Τα ιδιαίτερα φαντάζουν σαν η καλύτερη λύση, αλλά εξαιρετικά δαπανηρή για τους περισσότερους μαθητές.
5) Τα γκρουπάκια με μαθητές ίδιου επιπέδου νομίζω είναι η αποδοτικότερη λύση, και πάλι με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής έχει όρεξη.
6) Κυκλοφορούν από την άλλη κάτι βιντεομαθήματα με συνδρομή, τα οποία μου φάνηκαν λίγο προχειροδουλειές, αλλά ενδεχομένως να ήταν μια οικονομική λύση για κάποιους μαθητές.
7) Αν υπάρχει δυνατότητα για ενισχυτική διδασκαλία (δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμα ο θεσμός) ψάξτε το.. Είναι η ελάχιστη βοήθεια που υποχρεούται να παρέχει το Κράτος, αν θέλει να θεωρείται ότι έχουν όλοι οι μαθητές ίση μεταχείριση στις εξετάσεις.
Ελπίζω να σας κάλυψα.. Για οποιαδήποτε απορία είμαι στη διάθεσή σας