Εχμ ως προς τι ειναι η ιδανικη η αγγλια;
Εχοντας τελειωσει ιατρικη εδω και ευρισκομενος στην αγγλια για καποιο διαστημα ,θα σου προτεινα ειτε να ξαναδωσεις πανελληνιες (ουτε η 1η ουτε η τελευταια θα σαι που ειχες μια ατυχια) ειτε να σκεφθεις την τσεχια.
Νομιζω πως η αγγλια θα σου βγει πολυ πιο ακριβη,αν κρινω απο τα δικα μου δεδομενα.Και το εννοω το πολυ πιο ακριβη.Τροπος ζωης,διδακτρα κοστιζουν.Οσο για το δανειο μην εισαι σιγουρη καθως τα οικονομικα τους ειναι ψιλοχαλια (ασχετο που δεν το λενε)
Εαν επειτα θες να συνεχισεις,μπορεις να σκεφθεις για ειδικοτητα εκει.Δυστυχως,το εθνικο συστημα υγειας τους καταρρεει αλλα μεχρι να τελειωσεις εσυ...εχουμε ακομα.Και ως προορισμος ειδικοτητας ειναι πολυ καλη χωρα,και σιγουρα εχεις αρκετα χρονια για να δεις το συστημα τους
Για την τσεχια,εχω ακουσει καλα πραγματα.Οτι μοιαζει με το ελληνικο προγραμμα σπουδων,τις διαδικασιες κλπ ενθαρρυντικα πραγματα δηλαδη.Αλλωστε εχουμε ιδιαιτερες σχεσεις με τα εκει πανεπιστημια,με τους καθηγητες τους αφου χρονια πηγαινουνε ελληνες και μαλιστα και καποια αστερια εχουνε βγει απο κει.
Για μενα,η καλυτερη επιλογη θα ηταν να ξαναδωσεις πανελληνιες.Νομιζω οτι στα 17 δεν γνωριζεις το σθενος που χρειαζεται για να αντεξεις να δινεις πχ παθολογια σε μια ξενη χωρα,εχοντας δει τους γονεις σου ελαχιστο κλπ.Το γεγονος οτι θα μεινεις μακρια απο την οικογενεια σου ισως να μην σε προβληματιζει τωρα αλλα πιστεψε με,δεν ειναι τυχαιο οτι πολλοι προγραμματιζουν να μεινουν ενα καθορισμενο διαστημα πχ 3 χρονια σε μια ξενη χωρα και μετα επιστρεφουν εδω σουμπιτοι.Ειναι πολυ μεγαλο πραγμα.Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που αντεχουν αλλα εξαρταται και απο την πιεση που σου ασκει η σχολη και οσο να ναι,κατα τη διαρκεια των τελευταιων κλινικων ετων θα χεις σε καθημερινο επιπεδο ζορι.Και θα ναι μεγαλο.Μην το βλεπεις μονο απο πλευρας αποψης σπουδων.Και δω θα χεις ευκαριες,και μαλιστα πολλες καθως πολυς κοσμος αδιαφορει.Παραδειγματα που τα καταφεραν στο εξωτερικο πολλα.
Τωρα απο αυτη την πλευρα το βλεπω εγω.Ισως να κανω και λαθος.