Αλλά, όποιος διατείνεται ότι είναι σίγουρος (και από τις δύο πλευρές) για αυτό που πιστεύει, σόρρυ αλλά για εμένα είναι (λιγάκι) ηλίθιος και (αρκετά) κολλημένος.
Πάμε πάλι στις τσαγιέρες γιατί όταν μιλάς για θεούς μπαίνουν και συναισθήματα μέσα κι άντε να ξεμπλέξεις.
Στην υπόθεση του Russell για την τσαγιέρα σε τροχιά σου λέω ότι είμαι σχετικά σίγουρος ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Period. Φαίνομαι όσο ηλίθιος και κολλημένος θες, αλλά η αντίληψη που έχω σχηματίσει για τον κόσμο δε με αφήνει να πιστέψω ότι υπάρχουν κινέζικες πορσελάνες γύρω απ' τον ήλιο.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ όμως, προφανώς ΔΕΝ ΞΕΡΩ απ' τη στιγμή που αυτός που μου πετάει την υπόθεση (=Russell) μου λέει εξαρχής ότι ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να την παρατηρήσω λόγω των ιδιοτήτων της. Είναι αξίωμα, πώς το λένε, θεμελιώδης αρχή της υπόθεσης ότι όσο και να προσπαθήσω, ό,τι μέσο και να χρησιμοποιήσω ΔΕ θα δω την τσαγιέρα να κοβει βόλτες στο διάστημα γιατί είναι τόσο μικρή και τόσο γαμάτη και μπλα μπλα μπλα.
Στην υπόθεση της παπαρούνας/ανεμώνης/whatever το ίδιο. Σου λέω ότι είμαι σχετικά σίγουρος πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, φαίνομαι όσο ηλίθιος και κολλημένος θες και ναι, ΔΕ ΜΠΟΡΩ να επαληθεύσω αυτό που λέω απ' τη στιγμή που η αρχική υπόθεση για την παπαρούνα είναι ότι είναι άυλη και αόρατη και γαμάτη κι αυτή και και και.
Στην υπόθεση του θεού, με τη δική σου αντίληψη καλύτερα, που λέει ότι
υπάρχει μια ανώτερη δύναμη κάπου, κάπως, κάποτε τελείως απροσδιόριστη και άγνωστη
ξανά, ξανά το ίδιο. Σου λέω ότι είμαι σχετικά σίγουρος πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, και ξανά φαίνομαι ηλίθιος και κολλημένος αλλά θυμήσου, είναι η αντίληψη που έχω για τον κόσμο που δε μ' αφήνει να συμφωνήσω. Και πάω λίγο πίσω σ' αυτά που είπα πριν: για μένα ο καλύτερος τρόπος να δεις τον κόσμο γύρω είναι η επιστήμη.
Βλέπεις λοιπόν τι παίζει τώρα; Ο θεός σου απλά δεν υπάρχει για μένα γιατί ο τρόπος που έχω επιλέξει να βλέπω τον κόσμο γύρω ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ. Δε θα μπορούσε άλλωστε γιατί εξορισμού είναι "απροσδιόριστος και άγνωστος", εσύ μου το 'πες.
Τελικά σίγουρος δε μπορείς να είσαι ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. Και στο ξεκαθαρίζω αν έρθει κάποιος και σου πει ότι η επιστήμη είναι σίγουρη ότι δεν υπάρχει θεός, γράφτον στ' αρχίδια σου (figuratively) and move on. Η επιστήμη απλά ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ν' ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ σε ότι αφορά το θεό. Η αντίληψη για την ύπαρξή του ή όχι είναι
υποκειμενική/ανθρώπινη και προκύπτει από τον τρόπο που διαλέγεις να δεις τα πράγματα γύρω σου, in which case αν διαλέξεις την επιστήμη, μια απλή ιστορική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της με τη θρησκεία δε θα σε αφήσει λίγο πολύ να πιστέψεις ότι υπάρχει θεός.