Δηλαδή οι χιλιάδες άνθρωποι που περνάνε κάθε χρόνο σε ανώτατες σχολές το κάνουν επειδή "έχουν μάθει να βλέπουν τους άλλους αφ'υψηλού" και τελικά "θα δυστυχήσουν γιατί ειναι υπερόπτες". Λυπάμαι, αλλά αν εσύ έχεις δει κάποια τέτοια περίπτωση (που υπάρχουν, δεν διαφωνώ) οφείλω να σ'ενημερώσω οτι είναι η απειροελάχιστη μειοψηφία και δεν σου δίνει κανείς το δικαίωμα να κάνεις τέτοιες γενικεύσεις, ούτε εγώ, ούτε όσοι έδωσαν τα...εύσημα στον "προλαλήσαντα". Είναι ζητημα κοινής λογικής οτι άτομα που δεν εκπληρώνουν ούτε τις βασικές υποχρεώσεις ενός υποψηφίου φοιτητή ανώτατης σχολής, προφανώς δε μπορούν να είναι υποψήφιοι. Εκτός κι αν αμφισβητείς ότι η πλειοψηφία όσων μπήκαν με 3,4,5 και 6 ήταν εκείνοι που τελείωσαν μια τετραετή σχολή σε 10 χρόνια. Κι αυτό ουδεμία σχέση έχει με τα συστήματα των προηγμένων κρατών, έτσι; Και φυσικά άλλες χώρες έχουν καλύτερα συστήματα. Να σου πω γιατί; Γιατί οι εξετάσεις εισαγωγής ειναι στη δικαιοδοσία των ίδιων των πανεπιστημίων, στα οποία κάνουν αίτηση εισαγωγής 2000 και μπαίνουν 100. Στα 3 ή 4 χρόνια που διαρκεί η σχολή, η επίδοση καθορίζεται γενικώς και όχι μόνο απ'τα βασικά μαθήματα των 7 ή 8 εξεταστικών. Σε ένα τέτοιο σύστημα, μπαίνουν στη σχολή 100 και βγαίνουν 20. Θεωρείς, εσύ που κόπτεσαι για τα "δικαιώματα" εκείνων με τα 3 και τα 4 στα είκοσι, οτι σε ένα τέτοιο, πραγματικά προηγμένο (γιατί πτυχίο παίρνουν μόνο οι πραγματικά καλοί) σύστημα, αυτοί θα είχαν έστω ελπίδα να μπουν σε μία σχολή; Σε ένα τέτοιο σύστημα, φίλε μου, το οποίο ανέκαθεν υποστήριζα γιατί ειναι αξιοκρατικό, πτυχίο δεν θα μπορούσε, αντικειμενικά, να πάρει κανένας ο οποίος στο παρόν σύστημα παίρνει κάτω απο 14-15 χιλιάδες μόρια. Έντιμοι, σωστοί και συνειδητοποιημένοι είναι αυτοί που όταν βλέπουν οτι δεν έχουν θέληση ή δυνάμεις για κάτι τόσο επίπονο όσο η εισαγωγή σε μια ανώτατη σχολή, αποφασίζουν να γίνουν τεχνίτες, μια πολύ καλή και υψηλα αμοιβόμενη εργασία, και πάνε στα ΕΠΑΛ. Αυτοί οι οποίοι πάνε (για ανεξήγητους λόγους) στα Γενικά και με κάτι επιδόσεις της τάξης του 7 και του 8 απαιτούν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια δεν δικαιλογούνται σε καμία περίπτωση, είτε οι ίδιοι φταίνε για τις επιδόσεις αυτές, είτε οι γονείς τους, ειτε το κράτος. Πάντως τέτοιες επιδόσεις δεν ειναι για υποψηφίους φοιτητές.
Θα σε παρακαλούσα, λοιπόν, πριν κάνεις πόλεμο σε άτομα που δεν γνωρίζεις, να μετράς τα λόγια σου. Έχω αποδείξει οτι με τους βαθμούς ποτέ μου δεν υπήρξα κομπλεξικός κι επίσης, ακόμη και παιδιά που αποφάσισαν να ρθουν στο Γενικό και προσπαθώντας σκληρά, καταλήγουν να βγάζουν πολύ χαμηλούς βαθμούς, τα εκτιμώ για την προσπάθειά τους. Όταν όμως έρχεται ο "μόρτης", ας πούμε, και μου λέει με περίσσιο θράσος πως βιβλίο δεν άνοιξε, αλλά φταίει το σύστημα που δεν περνάει, τότε λυπάμαι, αλλά δε μπορώ να χαρακτηρίσω καν τέτοιες λογικές. Δεν άνοιξες βιβλίο και το παραδέχεσαι. Ζητάς και τα ρέστα; Ας άνοιγες...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.