Η πτώση της Βαστίλης - 14η Ιουλίου

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 1,482 μηνύματα.
Μετά από επίμονη απαίτηση του @Zukov στο τσατ, αποφάσισα να κάνω αυτό το σύντομο επιμορφωτικό θρεντ για τη γαλλική εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου (La Prise de la Bastille - Fête National du 14 Juillet).

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1789, οι Παριζιάνοι πολίτες, κουρασμένοι από την ασυδοσία του Βασιλιά Λουδοβίκου ο 16ος, της μοναρχίας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, έκαναν έφοδο στη Βαστίλη, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή της γαλλικής επανάστασης (φυσικά υπήρχε μια σειρά ιστορικών και πολιτικών γεγονότων, αλλά για συντομία χρόνου θα αρκεστούμε στη σύντομη εκδοχή).

Τι ήταν η Βαστίλη;
Ένα φρούριο που λειτουργούσε ως άμυνα εναντίων των Άγγλων που όμως εκείνο τον αιώνα είχε αντικατασταθεί σε φυλακές όπου καταδικάζονταν ανά δεκάδες καθημερινά, χωρίς δίκη ή κάποιο άλλο δικαίωμα να εκφράσουν την ένσταση τους, όσοι ήταν ουσιαστικά κατά της Βασιλείας και θεωρούνταν απειλή για το πολίτευμα.

Η 14η Ιουλίου:

Από την επόμενη κιόλας χρονιά, η μέρα αυτή θεωρούταν ιστορική και από την αρχή της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας (1870), η 14η Ιουλίου ονομάζεται επισήμως Εθνική Εορτή της χώρας (Fête National du 14 Juillet). Κάθε χρόνο αυτή η μέρα είναι μέρα αργίας στη χώρα, διοργανώνονται χοροί (Bals), όπως επίσης και η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση υπό την εποπτεία του Γάλλου Προέδρου (La defilé militaire du 14 Juillet) μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe) στα Ηλύσια Πεδία (Champs-Elysées), τα οποία ντύνονται στα εθνικά μπλε-κόκκινα-λευκά. Ενώ, φυσικά το βράδυ υπάρχει η παρουσίαση με τα πυροτεχνήματα, όπου ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για να τα δει κάποιος στο Παρίσι, είναι μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ. Ο εθνικός ύμνος που παίζει χαρμόσυνα μέσα στη μέρα είναι η "Μασσαλιώτισσα" (La Marseillaise).

Για να μη σας κουράσω παραπάνω, θα αφήσω μόνο μερικά links για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα:


https://www.schooltime.gr/2021/07/14/ptosi-basilis-14-iouliou-1789-2021/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%B7%C

Και για τους γαλλόφωνους: https://www.linternaute.fr/actualit...le-le-14-juillet-1789-jour-de-fete-nationale/



Πίνακας που απεικονίζει την έφοδο στη Βαστίλη

Εικόνα από τη παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Θα ήταν ωραίο να συζητήσουμε κατά πόσο η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε πράγματα στην Γαλλία και Ευρώπη γενικότερα. Τι ακολούθησε το πρώτο εξάμηνο μετά την πτώση της μοναρχίας;


Aς δούμε το βίντεο ειδικά από το 6:57 και μετά. Ο ηθοποιός Christopher Lee δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο του δημίου που εκτελεί τους αποκεφαλισμούς.

1626294526987.png


Σκηνή από την ταινία Danton (1983) με τον πρωταγωνιστή ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρτιέ.
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 1,482 μηνύματα.
Fête Nationale* και μπλε-άσπρα-κόκκινα, δεν το πρόσεξα εχθές το λάθος
 

asdfqwerty

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο asdfqwerty αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 1,347 μηνύματα.
το καναλι εχει πολυ ενδιαφερον αξιζει να το δειτε
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,616 μηνύματα.
Η πιο παρεξηγημένη μορφή του αιώνα ήτο ο τελευταίος Γάλλος Αυτοκράτορας, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' που σφράγισε το τέλος της δυναστείας των Βουρβόνων αλλά και του Αυτοκρατορικού θεσμού. Έμεινε γνωστός ως ένας απολυταρχικός και σκληρός Αυτοκράτορας αλλά στη πραγματικότητα δεν ήτο καθόλου έτσι. Από μικρός είχε μεγάλη εμμονή με τα γράμματα, μορφωμένος άνθρωπος και οι αγγλικές πηγές αναφέρουν ότι δεν ήθελε ποτέ να βασιλέψει. Εκτός αυτών αναφέρουν ότι ήτο εξαιρετικά φιλελεύθερος. Ήθελε να παραδώσει Σύνταγμα στον λαό και να αποδεχτεί τις ατομικές ελευθερίες καθώς λέγεται πως θαύμαζε σημαντικές προσωπικότητες όπως η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας και ο Φρειδερίκος Β' της Πρωσίας που συνιστούσαν τον ορισμό της "φωτισμένης δεσποτείας". Για πολλούς λόγους δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα από όσα ήθελε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι ελίτ που διοικούσαν. Οι αριστοκράτες και ο μεγάλος κλήρος που απολάμβαναν το αφορολόγητο και πολλά προνόμια. Δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί τους έτσι κατέρρευσε. Επιπλέον, ο τρίτος και τελευταίος οικονομολόγος του Αυτοκράτορα ( Then Callone ) πήρε τη καταστροφική απόφαση να συνάπτει δάνεια για να ισοσκελίσει τα έξοδα της Αυτοκρατορικής Αυλής με αποτέλεσμα το χρέος να διπλασιαστεί σε λίγους μόνο μήνες. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' παρέλαβε Αυτοκρατορία με ήδη μεγάλο χρέος από τον προηγούμενο του, τον Λουδοβίκο ΙΕ' τον "πολυαγαπημένο". Παρόλα αυτά, αυτός πλέρωσε τα σπασμένα.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
To αστείο της ιστορίας είναι ότι ακόμη και μετά την πτώση, η νέα τάξη πραγμάτων διατήρησε μερικές από τις πολυτέλειες των ευγενών, άμαξες, ακριβά έπιπλα στυλ Ροκοκό, τα κάστρα έμειναν και αγοράστηκαν από πλούσιους του χρήματος (π.χ. μέλη της οικογένειας Ρότσιλντ), πρώην εμιγκρέ (εξόριστους Γάλλους ευγενείς που έγιναν ξαφνικά επιχειρηματίες εκτός από γαιοκτήμονες) και λοιπούς τρωκτικούς του συστήματος (ευγενείς-εκκλησιαστικούς, αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των τεχνών, πρώην αυλικάριους κλπ).

Η πλατιά λαϊκή μάζα, ο όχλος παρέμεινε όχλος. Φτώχεια και στη δημοκρατία. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη Γαλλική ιστορία, μετά την προσωρινή πτώση της μοναρχίας (πριν τις τελευταίες αναλαμπές με τον Ναπολέων, Κάρολο Ι', ...κ.α. του 19ου αιώνα) αποκτά δύναμη η τάξη των δικαστών (παράδειγμα, ο Ροβεσπιέρος) και οι πρώτοι τραπεζίτες του Γαλλικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος όπου αγοράζουν τίτλους ευγενείας εν μέσω δημοκρατίας! Mε κάτι τέτοια παραδείγματα είναι φανερό ότι οι Γάλλοι δεν κατανόησαν ποτέ την σημασία της επανάστασης που έκαναν και ίσως είναι στη φύση του ανθρώπου να τρώει το δούλεμα.
 

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 1,116 μηνύματα.
Ωραίο topic !

Συμπτωματικά διάλεξα εκείνη την ημέρα να ξυριστώ. :laugh:

Η Βαστίλη είναι και στο Dark Souls 2 για όποιον δεν το ξέρει.Αγαπημένη μου περιοχή.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top