Εγώ απ' ότι έχω δει σ' αυτή την χώρα, για να έχεις μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση, πρέπει να σπουδάσεις αυτό:
- Ο,τι θες, εφόσον είσαι παιδί πολιτικού, μεγιστάνα, δημάρχου, προέδρου μεγαλοεταιρείας κλπ κλπ
Κανένα τμήμα (δυστυχώς) στην χώρα μας δεν προσφέρει εργασία η οποία δικαιολογεί τα χρόνια (απαιτητικών) σπουδών που θα αφιερώσεις για να την τελειώσεις. Ακόμα και οι μηχανικοί, στην Ελλάδα ΔΕΝ περνάνε καλά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Χημικοί Μηχανικοί οι οποίοι έχουν απειροελάχιστη απορρόφηση εδώ, και κυρίως σε τομείς που μπορούν να απασχοληθούν και Χημικοί και άλλα συναφή επαγγέλματα. Ενώ, στο εξωτερικό (κυρίως χώρες με μια α βιομηχανία), οι ζήτηση τους είναι τεράστια.
Επίσης, επειδή έβλεπα αρκετά μηνύματα που λέγανε -κυρίως για τους μηχανικούς- το πόσο καλά είναι σε θέμα αποκατάστασης (αν όντως ισχύει) αυτό οφείλεται στο ratio προσφοράς (= άτομα που μπορούν να καλύψουν το σύνολο των θέσεων εργασίας που προσφέρονται) ÷ ζήτησης (οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται).
Αν τυχόν αυξηθεί πάρα πολύ η προσφορά σε αυτούς τους τομείς (γίνεται ήδη στην πληροφορική btw), ΚΑΙ οι μηχανικοί θα έχουν το ίδιο θέμα που έχουν οι φιλόλογοι που τους κοροϊδεύουν.
Το θέμα είναι ότι το κράτος, παρόλο που ο πληθυσμός μειώνεται, άρα και το εργατικό δυναμικό μείωνεται, δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας σε ειδικευόμενους νέους.
Εννοείται δεν φταίει μόνο το κράτος, αλλά και η νοοτροπία του Έλληνα εργοδότη!
Χαρακτηριστικο είναι ότι στον φορέα που κάνω την πρακτική μου (δε θα τον αναφέρω για προφανείς λόγους), ενώ οι θέσεις που καλύπτονται είναι 2/4 που απαιτούνται βάση του φόρτου εργασίας στον τομέα Α, 1.5/2 στον τομέα Β, και 2.5/4 στον τομέα Γ (το 0.5 στους 2 τελευταίους οφείλεται στο ότι ένα άτομο τρέχει από τον ένα τομέα στον άλλο), δεν υπάρχει θέληση να προσλάβουν άλλους , γιατί σύμφωνα με τους "ανώτερους", όλο και κάποιος πρακτικαριος θα έρθει το καλοκαίρι να βγουν κάποιες δουλειές και να κάνουν υπομονή (=> στα @ τους αν ξεπατώνονται οι άλλοι).
Όσο υπάρχει η νοοτροπία της τσιγκουνιάς και γυφτιας στους εργοδότες, δεν θα αλλάξει τίποτα στην χώρα, δυστυχώς