Η ελληνική αποτυχία στον διαγωνισμό PISA

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος λυκείου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας κ. εισαγγελεύ είναι πολύ απλές:

1702829039168.png

1) Το εκπαιδευτικό μας σύστημα απέχει πολλά χιλιόμετρα από τα συστήματα με βάση τα οποία οργανώνεται ο διαγωνισμός. Οι Έλληνες μαθητές δεν μαθαίνουν να σκέπτονται αλλά μαθαίνουν απέξω μεθοδολογίες. Σε ότι αφορά τη γλώσσα, ασχολούνται περισσότερο με την αρχαία (νεκρή) γλώσσα των προγόνων μας και όχι με την (ζωντανή) τρέχουσα. Στα Μαθηματικά, τα μισά παιδιά φεύγουν από το δημοτικό αναλφάβητα, καθώς πώς ένας δάσκαλος που τυχαία έγινε δάσκαλος και πάντα μισούσε τα Μαθηματικά, θα κάνει το παιδάκι να τα αγαπήσει; Επίσης, η νοοτροπία της κοινωνίας "Τα Μαθηματικά είναι για τα αγόρια" διώχνει πολλά κορίτσια. Τώρα για τις Φυσικές Επιστήμες, χέσε μέσα Παπαχρόνη. Ποτέ δεν διδάσκονταν σωστά, μαθαίνονται παπαγαλία, θεωρούνται μαθηματικά και μεθοδολογίες, διδάσκονται στον πίνακα και όχι στο εργαστήριο, οι ώρες διδασκαλίας τους διαρκώς μειώνονται. Μετά από όλα αυτά, μια χαρά πήγαν τα Ελληνόπουλα. Θα μπορούσαν και πολύ χειρότερα.

2) Ποιος δεν ξέρει ότι οι Έλληνες μαθητές γενικά βαριούνται και αδιαφορούν για οτιδήποτε σχολικό, εκτός από τις Πανελλήνιες. Ειδικά μετά τον covid η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ. Λέει λοιπόν ο μέσος μαθητής: <<Αφού ο διαγωνισμός της Piza δεν μετράει στη βαθμολογία και δεν θα με ωφελήσει για τις Πανελλήνιες, ωραία χάσαμε κάποιες ώρες μάθημα αλλά ως εδώ. Άντε να τα πασαλείψω όπως-όπως να τελειώνω γρήγορα. Έχουμε και δουλειές. Χέστηκα για το γόητρο τους σχολείου μου και της χώρας>>. Άρα προφανώς και η μη "ζεστή" ανταπόκριση των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν καθοριστική.

3) Όμως, η συμπεριφορά των μαθητών για το διαγωνισμό συνδέεται με τη στάση των καθηγητών τους. Κάποιοι (μάλλον κλασικοί συνδικαλιστές) αντέδρασαν έντονα. Συνθήματα "όχι στην Piza", "οι εξετάσεις Piza θηλιά στην εκπαίδευση" και άλλα κατά του Κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Κάπου, εκπαιδευτικοί μπλόκαραν το διαγωνισμό και δεν άφησαν τα παιδιά να γράψουν. Με τέτοιους εκπαιδευτικούς πώς να μην πάρουν οι μαθητές "κρύα" το διαγωνισμό;

4) Παντού υπάρχει ένας μύθος, από εδώ θα έλειπε; Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων έχουν ξεσπαθώσει. Ισχυρίζονται ότι "οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων πήγαν πολύ καλύτερα από τους μαθητές των δημοσίων". Δεν ξέρω αν αυτό αληθεύει, γιατί κάποιοι διάβασα το αμφισβητούν, όμως και το να ισχύει θα ήταν αναμενόμενο. Οι λόγοι; Στατιστικά, στα ιδιωτικά φοιτούν μαθητές από κάποιο επίπεδο και πάνω. Δεν πληρώνουν οι γονείς για μαθητές τουρίστες που αδιαφορούν για όλα. Επίσης, τα ιδιωτικά σχολεία (σε αντίθεση με τα δημόσια) έκαναν προπαγάνδα υπέρ του διαγωνισμού Piza και έδωσαν οδηγίες στα παιδιά τι να κάνουν σχετικά. Όλα αυτά φυσικά για λόγους διαφήμισης, αλλά μάλλον οι μαθητές των ιδιωτικών είχαν περισσότερα κίνητρα.

1702830696438.png
1702830724039.png

1702830776064.png
1702830810143.png


Υ.Γ. Και αν κ. Εισαγγελεύ πιστεύετε ότι μεταξύ των υπευθύνων πρέπει να υπάρχει και το δικό μου όνομα, παρακαλώ μη διστάσετε. (Ν.Κούρκουλος στο "Ορατότης Μηδέν")

1702831253085.png
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top