Εγώ ξέρω ότι ούτε εγώ, ούτε οι γονείς μου, ούτε οι συγγενείς ούτε οι φίλοι μου διαλέξαμε αυτούς τους νόμους, και τίποτα δεν τους χρωστάω.
Με την θεμελιώδη κριτική σκέψη που έχω αναπτύξει θα κρίνω μόνος μου ποιοί από τους νόμους είναι σωστοί και αν θα τους τηρήσω, ειδικά όταν μαζί μου τους κρίνουν και ένα τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων (που σημαίνει, hey, δεν είμαι τρελός να καταρρίπτω όποιον νόμο γουστάρω [αν και θα έπρεπε αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία]).
Κάνεις λάθος. Μπορεί να μη διάλεξες εσύ ο ίδιος προσωπικά ή οι φίλοι σου τους νόμους αλλά είσαι υποχρεωμένος, εφόσον είσαι πολίτης της χώρας (και της οποιασδήποτε χώρας) να τους τηρείς αλλιώς θα έχεις τις ανάλογες κυρώσεις.
Αν ο καθένας γίνει κριτής πάνω στη νομοθεσία και αποφασίζει για το τί θα τηρεί και τί όχι είναι προφανές ότι ο καθένας θα ακολουθήσει τα συμφέροντα και τα θέλω του και θα ακολουθήσει το χάος.
Διάβασες να πούμε λίγο τον μαλάκα τον Πλάτωνα που κώλωνε να το σκάσει από τη φυλακή και υποστήριζε ότι "το κάνει λόγω ιδεολογίας" και μας το παίζεις ψαγμένος, έλεος.
Ο Πλάτωνας τί σχέση έχει; Και αυτός που "κώλωνε" όπως λες να το σκάσει από τη φυλακή ήταν ο Σωκράτης.
Και όλες οι πηγές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα είτε να πάει με τα νερά των εκείνων δικαστών και να αθωωθεί ή να έχει ελάχιστη ποινή είτε θα μπορούσε άνετα με τη βοήθεια των φίλων του να δραπετεύσει αλλά προτίμησε να ακολουθήσει αυτό που θεωρούσε σωστό, τους νόμους και τους κανόνες του κράτους.
Και λίγος σεβασμός σε άτομα που έχουν κάνει περήφανη την Ελλάδα και τους Έλληνες και αναγνωρίζονται αλλά και διδάσκονται ανά τους αιώνες σε όλη την υφήλιο δε βγάλτει (και φυσικά μιλάω για το Σωκράτη και τον Πλάτωνα). Όχι πως έχει σημασία τί θα πει ο καθένας, αλλά για καλό δικό σου το λέω.
Συμφωνω σε ολα μαζι σου φιλαρα...ασε τους σεμνοτυφους χαρακτηρισμους που προβαλλουν απο πανω οι μελλοντικοι πασοκοι και καθεστωτικοι...η κοινωνικη ψυχολογια τους δικαιολογει.Υποταγη στην εξουσια,τροποι και διαθεσεις του ατομου.Συγκεκριμενα,το ατομο βλεπει τον νομο ως ''αυθεντια'',ειδικα αυτους που τους επιβαλλουν.Οπως η ασπρη ρομπα ειναι ''συμβολο'' αυθεντιας σε μια κοινωνια,ετσι βλεπουν και τους νομοθετες.Ειναι ολα θεμα διαπαιδαγωγησης και ενδοοικογενειακου περιβαλλοντος,μην προσπαθεις να βρεις ακρη με σκλαβωμενα μυαλα στις εννοιες του ''θεσμου'' και του ''νομου''...οταν οι νομοι μας περιοριζουν και δεν εξυπηρετουν το κοινο καλο αλλα γαλουχουν με χρυσο ορισμενες κοινωνικες ομαδες,ειναι ''δικαιωμα'' του πολιτη να τους ανατρεψει με καθε μεσο.
Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω σοβαρά. Στο τελευταίο τουλάχιστον σκέλος γιατί στην αρχή μόνο προσβολές βλέπω.
Λοιπόν, ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σου. Λες για νόμοι περιορίζουν και δεν εξυπηρετούν το κοινό καλό.
Στην περίπτωση μας μιλάμε για τη βία. Δεν εξυπηρετεί η απαγόρευση κάθε είδους βίας το κοινό καλό;
(Το "γαλουχώ" το έχεις χρησιμοποιήσει λάθος, εννοείς "εξυπηρετούν".) Εξυπηρετούν λες κάποιες κοινωνικές ομάδες.
Όχι, εξυπηρετούν όλες τις κοινωνικές ομάδες. Όπως ο κάθε πολίτης δεν επιτρέπεται να βρίσει και να προσβάλει τον κάθε πολιτικό ή επίσημο έτσι και ο κάθε πολιτικός ή επίσημος δεν επιτρέπεται να προσβάλει τον κάθε πολίτη. Ούτε να τον μουτζώσει ούτε να του πετάξει πέτρες.
Ενδιαφέρον το συμπέρασμα σου στο τέλος όμως συγγνώμη που θα στο πω αλλά είναι κατά του Συντάγματος και το αποτέλεσμα αυτής της επανάστασης (γιατί απ' ότι κατάλαβα γι' αυτό μιλάς, αλλιώς διόρθωσε με) θα είναι το χάος και η αναρχία.