Ευχαριστώ πολύ για τη πάσα, δεν το παρακολούθησα καθότι τις προηγούμενες τέσσερεις ημέρες ήμουν διακοπές (:Ρ).
Δεν διάβασα τις απαντήσεις από πάνω (κακώς ίσως) αλλά σε γενικές γραμμές λέω τα εξής ως Εφ. Ανθυπίλαρχος.
Ο κόσμος έχει καταλάβει προ πολλού τι εστί "στρατός" με όλα τα κακά του (μεταθέσεις, αρχικά χαμηλός μισθός, δύσκολη φοίτηση, ψιλοκαψόνια στην αρχή, στείρο περιβάλλον, κλπ). Η στολή δε γοητεύει πλέον και επειδή η Ελλάδα έχει ανέβει δυο κλικ οικονομικά από τότε που έδινα εγώ πανελλήνιες δεν υπάρχει λόγος κάποιος να τρέχει για 900€.
ΠΑΡΑΤΑΥΤΑ, ο αξιωματικός στο στρατό μπορεί να μην έχει λυμένο το οικονομικό έχει σίγουρα λυμένο το εργασιακό. Πώς το εννοώ: σχεδόν απεριόριστος αριθμός αδειών, αν μπεις σε "πανεπιστημιακό" όπλο (Μηχανικό, Πυροβολικό) μπαίνεις τσάμπα και φοιτάς ΜΙΣΘΩΤΟΣ στο πολυτεχνείο. Άπειρες άδειες ιδίως αν είναι για ακαδημαϊκούς σκοπούς, δε δουλεύεις επετείους, δωρεάν τρένα να πηγαινοέρχεσαι, στο στρατόπεδο είσαι εκ των αρχηγών.
Σου δίνεται χώρος και χρόνος, αν είσαι ελάχιστα ακαδημαϊκά προσανατολισμένος, να διαπρέψεις: εκπαιδευτικές άδειες (που φτάνουν μέχρι και χρόνο!), πληρωμένο μεταπτυχιακό, μοριοδοτούμενο μεταπτυχιακό/διδακτορικό, ιδίως για τα ανώτατα κλιμάκια.
Παίρνεις λεφτά για σπίτι: Αξιωματικά Οικήματα. Θα μου πεις, αν είσαι στην άλλη άκρη της Ελλάδας πώς να το χαρείς αλλά άλλη κουβέντα.
Τσάμπα διακοπές κάθε δύο καλοκαίρια (ΚΑΑΥ) στη πλάτη δύσμοιρων φανταράκων και στρατονομιτών. Θα μου πεις, θα ζούσες σε μια στρατιωτική τρόγλη, αν ήταν τσάμπα; Εγώ μάλλον όχι, καθώς έχω πάει.
Αν καταφέρεις και πας ΕΔ, στα μισά χρόνια υπηρεσίας αποστρατεύεσαι (αντί για 8 π.χ., 4). Το θέμα είναι ότι παίζεις ζωή κορώνα-γράμματα σε κάθε άσκηση. Εμένα δε θα με χαλούσε.
Το κακό με όλα τα παραπάνω είναι πως για να φτάσεις ως εκεί έχεις να φας ΤΡΕΛΟ καυλί. Όταν λέω τρελό καυλί, εννοώ "διαλύεται η ζωή σου και φτιάχνεται εξ αρχής" καυλί.
Όχι μόνο η οργανική δυσκολία μιας στρατιωτικής ακαδημίας (ΣΣΕ) όπου όταν δίνεις εξουσία επιβολής σε 20χρονα τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, αλλά και μετέπειτα.
Πάντως έως και σήμερα θεωρώ η ΣΣΕ αξίζει αν είσαι 100% ενσυνείδητος και ξες που πας να μπλέξεις. Μπορεί να σε στηρίξει να είσαι αυτόνομος ενώ θα προετοιμάζεις το επόμενο βήμα. Δεν είχα τη διορατικότητα στα 18 μου να τα σκεφτόμουν αυτά, ειδάλλως θα πήγαινα.
Για ΣΜΥ δεν αξίζει λόγος. Τελευταίοι τροχοί της αμάξης. Αν γουστάρεις να παίρνεις στα 5 χρόνια ένα "σχετικά" χαλαρό χιλιάρικο, go for it. Γίνεσαι αξιωματικός περίπου 15 χρόνια πριν αποστρατευτείς. Why not.
Για ΕΠΟΠ δεν αξίζει ούτε σάλιο. Κυριολεκτικά στα 50 σε πετάει η υπηρεσία στο δρόμο να πεινάς. Ψάξτε το. ΕΠΟΠ ΣΤΡ και σε διατάζει ο 22χρονος από ΣΣΕ. Go figure.
Συμπερασματικά: μια χώρα για να βγάζει στρατιωτικούς πρέπει να πεινάει σε κάποιο βαθμό. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι σε αυτή τη φάση, οπότε αναμενόμενο να μειώνεται η ζήτηση.
ΥΓ: Όχι, δε χρειάζεται να πέσει κι άλλο η βάση. Για να κουμμαντάρεις μια ίλη αρμάτων, για να βγάλεις αζιμούθιο βολής, για να πάρεις ΚΔΠ, πρέπει να ξες τη παράγωγο της συνεφαπτομένης, άχρηστε μαθητή.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 29 Ιουλίου 2024
Άστοχο αυτό.
Ως ΕΠΟΠ ξεκινάς με το βαθμό του ΕΠΟΠ ΣΤΡατιώτη και σε δύο χρόνια γίνεσαι ΕΠΟΠ ΔΝΕΑΣ (εκτός άν πήγες ήδη φαντάρος, οπότε αυτό το διάστημα μειώνεται στον ένα χρόνο).
Ο Εύελπις μέσα σε δύο χρόνια θα πάρει δύο άστρα.
Δε τίθεται κάν σύγκριση.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 29 Ιουλίου 2024
Άστοχο.
Πολύ πιο "εύκολο" είναι το 900€ του Ανθλγου (ΠΖ) από το 900€ του deliverά ή του σερβιτόρου.
Να μπαίνεις στο στρατόπεδο, να μη σε αγγίζει το 80% των ατόμων (ΕΠΟΠ, ήτοι ιεραρχικά κατώτεροι) και να έχεις 3 υπηρεσιούλες το μήνα είναι πολύ καλύτερο από το να δουλεύεις 9ωρα σερί χωρίς ρεπό και να είσαι στο έλεος του κάθε πικραμμένου μικροεπιχειρηματία της Ελλάδας.
Τα προβλήματα στο στρατό είναι άλλα, όχι η χαλαρότητα με την οποία βγαίνει ο μισθός.