Θύελα αντιδράσεων βλέπω και γενικά μερικοί απο ότι φαίνεται όταν ακούτε γενικότερα για κάποια Πολυτεχνική σχολή και ειδικότερα ΗΜΜΥ βγάζετε καντίλες !

Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντάω σε 2-3 άτομα ταυτόχρονα και γι αυτό θα προσπαθώ μεσα απο μια απάντηση να καλύπτω όσο το δυνατόν περισσότερους !
1)το ότι εσυ νιώθεις σιγουρια δε λεει απολυτως τιποτα.και ενας εντελως χαζος μπορει να νιωθει σιγουρια χωρις να ξερει τιποτα τι μου λεει εμενα αυτό.
Πίστεψε με σε τέτοια τμήματα μόνο χαζοί δεν μπαίνουν-βγαίνουν αλλά το προσπερνώ και πάμε παρακάτω !
2)επισης κριτικη σκεψη μπορεις να αποκτησεις και από τη φιλοσοφικη, ας παμε ολοι εκει.
3)το ότι κανεις φυσικη και μαθηματικα είναι αυτονοητο.στο κατω κατω μηχανικος εισαι( εφαρμοσμένος φυσικος δηλαδή, όπως λες και εσυ πιο πανωη μηχανικη είναι μαθημα φυσικης)
2) Τώρα ή μου κάνεις τον κινέζο ή είσαι. Μιλάμε για κριτική σκέψη πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο (μαθηματικά-φυσική) κάτι που είναι μακράν σημαντικότερο από τις στείρες γνώσεις που μπορείς να πάρεις ! Ελπίζω να το καταλαβαίνεις το γιατί , επομένως μην μπλέκεις στη μέση φιλοσοφικες κλπ..
3) Δεν παραπονέθηκα για το ότι κάνω μαθηματικά/φυσική ίσα ίσα που μου αρέσαν και διάλεξα το εν λόγο τμήμα ΚΑΙ γι αυτο το λόγο, Επιτέλους είδα την πρακτική τους εφαρμογή σε πολλους τόμείς της τεχνολογίας (ΣΗΕ, ΣΑΕ , Τηλεπικοινωνίες, Η/Υ ). Δεν ξέρω γιατί μου το αναφέρεις αυτό αλλά πάμε παρακάτω !
4)εν συντομια να αναφερω τομεις της φυσικης που ουτε καν αγγιζετε.....
κοσμολογια
αστροφυσικη
μετεωρολογια
θεωρια σχετικοτητας
κβαντομηχανική(το ότι κανετε στοιχεια κβαντομηχανικης μη σε κανει εστω και λιγο να νομζεις ότι ασχολείσαι στον ιδιο βαθμο με έναν αποφοιτο φυσικου)
στατιστικη φυσικη-θερμοδυναμική(αν και αναφέρεις ότι κανετε, θα ηθελα πραγματικα να μου αναφέρεις τα μαθηματα)
στοιχειώδη σωματιδια
ατομικη-μοριακη φυσικη και αλλα πολλα
Όχι δεν κάνουμε αστροφυσική / κοσμολογία / μετεωρολογία το ανέφερα και παραπάνω ! Κβαντομηχανική όμως κάνουμε και συγκεκριμένα έχουμε 2 μαθήματα πάνω στο αντικείμενο που προφανώς δεν τα γνωρίζεις (ονομάζεται Στερεά Κατάσταση της ύλης ή αλλου θα το συναντήσεις ως Υλικά Ι,ΙΙ κλπ με αντίστοιχα εργαστήρια), Ατομική - Μοριακή φυσική τη συμπεριλαμβάνω στην κβαντομηχανική. Δεν είδα κανένανα φυσικό να έχει ξεχωριστό μαθημα ατομική , μοριακή φυσική !!
Τώρα όσον αναφορά θερμοδυναμική απορώ και που το ρωτάς , Σε λίγο θα με ρωτήσεις αν κάνουμε και Ηλεκτρομαγνητιμό

Ρε συ θερμοδυναμική είναι απο τα βασικά κεφάλαια της φυσικής Ι,ΙΙ που διδασκόμαστε απο τα πρώτα έτη κιόλας !!
επισης από μαθηματικα
κανεις λογικη?
κανεις την αναλυση που κανουν στο μαθηματικο?
κανεις αλγεβρα?
κανεις γεωμετρια?
κανεις διαφορικη γεωμετρια?
κανεις πραματικη αναλυση?
κανεις θεωρια μετρου?
μηπως θεωρια αριθμων?
μηπως συναρτησιακη αναλυση?
μηπως ενα καρο αλλα μαθηματα που ουτε καν εχεις ακουσει?
Απο καθαρά μαθηματικά έχουμε ακόμα περισσότερα απο ότι φυσική . Γεωμετρία όχι αν και ήταν απο τα αγαπημένα μου μαθήματα !!

Φυσικά και κάνουμε ανάλυση/άλγεβρα , Αλίμονο αν δεν κάναμε , δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε ένα απλο πρόβλημα σε ηλεκτρικέ μηχανές ή συστήματα ηλ. ενέργειας που είναι καθαρά διανυσματική ανάλυση με μιγαδικούς/φάσορες κλπ ! Παράλληλα κάνουμε τα εξής σε ξεχωριστά εξαμηνιαία μαθήματα:
Γραμμική Άλγεβρα με άμεση εφαρμογή σε προγραμματισμό/Συστήματα Αυτοματισμού
Στατιστική, Πιθανότητες
Γραμμική Άλγεβρα
Διαφορικές Εξισώσεις
Αριθμητικές Μέθοδοι : Άμεσα χρησιμο σε προγραμματισμό, επίλυση προβλημάτων
και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να τα αριθμώ, Σε παραπέμπω στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος για να δεις αναλυτικά την ύλη των καθαρά μαθηματικών / φυσικών !!
5)μαλλον εσυ πρεπει να ριξεις μια ματια σε κανα πρόγραμμα σπουδων θετικης σχολης....
Αντίστοιχα σε παραπέμπω στα ΠΣ των τμημάτων ΗΜΜΥ !
1)γιατι εχεις φοιτησει εσυ σε κανενα τμημα θετικων επιστημων?
Έχω φοιτήσει σε τμήμα ΗΜΜΥ και έχω γνωστούς απο θετικές επιστήμες με τους οποίους έχω ανταλλάξει απόψεις όσον αναφορά το ΠΣ και έχουμε καταλήξει ότι έχουμε σε πολλά απο αυτα κοινη ύλη ! Το ανέφερα το παραπάνω στο συνομιλητή γιατί απο ότι είδα στο προφίλ του δεν έχει φοιτήσει σε κανένα απο τα δυο τμηματα (ΗΜΜΥ ή μαθηματικό/φυσικό) !!
2)να παραβγεις?μονο και μονο αυτό δειχνει πολλα....τι είναι τα μαθηματικα και η φυσικη,αγωνας δρομου? οποιος βγει πρωτος? δηλαδή τι θες να σας δωσουμε από μια κολλα χαρτι με προβλήματα και οποιος τα λυσει πιο γρηγορα και σωστα κερδιζει ένα παγωτο?επισης τι μας λες για το φιλικο σου περιβαλλον? αν δηλαδή δεν παταγε κανενας τους στη σχολη?
Απο οτι φαίνεται είσαι εξαιρετικά ευέξαπτος και δεν παρατήρησες ότι το παρανγώ το είχα βάλει μέσα σε εισαγωγικά ("") και όταν βάζουμε κάτι μέσα σε εισαγωγικά έχει μεταφορική και όχι κυριολεκτική έννοια !
3)ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ. ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΛΥΝΩ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ <<ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΡΑΕΙΣ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ>>
4)ομοιως κανενας δεν εμποδιζει και ένα μαθηματικο η φυσικο να κανει phd στη μηχανικη...για να μην πω ποσοι μαθηματικοι η φυσικοι διδασκουν στα πολυτεχνεια....
3) Όχι δεν είναι γι αυτό αλλά για τον απλό λόγο ότι τα εφαρμόζεις συνέχεια μέσα στο Πολυτεχνείο σε πρακτικά πράγματα και συνέχεια τα βρίσκεις μπροστά σου ! Αν δεν έχεις γερές βάσεις σε μαθηματικά/φυσική δεν πρόκειται να τελειώσεις τα εν λόγο τμήματα (Πολυτεχνικά) τον αιώνα τον άπαντα !!
4) Απαιτείται πρώτα μεταπτυχιακό σε αντίστοιχο τομέα !
1)δεν κανετε ΚΑΙ εφαρμοσμένα μαθηματικα και φυσικη, κανετε κατά 90-95 % εφαρμοσμένα μαθηματικα και φυσικη.....αλλα νομιζω καταλαβα τι σε μπερδευει...το ότι βλέπεις ένα μαθημα, π.χ. <<διαφορικες εξισώσεις 1>> και στους ημμυ καισ το μαθηματικο ακομη και αν τα μαθηματα εχουν ακριβως την ιδια υλη, δε σημαινει ότι γινονται με τον ιδιο τροπο και στα δυο τμηματα.......αντιθέτως γινονται τελειως διαφορετικα....
Καταρχήν η ύλη είναι ίδια, για παράδειγμα Διαφορικές που συζητούσα πριν αρκετό καιρό με ένα φοιτητή μαθηματικού κάναμε τα ίδια ακριβώς. Έπειτα όχι δεν διδάσκονται με διαφορετικό τρόπο, τα αμιγώς μαθηματικά/φυσική διδάσκονται ακριβώς το ίδιο. Συγκεκριμένα στο τμήμα μου είχαμε παιδιά απο άλλες επιστήμες που επειδή είχαν το ίδιο μάθημα παρακολουθούσαν και σε εμας λόγο καλύτερου καθηγητή !
2)ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΗΜΜΥ ΤΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ ΚΑΝΕΙ....
Εδω φίλε μου κάνεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ φάουλ !! Φαίνεται να έχεις μεγαλη εμπάθεια που σε ορισμένες περιπτώσεις δε σε αφήνει να δεις την πραγματικότητα ! Η ανεργία στα τμήματα ΗΜΜΥ ειναι πολύ μικρή ακόμα και τώρα ! Τα κορυφαία τμήματα απο άποψης επαγγελματικής αποκατάστασης ανάμεσα στα πολυτεχνικά είναι αυτα των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων , όπως ανέφερα και προηγουμένως εμπλέκονται σε όλα τα έργα που συμμετέχουν μηχανικοί ! Η ανεργία προ κρίσης σύμφωνα με στοιχεία της Public Issue για λογαριασμό του ΤΕΕ ήταν στο 9% και τώρα είναι γύρω στο 20% για τους συγκεκριμένους τομείς. Σε παραπέμπω
εδω
Σου αναφέρω συγκεκριμένα ότι όλοι οι φίλοι/γνωστοί που αποφοίτησαν (μηχανολόγοι/ηλεκτρολόγοι) βρήκαν δουλειά με μέγιστη καθυστέρηση ενός 6μήνου.. και δεν μιλάω για 1 και 2 άτομα αλλά 15-20 γνωστους , φίλους και συναδέλφους μου και μάλιστα ακριβώς πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας !
Προσωπικά βρήκα δουλειά εντος 5 μηνών απο τη στιγμή που αποφοίτησα σε εργοτάξιο αλλά λόγο στρατου δυστυχώς δεν μπορώ να πάω !
3)αν ψαξεις θα βρεις και ένα καρο διακεκριμένος μηχανικους με πρωτο πτυχιο φυσικη(που είναι και πιο ευκολο από ότι το αντιθετο). επισης αν προσεξεις ο ηλιοπουλος σπουδασε πριν 50 χρονια ....θα τολμησω να πω ότι τα πραγματα εχουν αλλαξει λιγο....
Ναι ισχύει ότι υπάρχει και το αντίθετο αλλά οχι οτι ειναι πιο εύκολο ! Όπως σου είπα απαιτείται και μεταπτυχιακός τίτλος στο σχετικό αντικείμενο για να γίνει το αντίθετο (δλδ έρευνα πάνω σε electrical/mechanicla/chemical κλπ engineering)
1)ποσους? εγω παντως μονο δυο ημμυ ξερω αποφοιτους ...και οι δυο ανεργοι είναι....μαλλον δε θα είναι σιγουροι για τις γνωσεις τους μωρε..για αυτό δε βγαινουν στο εξωτερικο....
Σου απάντησα παραπάνω με στατιστικά. Αναζήτησαν δουλειά ; Το ότι είναι άνεργοι 2 ηλεκτρολόγοι δεν σημαίνει ότι ο κλάδος πληττεται απο ανεργία, ενδεχομένως για προσωπικούς τους λόγους το απέφυγαν. Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις και είναι ανθρώπινες !
2)πλακα κανεις?δηλαδη στο μαθηματικο δεν εχουν διδαχθεί ανωτερα μαθηματικα αλλα στο πολυτεχνει εχουν διαδαχθει.....
Δεν είπα αυτο και μην παρερμηνεύεις τα λόγια μου, Το ότι διδάσκονται στο μαθηματικό δεν δημαίνει ότι δεν γίνεται και στα Πολυτεχνικά τμήματα ! Δεν θα αδικήσω όπως είπα τα Πολυτεχνικά τμήματα μόνο και μόνο για να μη φανώ "αλλαζονικός" ή "υπερόπτης" .
1)θα το ξαναπω ότι ΟΠΟΙΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ.....
Εξαρτάται απο ποιο τμήμα νιώθεις σιγουριά. Δεν βγαίνουν χαζοί φίλε μου απο τα πολυτεχνεία ούτε σκράπες !
2)ομοιως οι πολλοι υψηλες βασεις του πολυτεχνείου είναι ετσι γιατι οσοι μπαινουν(γυρω στο 98% κατά τη γνωμη μου) μπαινουν γιατι νομιζουν ότι με το που αποφοιτησουν θα ερθει η κολοσσος εταιρεια και θα τους παρακαλει να δουλεψουν για αυτή.....
Λάθος ! Για να πετύχεις αυτή τη ψηλή βάση σημαίνει ότι το είχες στόχο στη ζωή σου και αφωσιώθηκες για να το πετυχεις, πράγμα που σημαίνει ότι το έψαξες το θέμα και δεν το άφησες στην τύχη του του στύλ έπιασα 15Κ μόρια που μπάινω ; Ας μπω σε ότι πιάνω !! Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% τουλάχιστον των φοιτητών σε ένα πολυτεχνικό τμήμα είναι αυτοί που είχαν ψώνιο με το αντικείμενο και αγαπούσαν αυτο το πράγμα απο μικροί (οι λεγόμενοι και στα απλα ελληνικά Geeks) ! Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει ένα ποσοστό που μπαίνει επειδή δεν έπιασε ιατρική, αλλά να είσαι σίγουρος ότι αν δεν σου αρέσει το αντικείμενο του μηχανικού θα τα βρεις μπαστούνια και ή θα τα παρατήσει ή δεν θα τελειώσει ποτέ !