Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατό το ΕΜΠ πλέον η αλήθεια είναι . Πέρα απο τις ροές που ανέφερες τις υπόλοιπες τις έχουν ψηλοσκοτώσει και ασχολούνται κυρίως με λογισμικό , τεχνητές νοημοσύνες κτλπ . Δεν το υποτιμάω αλλά το scope του ημμυ είναι πολύ broader απο υπολογιστές και πληροφορική . Ακόμα και σε διδακτορικό επίπεδο έχουν "σκοτώσει" πολλά μαθήματα . Όσο για το θέμα του περίγυρου , η αλήθεια είναι οτι ειδικά στο ημμυ ΕΜΠ υπάρχουν πολλά ξιπασμένα που ο κύριος στόχος τους είναι να περάσουν τους υπόλοιπους βαθμολογικά , παρά να το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη αυτή καθευατή . Οπότε το περιβάλλον δεν αποτελείται μόνο απο άτομα που θα σε σπρώξουν να ανέβεις , αλλά και απο αρκετούς που θα θέλουν να σε σπρώξουν να πέσεις . Παντού υπάρχει ανταγωνισμός αλλά μάλλον στο ΕΜΠ αποκτά κακιές διαστάσεις .
Δεν προσπαθώ να μειώσω το ΕΜΠ για να είμαι ξεκάθαρος . Σίγουρα παραμένει ένα απο τα καλύτερα και αρχαιότερα ιδρύματα της χώρας για σχολές μηχανικών . Απλώς επισημαίνω οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όπως μας έλεγαν όλους μικρούς + οτι δεν έχει την καταξίωση που είχε κάποτε . Το επίπεδο έχει πέσει , σε σχέση με τους φοιτητές των παλιότερων γενιών πάντα .
Σε κάποια διαφωνώ, σε κάποια άλλα συμφωνώ.
Καταρχάς δεν υπάρχουν πολλές τεχνητές νοημοσύνες. 1 μάθημα στην Υ, 1 στην Λ, 2 στην Σ και 1 επιλογής στον κορμό.
Από εκεί και πέρα εγώ βλέπω τις επόμενες δεκαετίες μόνο το λογισμικό να έχει νόημα. Πιστεύω ότι το AI θα αντικαταστήσει πολλά επαγγέλματα, και προφανώς η σοβαρή έρευνα στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνεται 50-50 μεταξύ ανθρώπων και AI. Δηλαδή πιστεύω και στην ενέργεια πρέπει με έναν τρόπο να γίνει forcible η συνεργασία με AI. Θες να κάνεις έρευνα στις ηλεκτρικές μηχανές ή στην ηλεκτρική ενέργεια; Πολύ ωραία, το 50% της έρευνάς σου θα είναι να βάλεις το AI να κάνει έρευνα. Με απλά λόγια πρωτίστως στο STEM, αλλά και σε όλες τις επιστήμες εγώ βλέπω τις επόμενες δεκαετίες τους καλούς επιστήμονες να είναι όχι αυτοί που καταλαβαίνουν καλά ένα αντικείμενο, αλλά αυτοί που ξέρουν να συνεργάζονται καλά με το AI σε αυτό το αντικείμενο. Τουλάχιστον αυτοί θα ξεχωρίσουν και θα έχουν 100πλάσιες ευκαιρίες.
Στα άλλα που λες συμφωνώ. Και για τα σκοτωμένα μαθήματα και για αυτούς που τους νοιάζει μόνο ο βαθμός και όχι η επιστήμη αυτή καθεαυτή. Σχετικά με τον ανταγωνισμό δεν ξέρω αν υπάρχει ή όχι. Πιστεύω υπάρχει χώρος για όλους.
Τέλος, όσον αφορά τη σύγκριση παλαιότερων φοιτητών με τους σημερινούς εγώ πιστεύω ότι ο μέσος όρος ήταν πιο έξυπνος παλιά, αλλά σήμερα οι τοπ έξυπνοι είναι πιο έξυπνοι από τους παλιούς τοπ έξυπνους. Αλλά αυτή είναι μια γενικότερη συζήτηση, δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς και τα Πανεπιστήμια, είναι κάτι πιο γενικό και κοινωνικό, ίσως για ένα διαφορετικό thread.
Και γενικά το όλο ζητούμενο στα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι να κάνεις έναν χαζό, τεμπέλη, κουτοπόνηρο, να τον κάνεις μορφωμένο για να πάει ψηλά. Το ζητούμενο είναι ένας πραγματικά έξυπνος, δουλευταράς, αγνός που σκέφτεται και λίγο το κοινωνικό συμφέρον, να έχει πραγματικά ευκαιρίες στην ζωή του να πετύχει.