Καλησπέρα σε όλους και καλά αποτελέσματα σε όσους και όσες έδωσαν φέτος πανελλαδικές.
Εγώ θα δώσω το 2020. Είμαι 34 ετών, μητέρα και έχω ξεκινήσει την προετοιμασία.
Το θέμα είναι η επιλογή των σχολών.
Έχω καταλήξει σε 2 σχολές, ανόμοιες μεταξύ τους αλλά επιλογές διαφόρων παραγόντων.
1η είναι η σχολή δημοτικής εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Σχολή που μου άρεσε και πίσω στα μαθητικά χρόνια μου αλλά για διαφόρους
λόγους δε κατάφερα να ακολουθήσω. Επαγγελματική αποκατάσταση με ερωτηματικό, αλλά βέβαια υπάρχουν κι ευκαιρίες καριέρας στον ιδιωτικό τομέα.
2η επιλογή, η σχολή Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Μακεδονίας . Διαλέγω τις σχολές ι λόγου μονίμου κατοικίας.
Εϊναι αγαπημένη σχολή,και σκέφτομαι καριέρα στην Ε.Ε. καθώς και τις εξετάσεις του διπλωματικού σώματος.
Θεωρείται ότι είναι δύσκολη η επαγγελματική αποκατάσταση στο διπλωματικό λόγο συγκεκριμένης ηλικίας που θα έχω με την αποφοίτηση μου;
Σαφώς και δεν επιλέγω τις σχολές μόνο για το πτυχίο αλλά με ενδιαφέρει και η αλλαγή καριέρας καθώς έχω μόνο ένα πτυχίο ιεκ και δουλεύω ως γραμματέας. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ τον ευατό μου να δουλεύει μια ζωη σε μια θέση που δε μου αρέσει.
3η επιλογή είναι η επανεγγραφή μου στο τει θεσσαλονικής και τμημα τουριστικων επιχειρησεων στο 2ο ετος,που είχα περάσει με τις πανελλαδικές, αποφοίτηση και κατατακτήριες. εάν γινόταν αναβάθμιση με ένα επιπλέον εξαμήνο όπως φημολογείται θα μπορούσα να έχω πτυχίο αει για να μπορέσω να δώσω στην διπλωματική. αλλα είναι όλα στον αέρα ακόμα.
Βρίσκομαι σε μεγάλο σταυροδρόμι, και θα ήθελα πολύ την γνώμη σας.
Καλησπέρα και χαρά στο κουράγιο σας! Προσωπικά είμαι της λογικής ότι ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα, ότι πρέπει να κυνηγάμε αυτά που θέλουμε και να μην το βάζουμε κάτω.

Ωστόσο, στο δικό σας θέμα, η μία μου ένσταση βρίσκεται στο γεγονός ότι πλέον είναι δύσκολη η επαγγελματική αποκατάσταση με πτυχίο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος.
Σχετικά με το διπλωματικό σώμα, μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ:
https://www.mfa.gr/dinatotites-epaggelmatikis-stadiodromias-sto-ypex/diplomatikos-klados/
Ωστόσο, η αποκατάσταση και εκεί και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα έχετε να ανταγωνιστείτε παιδιά που εργάζονται γι' αυτό από το Λύκειο ή απ' το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, που έχουν εξαντλήσει οτιδήποτε προσφέρεται μέσω Erasmus+ σε πρακτικές, σπουδές στο εξωτερικό, ευκαιρίες εθελοντισμού κλπ., παιδιά δίγλωσσα ή πολύγλωσσα, με μεταπτυχιακά και με διδακτορικά (εδώ να σημειώσω πως τα περισσότερα θεσμικά όργανα απαιτούν τουλάχιστον μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών ενώ άλλοι οργανισμοί ζητάνε διδακτορικό). Απ' αυτή την άποψη, το να δώσετε στο διπλωματικό σώμα μου φαίνεται πιο "ρεαλιστικό" από το να προσπαθήσετε να εργαστείτε στις Βρυξέλλες ή στη Χάγη ή στο Στρασβούργο – αλλά κι εκεί οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 1/10, ακόμα και για άτομα πολύ πολύ καλά προετοιμασμένα.
Δεν θέλω να σας ρίξω το ηθικό αλλά η αλήθεια είναι πως τα πράγματα σε αυτούς τους τομείς είναι αρκετά ζόρικα. Φυσικά, αυτό δεν σας εμποδίζει να κάνετε την προσπάθειά σας, με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε και στον τομέα που θεωρείτε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα, έτσι; Εγώ απλά σας αναφέρω τη γνώμη μου με βάση όσα βλέπω γύρω μου. Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε σοβαρά την επιλογή νούμερο 2, σας συνιστώ να αρχίσετε άμεσα και μαθήματα γλωσσών. Ζητάνε πολύ πιο υψηλό (πιο εξειδικευμένο, βασικά) επίπεδο από Γ2.
Ελπίζω να μη σας αποθάρρυνα πολύ, προσπάθησα να σας απαντήσω όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά γιατί όλα τα παραπάνω πιθανότατα θα τα βρείτε μπροστά σας.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!