Τον Ron Paul δεν τον ξέρω και δε καίγομαι να τον μάθω να πω την αλήθεια σε απόψεις και facts εστιάζω κι αν με ενδιαφέρει να ψάξω περεταίρω το όνομα θα ναι για να δω αν αυτός που μιλάει έχει μια Χ μόρφωση και ξέρει τι λέει τώρα αν είναι συντηριτικός ή μαρξιστής σκασίλα μου. Και σιγά το μακροσκελές απόσπασμα 5 δευτερολέπτων στο ντοκιμαντέρ.
Το ζήτημα δεν είναι η πολιτική του ιδεολογία,αλλά ότι είναι νούμερο.Αν π.χ. εσύ ήσουν Αμερικάνος,και έβλεπες ένα ντοκυμαντέρ που μιλούσε για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση και ένας απ'τους τύπους που μιλούσε ήταν ο Λιακόπουλος ή ο Ζαφειρόπουλος της
ΟΑΚΚΕ,και αργότερα μάθαινες για τι γίδι μιλάμε,δεν θα έβλεπες με διαφορετικό μάτι το ντοκυμαντέρ?Δεν γίνεται να βγάζεις έναν ηλίθιο να το παίζει αυθεντία,ούτε για 5,ούτε για 0,1 δευτερόλεπτο.Αυτό δείχνει ότι δεν σ'ενδιαφέρει η ποιότητα των συμμετεχόντων,αλλά απλώς το να στηρίξεις μια συγκεκριμένη θέση,by any means necessary.Ε,κάτι τέτοιες μαλακίες κάνουν και κάτι φανατίλες σαν τους οικολόγους,και μετά δεν τους παίρνει κανείς στα σοβαρά.
Για το προσδόκιμο ζωής. Δεν τα έβγαλε απ' το μυαλό του. Με ένα πρόχειρο googlάρισμα είδα ότι υπάρχουν αναδημοσιεύσεις οι οποίες παραπέμπουν σε
άρθρο του ελεύθερου τύπου για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε. Ίσως υπάρχουν κι άλλες πηγές αλλά δεν τις ξέρω και βαριέμαι να ψάξω.
Αν σε ενδιαφέρει υπάρχει ολόκληρη η συνέντευξη του γιατρού ( όπως και όλων )
εδώ.
Γενικά,ένα άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο δεν λέει τίποτα.Ούτε καν η συνέντευξη ενός γιατρού.Και μόνο που παίρνεις να συγκρίνεις π.χ. Ελλάδα και Αργεντινή,δύο χώρες με τελείως διαφορετικό background,με μόνο κοινό την ένταξή τους στο ΔΝΤ,έχεις κάνει περισσότερα λογικά άλματα και από ακροβάτη στο τσίρκο.Για παράδειγμα,και η Τουρκία μπήκε στο ΔΝΤ,αλλά η life expectancy βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία εδώ και χρόνια:

Με άλλα λόγια,blaming the IMF for a potential downfall in life expectancy σε δύο χώρες,με μόνο κοινό αυτό,είναι τόσο valid με το να ρίξεις το φταίξιμο π.χ. στην Coca Cola Zero,η οποία εισήχθη εκείνη την περίοδο στις χώρες αυτές.
Για το Εκουαδόρ, σύμφωνα με το wiki από το '80 και μετά έχει δημοκρατία. Το βίντεο μιλά για διερεύνηση συμβολαίων από το '76 και μετά, τα οποια κατά το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή έγιναν από δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, εδώ δηλαδή μιλάνε ακόμη και για παράνομες συμφωνίες το 2000 και μετά, σε περιόδους που η κυβέρνηση ακόμη έπαιρνε μέτρα λιτότητας της οικονομίας προσπαθώντας να πείσει ( σου θυμίζει κάτι; ).
Τώρα, όσον αφορά τον Κορρέα δε με ενδιαφέρει να τον βγάλω λάδι ή ηγέτη, και υποθέτω ούτε και το βίντεο. Δεν αφιέρωσαν τόση ώρα για να σου πουν "κάντο όπως το Εκουαδόρ", απλά να δείξουν ότι κάποιος μπόρεσε και ακολούθησε έναν δρόμο που τα παπαγαλάκια εδώ βγαίνουν και λένε ότι δεν υπάρχει. Σίγουρα καμιά χώρα δεν είναι τέλεια και κανένας πολιτικός το ίδιο. Κι ούτε νομίζω πως αφήνεται να εννοηθεί πουθενά στην ταινία ότι ψάχνουμε ένα νέο Ανδρέα. Ίσα ίσα καθόλη τη διάρκειά της τονίζεται πόσο σημαντικό είναι ο κόσμος να αφυπνιστεί και να απαιτήσει.
Για το Εκουαδόρ,να διαβάζεις τα
links που σου δίνω:
In December 2008,
Rafael Correa, President of the Republic of
Ecuador, declared Ecuador's
national debt illegitimate odious debt,
based on the argument that it was contracted by corrupt and despotic prior regimes. He succeeded in reducing the price of the debt letters before continuing paying the debt.
[5]
Το χρέος της χούντας έσβησε ο Correa,κάτι απόλυτα λογικό,δεδομένου ότι στη Λατινική Αμερική το φαγοπότι που έπεφτε απ'τους διάφορους δικτατορίσκους-προστατευομένους των ΗΠΑ δεν συγκρίνεται καν με τους συνταγματάρχες εδώ πέρα.Οι δικοί μας ήταν rookies,αυτοί εκεί πέρα ήταν pro.Αν και όπως σου εξήγησα,και που το έσβησε,λίγα άλλαξαν.Οι ίδιες πολιτικές συνεχίστηκαν,αν διάβασες αυτά που linkαρα,και το ΑΕΠ έμεινε πρακτικά ίδιο.Btw,το ότι το Εκουαδόρ είναι μια major πετρελαιοπαραγωγός χώρος,που στο είπα και πριν,δεν σου λέει τίποτα για τον
άλλο δρόμο που ακολούθησε?
επιπλέον, αντιγράφω από το FAQ της σελίδας του debtocracy:
Ο ορισμός που έδωσες δεν αποτελεί δόγμα για την όποια πολιτική ήταν απλά η αφορμή.
Ο ορισμός είναι ορισμός,δεν είναι πλαστελίνη για να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε,όπως το debtocracy.Και ναι,όταν λέει despotic regime και αυτό το debtocracy το παραλείπει,έχουμε να κάνουμε με σοβαρή αλλοίωση.Σε μια τόσο σοβαρή περίσταση,το να καθόμαστε να καυλαντίζουμε με ΕΛΕ που
ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα,είναι παντελώς άσκοπο και αποπροσανατολιστικό για την κοινή γνώμη.Το FAQ του debtocracy είναι επιεικώς για τον πούτσο.Και μόνο που συγκρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις με τη χούντα του Σαντάμ στο Ιράκ,είναι παντελώς ανάξιο σχολιασμού.Πρόκειται για πολιτική ανάλυση στο ίδιο επίπεδο με κάτι εμφυλιοπολεμιακές ανακοινώσεις της ΝΔ,"ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας κάνει Β. Κορέα".Ό,τι και να πεις,απλά χαλάς το σάλιο σου.
Όσον αφορά το ζήτημα του κατά πόσο έχουμε δημοκρατία νομίζω πως είναι κάτι το υποκειμενικό. Δεν έζησα τη χούντα του 67-74 για αυτό και δε μπορώ ( ουτε νιώθω απαραίτητο ) να συγκρίνω. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποδέχομαι ως δημοκρατία τη σημερινή κατάσταση. Το να σε κυβερνούν άτομα που άλλα σου υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν χωρίς να μπορείς να κάνεις πρακτικά τίποτα δε το θεωρώ δημοκρατία. Το να βγαίνεις να διαδηλώσεις ειρηνικά και να βγαίνει παγανιά το παρακράτος δε το θεωρώ δημοκρατία. Το να σου επικαλούνται το δικαίωμα μιας ψήφους μια φορά στα 4 χρόνια και να σε βομβαρδίζουν με στημένες δημοσκοπήσεις καθόλη τη διάρκεια της θητείας από μια κλίκα ελεγχόμενων ΜΜΕ και μετά να μιλάνε για ελεύθερη βούληση μάλλον πιο πολύ εμπαιγμό θα το αποκαλούσα παρά "δημοκρατία". Και θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμα. Η δημοκρατία για να υπάρχει ως θεμελιώδη αρχή προϋοθέτει την ισοκατανομή της εξουσίας. Όταν στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο 20 οικογένειες ( λόγια όχι δικά μου ) δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πει κάποιος ότι ζούμε σε μη δημοκρατικό καθεστώς. Δε θες να το πω χούντα; να μη το πω, δε θα κολλήσω στο όνομα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι υποχρεωμένος να νιώθω χαρούμενος ή ευγνώμων που δε κυκλοφορούν πια τανκς στους δρόμους.
Και όμως,είσαι υποχρεωμένος.Είναι τουλάχιστον τελείως διαστρεβλωτικό,να εξισώνεις τη σημερινή κατάσταση με περιόδους που οι άνθρωποι φυλακίζονταν χωρίς δίκη,εκτελούνταν εν ψυχρώ,βασανίζονταν καθημερινά για μήνες,εξορίζονταν,έκαναν καταναγκαστικά έργα,"εξαφανίζονταν",παρακολουθούνταν ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.Τώρα,το να κάθομαι να απαντώ σε λαϊκιστικά επιχειρήματα του στυλ "δεν είναι δημοκρατία όταν ψηφίζεις κάθε τέσσερα χρόνια" (actually,αυτός είναι ο ορισμός της αντιπροσωπευτικής,κοινοβουλευτικής δημοκρατίας:αν δεν σ'αρέσει,μπορείς να πεις ότι δεν είσαι δημοκράτης,
όπως κάνω εγώ,αλλά βλέπεις το να βγει κάποιος και να πει δημόσια "δεν είμαι δημοκράτης" δεν είναι πιασάρικο,πέφτουν όλοι να τον φάνε),ή "όλα τα ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα" (αλήθεια,κάτι κανάλια όπως το kontra ή το extra,τι είναι?ξέφυγαν απ'τον "έλεγχο"?),"όλες οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες" (proof?εμένα πάντως,μ'έχουν πάρει 2-3 φορές τηλέφωνο από δημοσκόπηση),"το παρακράτος βγαίνει παγανιά στις διαδηλώσεις" (proof?τόσα χρόνια το ακούω,έχει γίνει πιο cult και απ'τα chemtrails),το βρίσκω πιο ανώφελο και απ'το να κάτσω ν'ακούσω στα σοβαρά το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.Θες να μάθεις γιατί έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία,και γιατί παρ'όλα τα προβλήματά της είναι χίλιες φορές καλύτερη απ'το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τη ΛΔ της Κούβας?Θα σου δώσω
ένα επιχείρημα.Γιατί μπορείς να βγαίνεις εσύ και να τη λες χούντα,και να ανεβάζεις παντού το debtocracy λέγοντας ότι είναι ένα πλήρως διαφωτιστικό ντοκυμαντέρ.Πήγαινε κάντο αυτό σε οποιαδήποτε χούντα,να δεις γιατί έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα.
Και τέλος, όσον αφορά το ντοκιμαντέρ. Δεν ξέρω τι ορισμό δίνεις εσύ αλλά για μένα δεν είναι απαραίτητο μια πολιτική ταινία ή βίντεο τέτοιου χαρακτήρα να είναι πλουραλιστική. Εδώ το ίδιο δεν ισχύει για ερμηνείες ιστορικών γεγονότων. Έχω χορτάσει προπαγάνδα υπέρ του νεοφιλελευθερισμού, πόσο απαραίτητο είναι το πρόγραμμα στήριξης, κι ότι δε γίνεται να μη πληρώσουμε το χρέος γιατί αν δεν το κάνουμε θα γυρίσουμε στη δραχμή, και τότε δε θα χουμε λεφτά για πετρέλαιο, τρόφιμα, φάρμακα, θα βγουν όλοι στους δρόμους να λεηλατούν , θα ρθουν οι εξωγήινοι κλπ. Το ότι δεν υπάρχουν ευρέως γνωστά επιχειρήματα υπέρ του νεοφιλελευθερισμού η αυτής της οπτικής γενικότερα είναι ευθύνη των ομοιδεολογιτών του κι όχι του κάθε αριστερού που απλά παίρνει την οπτική του και την κάνει βίντεο. Προσωπικά, αμφιβάλλω αν υπήρξε έστω και ένας ( νταξ εκτός από σένα που σαι περίεργος ) που να το βαλε να παίξει και να περίμενε να δει αυτό που περιγράφεις.
Sure,there's no rule saying ότι ένα ντοκιμαντέρ πρέπει να είναι ενημερωτικό (δηλαδή,να περιλαμβάνει όλες τις απόψεις).Μπορεί κάλλιστα να είναι και προπαγανδιστικό.Προπαγανδιστικά ντοκιμαντέρ,που εμφανίζουν μονομερώς τη μία μεριά,έχουν υπάρξει στο παρελθόν,στη χιτλερική Γερμανία,όπου οι Ναζί παρουσίαζαν τις αρχές του Ε/Σ,στην ΕΣΣΔ,που οι Σοβιετικοί εκθείαζαν τον "πατερούλη" κλπ.Στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο όμως,του 2012,θέλω να ελπίζω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο.
Σοβαρά επιχειρήματα,υπάρχουν απ'όλες τις πλευρές.Όποιος νομίζει ότι η λύση για την κρίση είναι παιχνιδάκι "μνημόνιο και φύγαμε",ή "διαγραφή του χρέους και φύγαμε",είναι επικά buffoon.Η οικονομική κρίση πρόκειται για ένα εξαιρετικά δισεπίλυτο ζήτημα,που δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να το προσεγγίσει ο κάθε φραπεδάκιας που μέχρι πριν το 2010 μίλαγε μόνο για γκόμενες και μπάλα,με γνώσεις καφενείου και "λύσεις" που έβγαλε απ'τον κώλο του.Όσο πιο πολύ ασχολείται κανείς με αυτήν,τόσο καταλαβαίνει για το πόσο σύνθετο θέμα πρόκειται.Όταν το βλέπεις επιδερμικά,και περιμένεις ν'ακούσεις τα επιχειρήματα της μίας πλευράς απ'το Mega,και της άλλης απ'το debtocracy,είναι λογικό να οδηγηθείς στο συμπέρασμα ότι οι νεοφιλελελεύθεροι απ'τη μια,και οι αριστεροί απ'την άλλη,είναι παντελώς ηλίθιοι,respectively.Αν ψάξεις παραπάνω,μπορείς να βρεις πολύ πιο σοβαρές και μετρημένες αναλύσεις,που δεν προσκυνάνε τυφλά καμία μαγική λύση,αλλά κατανοούν το δύσκολο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.Πολύ πιθανόν,ότι και άτομα που ενδεχομένως να δεις στο Mega ή στο debtocracy,υπό άλλες συνθήκες,μακριά απ'τα φώτα του λαϊκισμού,να έχουν να σου πουν πολλά σοβαρά πράγματα.Εσύ μου λες ότι έχεις βαρεθεί τις νεοφιλελεύθερες αναλύσεις,εγώ σου λέω ότι έχω βαρεθεί τις
στρατευμένες αναλύσεις.Μπούχτισα πια.Θέλω αντικειμενικότητα,όχι φανατισμένους "αγανακτισμένους" λαϊκιστές,είτε του mainstream ΣΚΑΙ,είτε της mainstream των εναλλακτικών Αυγής.
Btw,οι περισσότεροι που ξέρω,την ίδια γνώμη μ'εμένα έχουν για το debtocracy.Οι μόνοι που ξέρω να είναι συμπαθούντες,είναι όσοι πήγαιναν και χειροκροτούσαν τους περιφερόμενους θιάσους του Καζάκη και του Γλέζου στις πλατείες.