Το Β2 ήταν λίγο τσιμπημένο κατα τη γνώμη μου. Τι θα έγραφες περίπου; Εγώ θα την αλληγορία θα έγραφα, αλλά στο 2ο ερώτημα τ θα έλεγες; Τα άλλα του γνωστού αρκετά εύκολα. Και η εισαγωγή απο τα σος κομμάτια.
Δεν θα αναφερθώ εκτενώς, αλλά στο
Β.1. θα έγραφα:
1)το «φῶς» είναι το αγαθόν, η γνώση, η αλήθεια, και γράφεις για την τραχεία ανάβαση, και την διαφορά αισθητού-νοητού κόσμου, την δυσκολία για την απόκτηση της γνώσης, την ενσυνείδητη προσπάθεια για την κατάκτησή της κ.τ.λ.
2)το «ἐν δεσμοῖς» αναφέρεται στην αμάθεια και την πλάνη των δεσμωτών και την ακούσια άγνοιά τους, η οποία τους οδηγεί μακριά από την αλήθεια και τους ωθεί να στρέφονται εναντίον της, θεωρώντας την αισθητή προσέγγιση του περιβάλλοντός τους ως πραγματική κ.τ.λ., γενικότερα αναλύεις την κατάστασή τους αυτή, η οποία είναι απόρροια της έλλειψης της παιδείας κ.ο.κ.
3)το «ἀνδριάντας» αναφέρεται ξεκάθαρα στα ομοιώματα ανθρώπων των οποίων τις σκιές βλέπουν οι δεσμώτες υπό την επίδραση του φωτός της φωτιάς, η οποία βρίσκεται πίσω από τον κοντό τοίχο, τα οποία θεωρούν αληθινά, καθώς ακούν τις φωνές αυτών που τα μεταφέρουν κ.τ.λ., και ξαναγράφεις για την επίδραση που ασκεί η παιδεία, και αντίστοιχα η έλλειψη παιδείας στην προσέγγιση ή μη της γνώσης. Μπορείς, επίσης, να αναφερθείς στην βαθιά πίστη τους ότι τα ομοιώματα αυτά είναι η πραγματικότητα, και ότι η πίστη αυτή είναι δυνατή εξαιτίας της άγνοιας και επειδή δεν έχουν γνωρίσει τον νοητό κόσμο, το αγαθό, την αλήθεια κ.τ.λ.
στο
Β.2., που είναι αρκετά πιο απλό και ξεκάθαρο, γράφεις:
αρχικά για την σημασία της αλληγορίας (μεγάλη μεταφορά, παρομοίωση, κ.τ.λ., -τα λέει και η εισαγωγή μας-),
μετά αναλύεις τη σημασία και την χρησιμότητα του διαλόγου (παραστατικότητα, αμεσότητα κ.τ.λ.),
ε, μπορείς, επίσης, να πεις ότι γενικότερα ολόκληρη η ενότητα, (αλλά και το έργο) είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο, που είναι σαν μια «εικόνα», που ζωντανεύει στα μάτια μας τις ιδέες του Πλάτωνα κ.τ.λ.
Νομίζω ότι αυτά, αν τα αναλύσεις αρκετά (σε έκταση και περιεχόμενο), θα είσαι εντάξει.
Ας μας πει κάποιος αν διαφωνεί, και τι θα έγραφε.