Γενικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν παρατηρούνται αυτά. Στα ιδιωτικά σχολεία (δεν μιλάω για τα επώνυμα, top ιδιωτικά επειδή εκεί παίζει αλλουνού παπά ευαγγέλιο και όχι με την καλή έννοια, μιλάω για τα μέσα ιδιωτικά σχολεία) υπάρχει σειρά! Και εξηγούμαι. Υπάρχει σωστή επιλογή διδακτικού προσωπικού, δίνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου διευθυντή επειδή για ευνόητους λόγους ο ρόλος του είναι καθοριστικός, ενημερώνονται άμεσα οι γονείς και για τα καλά και για τα κακά, μπαίνουν στο πρόγραμμα από την πρώτη μέρα των μαθημάτων, δεν υπάρχουν κενές ώρες, σπάνιες απεργίες, δεν γίνονται ανεκτά νταϊλίκια, τσιγάρα, κοπάνες, ακρότητες κτλ, υπάρχουν καλές συνθήκες υγιεινής και φύλαξης.΄Ολα αυτά περιχαρακώνουν στο μυαλό των μαθητών τα όριά τους. Εξάλλου οι γονείς γιαυτό πληρώνουν για να αποφύγουν τα "κακά" του δημόσιου σχολείου. Αν δεν τα παρέχουν, δεν έχουν λόγο ύπαρξης! Για τα φροντιστήρια προετοιμασίας για πανελλαδικές ή αντίστοιχα τα ιδιαίτερα για τον ίδιο λόγο δεν το συζητάμε καθόλου! Και να τα μαστίγωναν κάθε μέρα, θα έλεγαν ευχαριστώ! Γιατί; Επειδή προετοιμάζονται για τον "μεγάλο αγώνα" που θα φέρει τη "μεγάλη δικαίωση". Για την αυτοπραγμάτωσή τους (μη χέσω ...), για το καμάρι του σογιού και του κοινωνικού περίγυρου, το φωτοστέφανο της νίκης, την ικανοποίηση ότι απέξειξαν την ικανότητά τους στον κόσμο όλο!΄Ετσι τους έμαθαν, έτσι πιστεύουν! Τι φταίνε τα παιδιά ... Λίγοι είναι αυτοί που έχουν τοποθετήσει αυτές τις εξετάσεις στο επίπεδο που πραγματικά τους αξίζει. Μια κωλοεξέταση είναι γαμώτο που αν δεν την περάσεις τη μια χρονιά, θα την περάσεις την άλλη! Και τελικά ποιο από αυτά τα παιδιά έχει συνειδητοποιήσει τι θέλει και προσπαθεί πραγματικά να κάνει το "θέλω" του πραγματικότητα απλά και μόνο για να χαρεί ο ίδιος και όχι όλο αυτο το πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο, όλη η Ελλάδα να δίνει πανελλαδικές! Λάθος είναι όλο το σύστημα γιαυτό σου είπα παραπάνω ότι το παιχνίδι έχει χαθεί από όλες τις πλευρές και δεν ξέρω αν γίνεται και με ποιον τρόπο να ισιώσει! Συγγνώμη αν βγήκα από τα όρια (δεν το συνηθίζω) αλλά είμαι υπερευαισθητοποιημένη στα θέματα της παιδείας!