Ενήλικας: Θέλω να μάθω Αρχαία,από που να ξεκινήσω;

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Κατά τη γνώμη μου, ο σχολικός τρόπος εκμάθησης των αρχαίων με προσκόλληση στην απομνημόνευση γραμματικών τύπων και συντακτικών φαινομένων είναι αποτυχημένος. Ενδεικτικό ότι μετά από 6 χρόνια καθημερινών σχεδόν μαθημάτων(νομίζω είναι 5ωρο τη βδομάδα; ) η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να μεταφράσει ένα απλό κείμενο του Πλάτωνα.

Σίγουρα χρειάζεται μια εξοικείωση με τη γραμματική και το συντακτικό, αλλά πολύ πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να κατανοείς το πρωτότυπο είναι μέσω της ποσοτικής έκθεσης, δηλαδή να διαβάζεις πολλά κείμενα, εύκολα στην αρχή και σταδιακά να ανεβαίνεις επίπεδο.

Οπότε συμφωνώ με τον Μάρκο Βασίλη, καλύτερα άρχισε από Καινή Διαθήκη, μετά πήγαινε Αρριανό, Ξενοφώντα, Λυσία, Ισοκράτη και βαθμιαία θα σου φανούν πολύ πιο εύκολοι ο Πλάτωνας, ο Θουκυδίδης και ο Δημοσθένης. Αν μπορείς να κατανοείς αυτούς τους τρεις, ουσιαστικά θα έχεις κατακτήσει την αττική διάλεκτο. Οι υπόλοιπες διάλεκτοι ή άλλου είδους κείμενα, όπως τα θεατρικά ή η ποίηση, είναι σαν άλλη γλώσσα οπότε αν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτά χρειάζεται ισόποση προσπάθεια.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Ὦ κοινὸν αὐτάδελφον Ἰσμήνης κάρα ...η Ισμήνη τραβούσε κάρα :crazy:
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Το πιο αστείο στο συγκεκρίμενο θέμα δεν είναι το αρχικό δημοσίευμα, αλλά τα σχόλια από κάτω :P.


E-Learning ΕΚΠΑ Αρχαίων για Αρχάριους, αν σε ενδιαφέρει (θα πάρεις και πιστοποιητικό :P).
 
Top