Και για εμένα ο γκάλης ήταν καλύτερος αλλά ο διαμαντίδης,κατά την άποψή μου,είναι το πρότυπο του σύγχρονου Ευρωπαίου μπασκεμπολίστα.Και το άθλημα έχει αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με τη δεκαετία του 1980 και 1990.Στηρίζεται περισσότερο στη δύναμη και στα φυσικά χαρίσματα του παίκτη,όπως το άλμα,η ταχύτητα και το ύψος.Το σύγχρονο μπάσκετ δεν είναι επουδενί τόσο τεχνικό όσο το αντίστοιχο των προαναφερθέντων δεκαετιών.Και ο Διαμαντίδης εκπληρώνει αυτές τις απαιτήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό.Εγώ τουλάχιστον τον θεωρώ ως τον πληρέστερο παίκτη του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ.Καταπληκτικός αμυντικός,ηγετική προσωπικότητα,πολύ καλό σούτ.Και οι παλαιότεροι παίχτες δεν είναι έτη φωτός μπροστά από τους νέους,όπως θα έλεγε ένας μπασκετικός προγονόπληκτος.Απλά οι σύγχρονοι παίκτες έχουν προσαρμοστεί και γαλουχηθεί σε ένα άλλο είδος μπάσκετ.Δε μπορούμε επομένως να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το αν ο γκάλης θα μπορούσε να προσαρμοστεί στο τωρινό μπάσκετ.Ή τουλάχιστον αν είχε τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο ή την ίδια πορεία.Γιατί πολλοί ταλαντούχοι κοντοί σήμερα είναι χρήσιμοι για την ομάδα τους(π.χ.μπαρέα,λάκοβιτς)αλλά δε μπορείς να τους πεις και ηγέτες.Και προς θεού δε θέλω να μειώσω την αξία του γκάλη γιατί,όπως είπα,τον προτιμώ και εγώ,αλλά ο διαμαντίδης είναι ο μόνος που θα μπορούσε σε ρεαλιστική βάση να συγκριθεί μαζί του.Εξάλλου ο διαμαντίδης υπερέχει σε τίτλους κατά πολύ σε σχέση με τον γκάλη,γεγονός που δε σημαίνει πως είναι καλύτερος αλλά ότι είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας,ο οποίος δεν σωστό να απαξιώνεται,γιατί φέτος ειδικά πήρε στις πλάτες του τον παο και τον πήγε μέχρι την κορυφή της ευρώπης.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.