χαρηκα για τον χρονο που πηρες να απαντησεις, αρχικα θελω να σου πω, οτι οτι λεω δεν το λεω απο καποιο κομπλεξ (γιατι πολυ απλα, εμπαινα ανετα στο οικονομικο), μετα να πω οτι το αν θα "την ψαξεις" εξαρταται παντα απο εσενα
Δεν θα σε παρει η σχολη απο το χερι να σε εξειδικευσει. Ωστοσο δεν ειναι λυση η ευρυμαθεια, το να μισοξερεις 30 πραγματα, δεν σε κανει ανωτερο απο το να ξερεις καλουτσικα 10 πραγματα
Επισης αν δεις τον οδηγο σπουδων στη χρηματοοικονομικη, πολλα μαθηματα ειναι πρακτικα οικονομικα. Βεβαια ο στοχος μου στο μηνυμα αυτο δεν ειναι να το παιξω ξερολας και να υποτιμησω το οικονομικο. Το ξεκαθαρισα απο την αρχη οτι το θεωρω μια δυσκολη σχολη και αξιολογη (αλλιως δεν θα εβαζα 3 οικονομικα στο μηχανογραφικο) απλως δεν ξερω κατα ποσο αυτα που μαθαινεις μπορεις να τα εφαρμοσεις ή ειναι απλα εφαρμοσιμα
Παρολα αυτα σου παρεθετω μια ερευνα
https://www.career.aueb.gr/docs/aporofisi.pdf
Οπως βλεπεις το λοχρη αποφευγει να κανει μεταπτυχιακα, και παρολα αυτα η απασχοληση του ειναι σε υψηλα επιπεδα, το θεμα με το μεταπτυχιακο ειναι να το κανεις συνειδητα μονος σου, οχι απλα επειδη φοβασαι να βγεις αγορα, να κανεις 1 χρονο ακομα πανεπιστημιο.
Επισης εθεσες το θεμα εξειδικευσης, ωραια, ας πουμε θελω να γινω ορκωτος ελεγκτης...ε οταν κανω 17 λογιστικες στη σχολη, και ο αλλος απο το οικονομικο εχει το πολυ 3 ε ειναι φυσικο να προτιμησουν εναν απο λοχρη ή απο οδε (στη σωστη κατευθυνση), γιατι του αλλου θα το βγει η πιστη
Το οτι η στατιστικη ειναι πολυ σημαντικη δεν διαφωνει πουθενα, αμα θελω να κανω ρισκ μαναντζμεντ ή να γινω αναλογιστης, ουτε λοχρη θα παω, ουτε οδε, ουτε οικονομικο, στατιστικο θα παω (δεν λεω οτι δεν γινεται, αλλα γιατι να παω απο τα κατσαβραχα οταν εχει λεωφορο)
η λογιστικη περα απο τον ελεγχο καταστασεων, σε μαθαινει μια κοινη γλωσσα, οπως ειναι οι ορισμοι στα μαθηματικα. Μαθαινεις πως λεγονται αυτα που ξερεις στην καθημερινη ζωη σε εναν κοινο κωδικα για να καταλαβαινομαστε πιο ευκολα. Το να μαθει να σκεφτεσαι δεν θα στο μαθει, ουτε το λοχρη ουτε το οδε, ουτε το οικονομικο, αλιμονο να ειμαι ενας ανθρωπος χωρις προσωπικες αναζητησεις και να περιμενω μια σχολη για να ξυπνησει το μυαλο μου.
Επισης ομως ειπα, καποια πραγματα τα μαθανεις απο την καθημερινη τριβη ουτως ή αλλως, το θεμα ειναι να εχεις γνωσεις να αρχισεις απο καπου
πιστευω (με οποιο λαθος) οτι τα επαγγελματα οικονομολογου μπορει να τα συνοψισεις σε 4 γκρουπ
λογιστης (ειτε εσωτερικος ειτε εξωτερικος), τραπεζιτης (και εννοω γενικα ολους τους οικονομικους αναλυτες σε ασφαλιστικες, τραπεζες, εδω και εκει), ορκωτοι ελεγκτες λογιστες (εσωτερικοι και εξωτερικοι) και μανατζερ
εσυ τι πιστευεις οτι ακομα και με μαστερ οικονομικων θα σου δωθει απλοχερα?
εγω δεν σου ειπα οτι θα μου πουν ελα εδω ομορφε, αλλα θα εχω να κανω καπου μια αρχη για εξελιξη
ή πιστευεις οτι αν δεν εμαθες κατι 4 χρονια στο πανεπιστημιο, τα 3 lessons, CFA θα στα μαθουν για πλακα?
το οτι δεν θα τηρω βιβλια Β ταξης ειναι προφανες απου θελω 3 χρονια εμπειρια πρωτα
επισης αν το θεμα σου ειναι να μου κανες επιθεση θα προτιμουσα να μην συνεχισουμε, εγω ηρθα να κανω διαλογο, οχι να μου την πει κανεις, στην τελικη οπως ειπα αν ηθελα οικονομικο, δοξα τω Θεω εμπαινα (και το λεω με απουσια καθε αλαζονιας και επαρσης, απλως δεν θα μου την πουν και απο πανω)
Επειδη εχω παει στρατο, πιστεψε με, ο στρατος και η λογικη ειναι 2 δρομοι παραλληλοι, επισης στο στρατο βαζουν τους γιατρους να φυλανε σκοπια...βγαλε εσυ συμπερασματα στρατου, επισης εχω ερθει σε επαφη με αποφοιτους σαςς οικονομικο...αυτοι βαριουνται που ζουνε
Αν θυμαμαι καλα, βγαζουν 10 οικονομολους το χρονο (μπορει και 15) που ισως φαινεται λιγο...αλλα σκεψου ΠΟΣΑ λογιστηρια εχει ο στρατος (στα οποια συνηθως τα βιβλια τηρουν οι εφεδροι υπαξιωματικοι) και δεδομενου οτι ειναι δημοσιο σκεψου λιγο...ΠΟΣΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ να κανει 1 σε ενα 8ωρο? φαντασου δηλαδη οι 10 που βγαινουν καθε χρονο, ψοφουν στην βαρεμαρα
Ποσες εφαρμογες εχουν κανει την μακρο στη ζωη τους?
Γιατι τοτε, αν κανεις 5 χρονια big 4, κανουν κρα οι πελατες θα σε παρουν εσωτερικο ελεγκτη και θα σου δωσουν ενα σκασμο λεφτα? επειδη η λογιστικη-ελεγκτικη σου γνωση ειναι αχρηστη?
Παρεπιπτωντος αν μπαινεμε στρατο με ασεπ, θα βλεπαμε πιο αξιοπιστα στοιχεια, το οικονομικο σσας, ειναι απο τα πιο εξειδικευμενα για προφανεις λογους
θελει ο αλλος να κανει οικονομικα στο στρατο (επειδη εχει μονιμοτητα, για κανενα αλλο λογο) ειτε τα μαθει σωστα ειτε λαθος, δεν εχει σημασια, θα τα μαθει στη δουλεια και επισης...οταν ανοιγε η σσας λιγο πολυ, η σχολη εμπορικων και οικομονομικων επιστημων υπηρχε, πως να διαλεξουν κατι αλλο
Τελος παντων, δεν μου πολυ απαντησες, εγω ρωτησα για μερικα θετικα του οικονομικου και εσυ μου ειπες για το ποσο χαλια ειναι το οδε και το λοχρη
να το πω αλλιως απο οδε και λοχρη , θα πας σε μια τραπεζα αναλυτης, σε μια ελεγκτικη να γινεις ορκωτος, ή σε μια εταιρια να γινεις λογιστης
απο οικονομικο που πας? (χωρις να μου πεις με το μεταπτυχιακο που σου πληρωνουν οι γονεις σου, οπως βλεπεις στην ερευνα το 1/3 του λοχρη κανει μεταπτυχιακο, τα 2/3 του οικονομικου κανει μεταπτυχιακο και βρισκουν δουλεια περιπου στον ιδιο χρονο, αρα για να κανουμε το ιδιο πραγμα, ο ενας θελει ενα υποστηριγμα ακομα)