Εγω απλα να προσθεσω κατι για να μην παρεξηγηθω. Οτι καθε ανθρωπος και η προσωπικη, επαγγελματικη και ακαδημαικη πορεια που χαραζει ειναι κατι το ξεχωριστο, ειναι κατι το αδιαμφησβητητο. Απο εκει και περα οταν απαντας σε ενα δημοσιο forum, δεν μπορεις να εχεις εικονα για τον αλλο και της ιδιαιτεροτητες του. Απαντας με βαση τον μεσο ορο και ο,τι εικονα εχεις με καποιες γενικες παραστασεις. Εχω πει πολλες φορες οτι χιλιες φορες να σπουδασει καποιος Φιλολογια ή Κοινωνιολογια παρα την καλπαζουσα ανεργια (ειδικα στο δευτερο), αν ειναι καλος σε αυτο εχει ορεξη και μπορει να παει μπροστα ακαδημαϊκα και επαγγελματικα στο αντικειμενο που διαλεξε, παρα να βγαζει με το ζορι μια Σχολη (πχ Νομικη) και να ειναι ενας ακομα μεσα στο πληθος των πτυχιουχων. Εννοειται οτι αμα μεινεις στο πτυχιο δεν πας πουθενα. Αυτο που εχει σημασια ειναι να κυνηγας διαρκως το αντικειμενο σου, ωστε να εχεις και προοπτικες να διακριθεις σε αυτο.
Απο εκει και περα... Υπαρχουν σχολες που λιγο ως πολυ εχουν μια πιο στανταρ ή αν θελει κανεις fail-safe διεξοδο. Αν πας σε Φιλολογιες, ελληνικες ή ξενογλωσσες, μπορει να κανει καποιος και ιδιαιτερα. Απο τη Νομικη μπορει να ασχοληθει κανεις με την δικηγορια. Ναι η κατασταση ειναι σκ..α, αλλα υπαρχει κατι συγκεκριμενο. Οι επιλογες απο σχολες οπως περιφερειακες σπουδες, αν δεν ειναι οικονομικες ή φιλολογικες επαναλαμβανω, ειναι στην Ελλαδα περιορισμενες. Το εξωτερικο ειναι κατι αλλο.
Επειδη πολλοι ξεκινουν με ονειρα για καριερα σε διεθνεις οργανισμους, εξωτερικό κτλ κτλ και φτανουν μετα απο 4 χρονια να ρωτουν δεξια και αριστερα για κατακτηριες σε αλλα τμηματα, η πρωτη σκεψη ειναι να πεις σε καποιον, καλυτερα εχε κατι πιο στανταρ και παραλληλα ασχολησου με αυτο που σου αρεσει. Η φοιτητικη ζωη ειδικα στις μεγαλες πολεις προσφερει απειρες ευκαιριες.
Επαναλαμβανω παλι οτι μιλω για τον μεσο ορο. Εαν καποιος επιλεξει μια πορεια η οποια δεν εχει αυτο το στανταρ και πετυχει, απο εμενα το εχω ξαναπει χιλια μπραβο και μαγκια. Αυτο ομως οταν εκφερεις μια γενικη κριση,σε ενα τετοιο ανωνυμο περιβαλλον, δεν μπορεις να το ξερεις, ουτε εχεις καποιο τροπο να το διαγνωσεις με καποια σχετικη ασφαλεια.