Δημόσια Διοίκηση ή Πολιτικές Επιστήμες;

imyrcarn

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η imyrcarn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 188 μηνύματα.
μήπως θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει τις διαφορές του τμήματος? και τι βγαίνεις από το καθένα? ευχαριστώ πολύ τόσο για εμένα όσο και για τα υπόλοιπα παιδιά που, ενδεχομένως, είχαν την ίδια απορία..
 

γιαννης_00

Επιφανές μέλος

Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 9,551 μηνύματα.
μήπως θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει τις διαφορές του τμήματος? και τι βγαίνεις από το καθένα? ευχαριστώ πολύ τόσο για εμένα όσο και για τα υπόλοιπα παιδιά που, ενδεχομένως, είχαν την ίδια απορία..
ΕΚΠΑ 16475 μορια

Δομή και λειτουργία του Tμήματος​

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας, το Τμήμα είναι οργανωμένο σε Τομείς, οι οποίοι αντιστοιχούν σε επιμέρους γνωστικά πεδία και στους οποίους είναι κατανεμημένο το διδακτικό του προσωπικό. O Διευθυντής ή η Διευθύντρια του κάθε Τομέα εκλέγεται από τα μέλη του.

Oι Τομείς του Τμήματος είναι τέσσερις:

1. Τομέας Πολιτικής Επιστήμης
2. Τομέας Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας
3. Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
4. Τομέας Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου

Το ανώτατο όργανο διοίκησης του Τμήματος είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), που αποτελείται από όλα τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.E.Π.), καθώς επίσης και από εκπροσώπους των άλλων κατηγοριών επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών.

Στη Γ.Σ. προεδρεύει ο Πρόεδρος του Τμήματος, ο οποίος εκλέγεται κάθε δύο χρόνια. Οι αρμοδιότητες της Γ.Σ. προβλέπονται λεπτομερώς από τη σχετική νομοθεσία.

Το αντικείμενο του Tμήματος​

To Τμήμα έχει ως αποστολή την καλλιέργεια της Πολιτικής Επιστήμης σε πέντε βασικές διαστάσεις: την Πολιτική Ανάλυση και Πολιτική Θεωρεία, τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, τη Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο, την Κοινωνική Θεωρία και την Κοινωνική Πολιτική. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος επιδιώκει την κατάρτιση των φοιτητών και φοιτητριών στις θεμελιώδεις έννοιες, τις βασικές μεθόδους και τους προβληματισμούς που διέπουν τη συστηματική ανάλυση των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτειακών και διεθνών φαινομένων.
Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος εκφράζεται από τη διάρθρωση του προγράμματος σπουδών σε δύο διαδοχικές φάσεις, η καθεμία από τις οποίες διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παρακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο τοποθετεί την Πολιτική Επιστήμη, ως προς τις βασικές παραμέτρους της, στο γενικότερο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ευρύτερη εποπτεία των επιμέρους κλάδων που συνθέτουν το περιεχόμενό της.
Το πρόγραμμα σπουδών εκφράζει τη φιλοσοφία του Τμήματος που αποβλέπει στο συνδυασμό, αφενός της συνολικής θεώρησης της πολιτικής επιστήμης, και αφετέρου της εξειδικευμένης γνώσης σε συγκεκριμένους κλάδους της.
Με αυτήν τη λογική, προβλέπονται τρεις Κύκλοι Σπουδών, οι οποίοι επιτρέπουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εξοικειωθούν με έναν από τους κύριους χώρους της ερευνητικής και επαγγελματικής εξειδίκευσης του Τμήματος. Έτσι, το Τμήμα αποσκοπεί στην παροχή τόσο της γενικής παιδείας, στο μέτρο του δυνατού, όσο και της επιστημονικής εξειδίκευσης, προετοιμάζοντας παράλληλα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του και για μεταπτυχιακές σπουδές.
Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται επίσης η ακαδημαϊκή προετοιμασία των αποφοίτων του Τμήματος για την επαγγελματική τους απασχόληση σε περιοχές όπως η πολιτική ανάλυση, η πολιτική θεωρία, η κοινωνιολογία, η κοινωνική πολιτική, οι διεθνείς σχέσεις, η ελληνική και διεθνής (ιδιαίτερα κοινοτική) διπλωματία, η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση σε εθνικούς και διεθνείς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις κ.ά.
 

Guest 699855

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αν εννοείς το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου σε σύγκριση με τα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης τότε να σου πω ότι το πρώτο από το 5ο εξάμηνο χωρίζεται σε 2 κατευθύνσεις, Δημόσιων Θεσμών και Δημόσιας Οικονομικής και ως απόφοιτος μπορείς να εγγραφείς στο Οικονομικό Επιμελητήριο, να ενταχθείς στους κλάδους εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με κωδικούς ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Δημόσιων Θεσμών και ΠΕ80 Οικονομίας οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Δημόσιας Οικονομικής) και να πιστοποιηθείς ως Ορκωτός Ελεγκτής.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

μήπως θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει τις διαφορές του τμήματος? και τι βγαίνεις από το καθένα? ευχαριστώ πολύ τόσο για εμένα όσο και για τα υπόλοιπα παιδιά που, ενδεχομένως, είχαν την ίδια απορία..
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top