Δίλημμα: Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Σπουδές : Θα επιλέγατε να μείνετε στην Ελλάδα ή να φύγετε στο εξωτερικό;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 116)
  • Θα έμενα

    Ψήφοι: 21 18.1%
  • Μάλλον θα έμενα

    Ψήφοι: 16 13.8%
  • Θα έφευγα

    Ψήφοι: 50 43.1%
  • Μάλλον θα έφευγα

    Ψήφοι: 19 16.4%
  • Αναποφάσιστος/Δεν το έχω σκεφτεί

    Ψήφοι: 10 8.6%

venividivici43946

Διάσημο μέλος

Ο venividivici43946 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,392 μηνύματα.
παρακολουθησα το θεμα και ειπα να παρω και εγω μερος. ειμαι της αποψης πως αμα υπαρχει η δυνατοτητα να σπουδασεις στο εξωτερικο σεν πρεπει να την αφησεις χαμενη. σιγουρα σου προσφερουν περισσοτερα απο οτι την ελλαδα και ενα πτυχιο απο το εξωτερικο εχει περισσοτερο κυρος απο οτι ενα απο την ελλαδα.απο οτι γνωριζω μονο στην αμερικη πληρωνεις διδακτρα ενω στην αγγλια καλεισαι να πληρωσεις μονο για μεταπτυχιακο και σε ορισμενα πανεπιστημια. ομως δεν ειμαι απολυτα σιγουρη για αυτο μπορει να εχω και λαθος εντυπωση. αν ομως επιλεξεις να σπουδασεις τελικα στην ελλαδα μια αλλη λυση ειναι να πας στο εξωτερικο για μεταπτυχιακο. εκει ομως πληρωνεις σιγουρα αλλα ανοιγουν πιο ευκολα οι δρομοι για δουλεια στο εξωτερικο. ταπεινη δικη μου γνωμη ειναι πως αν εχεις την ευκαιρια να σπουδασεις στο εξωτερικο να πας οποσδηποτε. ελπιζω να βοηθησα..:)
Φαιδρόν απλώς

Στην Αγγλία πληρώνεις το προπτυχιακό, αλλά όσον αφορά τις περισσότερες σπουδές σε 3 χρονάκια -δεδομένης της συνέπειας- είσαι με το πτυχίο στο χέρι. Διαλέγεις και παίρνεις, έτσι;
Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

Μα το να κλεισουν τιποτα ακυρα τμηματα, με ανυπαρκτα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι φυσιολογικο πιστευω.Αλλα εδω ακουγεται κλεισιμο ολοκληρων πανεπιστημιων με τα "σοβαρα" τμηματα μαζι.Οσο για τα μεγαλα γραμματα,αυτος ο "αρμοδιος" λεγεται τροικα και δεν κολωνει πουθενα,ειναι ικανος να κλεισει τα παντα.....:whistle::whistle::whistle:
Κομματάκι δύσκολο να κλείσουν όλα τα πανεπιστήμια. Περιορισμός τμημάτων και συγχώνευση ναι. Κλείσιμο όλων, όχι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

asteriva88

Νεοφερμένος

Ο asteriva88 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 28 μηνύματα.
Αν έχεις την (οικονομική) δυνατότητα να επιλέξεις εδώ ή έξω δεν το συζητάμε καθόλου. ΕΞΩ :) Να φύγετε κύριε να πάτε αλλού!!!:P

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δυστυχώς έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά την έρευνα (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις ) είμαστε πολύ πίσω. Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί (από εξωτερική επιτροπή αξιολόγησης). Απλά κατά καιρούς αυτοαξιολογούνται πόσο φοβερά και τρομερά είναι. ;) Υπάρχουν τμήματα με σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές (π.χ εργαστήρια,βιβλιοθήκες κτλ.) αλλά ΚΥΡΙΩΣ σε οργάνωση. Βέβαια το ελληνικό χάος έχει και το ενδιαφέρον του... Το πιο ενδιαφέρον που έχω συναντήσει ως τώρα είναι σε ορισμένες αγγελίες λένε π.χ ζητάμε την ψ ειδικότητα...εκτός του τάδε ΤΕΙ (δεν θέλω να φανταστώ τι μπορεί να γίνεται σε αυτά :hmm: ). Σε αυτά δεν έχουμε προσθέσει ακόμα τις καταλήψεις, τις απεργίες, τις φυσικές καταστροφές:hmm: κτλ. που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες/εργαστήρια που στην πράξη δεν αναπληρώνονται ποτέ ή γίνονται όπως να ναι. Φυσικά αυτά είναι γνωστά στο εξωτερικό και μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στην επιλογή φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Γι'αυτό από μια ελληνική σχολή ~300φοιτητών μόνο 4-5(max) γίνονται δεκτοί σε πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.Και αυτοί αποτελούν απλά την εξαίρεση αφού θα ξεχωρίζαν έτσι κι αλλιώς όποια σχολή και να τελειώναν σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Ακόμα λοιπόν και αν η διδακτέα ύλη στους οδηγούς σπουδών είναι πολλές φορές ίδια για τα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια(βλ. copy-paste προγραμμάτων σπουδών), στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά με πολλές "εκπτώσεις" ως προς το επίπεδο σπουδών. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη με τη μείωση του προσωπικού στα πανεπιστήμια και την υποχρηματοδότηση των σχολών λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης δυστυχώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Δεν θα είναι μακριά η εποχή που θα πληρώνουν οι φοιητές και τα συγγράμματα ...
https://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/54906/problhmata-se-panepisthmia-kai-tei
https://www.alfavita.gr/artro.php?id=34971
https://www.lib.ntua.gr/newsite/el/gnews.htm (διακοπή πρόσβασης σε επιστημονικά περιοδικα στο ΕΜΠ)
Από την άλλη τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχουν διαβαθμίσεις(και εκεί υπάρχουν κακά πανεπιστήμια ;) ). Αν λοιπόν κοιτάξουμε π.χ σε ένα μέτριο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα δούμε ότι υπάρχει μια βασική οργάνωση ως προς την οργάνωση των μαθημάτων, τις υποδομές, καλύτερη επαφή φοιτητών-καθηγητών και φυσικά ένα λογικό χρονικό διάστημα αποφοίτησης. Οι προπτυχιακές σπουδές δεν είναι φυσιολογικό να κρατάνε 7,8 ή 10 χρόνια όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα κάποιος στο εξωτερικό έχει τελειώσει το διδακτορικό του και έχει βγει στην αγορά εργασίας ή συνεχίζει στην έρευνα. Και επειδή προηγουμένως αναφέρθηκαν οι θετικές επιστήμες να δώσω μια παραπομπή για πάρουν μια ιδέα όσοι ενδιαφέρονται για το πώς έχουν τα πράγματα:
https://archive.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=17.02.2007,id=47529020
Σίγουρα τα δίδακτρα και τα έξοδα στο εξωτερικό αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο να πιεστεί ο φοιτητής να τελειώσει, αλλά είναι έτσι δομημένο το σύστημα που σε βοηθάει να τελειώσεις και ταυτόχρονα έχεις και το πλεονέκτημα της ξενης γλώσσας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια απλά είναι το μη χείρον βέλτιστον για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα μέτριο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Revekka

Τιμώμενο Μέλος

Η Revekka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 22,453 μηνύματα.
Φυσικά αυτά είναι γνωστά στο εξωτερικό και μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στην επιλογή φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Γι'αυτό από μια ελληνική σχολή ~300φοιτητών μόνο 4-5(max) γίνονται δεκτοί σε πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.Και αυτοί αποτελούν απλά την εξαίρεση αφού θα ξεχωρίζαν έτσι κι αλλιώς όποια σχολή και να τελειώναν σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο.

Συγγνώμη αλλά αυτό ποιος ακριβώς το λέει....; Εμείς δηλαδή στην οικογένεια που είχαμε 3 άτομα στο LSE και ένα στο Imperial είμαστε οικογένεια θαύμα; Είμαστε τρελοί;

Τα ελληνικά πανεπιστήμια απλά είναι το μη χείρον βέλτιστον για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα μέτριο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να το λέει αυτό ένας νέος άνθρωπος. Αυτή η θεοποίηση ακόμα και του μέτριου στο εξωτερικό είναι αρρώστια. Σε ενοχλεί να πληρώνεις εδώ τα συγγράμματα αλλά πας να ακουμπήσεις 9000 λίρες το χρόνο + τα βιβλία σε ένα μέτριο πανεπιστήμιο στην Αγγλία....;Και είναι λογικό αυτό;

Το αν κρατάνε επίσης, οι σπουδές 7-8-10 χρόνια είναι θέμα του φοιτητή κατά 90%, άρα δεν ευθύνονται τα πανεπιστήμια, δεν έχει να κάνει με το επίπεδο.

Σίγουρα δεν έχεις περάσει από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια για να ξέρεις πώς λειτουργούν, μην τα καταδικάζεις. Όλη αυτή η ισοπέδωση της ελληνικής εκπαίδευσης είναι πολύ άδικη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bemanos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μοριακός Αρχιτέκτονας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,879 μηνύματα.
@Bemanos:
Μην ακούς πολλά λόγια. Θα τα δούμε στην πράξη. Ακόμα βράζει το σίδερο...
Πάντως, αν πραγματικά θες να ξενιτευτείς, να το κάνεις, μαζί με την ευχή μου. Θα συνειδητοποιήσεις αρκετά πράγματα και θα γίνεις καλύτερος ως άνθρωπος.

θα γινεις χορηγος μου?:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.

Αμφισβητείς όσα είπα στο μήνυμα 38; :)
Δηλαδή έρχεσαι να μου ακυρώσεις τις προσωπικές εμπειρίες μου;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

asteriva88

Νεοφερμένος

Ο asteriva88 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 28 μηνύματα.
Απλά μην θεοποιούμε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδικά όταν όσοι είμαστε μέσα σε αυτά ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και με την οικονομική κρίση υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα; Δηλαδή όταν μερικά από αυτά κλείνουν για μήνες και απλά κάνουν κουκουρούκου εξεταστικές δεν είναι υποβάθμιση; To ότι ο Μ.Ο αρκετών σχολών είναι πολύ μεγάλος δεν είναι πρόβλημα; To ότι υπάρχουν σχολές με ιστορία >20 έτη και δεν έχουν μια κανονική βιβλιοθήκη δεν είναι πρόβλημα; Γι'αυτό και δεν γίνονται βελτιώσεις και αλλαγές επειδή λειτουργούμε με παρωπίδες και προσπαθούμε διαρκώς να μην αναγνωρίζουμε τα προβλήματα. Και το ότι δεν έχει περάσει κάποιος από όλα τα πανεπιστήμια για να έχει γνώμη δεν είναι σοβαρό (ή μάλλον λογικό) επιχείρημα ότι η κατάσταση δεν είναι άσχημη. Δεν είμαστε μέσα σε γυάλα...
Επειδή ήταν αναμενόμενο ότι 2-3 θα είχαν διαφορετική άποψη γι'αυτό και έβαλα μερικές παραπομπές...τις οποίες μάλλον δεν διαβασε κανείς από όσους διαφωνούν.Κι αυτό για να δείξω ότι όσα γράφω δεν είναι μόνο προσωπική γνώμη. Ας ανεβάσω την τελευταία:
7,5 χρόνια, κατά μέσον όρο, κάνει για να ολοκληρώσει τις τετραετείς σπουδές του και να πάρει το πρώτο του πτυχίο ένας φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εάν προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, θέλει άλλα 2,5 περίπου χρόνια «εάν είναι καλός». Σε αντίστοιχο τμήμα Φυσικής ενός καταξιωμένου πανεπιστημίου του εξωτερικού, όπως είναι φέρ' ειπείν το Imperial College του Λονδίνου, ένας φοιτητής θα τελειώσει σε 4 χρόνια πτυχίο και μεταπτυχιακό, αντί σε 10 (άντε και σε 8 ή 7) που μπορεί να θέλει εδώ.
https://archive.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=17.02.2007,id=47529020
Πάντως σε αρκετές σχολές υπάρχουν και ελάχιστοι άνθρωποι που κάνουν εξαιρετική δουλειά με τις συνθήκες και τα δεδομένα που έχουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Revekka

Τιμώμενο Μέλος

Η Revekka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 22,453 μηνύματα.
Δεν θεοποιήσαμε αλλά sorry κιόλας που πιστεύουμε ακόμα στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Συγκρίνεις ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, το καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να συγκρίνεις εγκαταστάσεις.
Ας αρχίσουμε και εδώ να πετάμε έξω αιώνιους φοιτητές, και να δεις πώς μειώνεται ο χρόνος φοίτησης.

Επαναλαμβάνω: Δεν θεοποιούμε το εσωτερικό, αλλά μην θεοποιείς και το εξωτερικό. Μαγαζάκια είναι. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nikos45

Νεοφερμένος

Ο nikos45 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος. Έχει γράψει 97 μηνύματα.
Οι "καθηγηταράδες" όπως ειρωνικά λες στην πλειονότητα τους είναι αξιοπρεπείς. Μια χαρά δημοσιεύσεις έχουν, και είναι πρόθυμοι για δουλειά, όμως δεν τους επιτρέπουν οι συγκυρίες και η αδιαφορία των φοιτητών. Αλήθεια πόσοι φοιτητές έχουν κάνει τον κόπο να τους προσεγγίσουν; Ή μήπως η πλειονότητα τους πάει μισοδιαβασμένη και μετά τους φταίει ο καθηγητής για τα σωρηδόν κοψίματα.
Θίγεις τις κομματικές διασυνδέσεις. Αναμφισβήτητα είναι υπαρκτό φαινόμενο και φυσικά όχι μόνο ελληνική πατέντα. Τα τζάκια είναι εκτός συναγωνισμού. Όμως όποιος θέλει να προχωρήσει στη ζωή του δεν περιμένει τα κόμματα. Αλλιώς είναι άξιος της μοίρας του.
Δε ξέρω τι λένε οι άλλοι, όμως ξέρω πολύ καλά ότι όποιος θέλει πτυχίο στην ώρα του και βαθμούς θα το επιτύχει. Τα υπόλοιπα είναι να 'χαμε, να λέγαμε.
Η ποιότητα των σπουδών είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα μέσα που διαθέτει το ελλληνικό πανεπιστήμιο και το γενικότερο ξύσιμο που πέφτει από τους φοιτητές, πράγμα που επηρρεάζει και τους διδάσκοντες. Συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο για τη δήθεν καθηγητική αυθαιρεσία, αλήθεια πόσοι φοιτητές έχουν πάει στις παραδόσεις; Αν είχαν πατήσει, θα είχαν εκπλαγεί θετικά στις εξετάσεις. Αλήθεια πόσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία; Μήπως όλοι πάνε με σος, σημειώσεις, επιτομές και μετά γκρινιάζουν που δεν πήραν βαθμό και δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα;

Αυτό που κατέστρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι το γεγονός ότι το κάθε ανώριμο 18χρονο τα θεωρεί τσιφλίκι του και ότι μπορεί να κάνει ό,τι του καυλώσει δίχως να δώσει λογαριασμό κάπου. Επίσης πολλοί φαντάζονται ότι μέ την εισαγωγή στην τριτοβάθμια υπέγραψαν διοικητική σύμβαση, ώστε με το πέρας των 4 ετών το πτυχίο θα έρθει ταχυδρομικώς στο σπίτι, άρα γιατί να διαβάζουν, καλύτερα να το γλεντήσουν.

Με αυτά τα μυαλά πολλοί πήγαν έξω δήθεν για να μεγαλοουργήσουν, όμως επέστρεψαν με την ουρά στα σκέλια. Κάνε τις αναγωγές σου.

Συμφωνω μαζι σου απολυτα.Κι εγω την ιδια ακριβως αποψη με σενα ειχα,οποτε δεν χρειαζεται να ξαναγραφω τα ιδια.Απλα το μονο που θα ηθελα να πω σχετικα με τις κομματικες διασυνδεσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χωρας τα λογια σου που εχω τονισει με bolt ειναι ολα τα λεφτα φιλε μου.Αυτα που λες ειναι ενα μεγαλο ηθικο διδαγμα που ο καθενας μας πρεπει να εχει στο μυαλο του.Και το ηθκο διδαγμα της ιστοριας ειναι πως αν πραγματι βαλεις ως στοχο κατι στη ζωη σου και το θελεις πραγματικα,θα το πετυχεις.Αν εχεις θεληση και δυναμη θα παρεις το πτυχιο σου χωρις τη βοηθεια των κομματων,κι οχι απλα μπορεις να αρκεστεις στο να παρεις το πτυχιο σου αλλα να το παρεις και με καλους βαθμους.Αρκει να θυσιασεις και καποια πραγματα απο τον χρονο σου,ομως ολα μπορεις να τα καταφερεις με βαση τις ικανοτητες σου και τιποτα παραπανω.Ουτε διασυνδεσεις,ουτε κομματα,ουτε sos,ουτε τιποτα.Δεν λεω πως δεν υπαρχουν τα κομματα,το οτι υπαρχουν ομως δεν σημαινει οτι σε βοηθανε κιολας.Τεσπα.Απο το Γυμνασιο ακουω εδω και ποσα χρονια και ειδικα στην 3η Λυκειου αυτο που λενε:Κατσε και στρωσου φετος στο διαβασμα για να περασεις εκει που θες και μετα κααααθεσαι.....Φοιτητικη ζωη και αραλικι!!!!Ενταξει δεν λεω,σαφως και ειναι πολυ καλυτερα και χαιρεσαι αν εχεις επιτυχει το στοχο σου και εχεις γινει φοιτητης της σχολης που επιθυμουσες και δεν θα χρειαστει να ξαναπερασεις ολο αυτο το αγχος και το διαβασμα των Πανελληνιων,ομως αυτο δεν σημαινει πως μετα τις Πανελληνιες τελειωνουν ολα και δεν χρειαζεται να διαβασουμε ποτε ξανα και παμε χαλαρααα και οτι γινει,εγινε.Εκει ειναι απο το σταδιο αυτο και μετα που εχουμε μπερδεψει λιγο τα πραγματα,για αυτο και βλεπεις στα Πανεπιστημια ενα σωρο φοιτητες που σπουδαζουν εδω και 10 χρονια τους λεγομενους ''αιωνιους φοιτητες''.(αυτος ειναι και ο λογος που απο εδω και περα το Υπουργει εχει θεσει ως οριο οτι σε ολες τις σχολες η φοιτηση μπορει να διαρκεσει μεχρι 7 ή 8 χρονια για ενα φοιτητη,ειδαλως αν δεν εχεις ολοκληρωσει τη σχολη μεχρι τοτε,η φοιτηση διακοπτεται.)Εμ πως θα παμε μπροστα ρε παιδια???Ετσι??Με το καθισιο και την αδιαφορια θα ερθει το πτυχιο στο σπιτι σου??Λογικα αν κατσει και το σκεφτει καποιος,αμα δεν προσπαθησεις και λιγο εσυ μονος σου,δεν λεω να καθεσαι και να διαβασεις μερα νυχτα,αλλα αμα δεν κανει ο καθενας κατι για τον εαυτο του,ποιος θα το κανει??Κανενας ειναι η απαντηση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
παραπομπές...τις οποίες μάλλον δεν διαβασε κανείς από όσους διαφωνούν.Κι αυτό για να δείξω ότι όσα γράφω δεν είναι μόνο προσωπική γνώμη. Ας ανεβάσω την τελευταία:
..7,5 χρόνια, κατά μέσον όρο, κάνει για να ολοκληρώσει τις τετραετείς σπουδές του και να πάρει το πρώτο του...
Πάντως σε αρκετές σχολές υπάρχουν και ελάχιστοι άνθρωποι που κάνουν εξαιρετική δουλειά με τις συνθήκες και τα δεδομένα που έχουν.

Σαφώς, και 7,5 αλλά και 17,5 χρόνια κάνουν κάποιοι να τελειώσουν, όταν...δεν γνωρίζουν τριγωνομετρία και κάποια βασικά πράγματα από το σχολείο. Το Πανεπιστήμιο φταίει γι' αυτό; Το Πανεπιστήμιο φταίει που κάποιοι φοιτητές δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Βιβλιοθήκη για να ψάξουν κανένα καλό βοήθημα (ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο κυρίως) ή ακόμη δεν έχουν ψάξει στο internet για επιπλέον πράγματα εκτός από τις χειρόγραφες συνοπτικές σημειώσεις των διαλέξεων; :hmm:Πόσοι Έλληνες φοιτητές κάθονται να κάνουν επαναλήψεις "παλαιών αμαρτιών" από προηγούμενα εξάμηνα ή από το σχολείο; Πόσοι Έλληνες φοιτητές θα θυσίαζαν κάποια βόλτα ή μέρος από το καλοκαίρι τους για να ανεβάσουν το επίπεδό τους στις απαιτήσεις του Τμήματός τους;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Διδακτορικός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.
Tελικά ποιος φταίει βρε nPb γιατί δεν καταλαβαίνω. Στη μια βρίζεις τα χάλια του πανεπιστημίου (όποιοι κι αν ειναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το χάλι) και λες πόσο δύσκολο είναι να αποφοιτήσει ακόμα και κάποιος που νοιάζεται από μια σχολή Θετικών επιστημών εξαιτίας απρόβλεπτων παραγόντων, μαθημάτων κόφτες κλπ κλπ. Εδώ λες για το πόσο καλά είναι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Εμ αποφάσισε πια γιατί όσοι σε διαβάζουν αποπροσανατολίζονται.
Και μια συμβουλή χωρίς εμπάθειες, απλά επειδή κι εγώ έτρωγα άπειρο χρόνο εδώ μέσα, αν αφιέρωνες το χρόνο αυτόν σε διάβασμα θα το'χες πάρει το πτυχίο μέχρι τώρα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

venividivici43946

Διάσημο μέλος

Ο venividivici43946 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,392 μηνύματα.
Απλά μην θεοποιούμε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδικά όταν όσοι είμαστε μέσα σε αυτά ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και με την οικονομική κρίση υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα; Δηλαδή όταν μερικά από αυτά κλείνουν για μήνες και απλά κάνουν κουκουρούκου εξεταστικές δεν είναι υποβάθμιση; To ότι ο Μ.Ο αρκετών σχολών είναι πολύ μεγάλος δεν είναι πρόβλημα; To ότι υπάρχουν σχολές με ιστορία >20 έτη και δεν έχουν μια κανονική βιβλιοθήκη δεν είναι πρόβλημα; Γι'αυτό και δεν γίνονται βελτιώσεις και αλλαγές επειδή λειτουργούμε με παρωπίδες και προσπαθούμε διαρκώς να μην αναγνωρίζουμε τα προβλήματα. Και το ότι δεν έχει περάσει κάποιος από όλα τα πανεπιστήμια για να έχει γνώμη δεν είναι σοβαρό (ή μάλλον λογικό) επιχείρημα ότι η κατάσταση δεν είναι άσχημη. Δεν είμαστε μέσα σε γυάλα...
Επειδή ήταν αναμενόμενο ότι 2-3 θα είχαν διαφορετική άποψη γι'αυτό και έβαλα μερικές παραπομπές...τις οποίες μάλλον δεν διαβασε κανείς από όσους διαφωνούν.Κι αυτό για να δείξω ότι όσα γράφω δεν είναι μόνο προσωπική γνώμη. Ας ανεβάσω την τελευταία:

Πάντως σε αρκετές σχολές υπάρχουν και ελάχιστοι άνθρωποι που κάνουν εξαιρετική δουλειά με τις συνθήκες και τα δεδομένα που έχουν.

Τρικυμία εν κρανίω.

Αφού είναι τόσο θεϊκά τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ώστε να προτιμάς να δώσεις τα ωραία σου λεφτά ακόμη και σε ένα μέτριο, μη σε κρατάμε. Όμως στο μέλλον θα είναι αργά για κλάματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lgeorgia95

Νεοφερμένος

Η lgeorgia95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 20 μηνύματα.
α). από επιστημονική πλευρά το έχεις διαπιστώσει προσωπικά; :confused:
β). το κύρος σε τι μετριέται;

Σταματηστε επιτελους να καλυπτετε τα ελληνικα πανεπιστημια. αφου ολοι ξερουμε οτι μονο λιγα ειναι τα καλα πανεπιστημια στην ελλαδα και στα υπολοιπα ολοι πανε κατα τυχη (βλεπε τει ιχθυοκαλλιεργειας). Θα σου δωσω 2 πραδειγματα α) φιλη μου σπουδαζει αρχιτεκτονικη σε πανεπιστημιο της γερμανιας. εκει ολα τα σχεδια τα δημιουργουν σε υπολογιστες τελευταιας τεχνολογιας απο το πρωτο ετος σε αντιθεση με την ελλαδα που ακομα σχεδιαζουν με το χερι και μονο μερικοι σπουδαστες του τελευταιου ετους εχουν τη δυνατοτητα να χρησιμοποιησουν Η/Υ.( μιλαω για το ΑΠΘ που ειναι στην πολη μου) νομιζω πως και σε αλλες σχολες ισχυει το ιδιο β) πολλοι γνωστοι μου εχουν χασει θεση εργασιας και στην θεση τους εχουν παρει ατομα με τα ιδια προσοντα αλλα πτυχιο απο το εξωτερικο. φυσικα δεν συμφωνω με αυτο γιατι ισως βρεθω και εγω σε αυτην την θεση αλλα δυστηχως ετσι εχουν τα πραγματα.

και τωρα θελω να σε ρωτησω κατι αλλα να απαντησεις χωρις προκαταληψη Αμα ειχες την ευκαιρια να σπουδασεις στο εξωτερικο, τι θα εκανες; θα καθοσουν στην ελλαδα ή θα πηγαινες στο εξωτερικο και γιατι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Εγώ θα μείνω εδώ. Λεφτά... δεν υπάρχουν. Εξάλλου όποιος μπορεί και θέλει να ξεχωρίσει θα το κάνει είτε είναι εδώ είτε στο Harvard.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Σταματηστε επιτελους να καλυπτετε τα ελληνικα πανεπιστημια. αφου ολοι ξερουμε οτι μονο λιγα ειναι τα καλα πανεπιστημια στην ελλαδα και στα υπολοιπα ολοι πανε κατα τυχη (βλεπε τει ιχθυοκαλλιεργειας). Θα σου δωσω 2 πραδειγματα α) φιλη μου σπουδαζει αρχιτεκτονικη σε πανεπιστημιο της γερμανιας. εκει ολα τα σχεδια τα δημιουργουν σε υπολογιστες τελευταιας τεχνολογιας απο το πρωτο ετος σε αντιθεση με την ελλαδα που ακομα σχεδιαζουν με το χερι και μονο μερικοι σπουδαστες του τελευταιου ετους εχουν τη δυνατοτητα να χρησιμοποιησουν Η/Υ.( μιλαω για το ΑΠΘ που ειναι στην πολη μου) νομιζω πως και σε αλλες σχολες ισχυει το ιδιο β) πολλοι γνωστοι μου εχουν χασει θεση εργασιας και στην θεση τους εχουν παρει ατομα με τα ιδια προσοντα αλλα πτυχιο απο το εξωτερικο. φυσικα δεν συμφωνω με αυτο γιατι ισως βρεθω και εγω σε αυτην την θεση αλλα δυστηχως ετσι εχουν τα πραγματα.

και τωρα θελω να σε ρωτησω κατι αλλα να απαντησεις χωρις προκαταληψη Αμα ειχες την ευκαιρια να σπουδασεις στο εξωτερικο, τι θα εκανες; θα καθοσουν στην ελλαδα ή θα πηγαινες στο εξωτερικο και γιατι;

Δεν μου απαντάς επί της ουσίας, αλλά αβραμοπουλίζεις. :) Σου μίλησα με προσωπικά στοιχεία. Έρχεσαι να με βγάλεις έμμεσα, ψεύτη; :confused: Σε καμία περίπτωση δεν εθελοτυφλώ για τις παθογένειες που υπάρχουν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όμως ας σταματήσει η παράφρονη ξενολαγνεία. Καταντάει τουλάχιστον αηδία το όλο θέμα. Αν δεν έχεις σαφή επιχειρήματα, σταμάτα το. Μην το συνεχίζεις...

Τουλάχιστον ότι και να πεις, σε καμία περίπτωση δεν νιώθω πτυχιούχος 2ης κατηγορίας από τον πτυχιούχο του ΜΙΤ στην επιστήμη μου...και έχω σαφή παραδείγματα γι' αυτό. Με κούρασαν οι αοριστολογίες σου του στυλ "η φίλη μου, ο γκόμενός μου, η θείτσα η Λεμονιά,...κτλ έκανε εκείνο...".

Και μια συμβουλή χωρίς εμπάθειες, απλά επειδή κι εγώ έτρωγα άπειρο χρόνο εδώ μέσα, αν αφιέρωνες το χρόνο αυτόν σε διάβασμα θα το'χες πάρει το πτυχίο μέχρι τώρα.

Ξέρεις την περίπτωσή μου; :worry: Τι μαθήματα χρωστάω και γιατί; Πώς εκφέρεις άποψη; Με ξέρεις από κάπου;
Ξέρεις με ποιον τρόπο διαβάζω και αν είμαι ακόμη ή όχι φοιτητής; :confused:

Ευχαριστώ για την υπόδειξη που δεν ήξερα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Revekka

Τιμώμενο Μέλος

Η Revekka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 22,453 μηνύματα.
Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου που παραπονιούνται για το ελληνικό πανεπιστήμιο, θέλουν να βελτιωθεί, εκθειάζουν τα ξένα πανεπιστήμια που πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και γι'αυτό είναι καλά, αλλά μόλις γίνεται λόγος για δίδακτρα εδώ όλοι τις κότες και κατεβαίνουν στους δρόμους. Δεν είναι ότι είμαι υπέρ των διδάκτρων (τουλάχιστον δεν είναι της παρούσης), αλλά ας έχουμε και μία συναίσθηση του τι συγκρίνουμε και τι περιμένουμε. Θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

asteriva88

Νεοφερμένος

Ο asteriva88 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 28 μηνύματα.
Δεν θεοποιήσαμε αλλά sorry κιόλας που πιστεύουμε ακόμα στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Συγκρίνεις ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, το καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να συγκρίνεις εγκαταστάσεις.
Ας αρχίσουμε και εδώ να πετάμε έξω αιώνιους φοιτητές, και να δεις πώς μειώνεται ο χρόνος φοίτησης.
Επαναλαμβάνω: Δεν θεοποιούμε το εσωτερικό, αλλά μην θεοποιείς και το εξωτερικό. Μαγαζάκια είναι. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!
Ναι αλλά με το να θεωρείς μαγαζάκια όλα τα άλλα δεν βελτιώνεις το δικό σου. ;)
Και για την σύγκριση είχα γράψει:
Code:
Υπάρχουν τμήματα με σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές (π.χ εργαστήρια,βιβλιοθήκες κτλ.) [B]αλλά ΚΥΡΙΩΣ σε οργάνωση[/B].
π.χ Είχα επισκεφθεί το σύμβουλο καθηγητή που είχα στη σχολή μου και δεν ήξερε ότι υπάρχει τέτοιος θεσμός.:clapup:

Σαφώς, και 7,5 αλλά και 17,5 χρόνια κάνουν κάποιοι να τελειώσουν, όταν...δεν γνωρίζουν τριγωνομετρία και κάποια βασικά πράγματα από το σχολείο. Το Πανεπιστήμιο φταίει γι' αυτό; Το Πανεπιστήμιο φταίει που κάποιοι φοιτητές δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Βιβλιοθήκη για να ψάξουν κανένα καλό βοήθημα (ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο κυρίως) ή ακόμη δεν έχουν ψάξει στο internet για επιπλέον πράγματα εκτός από τις χειρόγραφες συνοπτικές σημειώσεις των διαλέξεων; :hmm:Πόσοι Έλληνες φοιτητές κάθονται να κάνουν επαναλήψεις "παλαιών αμαρτιών" από προηγούμενα εξάμηνα ή από το σχολείο; Πόσοι Έλληνες φοιτητές θα θυσίαζαν κάποια βόλτα ή μέρος από το καλοκαίρι τους για να ανεβάσουν το επίπεδό τους στις απαιτήσεις του Τμήματός τους;

Ναι αλλά ειδικά γι'αυτό έγραψα:
To ότι υπάρχουν σχολές με ιστορία >20 έτη και δεν έχουν μια κανονική βιβλιοθήκη δεν είναι πρόβλημα;
Μου έχει τύχει να μπω σε βιβλιοθήκη μεγάλης σχολής θετικών επιστημών και να μου δείξουνε ένα ράφι!!! :) Όπως μου έχει τύχει για μια εργασία να ψάχνω σε όλες τις βιβλιοθήκες το Nonlinear Dynamics And Chaos (του Strogatz) και αφού δεν το βρήκα σε αυτές που ΕΠΡΕΠΕ να υπάρχει το βρήκα σε μια άσχετη βιβλιοθήκη του γεωλογικού.
Αλλά τι συζητάμε εδώ την προηγούμενη φορά κόψανε την πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά επειδή δεν είχαν χρήματα. Αυτά είναι τα προβλήματα που κάποια στιγμή πρέπει να δούμε.

Και αν διαβάσεις καλύτερα το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν μιλάει για αυτούς που βαριούνται και είναι όλη μέρα με το φραπέ αλλά αναφέρει:

Code:
Εάν προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, θέλει άλλα [B]2,5 περίπου χρόνια "εάν είναι καλός"[/B]

Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου που παραπονιούνται για το ελληνικό πανεπιστήμιο, θέλουν να βελτιωθεί, εκθειάζουν τα ξένα πανεπιστήμια που πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και γι'αυτό είναι καλά, αλλά μόλις γίνεται λόγος για δίδακτρα εδώ όλοι τις κότες και κατεβαίνουν στους δρόμους. Δεν είναι ότι είμαι υπέρ των διδάκτρων (τουλάχιστον δεν είναι της παρούσης), αλλά ας έχουμε και μία συναίσθηση του τι συγκρίνουμε και τι περιμένουμε. Θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Μα από όλα αυτά κατάλαβες ότι πρέπει να βάλουμε δίδακτρα για να βελτιώσουμε τα πανεπιστήμια; Στο εξωτερικό υπάρχουν και δημόσια πανεπιστήμια αρκετά καλά. Εκεί γιατί δεν έχουμε τα ελληνικά προβλήματα; AN θέλουμε καλά πανεπιστήμια δεν μειώνουμε το προσωπικό (όπως γίνεται τώρα), δεν μειώνουμε την χρηματοδότηση και φροντίζουμε να έχουν μια σοβαρή οργάνωση (που τις περισσότερες φορές δεν κοστίζει τίποτα). Πάνω από όλα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα για να τα ξεπεράσουμε. Συνεχίζω να πιστεύω ότι αρκετοί δεν θέλουν να τα δουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

venividivici43946

Διάσημο μέλος

Ο venividivici43946 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,392 μηνύματα.
@nikos45
Μεστή δημοσίευση, εύγε! Ίσως τελικά να υπάρχει ελπίδα. :) Μακάρι όλοι οι νέοι να είχαν τόσο δομημένη και ώριμη σκέψη, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα.
Για να μην παρεξηγηθώ, σαφώς και θα διασκεδάσει ο νέος, θα κάνει τις τρέλες του, όχι όμως εις βάρους πρωτίστως του εαυτού του, δευτερεύοντως της οικογενειάς του και τέλος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό δεν καταλαβαίνουν οι Έλληνες νέοι.

α). από επιστημονική πλευρά το έχεις διαπιστώσει προσωπικά; :confused:
β). το κύρος σε τι μετριέται;

Σταματηστε επιτελους να καλυπτετε τα ελληνικα πανεπιστημια. αφου ολοι ξερουμε οτι μονο λιγα ειναι τα καλα πανεπιστημια στην ελλαδα και στα υπολοιπα ολοι πανε κατα τυχη (βλεπε τει ιχθυοκαλλιεργειας). Θα σου δωσω 2 πραδειγματα α) φιλη μου σπουδαζει αρχιτεκτονικη σε πανεπιστημιο της γερμανιας. εκει ολα τα σχεδια τα δημιουργουν σε υπολογιστες τελευταιας τεχνολογιας απο το πρωτο ετος σε αντιθεση με την ελλαδα που ακομα σχεδιαζουν με το χερι και μονο μερικοι σπουδαστες του τελευταιου ετους εχουν τη δυνατοτητα να χρησιμοποιησουν Η/Υ.( μιλαω για το ΑΠΘ που ειναι στην πολη μου) νομιζω πως και σε αλλες σχολες ισχυει το ιδιο β) πολλοι γνωστοι μου εχουν χασει θεση εργασιας και στην θεση τους εχουν παρει ατομα με τα ιδια προσοντα αλλα πτυχιο απο το εξωτερικο. φυσικα δεν συμφωνω με αυτο γιατι ισως βρεθω και εγω σε αυτην την θεση αλλα δυστηχως ετσι εχουν τα πραγματα.

και τωρα θελω να σε ρωτησω κατι αλλα να απαντησεις χωρις προκαταληψη Αμα ειχες την ευκαιρια να σπουδασεις στο εξωτερικο, τι θα εκανες; θα καθοσουν στην ελλαδα ή θα πηγαινες στο εξωτερικο και γιατι;
Σαφώς και μιλάμε για καλά τμήματα και όχι για σχολές τύπου Ζαμπονοκοπτική Άνω Ραχούλας που υπάρχουν μόνο και μόνο για να λέει ο νέος κάπου πέρασα και γω και για να τονώνεται η τοπική οικονομία.
Οι ιστορίες του γνωστού και του γνωστού δε μου λένε τίποτα. Δευτερευόντως έχεις άγνοια για το πως λειρουργούν το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας, ώστε να προβαίνεις με τόση ευκολία σε αξιολογικές κρίσεις. Όσο για την απορρόφηση των αποφοίτων, το παράδειγμα σου δε λέει κάτι, καθώς υπεισέρχονται πλήθος παραγόντων στις προσλήψεις.
Μιας και ρωτάς. Προσωπικά επέλεξα Ελλάδα και δεν το μετάνοιωσα.


Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου που παραπονιούνται για το ελληνικό πανεπιστήμιο, θέλουν να βελτιωθεί, εκθειάζουν τα ξένα πανεπιστήμια που πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και γι'αυτό είναι καλά, αλλά μόλις γίνεται λόγος για δίδακτρα εδώ όλοι τις κότες και κατεβαίνουν στους δρόμους. Δεν είναι ότι είμαι υπέρ των διδάκτρων (τουλάχιστον δεν είναι της παρούσης), αλλά ας έχουμε και μία συναίσθηση του τι συγκρίνουμε και τι περιμένουμε. Θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
Η γνωστή ξενομανία του Έλληνα. Γουρουνομύτη ανεβάζει το Γερμανό, ανόητο τον Αμερικανό, όμως στην πρώτη δυσκολία ο Γερμανός έτσι, ο Αμερικανός αλλιώς, αυτοί είναι Δύση, εγώ μπανανία.
Όσο για το θέμα των διδάκτρων. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Έλληνας εκτιμά μόνο ότι πληρώνει. Το παράδειγμα με τις πατάτες είναι ιδιαίτερα εύγλωττο για το χαρακτήρα του.

Εάν προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, θέλει άλλα 2,5 περίπου χρόνια "εάν είναι καλός"
Αν είναι στόκος και λίγα χρειάζεται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lgeorgia95

Νεοφερμένος

Η lgeorgia95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 20 μηνύματα.
Δεν μου απαντάς επί της ουσίας, αλλά αβραμοπουλίζεις. :) Σου μίλησα με προσωπικά στοιχεία. Έρχεσαι να με βγάλεις έμμεσα, ψεύτη; :confused: Σε καμία περίπτωση δεν εθελοτυφλώ για τις παθογένειες που υπάρχουν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όμως ας σταματήσει η παράφρονη ξενολαγνεία. Καταντάει τουλάχιστον αηδία το όλο θέμα. Αν δεν έχεις σαφή επιχειρήματα, σταμάτα το. Μην το συνεχίζεις...

Τουλάχιστον ότι και να πεις, σε καμία περίπτωση δεν νιώθω πτυχιούχος 2ης κατηγορίας από τον πτυχιούχο του ΜΙΤ στην επιστήμη μου...και έχω σαφή παραδείγματα γι' αυτό. Με κούρασαν οι αοριστολογίες σου του στυλ "η φίλη μου, ο γκόμενός μου, η θείτσα η Λεμονιά,...κτλ έκανε εκείνο...".



Ξέρεις την περίπτωσή μου; :worry: Τι μαθήματα χρωστάω και γιατί; Πώς εκφέρεις άποψη; Με ξέρεις από κάπου;
Ξέρεις με ποιον τρόπο διαβάζω και αν είμαι ακόμη ή όχι φοιτητής; :confused:

Ευχαριστώ για την υπόδειξη που δεν ήξερα.
ηρεμησε λιγο.απο τα σχολια σου εχω καταλαβει οτι ΙΣΩΣ επειδη ΜΠΟΡΕΙ εσυ να μην ειχες την ευκαιρια να σπουδασεις στο εξωτερικο εχεις βαλθει να βγαλεις τα ξενα πανεπιστημια σκαρτα και οτι τα ελληνικα παρα τις ατελειες τους μπορουν να σου προσφερουν καλες ευκαιριες. συμβιβασου επιτελους με την ιδεα πως τα ξενα πανεπιστημια ειναι 100 φορες καλυτερα απο τις ελλαδας και μην εισαι εναντιον αυτης της ιδεας. αλλα ξερω θα μου πεις οτι δεν ξερω προσωπικα και δεν ειμαι σε θεση να κρινω τις σπουδες και μπλα μπλα μπλα...αλλα εγω αυτο εχω καταλαβει απο την επιθετικοτητα των σχολιων σου. γνωμη μου και γνωμη σου. οκ??
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

yoooo!

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 220 μηνύματα.
[...]Και μια συμβουλή χωρίς εμπάθειες, απλά επειδή κι εγώ έτρωγα άπειρο χρόνο εδώ μέσα, αν αφιέρωνες το χρόνο αυτόν σε διάβασμα θα το'χες πάρει το πτυχίο μέχρι τώρα.

Αυτό ισχύει γενικότερα για όλους μας. Κι όχι μόνο εδώ μέσα, μα γενικότερα "Online". Αλλά... :P

[...]και τωρα θελω να σε ρωτησω κατι αλλα να απαντησεις χωρις προκαταληψη Αμα ειχες την ευκαιρια να σπουδασεις στο εξωτερικο, τι θα εκανες; θα καθοσουν στην ελλαδα ή θα πηγαινες στο εξωτερικο και γιατι;

Θα απαντήσω κι εγώ... Ξέρεις τι; Πραγματικά είναι επιλογές που πρέπει να κάνεις σε κάποια φάση της ζωής σου. Σπουδάζω στην Ελλάδα και είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει μέχρι τώρα. Και για να σε προλάβω: Η Ελλάδα για εμένα θεωρείται εξωτερικό, :P.
Αποσιώπησα τα προηγούμενα που έχεις πεις, αλλά πρόσεξε λίγο: Προσπάθησε να μην έχεις απόλυτη άποψη για τίποτα - εδικά σε ό,τι δεν έχεις ζήσει. Δες, ζήσε, κατανόησε, απόκτησε προσωπική άποψη και μετά μπες και στο τρυπάκι του να κρίνεις.
(Μπορεί να ακούγομαι κάπως, αλλά να ξέρεις πως ό,τι λέω το λέω φιλικά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι και δεν θα συναντηθούμε και ποτέ, :P).

[...]αλλά ας έχουμε και μία συναίσθηση του τι συγκρίνουμε και τι περιμένουμε. Θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο; :P ΧΑΧΑ
"Βαρέθηκα να λέω πως θ' αλλάξει... Το σύστημα μας έχει επιτάξει...! Απόκληρα απομείναμε πουλάκια, με ξεπουπουλιασμένα τα φτερά..."
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lgeorgia95

Νεοφερμένος

Η lgeorgia95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 20 μηνύματα.
Θα απαντήσω κι εγώ... Ξέρεις τι; Πραγματικά είναι επιλογές που πρέπει να κάνεις σε κάποια φάση της ζωής σου. Σπουδάζω στην Ελλάδα και είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει μέχρι τώρα. Και για να σε προλάβω: Η Ελλάδα για εμένα θεωρείται εξωτερικό, :P.
Αποσιώπησα τα προηγούμενα που έχεις πεις, αλλά πρόσεξε λίγο: Προσπάθησε να μην έχεις απόλυτη άποψη για τίποτα - εδικά σε ό,τι δεν έχεις ζήσει. Δες, ζήσε, κατανόησε, απόκτησε προσωπική άποψη και μετά μπες και στο τρυπάκι του να κρίνεις.
(Μπορεί να ακούγομαι κάπως, αλλά να ξέρεις πως ό,τι λέω το λέω φιλικά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι και δεν θα συναντηθούμε και ποτέ, :P).
εννοειται πως η συζητηση γινεται σε φιλικο επιπεδο και παντα αυτο εχω στο μυαλο μου οταν γραφω!αλλα ας ερθω στο θεμα μας. και εγω σπουδαζω στην ελλαδα και ειμαι ικανοποιημενη απο αυτο που μου προσφερει..! μιλησα για το εξωτερικο και ειδικα για την γερμανια οχι γιατι ακουσα απο φιλους, γκομενους, θειους κλπ πως λειτουργει εκει το πανεπιστημιο αλλα γιατι ετυχε να ζησω για λιγο καιρο εκει και να δω απο μεσα τα πραγματα. ετσι συγκρινοντας τας με την ελλαδα η γνωμη μου ειναι στη γερμανια τουλαχιστον τα πραγματα ειναι καλυτερα.αυτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top