"Βαριες" γνωσεις?? Τι ειναι τα σηματα και συστηματα η γραμμικη αλγεβρα?
Στις τραπεζες και σχεδον σε ολες τις μεγαλες εταιρειες, βασικα σε ολες τις μεγαλες εταιρειες στην ελλαδα δεν υπαρχει ερευνα σε πληροφορικη κανεις μονο εφαρμοσμενα πραγματα. Το επιπεδο γνωσεων πιο πολυ ιεκ ειναι παρα το να ξερεις διακριτα μαθηματικα η κατι τετοιο στην δουλεια σου. Παντως ξερω ατομο που να τελιωσε παδα και να δουλευει σαν προγραμματιστης στην jpmorgan στην αθηνα με τρομερο μισθο. Ουτε που του ειπαν γιατι τελειωσε παδα και οχι καποιο αλλο τμημα. Για αυτο και μετα το παδα δεν αξιζει βασικα γτ ειναι 5ετες απο εκει που ηταν 4ετες, αλλα τι να κανεις ετσι λειτουργει το συστημα.
Αυτό εξηγώ, ότι οι γνωστικές απαιτήσεις στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι ελάχιστες.
Αναφέρεις πάντως έναν κλάδο που μετράνε καθαρά τα skills και όχι το πτυχίο αυτό κάθε αυτό. Εγώ που εργαζόμουν σε μεγάλη εταιρεία στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, Διευθυντής τμήματος πληροφορικής ήταν απόφοιτος ενός δημοσίου ΙΕΚ Πληροφορικής.
Δεν θα μπορούσα να πω τα ίδια για άλλους τομείς.
Η κολλητή μου δουλεύει σε μεγάλη συστημική τράπεζα, στην Οικονομική Διεύθυνση και προσέλαβαν λόγω συνεργασίας ένα παιδί απόφοιτο Λογιστικής από το ΠΑΔΑ και πραγματικά το παιδί δεν γνωρίζει πολύ βασικά πράγματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών (χρέωση-πίστωση, ομόλογα κλπ.) και υποτίθεται ότι τελείωσε και με καλό βαθμό το τμήμα.
Καλός μου φίλος είναι Senior Manager σε μεγάλη ελεγκτική και ούτε διανοούνται να προσλάβουν απόφοιτο ΤΕΙ Λογιστικής/Διοίκησης Επιχειρήσεων και από τα "νέα πανεπιστήμια" είναι εξαιρετικά διστακτικοί.
Επίσης, είχα στο παρελθόν πολλούς μαθητές σε μαθήματα Μαθηματικών, Στατιστικής, Οικονομικών και Λογιστικής, τόσο από το ΤΕΙ Αθηνών/Πειραιά όσο και από το ΠΑ.Δ.Α. Μπορώ να πω με πολύ μεγάλη σιγουριά, ότι το επίπεδο της διδασκαλίας, των θεμάτων και το επίπεδο που απαιτούνταν για να λάβεις προσβάσιμη βαθμολογία στα μαθήματα ήταν ασύγκριτα χαμηλότερο με αυτά του ΕΜΠ, ΟΠΑ & Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ακόμα και σε τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, όπου διδάσκεται Μικροοικονομική και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι από ΓΕΛ Θεωρητικής Κατεύθυνσης, το επίπεδο είναι εμφανώς υψηλότερο.
Σίγουρα, κάποιος, που θέλει απλά ένα χαρτί, γιατί θα τον χώσει κάποιος κάπου, δεν τον αφορούν όλα αυτά και εννοείται ότι υπάρχουν κάποια (ελάχιστα θα πω εγώ) παιδιά που σπουδάζουν στα εν λόγω τμήματα και καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Αλλά δεν μπορώ να αμελώ τα facts και να παρουσιάζω μια εικόνα για το ΠΑΔΑ, η οποία δεν υπάρχει επί της ουσίας (τουλάχιστον προς το παρόν).
Και εγώ αν έγραφα 10.000 μόρια και μου φούσκωναν οι καθηγητές τα μυαλά μπορεί και να τα πίστευα...αλλά έχοντας την εμπειρία, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετοι και οι καθηγητές αυτών των τμημάτων είναι συνυπαίτιοι.
Στα πρώτα μαθήματα μιλάνε για επίπεδο σπουδών και πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχα με το ΕΜΠ και ότι δεν έχουν οι φοιτητές να ζηλέψουν τίποτα από το ΕΜΠ και η πραγματικότητα είναι δραματική...