Δεν ξέρω σε ποιο Σύμπαν ζεις, αλλά στο δικό μου συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα. Οι άθεοι και οι άθρησκοι είναι αυτοί που σκέφτηκαν, άκουσαν επιχειρήματα, διάβασαν, προβληματίστηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμά τους. Οι θρησκευόμενοι είναι αυτοί που χωρίς να σκεφτούν τίποτα πάνε με το κοπάδι και φανατίζονται. Η πλειονότητα των άθεων και αθρήσκων είναι μορφωμένοι, ενώ οι περισσότεροι θρησκευόμενοι είναι διεθνώς οι αγράμματοι και οι ταλιμπάν των διαφόρων θρησκειών.
Αυτό είναι που λέμε εθελοτυφλία. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Τόσο άθεοι, όσο και θρησκευόμενοι, έχουν από όλα. Και από έξυπνους και από χαζούς. Το να λες ότι οι περισσότεροι άθεοι είναι μορφωμένοι, ενώ οι περισσότερο θρησκευόμενοι αγράμματοι, μάλλον αφαιρεί από τα επιχειρήματά σου την αντικειμενικότητα που θα όφειλες να έχεις.
Και λογικά να το δεις το πράγμα, οι περισσότεροι σήμερα, ή έστω πολύ πολύ περισσότεροι από παλιά είναι άθεοι. Αυτό με το συλλογισμό σου, σημαίνει ότι οι περισσότεροι νέοι -και όχι μόνο- σήμερα, είναι μορφωμένοι. Εγώ δεν ξέρω για σένα, αλλά μόρφωση δεν θεωρώ το να έχει βγάλει κανείς κάποια σχολή και επίσης δεν θεωρώ ότι οι περισσότεροι σήμερα έχουν μόρφωση ουσιαστική. Οπότε στο έκανα απλό. Αν εμμένεις σε αυτό που είπες, τότε πιστεύεις επίσης, ότι οι περισσότεροι σήμερα έχουν μόρφωση ουσιαστική. Οι περισσότεροι έφηβοι και νέοι(πλέον), είναι άθεοι. Το να προσδίδεις σε αυτούς την ωριμότητα και την μόρφωση και ότι αυτοί ψάχτηκαν στα 15-18 χρόνια που ζουν, το φιλοσόφησαν, διάβασαν βιβλία κ.λ.π. και κατεληξαν στο συμπέρασμα ότι Θεός δεν υπάρχει, ή ότι οι θρησκείες γενικότερα είναι εργαλείο κατά του φόβου κλπ είναι ειλικρινά αστείο.
Λίγοι θρησκευόμενοι ή πιστοί, είναι θρησκευόμενοι ή πιστοί από επιλογή και σκέψη. Και τόσοι λίγοι είναι και οι άθεοι που είναι άθεοι που ψάχτηκαν μόνοι τους πολύ και όχι απλά διάβασαν 2-3 απόψεις στο ίντερνετ, θεώρησαν ότι είναι edgy και σπέσιαλ και τις υιοθέτησαν αποκτώντας ύφος έξυπνου, ξύπνιου δίπλα σε πρόβατα κοιμισμένα. λολ
Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε τη διαφορά θρησκείας-πίστης (αυτό γενικά το λέω). Είναι τόσο ξεκάθαρη η διαφορά που και όμως δεν την αντιλαμβάνονται όλοι. Το να πει κανείς τις ενστάσεις του για τη θρησκεία, σαν θρησκεία, σχολιάζοντας συγκεκριμένα εδάφια κλπ κλπ, αν και δεν είναι τόσο απλό καθώς συμφωνώ ότι υπάρχουν συμβολισμοί, σεβαστό, ας το κάνουν. Απλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα, για να "χτυπήσουν" ουσιαστικά, που δεν μπορούν να το κάνουν όσο και να θέλουν, και την πίστη του άλλου. Η πίστη, αν και ίσως δεν είναι το θέμα συζήτησης τώρα, καθώς λογικά θα μιλάτε για τη θρησκεία και κυρίως τον Χριστιανισμό, είναι μεγάλο θέμα και όχι απλό. Δεν υπάρχει κάτι απτό εδώ να πεις και να αποδείξεις. Σε κάποια θρησκεία μπορείς να πεις κάτι, "να ο Θεός σου είναι καλός και όμως παιδάκια βιάζονται" "να, ο Θεός σου είναι καλός και όμως στη παλαιά Διαθήκη σκότωσε αυτούς και αυτούς κλπ". Έχω συναντήσει εγώ βέβαια 2-3 άθεους που και ψαγμένοι ήταν και άκουγαν. Και όποιος ξέρει τι λέω, θα μπορεί να καταλάβει ότι αυτοί οι 2-3 είναι οι πραγματικά μορφωμένοι.
Οπότε διαφωνώ τελείως με τη θέση σου, ότι και καλά άθεος και μόρφωση πάνε μαζί, γιατί πολύ απλά δεν ισχύει. Μακάρι να ίσχυε, θέλουμε άτομα γύρω μας σκεπτόμενα με μόρφωση.
Και επίσης, απλά κάνω ξεκάθαρο για τους 1-2 που δεν το έχουν αντιληφθεί, πως άλλο θρησκεία, άλλο πίστη. Στη θρησκεία υπάρχει και ο άνθρωπος μέσα, στην πίστη όχι απαραίτητα. Και εκεί που υπάρχει ο άνθρωπος, πρέπει κανείς να προσέχει.