Dreamweaver, οι ορισμοί δεν είναι ουρανοκατέβατοι, κι αυτός που έδωσες κάποιος τον έγραψε. Σημασία έχει τι θέλω να πω, αν δεν σ' αρέσει η λέξη, βάλε άλλη. Επίσης, αν σ' αρέσει ο πληθυντικός, άλλαξε κι αυτό στο ποστ μου, δεν έχω θέμα

. Τώρα, ναι συμφωνώ δεν κάνεις διάκριση κοινωνίας-ιδιώτη αλλά όχι γιατί η κοινωνία είναι απλά ένα σύνολο ιδιωτών, αλλά κάθε άτομο είναι μια
εικόνα της κοινωνίας. Αυτό στηρίζεται και σε όσα είπα πιο πάνω, αλλά δεν είναι το θέμα. Κάτι λοιπόν απλό, που είναι υπόθεση της κοινωνίας αλλά όχι κάθε ατόμου ξεχωριστά, είναι η γλώσσα. Γιατί όχι; Τα ήθη, τα έθιμα κτλ... Α, και αν στο τέλος της ημέρας και ανεξάρτητα με το οτιδήποτε, θες τόσο πολύ να πας σε ιδιωτικό, ε πήγαινε, δεν σε εμποδίζω εγώ

.
Darth, όντως δεν υπάρχει κίνητρο στο σχολείο, αλλά αυτό που λες δεν είναι κίνητρο, φόβητρο είναι. Οι ιδιώτες πχ που λες, όντως θα σκιστούν, αλλά θα σκιστούν όχι γιατί το θέλουν, αλλά για αυτό που θέλει εκείνος που πληρώνει. Αν γονιός λοιπόν πει ότι "θέλω εκεί να δώσεις βάση", εκεί θα δώσει και θα παραβλέψει κάτι άλλο. Αλήθεια, πόσα παιδιά της τρίτης λυκείου που πήγαν σε ιδιωτικό έκαναν σοβαρά το μάθημα κοινωνιολογία, που δεν εξετάζεται (σύστημα προπέρσινο); Από την μικρή και αμελητέα βέβαια εμπειρία μου, κανένας. Νομίζω ότι δεν είναι ποιος κάνει καλύτερα τη δουλειά, αλλά τι δουλειά κάνει. Το ζήτημα είναι να δίνεται η δυνατότητα σε καθηγητές και μαθητές να δημιουργούν, αυτό είναι κίνητρο και είναι παιδαγωγικής φύσης.
Ναι, είμαι κατά της αξιολόγησης ως σαν να βρισκόμαστε σε εξεταστικό κέντρο και υπό το φόβο της απόρριψης, της υποτίμησης κλπ. Αυτά δεν έχουν σχέση με την παιδεία, αλλά με τον αγώνα για να βγει ένα προϊόν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να μετατοπίζεται το ενδιαφέρον ενός παιδιού από το να
μάθει στο να πιάσει απλά κάποια προαπαιτούμενα στάνταρντς ή να πάρει ένα χαρτί, κάποιο ISO. Αλήθεια, δεν θυμάμαι να μας αξιολόγησε κανείς όταν μαθαίναμε τη γλώσσα μας 3 ή 4 ετών ή όταν πριν πάμε σχολείο ξέραμε να μετράμε. Μας παρακολουθούσαν βέβαια και μας βοηθούσαν, μας διόρθωναν. Σκεφτείτε τι θα γινόταν στην άλλη περίπτωση.
DumeNuke σε ξέχασα

Κοίτα, όπως το φαντάζομαι εγώ δεν θα έχει διαχωριστικές γραμμές-κάγκελα από την υπόλοιπη κοινωνία. Το μάθημα δεν είναι ανάγκη να γίνεται μέσα σε 4 τοίχους. Υπάρχουν μουσεία, χώροι, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, θεσμοί της κοινωνίας δηλαδή που μπορούν να υποστηρίξουν την διδασκαλία όλων των αντικειμένων (αλλιώς δε θα χρειαζόταν να τα διδάσκουμε

). Βέβαια μπορεί να υπάρχει το σχολείο σαν δομή που να διαχειρίζεται και να οργανώνει τα παραπάνω. Δεν το έχω ψάξει σε βάθος, αλλά αυτή είναι η λογική περίπου, θέλω ν' ακούσω αν έχει κάποιος ιδέες να συμπληρώσει εδώ

.