Λοιπόν είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα και έχουν ως εξής.Μπορούμε να χωρίσουμε τα foundations σε 3 κατηγορίες,όπου η 1 είναι η προτιμώμενη για μένα.
1η κατηγορία: Foundation στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ιδιωτικά κέντρα που προσφέρουν πιστοποίηση έπειτα από εξετάσεις ώστε να εισαχθείς σε πανεπιστήμια του UK.Η ποιότητα άλλα και η αξιοπιστία αμφίβολη.Δε ξέρω και πολλά πράγματα,από φίλο φίλου αλλά και από άλλες μαρτυρίες δεν έχω ακούσει καλά λόγια για τα foundation της Ελλάδας.Σε αυτά λοιπόν,αφού κάνεις τις εξετάσεις που παρέχουν,και έχεις δηλώσει τα 5 πανεπιστήμια,σε δέχονται είτε σε απορρίπτουν.Αν επιλέξεις αυτό το τρόπο,το καλύτερο είναι να επικοινωνήσεις με τα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν ΑΠΟ ΠΡΙΝ ώστε να δεις αν αναγνωρίζουν ως qualification το foundation του εκάστοτε κέντρου.Αυτός είναι και ο πιο ασφαλής δρόμος.Τα δίδακτρα είναι γύρω στις 4.000+ ευρώ απ ότι έχω κοιτάξει.
2η κατηγορία: Αυτοτελή (όπως αυτό της Ελλάδας) foundation στο UK.
Τέτοιο πρόγραμμα προσφέρει το Warwick,UCL,St.Andrews και άλλα.Είναι foundation year το οποίο το ολοκληρώνεις και ενώ έχεις κάνει αιτήσεις για πανεπιστήμια σε δέχονται ή σε απορρίπτουν αναλόγως με το βαθμό (εφόσον έχεις λάβει conditional).Δυστυχώς τέτοιου τύπου foundations,αν και τις περισσότερες φορές έχουν prestige και είναι αναγνωρίσιμα παντού,δε τα καλύπτει το student finance γιατί τα δίδακτρα ξεπερνούν τις 9,000 λίρες για το έτος.
3η κατηγορία: Foundation year που είναι Intergrated course σε ένα πρόγραμμα σπουδών,ο σίγουρος δρόμος.
Το διαφορετικό εδώ,είναι ότι το foundation σου προσφέρει σίγουρη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το οποίο προσφέρει το πρόγραμμα,εφόσον εξασφαλίσεις το βαθμό εισαγωγής.Οι αιτήσεις γίνονται πριν κάνεις το foundation.Με αυτό εννοώ ότι δε δηλώνεις πανεπιστήμια βάσει του foundation που κάνεις,άλλα κάνεις αιτήσεις πχ για 5 διαφορετικά foundation,που το καθένα θα σου εξασφαλίσει θέση στο πανεπιστήμιο που το προσφέρει.Θα τα ξεχωρίζεις αυτά τα προγράμματα αφού συνήθως ο τίτλος τους είναι: Biology with Foundation etc.
Τα δίδακτρα είναι 9,000 λίρες,και καλύπτονται από τη student finance.
Εγώ θα κάνω αιτήσεις φέτος διαλέγοντας το 3ο τρόπο,μιας και δε θα δώσω πανελλήνιες.Πολλά προγράμματα τοπ πανεπιστημίων με intergrated foundation δε ζητάνε πανελλήνιες.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.