Γεια σας!Παρακαλώς πολύ ας με φωτίσει κάποιος...λοιπόν πάω Β' λυκείου και ενδιαφέρομαι για αγγλικά πανεπιστήμια.Πείτε μου, ποιες οι πιθανότητες με καλο απολυτήριο και ielts?Άμα υπάρχει proficiency χρειάζεται και ielts;
Το καλό απολυτήριο και οι καλές επιδόσεις στα μαθήματα κατεύθυνσης που ορίζουν τα πανεπιστήμια, ανάλογα με το τμήμα που θα επιλέξεις, είναι οι προϋποθέσεις που θα μπουν, αφού γίνεις δεκτή υπό όρους την άνοιξη. Για να γίνεις δεκτή όμως, πρέπει να στείλεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους (αν συμπεριλάβεις στις αιτήσεις σου Κέμπριτζ ή Οξφόρδη) ή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ότι έχεις κάνει μέχρι τότε. Βαθμοί απολυτηρίου Γυμνασίου, βαθμοί Β' Λυκείου, ο βαθμός ielts, άλλες επιδόσεις π.χ. Μαθηματική εταιρεία, διαγωνισμοί φυσικής κ.λ.π. Αυτά, μέσω UCAS, στέλνονται στα μέχρι 5 τμήματα πανεπιστημίων που επιλέγεις, τα οποία σε κάνουν δεκτή υπό τους όρους που ανέφερα στην αρχή ή σε απορρίπτουν. Από αυτά που σε δέχονται επιλέγεις 2, για τα οποία πρέπει να πιάσεις τους όρους που σου βάζουν. Αν πιάσεις τους όρους της πρώτης σου επιλογής τέλος. Αν όχι, αλλά πιάσεις τους όρους της δεύτερης, δεν είναι δεδομένο ότι θα σε δεχθεί γιατί θα καλύψει τις θέσεις δίνοντας προτεραιότητα σ'αυτούς που την είχαν πρώτη επιλογή.
Οι πιθανότητες λοιπόν έχουν να κάνουν με το ποιά πανεπιστήμια επιλέγεις. Από τη δική μου εμπειρία θα σου πω ότι για ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο (π.χ. στα 10 πρώτα) πρέπει να θεωρείς δεδομένο το πάνω από 19 σε όλα αυτά που ανέφερα σε σχέση με το σχολείο (τουλάχιστον στις θετικές επιστήμες-Σε μένα και τα 5 πανεπιστήμια ζήτησαν πάνω από 19). Το ielts πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι πάνω από 6,5 για θετικές επιστήμες ή και πιό ψηλά για ανθρωπιστικές-φιλολογικές. Τα καλά πανεπιστήμια συνήθως το ζητάνε νομίζω. Εγώ έγινα δεκτός με Τόϊφελ, αλλά μάλλον είναι πιο δύσκολο από το ielts, άσε που οι Άγγλοι προτιμούν το ielts.
Επομένως,
τώρα αρχίζεις την προσπάθεια για τα Αγγλικά Πανεπιστήμια και όχι στη Γ' Λυκείου. Τότε απλά θα καλύψεις τους όρους που σου έχουν βάλει τα πανεπιστήμια που σε έκαναν ήδη δεκτή. Κάνε την προσπάθειά σου στη Β' Λυκείου, κάνε τις εκτιμήσεις σου για την Γ' Λυκείου και τις πανελλήνιες, πάρε πληροφορίες για τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων και δήλωσε στο UCAS τα 5 πανεπιστήμια, με μιά διαβάθμιση ώς προς τις απαιτήσεις που εκτιμάς ότι θα έχουν.
Βέβαια υπάρχει τον Αύγουστο και η διαδικασία του κλήριγκ, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που προκύπτουν από τις αποτυχίες στους όρους ή γιατί δεν υπήρξε σε κάποια πανεπιστήμια ανταπόκριση από μαθητές. Αυτές όμως, όπως καταλαβαίνεις, στα καλά πανεπιστήμια είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Ελπίζω να βοήθησα

.