Γεια σου Μαρία, η αλήθεια είναι ότι είμαι μαθήτρια στην Α ακόμα, αλλά επειδή ενδιαφέρομαι να κινηθώ στο ίδιο μήκος κύματος για τις επιλογές στο μηχανογραφικό μου, το έχω κοιτάξει αρκετά.
Από όσα περιγράφεις φαίνεται ότι επιθυμείς σπουδές που θα σου επιτρέψουν να εξελιχθείς στον χώρο της έρευνας. Οι επιλογές που προτείνεις στηρίζονται κυρίως στην εργαστηριακή μελέτη και ο τελικός σου στόχος εξαρτάται περισσότερο από την ειδίκευση στις μεταπτυχιακές σπουδές και σε σχετικό διδακτορικό παρά από το πρώτο σου πτυχίο.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή καριέρα, θα σου έλεγα να μην αποκλείσεις την ιατρική τελείως, ειδικά αν μπορείς να εισαχθείς σε σχολή που σε βολεύει, καθώς δεν είναι όλοι οι ιατροί κλινικοί και υπάρχει δυνατότητα να επιλέξεις εργαστηριακή ειδικότητα και όχι κλινική εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα πολύ ισχυρό πτυχίο στην ελληνική τουλάχιστον αγορά εργασίας.
Αν ο στόχος είναι η εργασία στο εξωτερικό, εδώ φαίνεται πολλά υποσχόμενη η φαρμακευτική ειδικότητα διότι π.χ. στη Δανία έμαθα πρόσφατα ότι υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες που πάνε καλά αφού άρχισαν να πωλούνται φάρμακα αδυνατίσματος τύπου οζέμπικ. Και στην Ελλάδα βέβαια υπάρχουν πολλές ανερχόμενες εγκατεστημένες εταιρείες.
Αν ο στόχος είναι περισσότερο η εμβρυολογία, τότε η βιολογία σε συνδυασμό με μεταπτυχιακό και ειδίκευση στη βιοτεχνολογία μοιάζουν η προτιμότερη λύση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι βαθμούς θα παίρνεις στο πανεπιστήμιο επειδή θα σου ανοίξουν τις πόρτες για ευκαιρίες σε καλά μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.
Επομένως, εξαρτάται κυρίως από το τι προτιμάς εσύ να σπουδάσεις αρχικά. Η πανεπιστημιακή καριέρα μπορεί να επιτευχθεί σε κάθε περίπτωση. Μέχρι τότε μπορείς να δουλέψεις όπως πρότεινες ξεκινώντας με βιολογία (που γενικά έχει πιο αργή επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα από τη φαρμακευτική, αλλά ανέφερες ότι δεν πειράζει) και να συνεχίσεις με κάποιο μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό στη φαρμακευτική αν τελικά επιλέξεις να εργαστείς σε κάποια φαρμακευτική εταιρεία.
Γενικά είναι πιθανό να τα ξέρεις καλύτερα από μένα... Ελπίζω να βοήθησε