Όσον αφορά το κομμάτι γλώσσας - μετάφρασης/διερμηνείας, επειδή έριξα μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών, έχω να σου πω τα εξής:
Δεν βρήκα πουθενά προϋποθέσεις εισαγωγής στο τμήμα και, δεδομένου πως τα τουρκικά δεν εξετάζονται πανελλαδικά, καταλήγω στο συμπέρασμα πως δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις την γλώσσα πριν την εισαγωγή σου στο τμήμα (αν και φυσικά θα ήταν ένα πλεονέκτημα). Απ' ό,τι είδα τα μαθήματα γλώσσας ξεκινάνε από το 0 και συνεχίζονται μέχρι και το ΣΤ' εξάμηνο φοίτησης, επομένως φαντάζομαι μέσα σε τρία χρόνια το επίπεδο των φοιτητών θα είναι αρκετά καλό.
Στο Ε' εξάμηνο οι φοιτητές καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στις κατευθύνσεις Α) Γλώσσας, Μετάφρασης, Γραμματείας και Πολιτισμού και Β) Ιστορικών, Κοινωνικών, Στρατηγικών Σπουδών και Γεωπολιτικής.
Παρ'όλα αυτά, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως διαλέγεις την Α κατεύθυνση, βλέπουμε πως τα μαθήματα μετάφρασης είναι
μόνο στο τελευταίο έτος σπουδών και είναι συνολικά έξι στον αριθμό, δηλαδή ελάχιστα. Μάλιστα στο έβδομο εξάμηνο γίνονται παράλληλα μαθήματα γενικής και ειδικής μετάφρασης, τη στιγμή που ο φοιτητής δεν έχει μεταφράσει ποτέ τίποτα στη ζωή του. Προσωπική άποψη, αλλά δύσκολα βγαίνεις ολοκληρωμένος μεταφραστής από το συγκεκριμένο τμήμα.
Όσον αφορά τη διερμηνεία που ρωτάς, αυτή τη στιγμή διερμηνέας μπορεί να γίνει κάποιος είτε ολοκληρώνοντας την αντίστοιχη κατεύθυνση στο τξγμδ, είτε με το διατμηματικό μεταπτυχιακό του ΑΠΘ. Αν έχεις μελετήσει τον οδηγό σπουδών των τμημάτων θα διαπίστωσες πως δεν υπάρχει
κανένα απολύτως μάθημα διερμηνείας. Έχει βγει ένα ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ΠΜΣ Διερμηνείας στο Τουρκικών, αλλά η προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμα και, δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα. Αλλά ακόμη και να λειτουργήσει το ΠΜΣ (που θα έχει δίδακτρα) η ειδίκευση θα είναι αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.
Tldr; αν από το τουρκικών βγαίνεις με το ζόρι μεταφραστής, διερμηνέας δεν βγαίνεις με τίποτα.
edit:
αριθμησα επιτηδες τις ερωτησεις μου για να τις απαντατε μια προς μιααα!!!!
.....δεν δεχτηκα καμια σχεδον απαντηση στθς ερωτησεις μου!
βοηθηστε με ρε -παιδιααα
dafuq
Σου απάντησα στις ερωτήσεις 2 και 4, που γνώριζα, αλλά μάλλον δεν έπρεπε να το είχα κάνει.