Βάσεις 2009

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

lookthetree

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο θωμάς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 162 μηνύματα.
Τα παντα ολα τωρα. :P:P
κατι θα κανω για σας...λοιπον αρχιζω...
Βάσεις 2009: 50 τμήματα θα ξεπεράσουν τις 18.000 μόρια

Την 24η Ιουνίου υποδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες όλοι οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, όταν ακούν την ερώτηση «πότε θα δοθούν οι εφετινές βαθμολογίες των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας;» . Καθώς όμως, όπως κάθε χρόνο, δεν είναι ακόμη
σίγουρο ότι οι βαθμολογίες θα δοθούν εκείνη την ημέρα ακριβώς, πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου προσθέτουν ότι, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση, τα βαθμολογικά στοιχεία θα έχουν δοθεί εξάπαντος ως τις 26 του μηνός. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα αποκαλύπτεται ότι οι περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων θα είναι και εφέτος δυσπρόσιτες,
ενώ η αναμενόμενη άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων θα φέρει περισσότερα από 50 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που απαιτούν περισσότερα από 18.000 μόρια για την είσοδο στα προγράμματά τους. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται άνοδος και στα περιζήτητα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.

Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους έχοντας γνώση των βαθμολογιών που συγκέντρωσαν και στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η διαδικασία της βαθμολόγησης των γραπτών ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Γενικά οι υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων της χώρας εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε μικρές αυξομειώσεις, ενώ δεν είναι απίθανο σε κάποιες από αυτές να παρατηρηθεί και μικρή πτώση των βάσεων.

Μεγάλος ανταγωνισμός
Έτσι, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί αναλυτές μεγάλος αναμένεται ότι θα είναι και εφέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων, στα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα, στα βιολογικά, στους πολιτικούς μηχανικούς, στους μηχανολόγους και στους ηλεκτρολόγους των πολυτεχνείων.

Οπως προκύπτει από τα δεδομένα της βαθμολογικής διαδικασίας: * Οι εξετασθέντες στις πανελλαδικές εξετάσεις υπολογίζεται ότι ήταν εφέτος τουλάχιστον 1.000 λιγότεροι από πέρυσι. Αντιθέτως, οι θέσεις εισακτέων δεν θα είναι λιγότερες από τις περυσινές, καθώς εφέτος αναμένεται να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός θέσεων (από τμήματα ΤΕΙ) στην κατηγορία αυτή των υποψηφίων από τις άλλες κατηγορίες υποψηφίων (από τα ΤΕΕ και την ομάδα α΄ των Επαγγελματικών Λυκείων). Αυτή η σχέση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πτώση των βάσεων σε πολλά τμήματα ΤΕΙ, αλλά και σε χαμηλόβαθμες και μεσαίας βαθμολογίας σχολές.

Οι θέσεις στα περιζήτητα τμήματα (ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) είναι ίδιες με τις περυσινές, γεγονός που δεν δίνει ελπίδες για μετακίνηση των βάσεων προς τα κάτω. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι και εφέτος αναμένεται να παραμείνει σταθερή η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση των υψηλόβαθμων σχολών και στην προσφορά θέσεων εισακτέων. Μοναδική εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, οι οποίες ενισχύονται εφέτος από περισσότερες θέσεις εισακτέων που αφήνουν ελπίδες μικρής υποχώρησης των βάσεων εισαγωγής τους.

Η αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης της γλώσσας αναμένεται να συνεισφέρει το «μερίδιό» της στο γενικό σύνολο μορίων των εφετινών υποψηφίων, σε σχέση πάντα με πέρυσι. Και καθώς στο μάθημα αυτό διαγωνίζεται το σύνολο των υποψηφίων, η μικρή αλλά ορατή αυτή ενίσχυση θα αφορά τους περισσότερους και ιδιαίτερα αυτούς που συνωστίζονται στις χαμηλές βαθμολογίες. * Η ανακατανομή θέσεων σε διάφορα ΤΕΙ με αφαίρεση θέσεων σε εκείνα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα που είναι μειωμένου ενδιαφέροντος και ενίσχυση θέσεων σε εκείνα που ασκούν μια έλξη αναμένεται να μειώσει εφέτος τον αριθμό των κενών θέσεων που πέρυσι έφθασε περίπου τις 18.000.

Πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι
Πολύ χαμηλές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, εμφανίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, όπου περίπου τα δύο στα τρία γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βαθμολογική βάση του δέκα (10). Την ίδια στιγμή, οι άριστες βαθμολογίες ξεπερνούν το 4%. Πάντως οι επιδόσεις αυτές είναι ορατά καλύτερες από τις περυσινές. Στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης βαθμολογούνται κάτω από τη βάση σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ τα άριστα γραπτά ξεπερνούν το 13%. Πρόκειται για μια αισθητή βελτίωση των επιδόσεων που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής τουλάχιστον στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στα οποία το μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας. * Σαφώς καλύτερες από πέρυσι φαίνεται ότι είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία έχουν επιλεγεί από την πλειονότητα των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, αλλά και από ένα τμήμα υποψηφίων της Θεωρητικής (όσοι στοχεύουν στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών). Οι απορριπτικές βαθμολογίες είναι λιγότερες από 26%, ενώ τα άριστα γραπτά παρουσιάζονται σε ποσοστό 30,5%. Και εδώ οι βαθμολογικές επιδόσεις σπρώχνουν ανοδικά τις βάσεις των σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου για το οποίο το μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας.

Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, την οποία έχει επιλέξει εκτός των άλλων και το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται αισθητά από τις περυσινές, καθώς εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 31,5% κάτω από τη βάση και σε ποσοστό 27% με άριστα (18-20).

Στη Νεοελληνική Γλώσσα τα υπάρχοντα στοιχεία φανερώνουν χειρότερες επιδόσεις από τις περυσινές στην κλίμακα του άριστα (18-20), ενώ αντίθετα μικρότερο ποσοστό από πέρυσι καταγράφουν βαθμολογία κάτω από 10 (περίπου 23%).

Ανεβαίνουν Νομικές και Παιδαγωγικά
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή κ. Κάτσικα, οι περιζήτητες σχολές κρατάνε και εφέτος κλειστό τον αριθμό των εισακτέων στη συντριπτική τους πλειονότητα και θα παραμείνουν το ίδιο, ίσως και περισσότερο ορισμένες, απαιτητικές στα μόρια εισόδου. Αν εξαιρέσουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν ειδικό μάθημα (αρχιτεκτονικές, ξένων φιλολογιών, ΜΜΕ κτλ.), αναμένεται ότι περισσότερα από 50 τμήματα εφέτος θα απαιτήσουν από 18.000 ως 19.300 μόρια. Ετσι, άνοδος των βάσεων αναμένεται στα παιδαγωγικά τμήματα των δασκάλων, στις νομικές σχολές, στα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα, στα βιολογικά, στους πολιτικούς μηχανικούς, στους μηχανολόγους και στους ηλεκτρολόγους των πολυτεχνείων, καθώς και στις «ναυαρχίδες» των οικονομικών σχολών, όπως π.χ. στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κτλ.
-----------------------------------------


Η αγωνία γύρω από τις βαθμολογίες και την πορεία των βάσεων 2009 κορυφώνεται καθώς έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα πρώτα στοιχεία από τις διορθώσεις των γραπτών. Σίγουρα τα εύκολα θέματα τουλάχιστον ως προς το βαθμολογικό όριο του 10 θα μειώσει σίγουρα τις κενές θέσεις στα ΤΕΙ και να οδηγήσει σε άνοδο τις βάσεις εισαγωγής σε σχολές μέτριας και χαμηλής ζήτησης,
Αντίθετα,το γεγονός ότι οι υψηλές βαθμολογίες δεν ήταν τόσο εύκολες να επιτευχθούν λογω της απαιτητικής βιολογίας για παράδειγμα, θα δώσει μία πτωτική είναι η τάση για τις πολυτεχνικές σχολές, τις ιατρικές και τις φυσικομαθηματικές, ενώ ελαφρά ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα, οι νομικές σχολές και τα παιδαγωγικά.
Ειδικότερα, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες από τη διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του προέδρου του εκπαιδευτικού ομίλου OPION - IdEF κ. Μανώλη Αμαργιανάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων:
– 1ο επ. πεδίο (νομικές, φιλολογίες, παιδαγωγικά τμήματα): Ο αριθμός των υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης (που διεκδικούν τις φιλολογίες, νομικές κ.λπ.) που κατά μέσο όρο έγραψαν πάνω από 15 σε όλα τα μαθήματα της κατεύθυνσης είναι περίπου ίδιος σε σχέση με αυτόν του 2008. Στα μαθήματα γενικής παιδείας η ευκολία των θεμάτων της Βιολογίας (μάθημα το οποίο κατά κανόνα επιλέγουν οι υποψήφιοι ως το έκτο εξεταζόμενο), καθώς και η αλλαγή τρόπου βαθμολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας (το σκέλος της Εκθεσης βαθμολογείται πλέον με 8 μονάδες με άριστα το 20, από 10 μονάδες που έπαιρνε έως πέρυσι), οδηγεί περισσότερους σε σχέση με το 2008 υποψηφίους σε βαθμολογίες πάνω από 15. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμό από 10 έως 15. Συνεπώς οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του πεδίου θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά. Ισχυρότερη ανοδική τάση καταγράφεται στις μέσες και χαμηλές βάσεις.
– 2ο & 4ο επ. πεδίο (φυσικομαθηματικές, πολυτεχνεία, τεχνολογικοί τομείς): Οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης (διεκδικούν τις περιζήτητες θέσεις του ΕΜΠ στο 4ο πεδίο) που έγραψαν και στα πέντε μαθήματα πάνω από 15 είναι λιγότεροι σε σχέση με το 2008. Ετσι, η καλύτερη απόδοση στη Φυσική κατεύθυνσης δεν μπορεί να συγκρατήσει την πτώση των μορίων. Αλλά και οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με αυτή της θετικής. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις των περιζήτητων πολυτεχνικών σχολών θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά, ενώ οι μέσες και χαμηλές βάσεις των δύο πεδίων θα κινηθούν ανοδικά.
– 3ο επ. πεδίο (ιατρικές και άλλες σχολές υγείας): Τις ιατρικές σχολές διεκδικούν υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, των οποίων φέτος η απόδοση στα Μαθηματικά, τη Βιολογία και τη Χημεία κατεύθυνσης στο πεδίο 15 - 20 έπεσε σε σχέση με το 2008. Αρα οι υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές, παρά τη «στήριξη» της Φυσικής, θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά. Αντιθέτως, στις μέσες και χαμηλές βάσεις, που αντιστοιχούν κυρίως σε ΤΕΙ, θα υπάρξει μεγάλη άνοδος λόγω και της επίδρασης των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που δηλώνουν τμήματα ΤΕΙ με παραϊατρικό αντικείμενο.
– 5ο επ. πεδίο (οικονομικά τμήματα): Η ευκολία των θεμάτων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας εξισορροπούν τις μικρότερες αποδόσεις στα μαθήματα κατεύθυνσης της Τεχνολογικής και Θετικής, με αποτέλεσμα οι βάσεις των σχολών (τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας και χαμηλής) να δείχνουν σταθεροποίηση ή ελαφρά ανοδική τάση. Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε οικονομικές σχολές, δεδομένου ότι τα μαθήματα κατεύθυνσης δεν τους δυσκόλεψαν αλλά και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας σε συνδυασμό με τα Μαθηματικά γενικής παιδείας τους επιτρέπουν να ανταγωνιστούν τους υποψηφίους Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Βάσει του πρώτου απολογισμού, η εικόνα ανά μάθημα διαμορφώνεται ως εξής:
Νεοελληνική Γλώσσα Γ.Π.: Η επιλογή του δοκιμίου του Αγγελου Τερζάκη για τον ρόλο του βιβλίου ως μέσου παιδείας και το θέμα της Εκθεσης (καταστροφή βιβλίων στο τέλος του σχολικού έτους και συνύπαρξη των βιβλίων με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης) κρίθηκαν από πολλούς φιλολόγους ως ατυχείς επιλογές οι οποίες δυσκόλεψαν αρκετά τις προσπάθειες των υποψηφίων.
Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για μέτρια γραπτά που κινούνται μεταξύ 11-13. Οι βαθμολογητές εκτιμούν ότι τα γραπτά κάτω της βάσης θα κινηθούν κοντά στο 26% ή λίγο λιγότερο. Οσο για τα άριστα γραπτά, οι καθηγητές πιστεύουν ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1%.
Βιολογία Γ.Π.: Ευχάριστα είναι τα... μαντάτα για όσους υποψηφίους επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, αφού καθηγητές και μαθητές συμφώνησαν ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα από την προηγούμενη χρονιά. Οι καλύτερες επιδόσεις που σημειώθηκαν θα έχουν αντίκτυπο στην πλειονότητα των μαθητών, καθώς παραδοσιακά οι περισσότεροι (πέρυσι έφτασαν το 51%) επιλέγουν ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας τη Βιολογία. Οι πρώτες εκτιμήσεις που προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, δείχνουν αύξηση των αριστούχων συγκριτικά με πέρυσι (θα ξεπεράσουν το 30%), ενώ περίπου όσοι και πέρυσι θα είναι οι μαθητές που θα κριθούν αποτυχόντες.
Φυσική Γ.Π.: Ελάχιστοι είναι αυτοί που επιλέγουν τη Φυσική Γ.Π., αλλά όσοι το κάνουν δεν το μετανιώνουν αφού περίπου οι μισοί εξασφαλίζουν βαθμολογίες μεταξύ 18 έως 20. Αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, αφού τα θέματα δεν διέφεραν, ως προς τον βαθμό δυσκολίας, από τα περσινά.
Ως εκ τούτου, κοντά στο 50% θα ανέλθει το ποσοστό των φετινών αριστούχων, ενώ σε δύο ακόμη κομμάτια θα κατανεμηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στις βαθμολογικές κλίμακες 12-17,9 και 0-9,9.
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π.: Στους τυχερούς συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι που επέλεξαν το συγκεκριμένο μάθημα, ως 2ο Γενικής Παιδείας, καθώς τα θέματα ήταν ευκολότερα από τα αντίστοιχα του 2008. Συνακόλουθες είναι οι προβλέψεις για τα γραπτά των υποψηφίων. Οπως τόνισαν στο «Εθνος» μαθηματικοί που διορθώνουν το μάθημα, «βλέπουν» ότι οι βαθμολογίες πάνω από 17 θα ξεπεράσουν το 40%, ενώ το ποσοστό των μαθητών που δεν θα καταφέρει να πιάσει τη βάση θα πέσει συγκριτικά με πέρυσι, φτάνοντας κοντά στο 25%.
Ιστορία Γ.Π.: Η παράδοση σύμφωνα με την οποία καταγράφονται υψηλά ποσοστά σε αποτυχόντες και χαμηλά σε αριστούχους, δεν πρόκειται να σπάσει ούτε και φέτος. Για τον λόγο αυτό, ελάχιστοι είναι όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο μάθημα Γενικής Παιδείας. Τα φετινά θέματα φαίνεται ότι δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τους μαθητές και, όπως όλα δείχνουν, το ποσοστό των αριστούχων θα πέσει κάτω του 10%, ενώ των αποτυχόντων θα ανέβει ίσως και πάνω από το 50%.
Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης: Διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν τα θέματα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και παρά το γεγονός ότι δεν απαιτούσαν εξειδικευμένες γνώσεις δεν χαρακτηρίζονται εύκολα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι αριστούχοι θα είναι λίγοι περισσότεροι από πέρυσι και πιθανότατα να ξεπεράσουν οριακά το 5%, ενώ αναμένεται να μειωθούν τα γραπτά που βρέθηκαν κάτω της βάσης (περίπου 1 στα 3). Το ποίημα του Σαχτούρη, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν βαθμολογητές, δυστυχώς δεν είναι στα SOS των υποψηφίων, που δεν έχουν ασχοληθεί και πολύ με τον συγκεκριμένο ποιητή, και εκτιμούν ότι η χαμηλή βαθμολογία θα οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός.
Μαθηματικά θετικής - τεχνολογικής κατεύθυνσης: Αντίστοιχα με τα περσινά, ως προς τον βαθμό δυσκολίας, ήταν τα θέματα των Μαθηματικών κατεύθυνσης. Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται και πάλι να είναι τεράστια τα ποσοστά των μαθητών που θα βρεθούν κάτω από τη βάση και ειδικά στην τεχνολογική κατεύθυνση, όπου δεν αποκλείεται να κριθούν ως αποτυχόντες 3 στους 4. Στη θετική κατεύθυνση, τα γραπτά δείχνουν πως η κατάσταση είναι λίγο πιο ρόδινη αφού περίπου 4 στους 10 υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας. Οσο για τους αριστούχους, μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι στην τεχνολογική κατεύθυνση και ελαφρώς περισσότεροι στη θετική.
Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης: Αυξημένης δυσκολίας ήταν τα θέματα στην Ιστορία και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι μέτριοι μαθητές αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα και τα γραπτά κάτω της βάσης ίσως να ξεπεράσουν σε ποσοστό και τα περσινά.
Βιολογία θετικής κατεύθυνσης: Τα χέρια ψηλά σήκωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης στο 4ο θέμα και συγκεκριμένα στο στ υποερώτημα, αφού -όπως παραδέχτηκαν και πολλοί καθηγητές- οι 8 μονάδες που του αναλογούσαν δεν θα δοθούν σχεδόν πουθενά. Ως εκ τούτου, το άριστα μετατοπίζεται λίγο πιο κάτω και οι περσινοί αριστούχοι που είχαν φτάσει στο 32,16% μάλλον θα «βολευτούν» με χαμηλότερες βαθμολογίες.
Χημεία - Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής): Προς επανάληψη των περσινών εντυπωσιακά καλών ποσοστών στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 οδηγούνται οι υποψήφιοι που επέλεξαν τη Χημεία - Βιοχημεία.
Τα θέματα δεν είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και σύμφωνα με τους καθηγητές, οι αριστούχοι θα κινηθούν κοντά στο 50%, όπως δηλαδή και πέρυσι, ενώ δεν φαίνεται να υπερβούν το 15% όσοι γράψουν κάτω από τη βάση.
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών): Για καλά προετοιμασμένους μαθητές ήταν τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με το επίπεδο δυσκολίας να βρίσκεται κοντά με το περσινό.
Oι Νομικές, Παιδαγωγικές και Ιατρικές Σχολές δεν ανεβάζουν άλλο τον πήχυ, τα Οικονομικά Τμήματα γίνονται περισσότερο απαιτητικά, ενώ οι βάσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικά, Μαθηματικά, Φυσικά, Χημικά, Πληροφορική κ.λπ.) αναμένεται να παρουσιαστούν με αυξομειώσεις, με κύρια κατεύθυνση όμως την άνοδο.

Οι πάνω από 8.000 φετινοί αριστούχοι θα συγκρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Τα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (δείγμα 18.000 βαθμολογιών), αν και ιδιαίτερα φέτος δεν ξεκαθαρίζουν με βεβαιότητα τις επιδόσεις των υποψηφίων, φανερώνουν ότι θα έχουμε μια διπλή ταχύτητα στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ των 5 Επιστημονικών Πεδίων.

Μικρές αυξομειώσεις
ΣΤΟ 1οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στην κίνηση των βάσεων. Για τα πιο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους Τμήματα, δηλαδή τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και τις Στρατιωτικές Σχολές υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα με πιθανή πολύ μικρή πτώση. Η εισαγωγή στο χαμηλότερο Τμήμα των ΑΕΙ του Πεδίου αναμένεται να επιτευχθεί με περίπου 11.500 μόρια και με 10.700 στα ΤΕΙ. ΣΤΟ 2οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ με υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις των Τμημάτων, με κύρια όμως κατεύθυνση την άνοδο. Η βάση για τα ΑΕΙ θα κυμανθεί κοντά στα 10.000 μόρια και για τα ΤΕΙ περίπου 9.000.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και αυτό δέχεται υποψηφίους στη συντριπτική πλειονότητα από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Ο λόγος είναι ότι τόσο στο μάθημα Μαθηματικά Κατεύθυνσης που έχει τον υψηλότερο συντελεστή όσο και στο μάθημα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι φετινοί υποψήφιοι είχαν αρκετά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι τόσο στην κλίμακα του άριστα (18-20) όσο και στην κλίμακα 10-18. Οι κάπως χειρότερες επιδόσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης (ιδίως στην κλίμακα του άριστα (18-20) δεν φαίνεται να μπορούν να αντιρροπήσουν τα πράγματα. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αναμένεται να έχει τις υψηλότερες βάσεις. Η βάση για τα ΑΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με πάνω από με 10.400 μόρια, ενώ των ΤΕΙ με πάνω από 8.500.
ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ οι χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι κυρίως στην κλίμακα του άριστα (18-20)

στα μαθήματα της Γλώσσας, της Βιολογίας Κατεύθυνσης, της Φυσικής Κατεύθυνσης δεν ισοβαθμίζονται με τις επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης (καλύτερες από πέρσι), στη Χημεία (ίδιες περίπου με πέρσι και στη Βιολογία (ίδιες περίπου με πέρσι). Στα πλαίσια αυτά και εφόσον επαληθευτούν τα συμπεράσματα από το δείγμα των βαθμολογιών που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχει ελπίδα ακόμη και για μια μικρή πτώση των Τμημάτων Ιατρικής 10-50 μόρια. Η βάση για τα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με πάνω από 15.750 μόρια ενώ για τα ΤΕΙ με πάνω από 11.400.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Θετικό το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων
ΤΟ 5οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ είναι πολυσυλλεκτικό όσον αφορά τους υποψηφίους και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φέτος είναι ότι θα πολιορκηθεί με σχετικά καλύτερες βαθμολογίες. Κι αυτό γιατί στα δύο σημαντικά μαθήματα (αυξημένης βαρύτητας) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων είναι συνολικά θετικό. Στο πρώτο μάθημακλειδί ο αριθμός των αριστούχων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από πέρσι ενώ ανάλογες είναι και οι επιδόσεις και στο δεύτερο. Το γεγονός αυτό ανάβει το πράσινο φως για άνοδο των βάσεωνστα περισσότερα Τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ του Πεδίου αλλά και στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η είσοδος των Τμημάτων ΑΕΙ αναμένεται να ανοίξει με περισσότερο από 12.300 μόρια ενώ των ΤΕΙ με πάνω από 9.000.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Οι αυξημένες θέσεις θα φέρουν ισορροπία
ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Αστυνομικές Σχολές επηρεάζονται από τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στο Πεδίο όπου ανήκουν αλλά και από τις φετινές αυξημένες, σε σχέση με πέρσι θέσεις εισακτέων.

Οι Στρατιωτικές Σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να χαμηλώσουν έστω και λίγο τις βάσεις τους.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένεται να κινηθούν οι Στρατιωτικές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ χαμηλότερες θα είναι οι βάσεις στις Στρατιωτικές Ιατρικές, Οδοντιατρικές κ.λπ. Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων που στοχεύουν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου ωθούν προς τα πάνω τις βάσεις, ωστόσο υπάρχει ελπίδα η τάση αυτή να εξουδετερωθεί ή να αμβλυνθεί αρκετά λόγω της φετινής αύξησης των θέσεων εισακτέων στις Σχολές αυτές
Madata.GR
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

opaoktsis4

Νεοφερμένος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 51 μηνύματα.
φασκουν και αντιφασκουν
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lookthetree

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο θωμάς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 162 μηνύματα.
Εγω αρχιζω παλι να ανησυχω αυτη η σχολη π θελω ειναι γυρω στα 16.000 μορια αμα ανεβουν και αλλο την βαψαμε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

don_aris91

Δραστήριο μέλος

Ο Άρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 799 μηνύματα.
Εγω φοβαμαι μην ξεφυγουν οι βασεις του ΠΑΜΑΚ.Εσεις πως τις βλεπετε;Πανω απο 17640;Tοσα βγαζω στη χειροτερη...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Maria17

Δραστήριο μέλος

Η Maria17 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής. Έχει γράψει 450 μηνύματα.
Μην αγχωνεστε απο τωρα βρε (ξερω ευκολο να το λες...), οι βασεις δυσκολα προβλεπονται,ειδικα οταν δεν εχουν ανακοινωθει καν οι βαθμολογιες. Γενικα η βαση μιας σχολης ειναι συνδιασμος πολλων παραγοντων που ο καθενας τους εκλαμβανει διαφορετικα (και πιθανον οπως τον συμφερει,για να πουλησει η εφημεριδα). Περσυ σε μια εφημεριδα ειχαν μελετησει δηθεν κατι μηχανογραφικα και βγαλανε εκτιμησεις για τις βασεις ενω στην πραγματικοτητα ειχαν αντιγραψει καποιες που ανακοινωθηκαν λιγο μετα τις βαθμολογιες. Απλες εκτιμησεις που πιθανοτατα ειναι λαθος,οχι οι ιδιες οι βασεις.. ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

chris_90

Διάσημο μέλος

Ο Χρήστος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,598 μηνύματα.
Η σχολη που περασα περυσι παντως ειχε πιο χαμηλη βαση απ' ολες τις εκτιμησεις. Πηγε στα 16.800 κατι οταν καμια εκτιμηση δεν την εβγαζε κατω απο 17.000 (και προπερσι ειχε καπου στα 17.200 αν θυμαμαι καλα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Maria17

Δραστήριο μέλος

Η Maria17 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής. Έχει γράψει 450 μηνύματα.
Και στη δικια μου κανενας δεν επιασε την ανοδο της :P γι αυτο ουτε τρομερο αγχος αν τη δινουν παραπανω ( αλλα ουτε και 100% σιγουρια αν τη δινουν να ειναι πιο κατω απ οτι γραψατε :P)..ποτε δε μπορεις να ξερεις
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gatoulinho

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Gatoulinho αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 300 μηνύματα.
Εγω φοβαμαι μην ξεφυγουν οι βασεις του ΠΑΜΑΚ.Εσεις πως τις βλεπετε;Πανω απο 17640;Tοσα βγαζω στη χειροτερη...
lol.. Τόσα έβγαλα πέρυσι :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lolek

Νεοφερμένος

Ο lolek αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 109 μηνύματα.
Η σχολη που περασα περυσι παντως ειχε πιο χαμηλη βαση απ' ολες τις εκτιμησεις. Πηγε στα 16.800 κατι οταν καμια εκτιμηση δεν την εβγαζε κατω απο 17.000 (και προπερσι ειχε καπου στα 17.200 αν θυμαμαι καλα).

που πέρασες πέρσυ?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

genetics_75

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο genetics_75 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 210 μηνύματα.
Η σχολη που περασα περυσι παντως ειχε πιο χαμηλη βαση απ' ολες τις εκτιμησεις. Πηγε στα 16.800 κατι οταν καμια εκτιμηση δεν την εβγαζε κατω απο 17.000 (και προπερσι ειχε καπου στα 17.200 αν θυμαμαι καλα).


βιοχημεία????
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cheery

Πολύ δραστήριο μέλος

Η cheery αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 1,005 μηνύματα.
Άνοδος των βάσεων σε μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, μικρή πτώση στην οροφή

Της ΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗ

Οριακές αυξομειώσεις 50 έως 100 μόρια εμφανίζουν οι Νομικές σχολές, μικρές ανοδικές τάσεις τα Παιδαγωγικά Τμήματα, ελαφρά πτώση της τάξεως των 120 μορίων οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι Πολυτεχνικές σχολές υψηλής ζήτησης, ελαφρά ανοδική πορεία ακολουθούν τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, ενώ σταθερότητα με οριακές αυξομειώσεις καταγράφεται στις Οικονομικές σχολές. Οι μικρομεσαίες σχολές και τα χαμηλόβαθμα Τμήματα ΤΕΙ εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, ενώ φέτος αναμένεται να παρατηρηθούν οι λιγότερες κενές θέσεις στα ΤΕΙ της Περιφέρειας. Και τούτο διότι, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία τα οποία συλλέξαμε από τέσσερα μεγάλα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, είναι αισθητά αυξημένος ο αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι έχουν υπερβεί τη βαθμολογική βάση.

Δέκα μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΠΘ των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων και την ανάρτηση στα Λύκεια των πινάκων με τις βαθμολογίες των υποψηφίων -διαδικασία η οποία, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, χρονικά τοποθετείται πριν από το τέλος Ιουνίου- επιστημονικό επιτελείο με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα επεξεργάστηκε για λογαριασμό της «Α.τ.Κ.» τα βαθμολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με τον αριθμό των διατιθεμένων θέσεων ανά σχολή και προέβη σε εκτιμήσεις για τα επίπεδα των βάσεων τόσο ανά επιστημονικό πεδίο όσο και, ειδικότερα, στις δημοφιλείς σχολές.

Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις στα τμήματα υψηλής ζήτησης των πέντε επιστημονικών πεδίων:

Με βάση τα στοιχεία τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, συγκεντρώσαμε από τέσσερα μεγάλα βαθμολογικά κέντρα της χώρας και σε δείγμα 300 γραπτών ανά μάθημα, η εικόνα στα πέντε επιστημονικά πεδία έχει ως ακολούθως:

• Στο 1ο πεδίο η θεαματική άνοδος που κατεγράφη σε όλες τις κλίμακες πέρσι θα παραμείνει στα ίδια, υψηλά, επίπεδα ως αποτέλεσμα μιας σχετικά εύκολης θεματοδοσίας. Τα βαθμολογικά στοιχεία που παραθέτουμε ανά μάθημα επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις περί σταθερότητας των βάσεων στις σχολές του πεδίου των θεωρητικών επιστημών. Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι φέτος υπερβαίνει τη βαθμολογική βάση μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων απʼ ό,τι το προηγούμενο έτος, είναι ασφαλής η πρόβλεψη ότι δεν επαρκούν πλέον τα 11.500 μόρια για τα τελευταία Τμήματα του πεδίου, με εξαίρεση τις Ιερατικές Σπουδές και το χαμηλόβαθμο τμήμα Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηγουμενίτσας, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί στα 10.500 μόρια.

• Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, στην κλίμακα των 90 έως 100 μορίων, είναι χαμηλότερες απʼ ό,τι πέρσι και, με δεδομένη τη βαρύτητα του μαθήματος, προοιωνίζονται οριακή αλλά εμφανή πτώση. Οι υπόλοιπες σχολές, πάντως, του 3ου πεδίου και ιδίως αυτές που κινούνται μεταξύ 14.000 και 17.500 μορίων θα παρουσιάσουν μικρή αλλά σαφή τάση ανόδου. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου πεδίου, με προεξέχουσες τις Νοσηλευτικές, που υποδέχονται υποψηφίους οι οποίοι επέλεξαν το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και προέρχονται από τη θεωρητική και τεχνολογική κατεύθυνση, θα πλησιάσουν τα 11.800 μόρια! Διαπιστώνεται, δηλαδή, το φαινόμενο οι βάσεις του 1ου και του 3ου πεδίου να προσεγγίζουν τα 12.000 μόρια, από 11.455 που ήταν πέρσι η βάση της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο.
• Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο η θεματοδοσία των εξετάσεων στα Μαθηματικά και τη Φυσική επέτρεψε την καλύτερη διαβάθμιση των υποψηφίων στις κλίμακες από 17 έως 20 και διαφαίνεται μικρή αλλά σαφής πτώση, ιδίως στα περιζήτητα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ένας παράγοντας που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με πέρσι είναι οι σχετικά χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον συγκριτικά με το 2008 για τους προερχόμενους από την πολυπληθή τεχνολογική κατεύθυνση (2). Σε όλες τις άλλες σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου, από τα 8.500 μόρια των χαμηλόβαθμων ΤΕΙ της Περιφέρειας μέχρι και τα τμήματα που προσέγγισαν πέρσι τα 18.000 μόρια, θα υπάρξουν μικρές αλλά σαφώς αυξητικές τάσεις. Τα περιφερειακά ΤΕΙ του 2ου και του 4ου πεδίου θα εγγράψουν τους περισσότερους υποψηφίους της τελευταίας τετραετίας. Τα θέματα των εξετάσεων και οι συνακόλουθες επιδόσεις των υποψηφίων επιτρέπουν φέτος σε περισσότερους από κάθε άλλη φορά υποψηφίους να υπερβούν τη βαθμολογική βάση.
• Για το 5ο επιστημονικό πεδίο προβλέπεται ήπιος ανταγωνισμός στα περσινά επίπεδα, με τον αριθμό των υποψηφίων να παραμένει σταθερός. Το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα επηρεάσει σε μικρό βαθμό τα υψηλόβαθμα τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος στην κλίμακα από 15 έως 20 είναι καλύτερες συγκριτικά με πέρσι. Τα τμήματα που κινούνται σε μεσαία και ανώτερα βαθμολογικά επίπεδα (έως τα 17.500 μόρια) θα παρουσιάσουν σαφείς τάσεις ανόδου. Τα μεσαία και τα χαμηλά τμήματα θα έχουν επίσης ανοδικές τάσεις και η βάση του πεδίου αναμένεται να φθάσει στα 8.800 μόρια από 8.500 μόρια που ήταν πέρσι.

Η τάση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές
• Οι Νομικές Σχολές της Αθήνας (18.978 μόρια το 2008), της Θεσσαλονίκης (18.797 το 2008) και της Κομοτηνής (18.243 μόρια το 2008) θα παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις 50 έως 100 μόρια, καθώς παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εισακτέων σε αυτές.
• Στα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δεν αυξάνονται οι διατιθέμενες θέσεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συντηρήσει τον ανταγωνισμό των τμημάτων αυτών στα περσινά επίπεδα. Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (18.870 μόρια το 2008) και Αθήνας (18.696 μόρια πέρσι). Τα υπόλοιπα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης επίσης θα εμφανίσουν οριακές μεταβολές. Εκτιμάται βάσιμα ότι θα διατηρηθεί ως έχει η ιεράρχηση, σύμφωνα με την οποία το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης της Ρόδου κλείνει τον κύκλο της υψηλής ζήτησης με 17.800 μόρια, έναντι 17.688 πέρσι.
• Η υψηλή ζήτηση των παιδαγωγικών τμημάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανόδου και στις παιδαγωγικές σχολές της προσχολικής αγωγής (τμήματα Νηπιαγωγών). Η καθιέρωση μάλιστα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής έχει ανοίξει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και εκτιμάται ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση στη ζήτησή τους. Τα τμήματα των Νηπιαγωγών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα κυμανθούν γύρω από τα 17.500 μόρια, ενώ το τελευταίο σε προτίμηση τμήμα προσχολικής αγωγής θα είναι της Ρόδου με τουλάχιστον 16.100 μόρια. Οι θέσεις εισακτέων παραμένουν οι ίδιες, με εξαίρεση την Πάτρα, όπου αυξάνονται κατά 20.
• Οι Ιατρικές Σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κινηθούν με οριακή αλλά σαφή πτωτική τάση μέχρι 120 μόρια. Οι πτωτικές τάσεις στην Περιφέρεια και ιδίως στην Πάτρα, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο ενισχύονται και από τη μικρή αύξηση των θέσεων στις πόλεις αυτές κατά 40 εισακτέους. Η τελευταία, πάντως, Ιατρική Σχολή, στην Αλεξανδρούπολη, δεν θα είναι κάτω από 18.700 μόρια, έναντι 18.713 πέρσι.
• Τα τμήματα υψηλής ζήτησης του 4ου πεδίου, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο ΕΜΠ (19.089 μόρια πέρυσι) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Θεσσαλονίκης (18.566 μόρια πέρσι) θα παρουσιάσουν μικρή πτώση 100-150 μορίων, ενώ το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ (19.090 πέρσι) Κι εκείνο των Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης (18.666 πέρσι) θα κινηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα και το Βόλο θα παραμείνουν σταθερά, ενώ στην Ξάνθη προδιαγράφεται μικρή ανοδική τάση, με οροφή τα 18.100 μόρια.

• Το περιζήτητο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (18.474 μόρια το 2008), το πλέον υψηλόβαθμο του 5ου πεδίου, θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με οριακές αυξομειώσεις.
Ανάλογη θα είναι και η πορεία των τμημάτων Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (18.265 μόρια το 2008), Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ (17.687 μόρια το 2008), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας (18.208 μόρια το 2008), καθώς και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά (17.645 μόρια το 2008). Οι θέσεις στα τμήματα αυτά δεν παρουσιάζουν μεταβολή σε σχέση με το 2008.
Στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, με ελαφρά ανοδικές τάσεις, θα κινηθούν τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΠΑ), Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου στη Χίο, το οποίο παρέχει το πλεονέκτημα της μετεγγραφής σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, θα κινηθεί σαφώς πάνω από τα 15.010 μόρια του 2008, παρά τη μικρή αύξηση των εισακτέων κατά 10 άτομα (250 από 240).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Ως γενική παρατήρηση επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι φέτος θα μείνουν οι λιγότερες κενές θέσεις στα ΤΕΙ της Περιφέρειας. Η δυσκολία επιβίωσης, πάντως, συγκεκριμένων τμημάτων της Περιφέρειας παραμένει, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιτυχόντων στα τμήματα αυτά θα επιλέξει τελικά τη συστηματική φοίτηση με στόχο την αποπεράτωση σπουδών.
Τα τμήματα με την υπερβάλλουσα ζήτηση που επιλέξαμε συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, για το σύνολο των τμημάτων, που κατʼ έτος επιχειρούμε, απαιτούν πάνω απʼ όλα τα αναλυτικά στατιστικά του ΥΠΕΠΘ ανά μάθημα, καθώς και την κατανομή των βαθμών πρόσβασης. Επομένως, περί τα τέλη Ιουνίου θα καταστεί εφικτή η κατά το δυνατόν ακριβέστερη προσέγγιση των επιπέδων στα οποία θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής για τη συντριπτική πλειονότητα των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Απο την Απογευματινη 14/6/2009 (https://www.alfavita.gr/typos/t14_6_9_237.php)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

steve07

Νεοφερμένος

Ο steve07 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
ρε παιδια εχεις κανεις ιδεα για το τι μπορει να γινει με τη λογιστικη πατρας;;;;
-----------------------------------------
ρε παιδια ξερετε τι θα γινει με λογιστικη πατρας;;;θα ανεβει η οχι;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

don_aris91

Δραστήριο μέλος

Ο Άρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 799 μηνύματα.
ρε παιδια εχεις κανεις ιδεα για το τι μπορει να γινει με τη λογιστικη πατρας;;;;
-----------------------------------------
ρε παιδια ξερετε τι θα γινει με λογιστικη πατρας;;;θα ανεβει η οχι;;

λογικα θα ανεβει,τωρα το ποσο δεν το ξερουμε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

chris_90

Διάσημο μέλος

Ο Χρήστος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,598 μηνύματα.

montanna

Νεοφερμένος

Η montanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
καμια προβλεψη για τισ βασεις στο 5ο πεδιο, ειδικοτερα στα ναυτιλιακα στο ΠΑΠΕΙ??
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lookthetree

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο θωμάς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 162 μηνύματα.
Aυτό ελπιζω να βοη
θησει λιγο...
-----------------------------------------
Βάσεις 2009 για ΑΕΙ ΤΕΙ - προβλέψεις για άνοδο των βάσεων

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Άνοδος των βάσεων αναμένεται φέτος στη μεγάλη μάζα των σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων, με εξαίρεση το 1ο πεδίο, στο οποίο θα παρατηρηθεί σταθερότητα μετά την περσινή εκτόξευση των μορίων. Έτσι, οι Νομικές σχολές θα σταθούν στο «ύψος τους», ενώ οι περιζήτητες σχολές άνω των 18.000 μορίων όλων των άλλων επιστημονικών πεδίων (2ου, 3ου, 4ου, 5ου) εκτιμάται ότι θα κινηθούν καθοδικά, λόγω των χαμηλότερων από πέρσι βαθμολογιών στην κλίμακα 18-20, σε δύο βασικά μαθήματα κατεύθυνσης: τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αναδεικνύεται επίσης από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις: παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας τετραετίας (από τότε, δηλαδή, που καθιερώθηκε η βαθμολογική βάση) που υπερβαίνει το όριο του 10 και αποκτά το εισιτήριο εισαγωγής σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μετά την πτώση, χθες, της αυλαίας των πανελλαδικών εξετάσεων για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων που προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ., επιστημονικό επιτελείο με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα ανέλυσε για λογαριασμό της «Α» τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία και προέβη στις ακόλουθες εκτιμήσεις:
1ο επιστημονικό πεδίο
H θεαματική άνοδος που κατεγράφη σε όλες τις κλίμακες πέρσι θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα μιας σχετικά εύκολης θεματοδοσίας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι φέτος υπερβαίνει τη βαθμολογική βάση μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων απ' ό,τι το προηγούμενο έτος, είναι ασφαλής η πρόβλεψη ότι δεν επαρκούν πλέον τα 11.500 μόρια για τα τελευταία ΤΕΙ του πεδίου, με εξαίρεση τις Ιερατικές Σπουδές, και το χαμηλόβαθμο τμήμα Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηγουμενίτσας με το ειδικό μάθημα, το οποίο θα κυμανθεί στα 10.500 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο
Οι επιδόσεις των υποψηφίων της Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης στην κλίμακα των 90 έως 100 μορίων είναι χαμηλότερες από πέρσι και με δεδομένη τη βαρύτητα του μαθήματος προδιαγράφουν οριακή, αλλά εμφανή πτώση. Οι υπόλοιπες σχολές, πάντως, του 3ου πεδίου και ιδίως αυτές που κινούνται από 14.000 έως 17.500 μόρια θα παρουσιάσουν μικρή, αλλά σαφή τάση ανόδου. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου πεδίου, με προεξέχουσες τις Νοσηλευτικές, που υποδέχονται υποψηφίους οι οποίοι επέλεξαν το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και προέρχονται από τη θεωρητική και τεχνολογική κατεύθυνση, θα πλησιάσουν τα 11.800 μόρια! Διαπιστώνεται, δηλαδή, το φαινόμενο οι βάσεις του 1ου και του 3ου πεδίου να πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά τα 12.000 μόρια!

2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
H θεματοδοσία των εξετάσεων στα Μαθηματικά και τη Φυσική επέτρεψε την καλύτερη διαβάθμιση των υποψηφίων στις κλίμακες από 17 έως 20 και προοιωνίζεται μικρή αλλά σαφή πτώση, ιδίως στα περιζήτητα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σε όλες τις υπόλοιπες σχολές του 2ου και 4ου πεδίου από τα 8.500 μόρια των χαμηλόβαθμων ΤΕΙ της περιφέρειας μέχρι και τα τμήματα που προσέγγισαν πέρσι τα 18.000 μόρια θα υπάρξουν μικρές αλλά σαφείς αυξητικές τάσεις. Τα περιφερειακά ΤΕΙ του 2ου και 4ου πεδίου θα εγγράψουν τους περισσότερους υποψηφίους της τελευταίας τετραετίας. Τα θέματα των εξετάσεων και οι συνακόλουθες επιδόσεις των υποψηφίων θα επιτρέψουν φέτος σε περισσότερους από κάθε άλλη φορά υποψηφίους να υπερβούν τη βαθμολογική βάση.

5ο επιστημονικό πεδίο
Προβλέπεται ήπιος ανταγωνισμός στα περσινά επίπεδα. Το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας δεν θα επηρεάσει τα υψηλόβαθμα τμήματα, παρά το γεγονός ότι τα φετινά θέματα ήταν περισσότερα, ποιοτικότερα και μάλλον δυσκολότερα συγκριτικά με πέρσι. Τα μεσαία και χαμηλά τμήματα θα έχουν ανοδικές τάσεις και η βάση του πεδίου θα φθάσει στα 8.800 μόρια από 8.500 μόρια που ήταν πέρσι.

Της ΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗ από την Απογευματινή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

don_aris91

Δραστήριο μέλος

Ο Άρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 799 μηνύματα.
Για τις σχολες κατω απο 18,000 μορια δεν λεει κατι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

eLina17

Νεοφερμένος

Η Ελινα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 45 μηνύματα.
Για τις σχολες κατω απο 18,000 μορια δεν λεει κατι;

ελα ντε...οι υπολοιποι να μην ξερουμε δηλαδη ?? :mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lookthetree

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο θωμάς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 162 μηνύματα.
Βάσεις 2009: Εκτίμηση τάσεων σύμφωνα με τις βαθμολογίες

17 Ιουνίου 2009, 08:36



Αυτή την Παρασκευή 19 Ιουνίου, μετά τις 12 το μεσημέρι, θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Οι βαθμολογίες ανακοινώνονται νωρίτερα φέτος, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι ήταν πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, εάν έχουν επιτύχει, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν ως το τέλος Αυγούστου, οπότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις των Σχολών.
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Οι βαθμολογίες ανακοινώνονται νωρίτερα φέτος, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι ήταν πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Συνωστισμός 8.000 αριστούχων στις σχολές αιχμής, αύξηση των μεσαίων βαθμολογιών, αλλά και περίπου 12.000 κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ αναμένεται να προκύψουν από τις εφετινές βαθμολογίες των υποψηφίων για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε χθες ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων θα αναρτηθούν στα σχολεία μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουνίου- παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία- βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία τους. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η κίνησή τους, όπως εκτιμούσαν χθες βαθμολογητές και εκπαιδευτικοί, αναμένεται να εμφανίσει διαφορετικές ταχύτητες για μια ακόμα χρονιά, με κύρια χαρακτηριστικά τη μικρή άνοδο στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, τη διατήρηση (έως και πολύ μικρή πτώση) στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Πεδίου, μικρές αυξομειώσεις στο 1ο Πεδίο με τις Νομικές και Παιδαγωγικές Σχολές να κρατούν τις υψηλές τους βάσεις και τάσεις μεγαλύτερης ανόδου στο 5ο Πεδίο των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας. Σκληρός αναμένεται να είναι εφέτος ο ανταγωνισμός και στις σχολές μεσαίας ζήτησης όλων των πεδίων, καθώς οι πληροφορίες για τις βαθμολογίες αναφέρουν ότι περισσότεροι υποψήφιοι από πέρυσι συνωστίζονται στις μεσαίες βαθμολογίες, καθώς η Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε θέματα που εξασφάλιζαν σε περισσότερους τη βάση του 10 και σε λιγότερους το άριστα.
Σύμφωνα πάντως με τον ερευνητή κ. Χρήστο Κάτσικα, το φαινόμενο του πληθωρισμού αριστούχων θα εμφανιστεί και εφέτος, αλλά σε μικρότερο βαθμό από πέρυσι. Υπολογίζονται σε σχεδόν 8.000 (από περίπου 9.000 πέρυσι) οι υποψήφιοι που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες και θα διεκδικήσουν μια θέση στις σχολές αιχμής, οι οποίες αναμένεται να διατηρήσουν, σε γενικές γραμμές, σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις τους. Στον αντίποδα, αναμένεται ότι περίπου 25.000 υποψήφιοι δεν θα κατορθώσουν και εφέτος να περάσουν τη βάση του 10 και θα μείνουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ οι κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ θα είναι λιγότερες από πέρυσι, αλλά και πάλι υπολογίζεται ότι περίπου 12.000 θέσεις εισακτέων θα μείνουν αδιάθετες.


ΤΑ ΝΕΑ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jimator

Νεοφερμένος

Ο jimator αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Δηλαδη ρε παιδια αναμενεται οι βασεις στο 5ο πεδιο να φτασουν στα επιπεδα του 2007?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top