Γεια σε όλους. Ανακάλυψα το forum σας πριν λίγο καιρό και το κλίμα των συζητήσεων με έκανε να νιώσω την άνεση να μοιραστώ ένα δίλημμα που έχω.
Είμαι απόφοιτη Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. (2021) με βαθμό 7,03. Ξέρω ότι ο βαθμός δεν είναι το παν, αλλά για μένα λειτουργεί ως υπενθύμιση μιας περιόδου που αποστασιοποιήθηκα από τις σπουδές μου λόγω σοβαρών οικογενειακών λόγων, της πίεσης του Covid και της ανάγκης για εργασία. Σ’ αυτό προστέθηκε και μια αρνητική εμπειρία με έναν/μία διδάσκοντα/ουσα, που με έκανε να αμφισβητήσω έντονα τις ικανότητές μου.
Σήμερα, κάνω το μεταπτυχιακό μου στον "Ψηφιακό Πολιτισμό" (ΠΑ.ΠΕΙ.) και εργάζομαι με σύμβαση στο δημόσιο στον τομέα του Πολιτισμού. Παρόλο που η διπλωματική μου, η οποία συνδυάζει Ψηφιακά Μέσα – Μουσειακή Μάθηση – Μουσειολογία, με ενθουσιάζει, νιώθω ένα κενό: Δεν έχω την απαραίτητη εμπειρία στην ανασκαφή.
Λόγω Covid και των συγκυριών που προανέφερα, έχασα την πανεπιστημιακή ανασκαφή και τώρα νιώθω "εκτεθειμένη" στον κλάδο μου. Η μόνη εμπειρία που είχα ήταν στην pre-covid περίοδο σε μια ανασκαφή με εθελοντική συμμετοχή, από την οποία έχουν περάσει χρόνια. Σκέφτομαι, λοιπόν, να κυνηγήσω μια ανασκαφική περίοδο εθελοντικά, απλώς και μόνο για να νιώσω επαρκής και να πάρω την αυτοπεποίθηση που μου λείπει, ώστε να μπορώ να σταθώ σε μια προκήρυξη κάποιας ΕΦΑ ή -όπως έμαθα-να στείλω το βιογραφικό μου σε ΕΦΑ της περιοχής μου, διότι πολλές φορές υπάρχει ανάγκη από έκτακτο προσωπικό. Στο κομμάτι της εθελοντικής συμμετοχής, είναι λίγο δύσκολο, μολονότι οι περισσότερες ερευνητικές ανασκαφές έχουν ως προαπαιτούμενο να είσαι ενεργός προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής Αρχαιολογίας (διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά με τη λίγη έρευνα που έκανα, είδα ότι απευθύνονται πιο πολύ σε φοιτητές).
Συνοψίζοντας, το δίλημμά μου σχετίζεται με το προς τα πού να κινηθώ με το πέρας του μεταπτυχιακού:
1)Να επιμείνω στην αρχαιολογία και την έρευνα (με 2ο μεταπτυχιακό και διδακτορικό), κάνοντας μια αρχή με εθελοντικές συμμετοχές και ίσως εργασία ως έκτακτος αρχαιολόγος, για να δω αν με ενδιαφέρει όντως.
2) Ή να αποδεχτώ ότι η κλίση μου έχει μετατοπιστεί στα ψηφιακά μέσα στον πολιτισμό, περίπτωση στην οποία δεν θα αρκεστώ σε ένα μεταπτυχιακό, αλλά στοχεύω σε μετεκπαιδεύσεις, σεμινάρια και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό (τείνω προς τη Μουσειολογία).
Αντιλαμβάνομαι ότι η απάντηση είναι πασηφανής λόγω των νέων δεδομένων στον επαγγελματικό τομέα, εφόσον τα digital skills είναι εκτιμητέα. Ωστόσο, θα με ενδιέφερε να ακούσω άλλες απόψεις, ιδέες, συμβουλές, εμπειρίες (κοινώς brainstorming).
Ευχαριστώ όσους απαντήσουν και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο!