Από Ψυχολογία σε Ψυχιατρική;

aggeliki!

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η aggeliki! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 137 μηνύματα.
Η απορια μου ειναι η εξης: μπορει ενας τελειοφοιτος/η φοιτητης/ρια Ψυχολογιας να εισαχθει σε ενα αντιστοιχο τμημα Ψυχιατρικης, ωστε να μπορει να ασκησει και τα δυο επαγγελματα?:hmm:
Ξερει κανενας?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Διδακτορικός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.
H Ψυχιατρική δεν είναι αυτόνομο τμήμα, πρέπει να περάσεις 6 χρόνια από Ιατρική και να πάρεις ειδικότητα Ψυχιατρική.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Η ψυχιατρική είναι κλάδος της ιατρικής και όχι της Ψυχολογίας. Οπότε, όπως είπε η woochoogirl πρέπει να αποκτήσεις πτυχίο ιατρικής και στη συνέχεια να ακολουθήσεις την ειδικότητα της ψυχιατρικής.

Από Ψυχολογία που ίσως συνδέει κατά κάποιο τρόπο αυτά τα δύο είναι ο "Κλινικός Ψυχολόγος". Για να αποκτήσεις αυτό το χαρακτηρισμό επαγγελματικώς, απαιτείται (νομίζω): πτυχίο Ψυχολογίας + (διετές?) Μάστερ "Κλινικός Ψυχολόγος" + 3-5 έτη προϋπηρεσία στο αντικείμενο της Κλινικής Ψυχολογίας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

psy1951

Νεοφερμένος

Ο psy1951 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 55 μηνύματα.
Όλα τα παραπάνω είναι σωστά και η διαφορά ανάμεσα στις δύο επιστήμες (ψυχιατρική-ψυχολογία) είναι ο βιολογικός προσανατολισμός της μεν πρώτης (βιολογικές βάσεις των ψυχικών διαταραχών και ψυχοφαρμακολογία) και η βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της δε δεύτερης.Εμείς,ως ψυχολόγοι,δε μπορούμε να συνταγογραφήσουμε φάρμακα σε περιπτώσεις όπου απαιτείται (ωστόσο,μπορούμε να παρέμβουμε σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο),ενώ προπτυχιακά διδασκόμαστε εκτενώς (προκειμένου να μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά με τους ψυχίατρους και άλλες ειδικότητες) μαθήματα όπως:Φυσιολογία Συμπεριφοράς,Νευροβιολογία-Γενετική,Βιοψυχολογία των ψυχικών διαταραχών,Ψυχοφαρμακολογία του εθισμού και των εξαρτησιογόνων ουσιών,Νευροψυχολογία και πλήθος άλλων συναφών μαθημάτων/σεμιναρίων/εργαστηρίων.Αυτά αναφέρω ως απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σ'αυτά τα μαθήματα.Δυστυχώς,το επάγγελμα του ψυχολόγου εξακολουθεί να θεωρείται υποδεέστερο στην ιεραρχία των ειδικών ψυχικής υγείας,αν και οι υπηρεσίες που είμαστε ικανοί να προσφέρουμε σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά πιο σημαντικές από τις αντίστοιχες των ψυχιάτρων.Παρόλα αυτά,οι δύο ειδικότητες θα έπρεπε να λειτουργούν συμπληρωματικά για το κοινό καλό των εξυπηρετούμενων (προτεραιότητα που παραγνωρίζουν αμφότεροι-ψυχίατροι και ψυχολόγοι-ώντας βυθισμένοι στην αιώνια κόντρα τους...)-συγγνώμη για τα σχόλια,παρασύρθηκα πάλι...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

alex_music_bcs

Νεοφερμένος

Ο Αλέξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει απο Μαρκόπουλο (Αττική). Έχει γράψει 26 μηνύματα.
γίνεται να κάνεις κάτι με την ψυχιατρική από τη ψυχολογία.. θα πάρεις τομέα κλινικής ψυχολογίας και μετά με μεταπτυχιακό για ψυχιατρική.. αλλά ποτε δεν θα είσαι ψυχίατρος... όπως αυτοί από την ιατρική.!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top