Καλησπέρα.
Προσωπικά έχοντας περάσει στο τμήμα χωρίς αρχικά να είμαι 100% σίγουρη για την επιλογή μου, θα έλεγα πως με ικανοποίησε πολύ. Μου άρεσε πολύ περισσότερο από ότι περίμενα. Μιλάω από άποψη μαθημάτων, καθηγητών κτλ.
Δεν είμαι σίγουρη πως αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο συνάδελφος με το ότι επικεντρώνεται περισσότερο στην συμβατικό ορο της ιστορίας και της αρχαιολογίας (μάλλον επειδή δεν ειμαι εξοικειωμένη με το πρόγραμμα σπουδών των άλλων τμημάτων).
@Yiorgosk θα μπορούσες να παραθέσεις κάποιο παράδειγμα;
Προφανώς υπάρχει θέμα με την αποκατάσταση αργότερα των αποφοίτων του τμήματος, όπως και σε άλλες αντίστοιχες σχολές του α πεδίου.
Όσον αφορά την φιλολογική κατάρτηση, η γνώμη μου είναι πως όχι. Τα φιλολογικά μαθήματα είναι πολλά και στο τμήμα κάνουμε 2 λατινικά, 3-4 αρχαία, 2 λογοτεχνίες. Τώρα που δεν εξεταζοσασταν στα λατινικά στο λύκειο και θα τα διδαχθείτε από την αρχή στο πανεπιστήμιο δεν ξέρω πως θα είναι η κατάσταση, αλλά στην δική μου χρόνια που μπαίναμε στο τμήμα μετά από δύο χρόνια λατινικων, βγαίναμε με λιγότερες γνώσεις από αυτές που είχαμε εισερχόμενοι στο τμημα. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη, είναι κάτι που μας έλεγαν και καθηγητές μας, παροτρύνοντας μας πχ να δίνουμε τα λατινικά και τα αρχαία στα πρώτα έτη πριν τα ξεχάσουμε. Στα αρχαία, η διδασκαλία και η εξέταση είναι διαφορετική από αυτή του λυκείου. Δίνεται λιγότερη βάση στην γραμματική κτλ και έτσι πολλά μπορεί να τα ξεχάσεις. Αν πρέπει να μάθεις κάτι, απλά το μαθαίνεις μόνος σου. Για παράδειγμα, δεν διδασκόμαστε στο λύκειο την βαρειά ή τον δυϊκό αριθμό. Δεν τον διδαχθηκα ούτε στο πανεπιστήμιο. Απλά κάποια στιγμή κάποιος καθηγητής σε μάθημα αρχαίων είπε πως πρέπει να ξέρουμε και αυτό και να το διαβάσουμε μόνοι μας.
Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος δεν μπορεί να βγει σωστός φιλόλογος από το τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας, σημαίνει πως δεν αρκούν οι γνώσεις που παρέχονται από το συγκεκριμένο τμημα και χρειάζεται αρκετή προσωπική προσπάθεια και μελέτη.