Απόψεις για το Τμήμα Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,431 μηνύματα.
Από τη στιγμή που μιλάμε για ένα ΜΗ νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα (είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά) αυτά είναι όλα τρίχες Civilara...κοινώς από τη στιγμή που δεν έχεις ένα νταβατζή πάνω απ'το κεφάλι σου (π.χ. Τ.Ε.Ε.) τοποθετημένο απ'το Ελληνικό κράτος να σου επιβάλει πως ακριβώς θα κάνεις τη δουλειά σου,τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν καθαρά τυπικό χαρακτήρα...
Έτσι στην προκειμένη περίπτωση ένας υποψήφιος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. ελεύθερα και χωρίς να κάνει "δεύτερες σκέψεις" πάνω σ'αυτό το ζήτημα,όπως π.χ. κάναμε εμείς όταν μπαίναμε στις σχολές μας (ή δεν κάναμε καθόλου αν δεν ήμασταν αρκετά ενημερωμένοι)...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ilias952

Νεοφερμένος

Ο Ilias952 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Σπουδάζω στο τμήμα πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και θα σου πω τις εντυπώσεις μου απ' το πρώτο έτος σ' αυτό όσο μπορώ πιο περιληπτικά.

Σε κάθε μάθημα το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει ο καθηγητής. Γενικά στο 1ο εξάμηνο δεν ήμουν ευχαριστημένος απ' το επίπεδο των περισσότερων καθηγητών, ειδικά στα εργαστήρια. Ευτυχώς τα βιβλία/διαφάνειες/σημειώσεις ήταν καλά και καλυπτόταν έτσι το κενό. Στο 2ο εξάμηνο αντίθετα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και από το επίπεδο των καθηγητών και απ' το ανεβασμένο επίπεδο των μαθημάτων. Απ' το 2ο εξάμηνο και μετά επιλέγεις εσύ εργαστήρια οπότε είναι στο χέρι σου να επιλέξεις και τους καλούς καθηγητές. Αν σε ενδιαφέρει όντως να μάθεις πρέπει να τους κυνηγάς αυτούς. Στα επόμενα εξάμηνα απ' ότι κατάλαβα συνεχίζουν να είναι σοβαροί οι καθηγητές και στις θεωρίες.

Τα εργαστήρια σε πολλά μαθήματα είναι πράγματι ένα μεγάλο συν. Για παράδειγμα στα λειτουργικά συστήματα άλλο να συνδέεσαι με ssh σε έναν server στην πράξη και να διαχειρίζεσαι ένα σύστημα unix απομακρυσμένα ή να ανεβάζεις αρχεία με ftp στον server και να βλέπεις τα αποτελέσματα μέσα από έναν browser και άλλο απλά να τ' ακούς. Όχι ότι είναι τίποτα τρομερό, απλά σκέψου ότι είναι πάρα πολλά αυτά τα μικρά πράγματα που μέσα στην σχολή οι μεν τα έχουν δει και οι δε απλά τα έχουν ακούσει.

Σχετικά με τα προγράμματα σπουδών. Γενικώς τα προγράμματα σπουδών σε όλες τις πληροφορικές είναι πάνω κάτω τα ίδια. Σε σχέση με του ΑΠΘ τι μ' αρέσει; 1. Έχουμε 2 μαθήματα σχετικά με την ανάπτυξη web εφαρμογών. Ένα για client side και ένα για server side. Δεν βρήκα κάποιο αντίστοιχο μάθημα στο τμήμα του ΑΠΘ. 2. Την ίδια ύλη (πάνω-κάτω) που καλύπτουν σε 2-3 μαθήματα μαθηματικών ανά εξάμηνο εμείς την καλύπτουμε σε ένα, που σημαίνει ότι απλά εκεί επιμένουν πιο πολύ, κάνουν περισσότερες ασκήσεις κτλ. Επειδή τα μαθηματικά που χρειάζονται στην πληροφορική είναι πολύ στοχευμένα χαίρομαι που δεν επιμένουμε σε γενικότητες. Τι δεν μ' αρέσει; 1. Δύο πάρα πολύ σημαντικά μαθήματα, αλγόριθμοι και δομές δεδομένων, για κάποιο λόγο εμείς τα έχουμε σε ένα μάθημα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 2. Τα μαθήματα επιλογής που έχουμε είναι πιο περιορισμένα σε αριθμό.

Τελικά τι σου προτείνω εγώ; Τίποτα, κάποιες γνώμες έγραψα.
Να σου πω κάτι άλλο όμως. Είναι πιθανόν ότι αν κάνω 10% μπορώ να εισαχθώ στο τμήμα του ΑΠΘ. Αν σκέφτομαι να το κάνω; Όχι. Κι αυτό γιατί δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση - απ' αυτά που έχω δει και έχω ακούσει - ότι έχει κάτι παραπάνω να μου προσφέρει. Τα μόνα τμήματα που θεωρώ ότι όντως θα άξιζε να πάω σ' αυτά αν ήταν στην πόλη είναι τα CSD Κρήτης και CEID Πάτρας.

Αν θες οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το τμήμα του ΤΕΙ μη διστάσεις να ρωτήσεις.

ΥΓ. Όσοι πληροφορικοί νοιάζονται για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» απλά δεν έχουν καμία τύχη στον κλάδο. Σημασία εδώ -ευτυχώς- δεν έχει τι χαρτιά έχεις αλλά τι πραγματικά ξέρεις να κάνεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κομνηνός

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,681 μηνύματα.
ΑΕΙ

στην πληροφορικη δεν υπαρχει κανενα φοβερο εργαστηριο να μην το εχει μια σχολη με νορμαλ χρηματοδοτηση.εξαλλου εχω την αισθηση την υψηλοτερη χρηματοδοτηση τα ΑΕΙ την εχουν συγκριτικα με ΤΕΙ(για το ΑΠΘ δεν εχω ακουσει παντως και τα καλυτερα για τα εργαστηρια τους,αλλα δεν μπορω να κανω συγκριση με αυτα των ΤΕΙ,γιατι δεν εξρω τι παιζει στα ΤΕΙ,οπως επισης η πληροφορηση που εχω για το ΑΠΘ ειναι αρκετα παλια,πιθανον τωρα να αλλαξαν τα πραγματα)

ψαξτο και βρες και το προγραμμα σπουδων που σε ενδιαφερει και το επιπεδο των εργαστηριων..περνα και απο κοντα...παντως αν δεν πιασεις καποιο ΑΕΙ και το ΤΕΙ ειναι καλη λυση.

η κανουλα στα σχολεια εχει κλεισει μεν για καθηγητης,αλλα καποτ εμπαιναν απαντες..μπορει και στο μελλον να συμβει το ιδιο(αν και το απορριπτω με τις χιλιαδες των αποφοιτων που βγαινουν σε ετησια βαση πλεον)...παντως αυτη η θεση χρειαζεται πτυχιο.επισης καποιες σχολες πληροφορικης εχουν διπλα επαγγελματικα(+ οικονομικα δηλαδη) και ακουμπουν σε δυο πεδια,αν και μονο μια απ οσο ξερω τα καλυπτει στο ΠΑΜΑΚ,οι αλλες περιορισαν τα οικονομικα μαθηματα κατα πολυ.
τελος οι ΗΜΜΥ εχουν πολλα επαγγελματικα και ενα μεγαλο ευρος πεδιων ασχολιας,ομως σε αυτην την περιπτωση ειναι σαφες πως τα μαθηματα πληροφορικης θα ειναι ενα μερος του ολου και μαλλον δεν θα μπορουν να συγκριθουν σε αριθμο με αυτα των σχολων πληροφορικης,ουτε και με τις σχολες που συνδυαζουν δυο πεδια...επισης υπαρχουν σχολες πανεπιστημιακες που παραδιδουν και πολλα μαθηματα τηλεπικοινωνιων και τα συνδυαζουν με την πληροφορικη(δεν εχω ιδεα τι συμβαινει με τα επαγγελματικα τους,λογικα θα εχουν και εκει δικαιωματα)
πρεπει να τα βαλεις κατω εσυ και να δεις τι θες.προσωπικα νομιζω ειναι καλυτερη λυση ενα ευρος πεδιων μεγαλυτερο και κατοπιν μια εξειδικευση με μεταπτυχιακο εκει που θες(μπορει στην διαρκεια της προπτυχιακης να μην σου αρεσει και τοσο η πληροφορικη),εξαλλου καβατζωνεις και τα επιπλεον επαγγελματικα...αν ομως εισαι σιγουρος για πληροφορικη και βγαζεις μπιμπικια με τα αλλα τοτε go for it...
ΑΝ το ενδιαφερον σου περιοριζεται στην θεσσαλονικη και νοιαζεσαι ΜΟΝΟ για πληροφορικη,η λογικη λεει ΑΠΘ...αν θες και οικονομικα τοτε ΠΑΜΑΚ..αν θες ενα ακομα μεγαλυτερο ευρος πεδιων(επομενως και επαγγελματικων) πανω σε ηλεκτρολογικα,ενεργειακα,τηλεπικοινωνιακα θεματα,αλλα και πληροφορικη τοτε ΗΜΜΥ...καπως ετσι, φυσικα στις επιλογες σου να λαβεις υποψιν και το Τει πληροφορικης στην πολη που ειναι καλο τμημα

τελος να θυμασαι,η πληροφορικη δεν ειναι ιατρικη..δεν θα σε κανει το πτυχιο επαγγελματια...και σιγουρα οι γνωσεις σου θα θελουν ανανεωση σε καποιους τομεις με ρυθμο πυροβολου και για παντα...η προσπαθεια που πρεπει να καταβαλλει καποιος φοιτητης πληροφορικης γι ανα γινει καλος επαγγελματιας ειναι πολλαπλασια συγκριτικα με αλλες επιστημες και κυριως διαρκης...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Το νήμα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα καθώς κανένας στα συγκαλά του δε θα προτιμήσει ΤΕΙ έναντι ΑΕΙ. Αν περάσεις σε ΤΕΙ βλέπεις εκεί για τον εαυτό σου. Άλλοι θα κάθονταν και άλλοι θα ξανάδιναν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,777 μηνύματα.
Το νήμα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα καθώς κανένας στα συγκαλά του δε θα προτιμήσει ΤΕΙ έναντι ΑΕΙ.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, πιστεύω όμως πως η πληροφορική αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Δεν έχω ιδέα πάνω στον τομέα αυτό, αλλά ο μεγαλύτερος περίγυρός μου ασχολείται με αυτή. Το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι πως ΤΕΙ/Πανεπιστήμιο/ΙΕΚ ή τίποτα παίζουν πολύ μικρό ρόλο. Είναι τέτοια η φύση του επαγγέλματος που εξαρτάται καθαρά από τη δική σου ενασχόληση, δε μπορεί κάποιος να στη διδάξει, μόνο να σε καθοδηγήσει. Kανένας στην αγορά εργασίας δε θα κοιτάξει που τελειώσες, αλλά τι και ποσό καλά/δύσκολα Project έχεις κάνει μέχρι τώρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φίλων:
Απόφοιτος πληρ. ΑΠΘ: Άνεργος
Από κάποιο πανεπιστήμιο της πάτρας: Ημιαπασχόληση για 350Ε
Γνωστός από το παν. πληροφορικής & δικτύων του βόλου: Έπαιζε με linux από το λύκειο, παράτησε τη σχολή στα μέσα 2ο έτους και έφυγε σε αντίστοιχη θέση στην Αγγλία. Στη σχολή τουρίστας και δεν έκανε τίποτα περί linux.
Αδερφός: Ανέκαθεν "μάστορας pc", πέρασε και από ένα ΙΕΚ, δουλεύει στο εξωτερικό για την ΑΤ&Τ (μαζί με έναν φίλο από ΤΕΙ πληρ Αθήνας)
Ξάδερφος: ΤΕΙ Λάρισας, δουλεύει σε μεγάλη εταιρία στη Πολωνία, έκανε και μεταπτυχιακό εκεί, στο νο.1 πανεπιστήμιό του τομέα.
Φίλος από ΤΕΙ Λαρ: Δεν έχει ορκιστεί ακόμα (4ο έτος) και δουλεύει ήδη σε μεγάλη εταιρία στην Αθήνα.
*update*
Φίλος αδερφού, Φυσικό ΑΠΘ: Πήρε πτυχίο στα 30, ασχολούνταν πολλά χρόνια (έμισθος) στα εργαστήρια του πανεπιστημίου με Linux (αυτός έκανε τα στησίματα) & επεξεργασία δεδομένων που ερχόντουσαν από το CERN. Δουλεύει σε παρόμοια θέση πλέον στην Αγγλία.
Αδερφός του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ που ανέφερα πριν: Έβγαλε ευελπίδων, του άρεσε ο προγραμματισμός ανέκαθεν, έφτιαξε πολλές μικροεφαρμογές που χρησιμοποιούν πλέον στο στρατό. Επίσης τώρα σπουδάζει μηχανικό σε στρατιωτική σχολή όπου και εκεί χρησιμοποιούν εφαρμογές του. Λεφτά δεν έβαλε, αλλά αν το κυνηγούσε, θα μπορούσε πιστεύω να χωθεί κάπου, παρόλο που δε το σπούδασε.
2 άτομα ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: Ο ένας κάνει πρακτική στη σχολή (φτιάχνει e-mails για φοιτητές...) ο άλλος δουλεύει ψιλικατζίδικο. Δεν έχει σημασία η σχολή τέτοια άτομα δε θα πάνε μπροστά στο χώρο, είτε από ΤΕΙ είτε από Παν (σίγουρα υπάρχουν και εκεί), γιατί δεν ενδιαφέρονται. Και δε "κατέληξαν" εκεί, το διάλλεξαν, απλά εχάσαν ενδιαφέρον ή whatever.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Dr. No

Δραστήριο μέλος

Ο Dr. No αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Άγιος Δημήτριος (Αττική). Έχει γράψει 526 μηνύματα.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, πιστεύω όμως πως η πληροφορική αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Δεν έχω ιδέα πάνω στον τομέα αυτό, αλλά ο μεγαλύτερος περίγυρός μου ασχολείται με αυτή. Το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι πως ΤΕΙ/Πανεπιστήμιο/ΙΕΚ ή τίποτα παίζουν πολύ μικρό ρόλο. Είναι τέτοια η φύση του επαγγέλματος που εξαρτάται καθαρά από τη δική σου ενασχόληση, δε μπορεί κάποιος να στη διδάξει, μόνο να σε καθοδηγήσει. Kανένας στην αγορά εργασίας δε θα κοιτάξει που τελειώσες, αλλά τι και ποσό καλά/δύσκολα Project έχεις κάνει μέχρι τώρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φίλων:
Απόφοιτος πληρ. ΑΠΘ: Άνεργος
Από κάποιο πανεπιστήμιο της πάτρας: Ημιαπασχόληση για 350Ε
Γνωστός από το παν. πληροφορικής & δικτύων του βόλου: Έπαιζε με linux από το λύκειο, παράτησε τη σχολή στα μέσα 2ο έτους και έφυγε σε αντίστοιχη θέση στην Αγγλία. Στη σχολή τουρίστας και δεν έκανε τίποτα περί linux.
Αδερφός: Ανέκαθεν "μάστορας pc", πέρασε και από ένα ΙΕΚ, δουλεύει στο εξωτερικό για την ΑΤ&Τ (μαζί με έναν φίλο από ΤΕΙ πληρ Αθήνας)
Ξάδερφος: ΤΕΙ Λάρισας, δουλεύει σε μεγάλη εταιρία στη Πολωνία, έκανε και μεταπτυχιακό εκεί, στο νο.1 πανεπιστήμιό του τομέα.
Φίλος από ΤΕΙ Λαρ: Δεν έχει ορκιστεί ακόμα (4ο έτος) και δουλεύει ήδη σε μεγάλη εταιρία στην Αθήνα

Το δείγμα μπορεί να είναι μικρό, αλλά δείχνει ΤΕΙ με κάτω τα χέρια. Γιατί να κάτσει να χτυπηθεί ο άλλος ούτε κι εγώ ξέρω πόσα χρόνια (στο ΕΚΠΑ είναι ίσως το δυσκολότερο τμήμα της ΣΘΕ).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,777 μηνύματα.
Το δείγμα μπορεί να είναι μικρό, αλλά δείχνει ΤΕΙ με κάτω τα χέρια.
Ικανοποιητικό θα έλεγα για άτομο από άλλο πεδίο. Θα το διευρύνω λίγο όμως μιας και θυμήθηκα κιάλλα σχετικά παραδείγματα:
Φίλος αδερφού, Φυσικό ΑΠΘ: Πήρε πτυχίο στα 30, ασχολούνταν πολλά χρόνια (έμισθος) στα εργαστήρια του πανεπιστημίου με Linux (αυτός έκανε τα στησίματα) & επεξεργασία δεδομένων που ερχόντουσαν από το CERN. Δουλεύει σε παρόμοια θέση πλέον στην Αγγλία.
Αδερφός του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ που ανέφερα πριν: Έβγαλε ευελπίδων, του άρεσε ο προγραμματισμός ανέκαθεν, έφτιαξε πολλές μικροεφαρμογές που χρησιμοποιούν πλέον στο στρατό. Επίσης τώρα σπουδάζει μηχανικό σε στρατιωτική σχολή όπου και εκεί χρησιμοποιούν εφαρμογές του. Λεφτά δεν έβαλε, αλλά αν το κυνηγούσε, θα μπορούσε πιστεύω να χωθεί κάπου, παρόλο που δε το σπούδασε.
2 άτομα ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: Ο ένας κάνει πρακτική στη σχολή (φτιάχνει e-mails για φοιτητές...) ο άλλος δουλεύει ψιλικατζίδικο. Δεν έχει σημασία η σχολή τέτοια άτομα δε θα πάνε μπροστά στο χώρο, είτε από ΤΕΙ είτε από Παν (σίγουρα υπάρχουν και εκεί), γιατί δεν ενδιαφέρονται. Και δε "κατέληξαν" εκεί, το διάλλεξαν, απλά εχάσαν ενδιαφέρον ή whatever.

Γιατί να κάτσει να χτυπηθεί ο άλλος ούτε κι εγώ ξέρω πόσα χρόνια (στο ΕΚΠΑ είναι ίσως το δυσκολότερο τμήμα της ΣΘΕ).
Αυτό πιστεύω, πως και οι δύο επιλογές τις ίδιες δυνατότητες σου δίνουν, απλά η μία με λιγότερο κόπο. Μου έρχεται στο μυαλό μια παραφρασμένη (οικονομική ίσως;) θεωρία, που λέει <<όταν δύο δρόμοι οδηγούν στο ίδιο αποτελέσμα, διαλέγουμε τον πιο απλό>>. Δε λέω σε κανέναν βέβαια πήγαινε στο τει επειδή είναι πιο εύκολο, απλά καλό είναι να βάλει και άλλους παράγοντες στο μείγμα π.χ πόλη, κόστος ζωής κτλ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

stefanos...

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Στεφανος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,244 μηνύματα.
Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας παιδια! Δεν με ενδιαφερουν τα επαγγελματικα δικαιωματα, με ενδιαφερει ποια σχολη θα μου μαθει περισσοτερα πανω στο αντικειμενο αυτο καθως και ποια σχολη θα με ''βαλει'' πιο καλα μεσα στην δουλεια.. επισης, σε περιπτωση που δεν καταφερω να μπω στο τμημα του απθ, αξιζει να παω στην εφαρμ. πληροφ. του παμακ ή καλυτερα ειναι τει; :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κομνηνός

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,681 μηνύματα.
δες τα προγραμματα σπουδων,τους οδηγους σπουδων ,περνα και απο καποια μαθηματα...κανε μια αναζητηση μονος και επελεξε αναλογως του τι θα σου αρεζε να σπουδαζεις..της ΕΠ τα γνωριζω τα πραγματα λιγο πολυ απο προσωπικη εμπειρια,μπορεις να παρεις ακομα και 12 επιλογης πληροφορικη(αν παρεις πτυχιακη αφαιρεσαι κανα δυο),μαζι με τα υποχρεωτικα που εχει παιρνεις πανω απο 30 μαθηματα πληροφορικης,καμια 35αρια,καπου εκει..μια χαρα δηλαδη.ομως θα εχεις και καποια μαθηματα οικονομικων κ.λπ καμια 50 αρια μαθηματα στο συνολο τα μαθηματα
εχει καλα εργαστηρια η σχολη.για το Τει δεν ξερω,εχω ακουσει ομως καλα λογια απο ενα προσωπο.
ειναι θεμα του τι θελεις...αμα θες μονο πληροφορικη καλα κανεις και επιλεγεις ΑΠΘ..ασυζητητι
οπως σου ειπα ολα τα προγραμματα σπουδων (συγκρινοντας τον τομεα πληροφορικης) των ΗΜΜΥ υπολειπονται απο αυτα των σχολων πληροφορικης τοσο του ΑΠΘ(ιδιως) οσο και του ΠΑΜΑΚ λιγοτερο ή περισσοτερο,αναλογως και την σχολη,ενω στην ΕΠ ναι μεν υπαρχει η ευελιξια να παρεις πολλα πληροφορικης δεν θα αποφυγεις ομως και αρκετα υποχρεωτικα οικονομικα και αλλα.

στην δουλεια θα σε βαλει η προσωπικη σου ενασχοληση.μιλαμε για πληροφορικη...οταν αλλου το 80% της ατομικης προσπαθειας κανει τον επαγγελματια και τον καλο φοιτητη,στην πληροφορικη γραψε το 99%...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Laz_p

Νεοφερμένος

Ο Laz_p αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας παιδια! Δεν με ενδιαφερουν τα επαγγελματικα δικαιωματα, με ενδιαφερει ποια σχολη θα μου μαθει περισσοτερα πανω στο αντικειμενο αυτο καθως και ποια σχολη θα με ''βαλει'' πιο καλα μεσα στην δουλεια.. επισης, σε περιπτωση που δεν καταφερω να μπω στο τμημα του απθ, αξιζει να παω στην εφαρμ. πληροφ. του παμακ ή καλυτερα ειναι τει; :hmm:
Φίλε μου έκανα εγγραφή μόνο κ μόνο για να σου απαντήσω. Θα ξεκινήσω λέγοντάς σου κάτι που ίσως ήδη ξέρεις. Δεδομένου ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα όπως λες, θα πρέπει, ως φοιτητής να δείξεις πραγματικό ενδιαφέρον για τα μαθήματά σου, να μελετάς σε βάθος, να παρακολουθείς σεμινάρια και να μην αρκείσαι στα ΣΟΣ θέματα και στις ελάχιστες παρουσίες των εργαστηρίων. Ακόμα και στην Πληροφορική του Stanford να περάσεις, αν δεν τα κάνεις αυτά, δεν θα γίνεις σωστός επιστήμονας της Πληροφορικής.
Τώρα στο ζητούμενο, ας υποθέσουμε ότι 2 άριστοι φοιτητές περνάνε ο ένας στο ΑΤΕΙ Σίνδου και ο άλλος στην Πληροφορική του ΑΠΘ. Και οι δύο διαβάζουν πολύ και κάνουν όσα έγραψα παραπάνω. Ποιες θα είναι οι διαφορές τους;
1) Και οι δύο σχολές είναι 4 χρόνια. Στο ΤΕΙ θα διδαχθείς υποχρεωτικά 35 μαθήματα, ενώ στο ΑΕΙ 49. Τα μαθήματα του ΑΕΙ υπερκαλύπτουν αυτά του ΤΕΙ, δηλαδή διδάσκονται όλα στο ΑΕΙ. Από τα 14 παραπάνω μαθήματα του ΑΕΙ, θα ξεχωρίσω μόνο 5 που τα θεωρώ πολύ σημαντικά για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει σε αυτή την επιστήμη: α) Εφαρμοσμένα μαθηματικά (2 εξάμηνα): Δύσκολο μάθημα που επικεντρώνεται σε ειδικά μαθηματικά της επεξεργασίας σημάτων. β) Σχεδίαση αλγορίθμων: Ό,τι λέει ο τίτλος του, όχι σε συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού αλλά αφαιρετικά. Επιπλέον μαθαίνεις απ'έξω όλους τους σημαντικούς αλγορίθμους που υπάρχουν μέχρι σήμερα. γ) Ανάλυση αλγορίθμων: Μαθαίνεις να υπολογίζεις την πολυπλοκότητα και την απόδοση του κάθε αλγορίθμου, εμβαθύνεις ακόμη περισσότερο σε θέματα σχεδίασης. δ) Σήματα- Συστήματα και ε) Ψηφιακή επεξεργασία σημάτων: Δύσκολα μαθήματα που συνδυάζουν μαθηματικά, ψηφιακά φίλτρα, μετασχηματισμούς, απαραίτητα αν σε ενδιαφέρει να ειδικευτείς αργότερα σε επεξεργασία ιατρικών σημάτων/εικόνας/βίντεο/3D TV κλπ.
2) Αν σε ενδιαφέρει στο μέλλον να κάνεις καριέρα στο Πανεπιστήμιο ή να κυνηγήσεις θέσεις σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό, το ΑΕΙ θα σου δώσει ένα ΜΙΚΡΟ προβάδισμα λόγω αυτών των επιπλέον μαθημάτων και των βιβλίων που διδάσκονται σε αυτά (είναι πράγματα τα οποία πολλοί ζητάνε να τα δούνε αναλυτικά).
3) Και οι δύο σχολές έχουν πτυχιακή εργασία. Το ΤΕΙ έχει επιπλέον πρακτική άσκηση, αντιθέτως το ΑΕΙ έχει αρκετές ομαδικές εργασίες.
4) Η Πληροφορική ΑΠΘ έχει έλλειψη καλής υλικοτεχνικής υποδομής. Το τμήμα χωρίζεται σε 2 μέρη. Το ένα είναι στον ημιόροφο του Βιολογικού και το δεύτερο είναι ένας όροφος στην Καλαμαριά.
5) Κάποιοι από τους καθηγητές του ΑΠΘ ανήκουν στους κορυφαίους επιστήμονες Πληροφορικής διεθνώς, χωρίς υπερβολή, χωρίς να λείπουν και οι εξαιρέσεις.
6) Και από τις δύο σχολές θα βγεις έχοντας πολλές γενικές γνώσεις. Πρέπει μόνος σου να εμβαθύνεις σε κάτι που σου αρέσει πιο πολύ, μέσω σεμιναρίων και προσωπικής μελέτης. Το ΑΕΙ σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε τέσσερις κατευθύνσεις εξειδίκευσης όταν φτάσεις στο 3ο έτος και έτσι να επικεντρώσεις σε κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι στην αγορά εργασίας της Ελλάδας τα πτυχία αυτά είναι πρακτικά ισοδύναμα. Το ΑΕΙ θα σου δώσει ευκαιρίες να διαβάσεις και να μάθεις περισσότερα, μόνο αν το θέλεις. Η Πληροφορική του ΠΑΜΑΚ από την άλλη έχει πολλά μαθήματα Οικονομίας, οπότε αν σε ενδιαφέρει να ειδικευτείς σε αυτό, μπορείς να το επιλέξεις με κλειστά μάτια.
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κομνηνός

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Κομνηνός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,681 μηνύματα.
για να μην μιλαμε γενικα...στην συγκριση προγραμματων σπουδων πληροφορικης με βαση ενα προτυπο προγραμμα σπουδων πληροφορικης η ΕΠΕ
δινει στην σχολη της εφαρμοσμενης πληροφορικης ΠΑΜΑΚ 0.60
στην πληροφορικη ΑΠΘ δινει απο 0.69 ,0.70,0.70 εως 0.73 αναλογως τι κατευθυνση θα επιλεξει καποιος
στην ΗΜΜΥ ΑΠΘ κατευθυνση υπολογιστων 0.53
και στο ΤΕΙ θεσσαλονικης 0.59

για μια συγκριση με τα αλλα γνωστα τμηματα..ΗΜΜΥ ΕΜΠ με κατευθυνση πληροφορικη 0.55,ηλεκτρονικων και μηχ υπολογιστων κρητης 0.67
φυσικα αλλες κατευθυνσεις σε πολυτεχνικες σχολες δεν τις εβαλα γιατι πεφτει κατακορυφα η πληροτητα τους στο αντικειμενο
επισης εξυπακουεται οπως ανεφερα η συγκριση γινεται επι της βασης της πληροφορικης..καποιες σχολες απο αυτες που ανεφερα εχουν ενα ή και παραπανω πεδια εκτος της πληροφορικης μετα οποια ασχολουνται επισης
ολα αυτα με προγραμματα σπουδων του 2006 για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και του 2009 για την ΗΜΜΥ ΑΠΘ,αναφερω οσα ενδιαφερουν το παλικαρι
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Μια παρένθεση σωστό αυτό το "μετράει πιο πολύ απ' όλα το τι θα κάνεις μόνος σου" και "η προσωπική ενασχόληση υπερέχει της Χ ή Ψ σχολής" αλλά καμιά φορά παραπλανεί. Υπάρχουν πολλοί τομείς στην πληροφορική. Κάποιους είναι εύκολο να τους εξασκήσεις μόνος σου κάποιους άλλους όχι. Θα μπορούσε κάποιος να δει πολλούς πχ αυτοδίδακτους σχετικά με web services, sys admin και δίκτυα αλλά μαθηματικά, φυσική όπως θεωρίες αλγορίθμων, επεξεργασία σημάτων, ηλεκτρονική, και ίσως πολλά πεδία του hardware ή της διαχείρισης γνώσης δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος. Και είναι και απόλυτα λογικό. Δεν είναι κάθε πτυχή μιας επιστήμης στον ίδιο βαθμό προσοδοφόρα για το μέσο επαγγελματία. Το πανεπιστήμιο όμως δεν κάνει διακρίσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 6 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top