Απορίες για τη σχολή της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής Θράκης (Αλεξ/πολη)

Psiras

Νεοφερμένος

Ο Psiras αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Τα χρόνια, σύνολον 8 στην καλύτερη! Και αυτό γιατί μάλλον μπαίνεις στο τρίτο εξάμηνο χρωστώντας τα μαθήματα του πρώτου έτους (αυτό γίνεται τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις). Αυτό με ένα τηλεφωνάκι θα το σιγουρέψεις. Μπορείς, επίσης, να διασταυρώσεις αν και πόσα μαθήματα είναι κοινά μεταξύ ΜΒ&Γ με Κτηνιατρική (ιδίως στα πρώτα εξάμηνα) ελπίζοντας ότι θα στα αναγνωρίσουν στην Κτηνιατρική και έτσι να μην τα ξαναπαρακολουθήσεις. Και ναι, η Κτηνιατρική είναι δύσκολή σχολή με την έννοια 5 έτη, πολλά εργαστήρια, δύσκολα παίρνεις μεγάλους βαθμούς (τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη).

Αν οι κατατακτήριες είναι δύσκολες όπως οι Πανελλήνιες, άτοπο ερώτημα! Καμία σχέση. Θα είσαι ήδη πτυχιούχος και θα γνωρίζεις αρκετά πράγματα ήδη. Μετά από 2-3 χρόνια θα καταλάβεις τι εννοώ, τώρα είσαι "μικρός" Πανεπιστημιακά. Η δυσκολία δεν είναι τόσο στο "να περάσεις τη βάση", αλλά να είσαι μέσα στα πρώτα 2-4 άτομα που θα είναι να "περάσουν".
Σε ευχαριστω πολυ και για το χρονο σου και για τις πληροφοριες που μου εδωσες.Με βοηθησες παρα πολυ.Και παλι ευχαριστω.:bye:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μαριάνθη28666

Νεοφερμένος

Η ~~mary~~ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Ρε παιδιά,η σχολή μοριακής βιολογίας και γενετικής δεν είναι πολύ out για την ελλάδα? ή επειδή είναι μία σχολή εδώ έχει αποκατάσταση? πιο πολύ επάγγελμα του εξωτερικού μου ακούγεται...:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Doreta

Νεοφερμένος

Η Doreta αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών και Φοιτήτρια. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Παιδιά πιστεύω μπορώ να βοηθήσω ως φοιτήτρια της εν λόγω σχολής. Είναι δυσκολούλα, έχει πολύ ενδιαφέρον, και πλέον έχει επαγγελματική αποκατάσταση και εδώ, αν και αναπτυσσόμενη τώρα. Είναι όντως κάπως μακριά, αλλά εγω, αν και ήρθα από Αθήνα, το 'φχαριστιέμαι τοοοόσο πολύ! :) Καλοί, έξυπνοι, νέοι και συννενοήσιμοι οι καθηγητές, με πολλές προοπτικές για μεταπτυχιακά, και δουλειά κ εδώ και καλα, εννοείται και στο εξωτερικό. Ο,τι άλλη πληροφορία θέλετε, πειτε μου!!! :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

stefiTh

Νεοφερμένος

Η stefiTh αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 36 ετών και Φοιτήτρια. Έχει γράψει 15 μηνύματα.

Δείχνει να υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ του πακέτου μαθημάτων. Αν στο Βιολογικό Αθήνας δεν υπάρχει μάθημα με τίτλο π. χ. «Γονιδιακή Έκφραση & Σηματοδότηση» ή (κάπου θα υπάρχουν ως κεφάλαια σε άλλα μαθήματα)
Επειδή διδάσκομαι αυτό το μάθημα, να ενημερώσω ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει "ως κεφάλαια σε άλλα μαθήματα" γιατί,, πολύ απλά είναι πολύ μεγάλη η ύλη του και πολύ εξειδικευμένο το αντικείμενο.
«Μοριακή Νευρολογία» και υπάρχουν «Ζωολογίες» ή Φυσιολογία Ζώων (και όχι ανθρώπου, ένα από τα «ζώα») δεν κάνει τρομακτική διαφορά κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου και μεταξύ των Βιολογικών Τμημάτων της χώρας θα παρατηρήσεις τέτοιου μεγέθους διαφορές στο πακέτο μαθημάτων.

Ναι, συμφωνώ πως υπάρχουν τέτοιες διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως 2 ίδια μαθήματα θα διδάσκονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό έγκειται στις γνώσεις και την κρίση του καθηγητή. Δεν έκανα λόγω περί "τρομακτικών διαφορών", δε θα μπορούσαν να έχουν άλλωστε τρομακτικές διαφορές. Πίστεψέ με όμως, η ζωολογία με τη μοριακή νευροβιολογία είναι η νύχτα με τη μέρα, αφού στο 1ο μαθαίνεις ταξινομήσεις ζώων και χαρακτηριστικά κ.α, ενώ στο 2ο εξειδικευμένα τη μικρομοριακή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Φυσικά και δεν προσπαθούμε να πούμε πια σχολή είναι η καλύτερη μεταξύ των δύο.
Ωραία, χαίρομαι γι'αυτό :)
Η διαφορά τους είναι ότι η ΜΒ&Γ είναι τομέας της Βιολογίας. Ωστόσο, με δεδομένη επιλογή μαθημάτων καταλήγει να είναι σχεδόν ίδιες. Επιπροσθέτως περί μαθημάτων, στο ΜΒ&Γ υπάρχουν μερικά μαθήματα ως Ι & ΙΙ (...)
Φυσικά είναι τομέας της Βιολογίας, είναι εξειδίκευση. Δε χρειάζεται να κάνεις γενικά μαθήματα αν σε ενδιαφέρουν τα ειδικά (αφού έχεις την επιλογή). Για τα μαθήματα που υπάρχουν ως Ι&ΙΙ, σου απαντάω στο παρακάτω παράδειγμα.

ΜΒ&Γ
Μοριακή Βιολογία Ι: Γονιδίωμα και γονίδια. DNA, RNA και πρωτεΐνες. Μετάδοση της γενετικής πληροφορίας. Η μεταγραφή στους προκαρυωτικούς οργανισμούς. Τα οπερόνια. Ρυθμιστικά κυκλώματα στους προκαρυωτικούς οργανισμούς. Στρατηγικές φάγων. Τα νουκλεοσώματα. Τα χρωμοσώματα. Η μεταγραφή στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Η ρύθμιση της μεταγραφής στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Μηχανισμοί ρύθμισης της δομής της χρωματίνης.
Μοριακή Βιολογία ΙΙ: Η επεξεργασία του RNA. Το καταλυτικό RNA. Το αγγελιαφόρο RNA. Η μεταγραφή του RNA. Ο γενετικός κώδικας. Ο εντοπισμός των πρωτεϊνών. Το ρεπλικόνιο. Η αντιγραφή του DNA. Μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA. Αναδιατάξεις του DNA. Διακίνηση των πρωτεϊνών.


Βιολογία Αθήνας
Μοριακή Βιολογία:Δομή και ιδιότητες DNA και RNA: Αποδιάταξη, αναδιάταξη και ανασύνδεση DNA. Υβριδοποίηση νουκλεϊκών οξέων. Υπερελίκωση DNA, τοποϊσομεράσες. Βακτηριακό και ευκαρυωτικό χρωμόσωμα. Νουκλεοσώματα, ενεργός χρωματίνη. Σχέση μεγέθους γονιδιώματος και πολυπλοκότητας οργανισμών. Επαναλαμβανόμενο DNA. Το γενετικό υλικό των ιών και των βακτηριοφάγων. Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA: Ενδονουκλεάσες περιορισμού. Τεχνητή σύνδεση τμημάτων DNA. Χαρτογράφηση DNA με ενδονουκλεάσες περιορισμού. Κλωνοποίηση, φορείς κλωνοποίησης. Εντοπισμός και χαρακτηρισμός συγκεκριμένων αλληλουχιών DNA, ανιχνευτές, υβριδοποιήσεις τύπου Southern, Northern, κτλ Μέθοδοι προσδιορισμού της πρωτοδιάταξης DNA. Μέθοδος PCR, εφαρμογές. Ερευνητικά προγράμματα προσδιορισμού της πρωτοδιάταξης ολόκληρων γονιδιωμάτων. Αντιγραφή του DNA: Πρωτεϊνικοί παράγοντες και ένζυμα της αντιγραφής. Μηχανισμοί της αντιγραφής DNA στους προκαρυωτικούς και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Ο μηχανισμός αντιγραφής σε DNA βακτηριοφάγους και DNA ιούς. Μεταγραφή: Ένζυμα της μεταγραφής. Αλληλουχίες υποκινητών. Μηχανισμός της μεταγραφής στους προκαρυωτικούς οργανισμούς. Μεταγραφική ωρίμανση. Ρυθμιστικοί μηχανισμοί. Μεταγραφή στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς: Ιδιαιτερότητες. Γενικά για τους παράγοντες της μεταγραφής. Μετα-μεταγραφική ωρίμανση. Γενικά για τη ρύθμιση της μεταγραφής. Βιοσύνθεση πρωτεϊνών (μετάφραση): Γενετικός κώδικας, φαινόμενο της αστάθειας, καταστολή, προέλευση mRNA και εξέλιξη του γενετικού κώδικα. Μηχανισμός της πρωτεϊνοσύνθεσης. Δομή και λειτουργικότητα των tRNA. Δομή και λειτουργικότητα των ριβοσωμάτων. Ρόλος του ριβοσωμικού RNA στην πρωτεϊνοσύνθεση.

Βλέπεις την ύλη που καλύπτει ένα μάθημα στο βιολογικό με "εξειδίκευση μοριακής βιολογίας". Όλα όσα αναγράφεις διδάσκονται σε 1 μάθημα μέσα σε 1 εξάμηνο. Όλα αυτά που περιγράφει το Βιολογικό ως "μοριακή βιολογία" είναι μια "περίληψη" των μαθημάτων Μοριακή Ι&ΙΙ (βλέπεις πόσο λιγότερα θέματα επεξεργάζεται το αντικείμενο στη ΜΒ&Γ, τα αναλύει), Τεχνικές Ι&ΙΙ, Γονιδιακή σηματοδότηση Ι&ΙΙ. Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι δυνατό να διδάσκονται στην ίδια κλίμακα και με την ίδια ανάλυση. Αυτή είναι και η διαφορά των 2 σχολών. Για ποιόν άλλο λόγο να φοιτήσεις στη Μ.Β&Γ αν ήταν σχεδόν ίδια με το Βιολογικό άλλωστε;!

Μήπως κάποια κεφάλαια τα διδάσκονται οι φοιτητές στο ΜΒ&Γ σε μάθημα με άλλο τίτλο? Αυτό που θέλω να δείξω είναι πιθανό, ότι αν μελετηθεί διεξοδικά η ύλη που υπάρχει σε κάθε μάθημα σχετικό με ΜΒ&Γ στο σύνολο δεν θα υπάρχουν διαφορές.
Ένα κεφάλαιο σε 2 βιβλία με τον ίδιο τίτλο δε σημαίνει ότι θα παρέχει στον αναγνώστη τις ίδιες πληροφορίες. Και επαναλαμβάνω κάτι που είναι πολύ λογικό και αφού έχεις περάσει από φοιτητής το καταλαβαίνεις απόλυτα: δε γίνεται 1 μάθημα που διδάσκεται σε 1 εξάμηνο να παρέχει το ίδιο εύρος και ανάλυση πλροφοριών με 6 μαθήματα. Και εκεί ακριβώς έγκειται η διαφορά των τμημάτων: ανάλυση και εύρος λεπτομερειών.
Αλλά και στα εργαστηριακά μαθήματα που ανέφερες, στο ΜΒ&Γ υπάρχουν συνολικά 30 (μονόωρα, δύωρα, τρίωρα), ενώ στο Βιολογικό είναι 31-32 (εξαρτάται από το ποια μαθήματα έχουν επιλεχθεί), όλα 3ωρα. Στην ερώτησή σου «τί εργαστήρια και με τί αυτονομία» δεν γνωρίζω, καθώς δεν έχω φοιτήσει σε καμία από τις δύο σχολές. Ωστόσο, τα μέλη ΔΕΠ/Τεχνικό Προσωπικό είναι περισσότερα στο Βιολογικό από το ΜΒ&Γ...
Από προσωπική εμπειρία, να πω ότι δεν έχει καμία σχέση το τι πραγματεύεσαι σε ένα εργαστήριο με το πόσες ώρες διαρκεί. Μπορεί να διαρκεί 2 ώρες και να έχεις κάνει μια ολόκληρη τεχνική και μπορεί να διαρκεί 3 ώρες και να μην έχεις αποκομήσει ούτε τα μισά από αυτά του 2ωρου. Η αυτονομία και το πόσο γρήγορα ενσωματώνεσαι στις τεχνικές παίζουν ρόλο. Το να κάνεις ηλεκτροφορήσεις 4 χρόνια σε κάνει να έχεις μεγαλύτερη ευχέρεια από κάποιον που τις κάνει για 2. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως δενμπορούν και οι 2 να τις κάνουν, αλλά αν θες να ασχοληθείς μα έρευνα το βρίσκω πιο χρήσιμο να εναρμονίζεσαι με το περιβάλλον γρηγορότερα.
Το τεχνικό προσωπικό δε έχει σχέση με το αν είναι καλύτερα ή χειρότερα τα εργαστήρια, αλλά με τον αριθμό ατόμων που υπάρχουν σε κάθε ομάδα κάθε έτους και με τον αριθμό των εισαχθέντων στην κάθε σχολή. Επίσης, ούτε τα μέη ΔΕΠ έχουν σχέση με το αν είναι περισσότερα ή καλύτερα τα εργαστήρια κάθε σχολής. Υπάρχει ένας αριθμός μελών ΔΕΠ ως όριο που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε κάθε σχολή να είναι αυτοδύναμη. Δηλαδή, μέσα σε όλα θα έχει τη δυνατότητα να εκλέγει πρόεδρο τμήματος από τους καθηγητές της σχολής. Η Μ.Β&Γ δεν έχει φτάσει ακόμα αυτόν τον αριθμό (λόγω λίγων ετών λειτουργίας), οπότε ο πρόεδρός μας είναι καθηγητής στην Ιατρική Αλεξ/πολης.

Αλλά ας πάμε στο π. χ. με την κοπέλα. Ως τί εργάζεται και με ποια σχέση εργασίας? Γνωρίζεις αν «παράγει έρευνα»?
Γνωρίζω ότι εργάζεται ως ερευνήτρια, δηλαδή, ναι παράγει έρευνα.

Η κοπέλα προφανώς και δεν κατέχει οργανική θέση στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Υπήρχαν αυξημένες υποχρεώσεις σε δουλειές ρουτίνας και αναζητούσε κάποιο άτομο ο Καθηγητής με βασικές εργαστηριακές γνώσεις. Η κοπέλα-πτυχιούχος λοιπόν με σύμβαση έργου (μισθός ποικίλλει άναλογα με το ύψος του προγράμματος) θα εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι τόσο κάθετος στο τι θέση έχει. Ούτε στο τι θέση θα ήθελε να έχει. Οργανική θέση και να μην έχεις δε σημαίνει πως δεν παράγεις έρευνα. Δηλαδή τι; Θα τελείωνε τη σχολή και θα γινόταν μία απ'τους τελεστές του προγράμματος έρευνας. Αυτό το σημείο έιναι κάτι που κάποιος θέλει να φτάσει. Προσωπικά, τελειώνοντας τη σχολή θα προτιμούσα, ακόμα και PhD να κάνω, να εργαστώ ως ερευνήτρια. Δε θέλω να είμαι τελεστής του προγράμματος έρευνας γιατί αυτό παίρνει χρόνια (τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται για όλη τους της ζωή πάνω σε ένα θέμα αν έχουν την κατάλληλη χρηματοδότηση) και προτιμώ την ποικιλία.
Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή έρευνας, αναλαμβάνεις projects, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά κτλ κτλ. Για τη διεξαγωγή έρευνας σε οποιοδήποτε πόστο απαιτείται PhD.
Οι νόμοι ορίζουν ότι για να κάνεις έρευνα πρέπει να έχεις PhD; Δε νομίζω. Αυτό που εσύ εννοείς είναι αυτό που περιέγραψα παραπάνω ως τελεστής προγράμματος έρευνας, ο επικεφαλής.
με το πτυχίο μόν θα κινηθείς στην αγορά εργασίας διαφορετικά
Φυσικά, αλλά το πτυχίο είναι αρκετό για να εργαστείς ερευνητικά. Καταλήγουμε και οι 2 σε αυτό που έχω ξανα-αναφέρει: το μεταπτυχιακό και το PhD είναι προσωπικό θέμα του κάθε απόφοιτου.

Αυτό που «ακούστηκε για πρώτη φορά» το αναφερουν τα επαγγελματικά δικαιώματα απόφοιτου ΜΒ&Γ. Κατάφερα και τα βρήκα (θυμόμουν ότι κάπου τα είχε πάρει το μάτι μου τελευταία)! Μπορείς αν θες να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το link για του λόγου το αληθές: https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&cid=120, το οποίο μάλιστα είναι από την ιστοσελίδα του ΜΒ&Γ του ΔΠΘ! Στο άρθρο 1 αναφέρει ρητά ότι ατομικά ή σε συνεργασία δύναται ο ΜΒ&Γ να εργαστεί σε όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου των βιοεπιστημών. Στο άρθρο 3, παράγραφος Γ, υποπαράγραφος 4 αναφέρει μουσεία, βοτανικοί κήποι κτλ!!! Στις υποπαραγράφους 6-9 αναφέρεται ότι ο ΜΒ&Γ έχει το δικαίωμα για αναλύσεις-βιομελέτες-παροχή συμβουλών σε κάθε τομέα βιοεπιστημών. Μέχρι και αναλύσεις για την ποιότητα σε τρόφιμα, υβροβιότοπους κτλ κτλ. Εύλογα αναρωτήθηκες ότι αυτά στη ΜΒ&Γ δεν τα διδάχθηκες, αλλά έχεις το εργασιακό δικαίωμα αν θες να εργαστείς.
Ναι, και καταλαβαίνεις -πιστεύω- πως δεν εννοεί να εργαστείς ως φύλακας βοτανικού κήπου ή ως ζωολόγος στον υδροβιότοπο. Αν, όμως, χρειάζονται (όπως υπέθεσα και στο προηγούμενο ποστ μου) εργαστηριακές αναλύσεις γιατί να μην το κάνεις;! Εργαστηριακή εργασία θα είναι. το "σε κάθε τομέα βιοεπιστημών" είναι λογικό. Αποφοιτώντας από τη Μ.Β&Γ, μπορείς να εργαστείς σε φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία, εργαστηριακά κέντρα..αυτό δε σημαίνει πως μόνο φαρμακοποιοί, γιατροί και νοσοκόμες και χημικοί/βιολόγοι εργάζονται σε καθένα από αυτά. Μπορείς να εργαστείς σε εταιρία που εξετάζει τα λήμματα εργοστασίων σε διάφορους υδροβιότοπους. Να κάνεις αναλύσεις. Αυτά τα έχεις διδαχθεί.
Αυτό λοιπόν που ανέφερα και σε προηγούμενη δημοσίευσή μου περί πτυχίου Βιολογία (σκέτο) και αν θες MSc/PhD ΜΒ&Γ αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου. Πτυχίο με ευρύ επιστημονικό αντικείμενο για να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Μπορείς να τελειώσεις τη Μ.Β&Γ και να κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στα υδάτινα οικοσυστήματα. Όχι να πας σε κάτι πιο γενικό, αλλά πάνω στην εξειδίκευση της μοριακής να διδαχθείς για ένα συγκεκριμένο, περιορισμένο τομέα όπου θες να εργσατείς και ταυτόχρονα, θα διατηρείς την ικανότητα να εργάζεσαι στο γενικό εξειδικευμένο πλαίσιο που σου προσέφερε η σχολή. Είναι από ποια μεριά το κοιτάζεις. Δεν είναι μισοάδειο και μισογεμάτο. Απλά σου δείχνω ότι επειχηρήματα υπάρχουν και από τις 2 πλευρές. Το θέμα είναι να επιλέξεις αυτό που είναι στόχος και όνειρό σου.
Τέλος, φυσικά και μαθαίνεις πολλές μα πάρα πολλές τεχνικές, όχι μόνο στο μάθημα Τεχνολογία Μοριακής Βιολογίας που ανέφερες, αλλά και σε άλλα μαθήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν τις μαθαίνουν και με λιγότερα/περισσότερα εξαμηνιαία μαθήματα περισσότερου/λιγότερου φόρτου εργασίας ανά εξάμηνο. Και εγώ ως Γεωπόνος γνωρίζω πέψεις, πλασμιδιακούς χειρισμούς, mini-prebs, ηλεκτροφόρηση, μετασχηματισμούς/cloning, ligation, απομόνωση & καθαρισμός RNA-DNA, Μοριακούς υβριδισμούς RAPDs, RFLPs, SSR, AFLP κλπ κλπ., όπως και πολλές άλλες ειδικότητες. Πρόκειται για τεχνικές και εργαλεία που δεν αποτελούν πανάκεια και δεν συγκροτούν από μόνα τους «επιστήμη». Αν τα εφαρμόζεις όλα αυτά στον άνθρωπο, φυτά, ζώα, μύκητες, βακτήρια, ιούς κλπ κλπ χωρίς να ξέρεις πώς όλα αυτά είναι, όντως μου φαίνεται κάπως ανάποδο... Για αυτό και θεωρώ το ΜΒ&Γ σε μεταπτυχιακό επίπεδο...
Φυσικά δισάσκεσαι τις κλασικές τεχνικές στις σχολές βιοεπιστημών σε εργαστηριακό επίπεδο. Σε θεωρητικό μένεις στις κλασικές; Σε επιτυχημένα πειράματα μόνο; Γιατί όταν είσαι σε ένα εργαστήριο, ειδικά ως "επικεφαλής" τα 3 πρώτα προσόντα είναι γνώσεις, εργαστηριακές ικανότητες και φαντασία. Εν πάσει περιπτώση, συμφωνώ ότι η Μ.Β&Γ είναι μεταπτυχιακού επιπέδου: είναι εξειδικευμένη και η Ελλάδα είναι μερικώς ανέτοιμη να δεχτεί μια εξειδικευμένη σχολή.

Ένας με PhD που εργάζεται στην έρευνα...
Καταλαβαίνω ότι έχεις προσωπική εμπειρία, αλλά όσον αφορά τη Μ.Β&Γ σε σχέση με το Βιολογικό, βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο. Μπορεί προσωπικά να δυσκολεύτηκες να κάνεις αυτό που θες και η λύση να ήταν να πάρεις το διδακτορικό, αλλά αυτό δε σημαίνει πως χαρακτηρίζει όλους τους αποφοίτους των εργαστηριακών σχολών που θέλουν να εργαστούν ερευνητικά.

Αυτό που γράφει η Doreta είναι αλήθεια: οι καθηγητές μας είναι νέοι. Και οι νέοι κοιτούν την επιστήμη τους με άλλη ματιά. Όπως γίνεται και με άλλες σχολές επαρχίας/πόλης.

------------------------
Psira, ο VouDou έχει δίκιο. Μπαίνεις με κατατακτήριες στο 3ο εξάμηνο της σχολής, αλλά χρωστώντας όλα τα μαθήματα πλην τα μαθήματα των κατακτηρίων ή και όποια άλλα σου αναγνωρίζουν από τη Μοριακή (αν σου αναγνωρίζουν κάποια, γιατί π.χ. από Μοριακή σε Ιατρική δεν αναγνωρίζουν παρά μόνο των κατακτηρίων). Καλύτερα όμως να τηλεφωνήσεις στις γραμματείες των 2 Κτηνιατρικών και να ενημερωθείς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κωστας1

Νεοφερμένος

Ο κωστας1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Ειμαι και εγω τελειοφοιτος και τωρα τελειωνω το διδακτορικο μου.
Εμπειρια...ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ.
1)Οι σπουδες παρα πολυ ενδιαγρουσες.
2)Επαγγελματικη αποκατασταση ΜΗΔΕΝ.
Διδακτορικο στον δημοκριτο πριν 3 χρονια με υποτροφια 400 ευρω τον μηνα. (τωρα ακουσα ειναι 600) Μεταδιδακτορικος ερευνητης με συμβαση εργου 1200 μεικτα...ητοις 870 ευρω καθαρα αφου πληρωνεις ΤΕΒΕ. και απο ωραριο...10-20.00.

Σε διαγνωστικο κεντρο δημοσιο ναι...αλλα μεγαλος συναγωνισμος με "κλασσικους" βιολογουσ βιοχημικους κλπ...μισθος 900 ευρω...με διδακτορικο και εμπειρια στην καλυτερη 1200-1300.
Για αυτο και σηκωθηκα και εφυγα και ειμαι Ολλανδια...που τα χρηματα ειναι πολυ καλυτερα και το επιπεδο ερευνας..σε επιπεδο χρηματοδοτησης αναλώσιμων.

Εμπειρια...αν σας ενδιαφερει η ερευνα σπουδαστε Ιατρικη και απο εκει και περα ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ μπορειτε να κανετε ενα διδακτορικο σε γενετικη η μοριακη βιολογια.
Πλεονεκτηματα ¨1)Εχετε επαφη με ασθενεις..αρα και οι γιατροι ειναι περιζητητοι για ερευνα σε γενετικη ανθρωπου.
2)τα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι καλα προσδιορισμενα και εχουν τια ιδια δικαιωματα με βιολογους αλλα οχι το αναποδο.
χρηματα και ειδικευση πολυ καλυτερα και αμεσα..ιδιως με 2-3 χρονια εξωτερικο.
Καλη τωχη σε ολους σας αλλα αυτη η σχολη ειναι ΠΕΘΑΜΕΝΗ στην ελλαδα..αν ειναι να γινεται φαρμακευτικοι αντιπροσωποι η ιατρικη επισκεπτες γιατι καποιος να σπουδασει μοριακη βιολογια?

Μια διευκρινιση ηθελα να κανω.
Για να κανεις ερευνα ητοις να εργαστεις ως μεταδιδακτορικος ..."Ερευνητης Δ"...η αργοτερα ως μονιμος "Ερευνητης Α-Ερευνητης Γ" ...Ερευνητης Α ειναι συνηθως και full καθηγητης... το MINIMUM που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ειναι διδακτορικο φυσικα...
στις μερες μας το ΜΑΣΤΕΡ ειναι ΤΙΠΟΤΑ για μορικακη βιολογια..σε σχεση με την ερευνα και οπουδηποτε στον κοσμο.
στην καλυτερη με ΜΑΣΤΕΡ δουλευεις σαν ΤΕΧΝΙΚΟΣ σε ενα εργαστηριο...ειμαι λιγο απολυτος σε αυτο..γιατι δουλεθω σε εργαστηριο που κανουν ερευνα και εδψ στην ολλανδια οπως δουλεψα και στον Δημοκριτο και για λιγους μηνες στο ΕΙΕ...




Επειδή διδάσκομαι αυτό το μάθημα, να ενημερώσω ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει "ως κεφάλαια σε άλλα μαθήματα" γιατί,, πολύ απλά είναι πολύ μεγάλη η ύλη του και πολύ εξειδικευμένο το αντικείμενο.

Ναι, συμφωνώ πως υπάρχουν τέτοιες διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως 2 ίδια μαθήματα θα διδάσκονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό έγκειται στις γνώσεις και την κρίση του καθηγητή. Δεν έκανα λόγω περί "τρομακτικών διαφορών", δε θα μπορούσαν να έχουν άλλωστε τρομακτικές διαφορές. Πίστεψέ με όμως, η ζωολογία με τη μοριακή νευροβιολογία είναι η νύχτα με τη μέρα, αφού στο 1ο μαθαίνεις ταξινομήσεις ζώων και χαρακτηριστικά κ.α, ενώ στο 2ο εξειδικευμένα τη μικρομοριακή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ωραία, χαίρομαι γι'αυτό :)
Φυσικά είναι τομέας της Βιολογίας, είναι εξειδίκευση. Δε χρειάζεται να κάνεις γενικά μαθήματα αν σε ενδιαφέρουν τα ειδικά (αφού έχεις την επιλογή). Για τα μαθήματα που υπάρχουν ως Ι&ΙΙ, σου απαντάω στο παρακάτω παράδειγμα.


Βλέπεις την ύλη που καλύπτει ένα μάθημα στο βιολογικό με "εξειδίκευση μοριακής βιολογίας". Όλα όσα αναγράφεις διδάσκονται σε 1 μάθημα μέσα σε 1 εξάμηνο. Όλα αυτά που περιγράφει το Βιολογικό ως "μοριακή βιολογία" είναι μια "περίληψη" των μαθημάτων Μοριακή Ι&ΙΙ (βλέπεις πόσο λιγότερα θέματα επεξεργάζεται το αντικείμενο στη ΜΒ&Γ, τα αναλύει), Τεχνικές Ι&ΙΙ, Γονιδιακή σηματοδότηση Ι&ΙΙ. Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι δυνατό να διδάσκονται στην ίδια κλίμακα και με την ίδια ανάλυση. Αυτή είναι και η διαφορά των 2 σχολών. Για ποιόν άλλο λόγο να φοιτήσεις στη Μ.Β&Γ αν ήταν σχεδόν ίδια με το Βιολογικό άλλωστε;!

Ένα κεφάλαιο σε 2 βιβλία με τον ίδιο τίτλο δε σημαίνει ότι θα παρέχει στον αναγνώστη τις ίδιες πληροφορίες. Και επαναλαμβάνω κάτι που είναι πολύ λογικό και αφού έχεις περάσει από φοιτητής το καταλαβαίνεις απόλυτα: δε γίνεται 1 μάθημα που διδάσκεται σε 1 εξάμηνο να παρέχει το ίδιο εύρος και ανάλυση πλροφοριών με 6 μαθήματα. Και εκεί ακριβώς έγκειται η διαφορά των τμημάτων: ανάλυση και εύρος λεπτομερειών.
Από προσωπική εμπειρία, να πω ότι δεν έχει καμία σχέση το τι πραγματεύεσαι σε ένα εργαστήριο με το πόσες ώρες διαρκεί. Μπορεί να διαρκεί 2 ώρες και να έχεις κάνει μια ολόκληρη τεχνική και μπορεί να διαρκεί 3 ώρες και να μην έχεις αποκομήσει ούτε τα μισά από αυτά του 2ωρου. Η αυτονομία και το πόσο γρήγορα ενσωματώνεσαι στις τεχνικές παίζουν ρόλο. Το να κάνεις ηλεκτροφορήσεις 4 χρόνια σε κάνει να έχεις μεγαλύτερη ευχέρεια από κάποιον που τις κάνει για 2. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως δενμπορούν και οι 2 να τις κάνουν, αλλά αν θες να ασχοληθείς μα έρευνα το βρίσκω πιο χρήσιμο να εναρμονίζεσαι με το περιβάλλον γρηγορότερα.
Το τεχνικό προσωπικό δε έχει σχέση με το αν είναι καλύτερα ή χειρότερα τα εργαστήρια, αλλά με τον αριθμό ατόμων που υπάρχουν σε κάθε ομάδα κάθε έτους και με τον αριθμό των εισαχθέντων στην κάθε σχολή. Επίσης, ούτε τα μέη ΔΕΠ έχουν σχέση με το αν είναι περισσότερα ή καλύτερα τα εργαστήρια κάθε σχολής. Υπάρχει ένας αριθμός μελών ΔΕΠ ως όριο που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε κάθε σχολή να είναι αυτοδύναμη. Δηλαδή, μέσα σε όλα θα έχει τη δυνατότητα να εκλέγει πρόεδρο τμήματος από τους καθηγητές της σχολής. Η Μ.Β&Γ δεν έχει φτάσει ακόμα αυτόν τον αριθμό (λόγω λίγων ετών λειτουργίας), οπότε ο πρόεδρός μας είναι καθηγητής στην Ιατρική Αλεξ/πολης.

Γνωρίζω ότι εργάζεται ως ερευνήτρια, δηλαδή, ναι παράγει έρευνα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι τόσο κάθετος στο τι θέση έχει. Ούτε στο τι θέση θα ήθελε να έχει. Οργανική θέση και να μην έχεις δε σημαίνει πως δεν παράγεις έρευνα. Δηλαδή τι; Θα τελείωνε τη σχολή και θα γινόταν μία απ'τους τελεστές του προγράμματος έρευνας. Αυτό το σημείο έιναι κάτι που κάποιος θέλει να φτάσει. Προσωπικά, τελειώνοντας τη σχολή θα προτιμούσα, ακόμα και PhD να κάνω, να εργαστώ ως ερευνήτρια. Δε θέλω να είμαι τελεστής του προγράμματος έρευνας γιατί αυτό παίρνει χρόνια (τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται για όλη τους της ζωή πάνω σε ένα θέμα αν έχουν την κατάλληλη χρηματοδότηση) και προτιμώ την ποικιλία.
Οι νόμοι ορίζουν ότι για να κάνεις έρευνα πρέπει να έχεις PhD; Δε νομίζω. Αυτό που εσύ εννοείς είναι αυτό που περιέγραψα παραπάνω ως τελεστής προγράμματος έρευνας, ο επικεφαλής. Φυσικά, αλλά το πτυχίο είναι αρκετό για να εργαστείς ερευνητικά. Καταλήγουμε και οι 2 σε αυτό που έχω ξανα-αναφέρει: το μεταπτυχιακό και το PhD είναι προσωπικό θέμα του κάθε απόφοιτου.

Ναι, και καταλαβαίνεις -πιστεύω- πως δεν εννοεί να εργαστείς ως φύλακας βοτανικού κήπου ή ως ζωολόγος στον υδροβιότοπο. Αν, όμως, χρειάζονται (όπως υπέθεσα και στο προηγούμενο ποστ μου) εργαστηριακές αναλύσεις γιατί να μην το κάνεις;! Εργαστηριακή εργασία θα είναι. το "σε κάθε τομέα βιοεπιστημών" είναι λογικό. Αποφοιτώντας από τη Μ.Β&Γ, μπορείς να εργαστείς σε φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία, εργαστηριακά κέντρα..αυτό δε σημαίνει πως μόνο φαρμακοποιοί, γιατροί και νοσοκόμες και χημικοί/βιολόγοι εργάζονται σε καθένα από αυτά. Μπορείς να εργαστείς σε εταιρία που εξετάζει τα λήμματα εργοστασίων σε διάφορους υδροβιότοπους. Να κάνεις αναλύσεις. Αυτά τα έχεις διδαχθεί.
Μπορείς να τελειώσεις τη Μ.Β&Γ και να κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στα υδάτινα οικοσυστήματα. Όχι να πας σε κάτι πιο γενικό, αλλά πάνω στην εξειδίκευση της μοριακής να διδαχθείς για ένα συγκεκριμένο, περιορισμένο τομέα όπου θες να εργσατείς και ταυτόχρονα, θα διατηρείς την ικανότητα να εργάζεσαι στο γενικό εξειδικευμένο πλαίσιο που σου προσέφερε η σχολή. Είναι από ποια μεριά το κοιτάζεις. Δεν είναι μισοάδειο και μισογεμάτο. Απλά σου δείχνω ότι επειχηρήματα υπάρχουν και από τις 2 πλευρές. Το θέμα είναι να επιλέξεις αυτό που είναι στόχος και όνειρό σου.
Φυσικά δισάσκεσαι τις κλασικές τεχνικές στις σχολές βιοεπιστημών σε εργαστηριακό επίπεδο. Σε θεωρητικό μένεις στις κλασικές; Σε επιτυχημένα πειράματα μόνο; Γιατί όταν είσαι σε ένα εργαστήριο, ειδικά ως "επικεφαλής" τα 3 πρώτα προσόντα είναι γνώσεις, εργαστηριακές ικανότητες και φαντασία. Εν πάσει περιπτώση, συμφωνώ ότι η Μ.Β&Γ είναι μεταπτυχιακού επιπέδου: είναι εξειδικευμένη και η Ελλάδα είναι μερικώς ανέτοιμη να δεχτεί μια εξειδικευμένη σχολή.

Καταλαβαίνω ότι έχεις προσωπική εμπειρία, αλλά όσον αφορά τη Μ.Β&Γ σε σχέση με το Βιολογικό, βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο. Μπορεί προσωπικά να δυσκολεύτηκες να κάνεις αυτό που θες και η λύση να ήταν να πάρεις το διδακτορικό, αλλά αυτό δε σημαίνει πως χαρακτηρίζει όλους τους αποφοίτους των εργαστηριακών σχολών που θέλουν να εργαστούν ερευνητικά.

Αυτό που γράφει η Doreta είναι αλήθεια: οι καθηγητές μας είναι νέοι. Και οι νέοι κοιτούν την επιστήμη τους με άλλη ματιά. Όπως γίνεται και με άλλες σχολές επαρχίας/πόλης.

------------------------
Psira, ο VouDou έχει δίκιο. Μπαίνεις με κατατακτήριες στο 3ο εξάμηνο της σχολής, αλλά χρωστώντας όλα τα μαθήματα πλην τα μαθήματα των κατακτηρίων ή και όποια άλλα σου αναγνωρίζουν από τη Μοριακή (αν σου αναγνωρίζουν κάποια, γιατί π.χ. από Μοριακή σε Ιατρική δεν αναγνωρίζουν παρά μόνο των κατακτηρίων). Καλύτερα όμως να τηλεφωνήσεις στις γραμματείες των 2 Κτηνιατρικών και να ενημερωθείς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

marKarita

Νεοφερμένος

Η marKarita αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 40 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
σχετικα με κατατακτηριες στην κτηνιατρικη θα ηθελα να μαθω εφοσον εισαγεσαι στο 3 εξαμηνο αλλα ουσιαστικα ξεκινας σεπτ.3ο ετος,,,,,δικαιουσε να παρακολουθησεις εργαστηρια 1,2 χρονου μαζι η πρεπει να περασεις σταδιακα τα χρονια????οποτε δεν σωζεις καθολου χρονο?ευχαριστω
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κωστας1

Νεοφερμένος

Ο κωστας1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Chris_A να σε ρωτησω ξερεις αν ισχυει πως οι μοριακοι βιολογοι μπορουν να ανοιξουν εργαστηριο που να κανουν εξετασεις πχ αιματολογικες? εχει καλες προοπτικες η σχολη συμφωνα με την νεα κατωχυρωση των επαγγελματικων δικαιωματων των μοριακων βιολογων? ευχαριστω! σκεφτομαι για κατατακτηριες γι αυτο ενδιαφερομαι.
-----------------------------------------
Chris_90 ηθελα να γραψω

αυτο δεν ισχυει.Κανενας βιολογος δεν εχει δικαιωμα να παρεχει υπηρεσιες απευθειας σε ασθενεις.Μονο παροχη υπηρεσιων σε τρτους.Δηλαδη να σου ερθει καποιος μικροβιολογος και να σου ζητησει αποτελεσματα για να τα δωσει στον ασθενη.
Η μονη περιπτωση βιολογων που μπορουν να εχουν καποιο clinical aspect ειναι το να εισαι κλινικος γενετιστης.(www.sige.gr)
Αν εισαι εργαστηριακος γενετιστης (οχι γιατρος) πρεπει να παρεις διδακτορικο σε γενετκη ανθρωπου ποθ κανω εγω και μετα να δουλεψεις 4 χρονια σε εργαστηριο στο εξωτερικο που κανουν courses για αλλα 4 χρονια ωστε να μεταφορα επαγγελματικων δικαιματων μεσω ΙΤΕ να μπορεις να υπογραφεις εξετεσεις χωρις να υπαρχει γιατρος στην μεση. Μπορεις να ανοιξεις εργαστηριο μονο με το ονομα και ενος γιατρου...+ τα 500-600 χιλιαρικα που χρειζεσαι Minimum.
για αυτο και λεω η σχολη απο σπουδες ειναι τελεια ...απο επαγγελματικη αποκατασταση...με ικανοποιητικες αποδοχες ειναι ΝΕΚΡΗ..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Σε αυτά που ανέφερε ο κωστας1 στις 3 δημοσιεύσεις του τείνω να συμφωνήσω 100%. Φυσικά ανέφερε και λεπτομέρειες που ίσως ξεπερνούν τα όρια του παρόντος forum, αλλά ΟΚ. Επίσης χρήσιμο να τα γνωρίζεις εξαρχής...
Επαναλαμβάνω, για να είσαι "ερευνητής" πρέπει να έχεις τουλάχιστον PhD. Με την κατοχή μόνο MSc στο χώρο της έρευνας θα είσαι στην καλύτερη Τεχνικός/Παρασκευαστής. Φυσικά τότε δεν "ερευνάς"... Και ναι κωστας1 να μην είσαι λίγο απόλυτος επί τούτου, να είσαι "πολύ απόλυτος"... Στις ημέρες μας το master δεν είναι "ένα τίποτα" όπως λες όχι μόνο στη ΜΒ&Γ, αλλά σχεδόν σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Η δυναμική του master στη δεδομένη αγορά εργασίας της Ελλάδος διατηρήθηκε μόλις μια πενταετία περίπου (1998-2003). Πλέον υπάρχει ΠΜΣ σε κάθε ΑΕΙ και μέχρι και η κουτσή μαρία έχει master. Και γενικά στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία βάλαμε τους πάντες στα Πανεπιστήμια. Λάθος! Ακόμα και σε ΤΕΙ υπάρχουν masters, παρόλο που ο Dark2 ανέφερε σε άλλο thread ότι τα ΤΕΙ δεν είναι συνδεδεμένα με την "έρευνα", αλλά με την "αγορά εργασίας". Γενικώς έχει χαθεί η μπάλα και οι ρόλοι του καθενός. Όλοι τα θέλουν όλα. Έτσι και σχολές "καθαρά ερευνητικές" που ανέφερε και η stefiTh ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές δουλειές για το "μετά". Ούτε ότι πρέπει να έχεις σε σχολές τύπου ΜΒ&Γ τούλάχιστον PhD για να ασχοληθείς ουσιαστικά με το αντικέιμενο τησ Σχολής. Και για αυτό στα επαγγελματικά δικαιώματα του ΜΒ&Γ πτυχίου αναφέρονται και πράγματα που φαινομενικά είναι "'ασχετα". Για να υπάρχει κάποια εργασιακή υπόσταση του πτυχίου και στην Ελλάδα. Ήτοι, ΠΕ-Βιολόγος... Δεν ξέρω αν θα είμαι τόσο κάθετος στα περί "νεκρή" σχολή κλπ που ανέφερε ο κωστας1 (είμαι Γεωπόνος γαρ), αλλά ότι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα με το πτυχίο μόνο είναι αλήθεια.

Το ζουμί είναι ότι τα πτυχία πλέον είναι υπεράριθμα για την Ελληνική αγορά εργασίας. Συμπέρασμα: Ανεργία παντού...

Ο mini διάλογος που είχα με τη stefiTh στις προηγούμενες δημοσιεύσεις περί μόνο πτυχίου ΜΒ&Γ και κοπέλας "παράγει έρευνα" ίσως δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη διαφορά γιατί είναι ακόμα προπτυχιακή φοιτήτρια (stefiTh σε θεωρώ ως 2της-3της φοιτήτρια στη ΜΒ&Γ). Με τη σημασία της λέξης "έρευνα" ίσως ναι, "ερευνά". Γενικότερα, ο καθένας μπορεί να "ερευνά", ακόμα και ο παππούς μου στο χωριό που δεν είχε ολοκληρώσει το Δημοτικό. Και αυτός με τη σειρά του μπορεί να σου πει "για να ερευνήσω πρέπει να πάω Πανεπιστήμιο?". Με την "εργασιακή" όμως έννοια, ερευνητής θεωρείσαι μόνο αν έχεις PhD. Αργότερα θα αντιληφθείς τι ακριβώς εννούμε μαζί με τον κωστας1. Και ένα παράδειγμα σχετικό με το παράδειγμα με την κοπέλα και τα λεγόμενα του κωστας 1! Σε ένα νοσοκομείο, όποιος φορά άσπρη ρόμπα δεν σημαίνει ότι είναι Ιατρός!

Όπως καταλαβαίνεις stefiTh, σχετικά με τις διαφορές σε μαθήματα και αριθμό εργαστηρίων είναι λεπτομέρειες πλέον στο επίπεδο που προχώρησε η συζήτηση. Αργότερα θα δεις ότι όντως δεν υπάρχουν διαφορές...

Παρεπιπτόντως, 330 ευρώ είναι τώρα η διμηνία στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ πλέον, αναβάθμιση)! Ανέβηκε...

Τέλος πάντων, αυτά...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

stefiTh

Νεοφερμένος

Η stefiTh αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 36 ετών και Φοιτήτρια. Έχει γράψει 15 μηνύματα.
Το ζουμί είναι ότι τα πτυχία πλέον είναι υπεράριθμα για την Ελληνική αγορά εργασίας. Συμπέρασμα: Ανεργία παντού..
Παιδιά, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ανεργία υπάρχει παντού, σε όλες τις χώρες, παντού. Το αν θα μείνεις άνεργος ή οχι εξαρτάται και από ένα μεγάλο ποσοστό από το τι στοχεύεις να κάνεις και τι επαγγελματικά προσόντα έχεις. Το να γίνεις "ερευνητής Α και Γ και οτιδήποτε" είναι διαφορετικές θέσεις και διαφορετικές προοπτικές. Θες να γίνεις "ερευνητης" και δεν εχεις τα απαραιτητα προσοντα για να σε προσλάβουν; Ανεργος θα μείνεις φυσικά αν δεν ψάξεις άλλου. Αν αυτό που στοχεύεις χρειάζεται παραπάνω σπουδές, τότε είσαι αναγκασμένος από προσωπική επιλογή να το κάνεις.

Ο mini διάλογος που είχα με τη stefiTh στις προηγούμενες δημοσιεύσεις περί μόνο πτυχίου ΜΒ&Γ και κοπέλας "παράγει έρευνα" ίσως δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη διαφορά γιατί είναι ακόμα προπτυχιακή φοιτήτρια (stefiTh σε θεωρώ ως 2της-3της φοιτήτρια στη ΜΒ&Γ). Με τη σημασία της λέξης "έρευνα" ίσως ναι, "ερευνά". (...) Με την "εργασιακή" όμως έννοια, ερευνητής θεωρείσαι μόνο αν έχεις PhD.
Καταλαβαίνω τι λέτε και οι δύο, η δαφορά είναι ότι δεν καταλαβαίνετε το τι διαφορετικό λέω εγώ. Ουσιαστικά, δε διαφωνώ ότι το διδακτορικό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, απλά ΔΕΝ είναι απαραίτητο για να βρεις δουλειά. Ούτε καν στην Ελλάδα. Θυμάσαι που είχα αναφέρει μια κοπέλα που δουλεύει στο χωριό της και μάλιστα αμέσως αφού τελειωσε τις σπουδές της;! Εμαθα πόσο πληρώνεται: 900 καθαρά και βαρέα ένσημα. Δε μου φαίνεται καθόλου κακό για τον 1ο μισθό, δίπλα στο σπίτι της που σημαινει ότι δε χρειάζεται να συντηρεί ξεχωριστά δικό της σπίτι. Δε χρειάστηκε μεταπτυχακό. Οπως και η άλλη κοπέλα που δουλεύει Θεσ/νικη. Οπως και ένα παιδί που γνωρίζω που τελείωσε γενετική 3 χρόνια στην ιρλανδία και χωρις μεταπτυχιακό εργάζεται σε εταιρία με διαγνωστικά τεστ στο εξωτερικό.
Επίσης, δεν απατώμαι..η παροχή εργασίας στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με αυτή του εξωτερικού. Αυτό που λέω είναι ότι δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Είναι σαφώς λιγοτερες, αλλά όχι "ανεργία παντού". Είμαι της άποψης ότι "όποιος θέλει, βρίσκει".. αν δεν του αρέσει αυτό που βρίσκει ή αν ξέρει από την αρχή ότι δε θα βρει εκεί που θέλει, η λύση είναι το διδακτορικό..."προσωπική επιλογή".
Αν θες να λέγεσαι "ερευνητής" όπως το θέτεις, φυσικά να κάνεις και μεταπτυχιακό και διδακτορικό και ό,τι χρειάζεσαι. Το ίδιο λέμε...είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Ελπίζω να κατανοείτε, τώρα, αυτά που έγραφα στις προηγούμενες δημοσιεύσεις. Δε διαφωνώ στη γενική ιδέα. Διαφωνώ με την ισοπέδωση. Τίποτα δεν είναι χάλια και τίποτα δεν είναι τέλειο. Και στον τομέα της εργασίας είναι & θέμα προσωπικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κωστας1

Νεοφερμένος

Ο κωστας1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Κανενας δεν ειπε οτι το διδακτορικο ειναι απαραιτητο για να βρεις δουλεια. Αυτο που ειπα/με ειναι οτι το διδακτορικο ειναι απαραιτητο και το απολυτο minimum για να κανεις ερευνα.
Δουλεια καπου θα βρεις...αλλα με συγχωρεις...προσωπικα πιστευω οτι αξιζω περισσοτερο απο 900 ευρω και για αυτο εφυγα.Ειμαι 27 και βγαζω τα διπλα στην ολλανδια και εχω ποιοτητα ζωης που στην ελλαδα δεν θα ειχα με τα 400 η 600 ευρω της υποτροφιας του δημοκριτου.
Αν ειναι να δουλεψει καποιος για 900 ευρω (κατι που το σεβομαι ΑΠΟΛΥΤΑ) γιατι να μην τελειωσει ιατρικα εργαστηρια? ισως για τις γνωσεις..το δεχομαι.
αλλα αυτο που λεω τουλαχιστον εγω ειναι οτι δουλειες υπαρχουν... αυτο που δεν υπαρχει ειναι ΠΟΙΟΤΗΤΑ τοσο σε επιπεδο δουλειας (γιατι αυτη η σχολη ειναι για Ερευνα...αν ειναι να γινω ιατρικος επισκεπτης και να λανσαρω φαρμακα γιατι να σπουδασω απαραιτητα μοριακη βιολογια?) οσο και σε επιπεδο μισθων.
χαρουμενος και χρησιμος νοιωθει καποιος πιστευω οταν δουλευει πανω σε αυτο που σπουδασε και θελησε να κανει με ικανοποιητικες αποδοχες...σε αυτο το θεμα απο προσωπικη εμπειρια κατι τετοιο στην ελλαδα για αυτη την σχολη δεν υπαρχει..εκτος αν εχει μπαρμπα καθηγητη (που δεχεται και δουλευει) η ανηκει σε κομματικες παραταξεις.... .... ....




Παιδιά, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ανεργία υπάρχει παντού, σε όλες τις χώρες, παντού. Το αν θα μείνεις άνεργος ή οχι εξαρτάται και από ένα μεγάλο ποσοστό από το τι στοχεύεις να κάνεις και τι επαγγελματικά προσόντα έχεις. Το να γίνεις "ερευνητής Α και Γ και οτιδήποτε" είναι διαφορετικές θέσεις και διαφορετικές προοπτικές. Θες να γίνεις "ερευνητης" και δεν εχεις τα απαραιτητα προσοντα για να σε προσλάβουν; Ανεργος θα μείνεις φυσικά αν δεν ψάξεις άλλου. Αν αυτό που στοχεύεις χρειάζεται παραπάνω σπουδές, τότε είσαι αναγκασμένος από προσωπική επιλογή να το κάνεις.


Καταλαβαίνω τι λέτε και οι δύο, η δαφορά είναι ότι δεν καταλαβαίνετε το τι διαφορετικό λέω εγώ. Ουσιαστικά, δε διαφωνώ ότι το διδακτορικό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, απλά ΔΕΝ είναι απαραίτητο για να βρεις δουλειά. Ούτε καν στην Ελλάδα. Θυμάσαι που είχα αναφέρει μια κοπέλα που δουλεύει στο χωριό της και μάλιστα αμέσως αφού τελειωσε τις σπουδές της;! Εμαθα πόσο πληρώνεται: 900 καθαρά και βαρέα ένσημα. Δε μου φαίνεται καθόλου κακό για τον 1ο μισθό, δίπλα στο σπίτι της που σημαινει ότι δε χρειάζεται να συντηρεί ξεχωριστά δικό της σπίτι. Δε χρειάστηκε μεταπτυχακό. Οπως και η άλλη κοπέλα που δουλεύει Θεσ/νικη. Οπως και ένα παιδί που γνωρίζω που τελείωσε γενετική 3 χρόνια στην ιρλανδία και χωρις μεταπτυχιακό εργάζεται σε εταιρία με διαγνωστικά τεστ στο εξωτερικό.
Επίσης, δεν απατώμαι..η παροχή εργασίας στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με αυτή του εξωτερικού. Αυτό που λέω είναι ότι δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Είναι σαφώς λιγοτερες, αλλά όχι "ανεργία παντού". Είμαι της άποψης ότι "όποιος θέλει, βρίσκει".. αν δεν του αρέσει αυτό που βρίσκει ή αν ξέρει από την αρχή ότι δε θα βρει εκεί που θέλει, η λύση είναι το διδακτορικό..."προσωπική επιλογή".
Αν θες να λέγεσαι "ερευνητής" όπως το θέτεις, φυσικά να κάνεις και μεταπτυχιακό και διδακτορικό και ό,τι χρειάζεσαι. Το ίδιο λέμε...είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Ελπίζω να κατανοείτε, τώρα, αυτά που έγραφα στις προηγούμενες δημοσιεύσεις. Δε διαφωνώ στη γενική ιδέα. Διαφωνώ με την ισοπέδωση. Τίποτα δεν είναι χάλια και τίποτα δεν είναι τέλειο. Και στον τομέα της εργασίας είναι & θέμα προσωπικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GNR

Νεοφερμένος

Ο GNR αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός. Έχει γράψει 65 μηνύματα.
σε αυτο το θεμα απο προσωπικη εμπειρια κατι τετοιο στην ελλαδα για αυτη την σχολη δεν υπαρχει..εκτος αν εχει μπαρμπα καθηγητη (που δεχεται και δουλευει) η ανηκει σε κομματικες παραταξεις.... .... ....

Όταν η StefiTh αναφέρεται σε ισοπέδωση εννοεί ακριβώς το παραπάνω Κώστα.


Εμπειρια...αν σας ενδιαφερει η ερευνα σπουδαστε Ιατρικη και απο εκει και περα ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ μπορειτε να κανετε ενα διδακτορικο σε γενετικη η μοριακη βιολογια.
Πλεονεκτηματα ¨1)Εχετε επαφη με ασθενεις..αρα και οι γιατροι ειναι περιζητητοι για ερευνα σε γενετικη ανθρωπου.
2)τα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι καλα προσδιορισμενα και εχουν τια ιδια δικαιωματα με βιολογους αλλα οχι το αναποδο.
χρηματα και ειδικευση πολυ καλυτερα και αμεσα..ιδιως με 2-3 χρονια εξωτερικο.
Καλη τωχη σε ολους σας αλλα αυτη η σχολη ειναι ΠΕΘΑΜΕΝΗ στην ελλαδα..αν ειναι να γινεται φαρμακευτικοι αντιπροσωποι η ιατρικη επισκεπτες γιατι καποιος να σπουδασει μοριακη βιολογια?

Η προσωπική σου εμπειρία είναι σεβαστή, αλλά παραμένει προσωπική και επομένως υποκειμενική. Γι αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να επιδίδεσαι σε αφορισμούς και να παρουσιάζεις τη δική σου σκοπιά σαν απόλυτο βαρόμετρο της κατάστασης.

Αρχικά, εφόσον συμμετέχεις και σε αυτό το forum, προσπάθησε να fixάρεις την εικόνα που έχει για το ακριβές αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της μοριακής βιολογίας και της γενετικής.

Α) Η αλληλεπίδραση με ασθενείς είναι αναγκαία και πριμοδοτεί το βιογραφικό σου μόνο εάν ασχοληθείς περισσότερο άμεσα με εξέταση ασθενών. Αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο γιατροί/γιατροί-γενετιστές. Ο επαγγελματικός ορίζοντας των μοριακών βιολόγων και των γενετιστών καλύπτει θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρίες, ερευνητικά ινστιτούτα και κλινικές, με κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων, για πιο έγκαιρες διαγνώσεις, καλύτερες και πιο εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ. Αυτό δεν προϋποθέτει επαφή με ασθενείς, αλλά με εργαστήριο, όπου και εφαρμόζεις, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και αναζήτησης, γνώσεις και δεδομένα που σχετίζονται με βιοχημεία, βιοφυσική, μοριακούς μηχανισμούς κλπ.. εργασία εξειδικευμένη και διαφοροποιημένη από αυτή του γιατρού, που εξετάζει ασθενείς και προτείνει άμεσα θεραπευτικές αγωγές.

Εξαιρώ την περίπτωση γιατρών που συμμετέχουν στην έρευνα και προωθούν την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών, παρακολουθώντας παράλληλα ασθενείς, που σχετίζονται με το αντικείμενο τους.

Στην περίπτωση όμως αυτή, δεν υπάρχουν απλώς γιατροί και γενετιστές, αλλά όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζεις καλά, είναι όλοι τους πολύ εξειδικευμένοι και συνεργάζονται τόσο στενά, ώστε η σύγκλιση των πεδίων εργασίας τους να καθιστά τις διαχωριστικές ταμπέλες "γενετιστής" κ "γιατρός" παραπλανητικές για το ακριβές αντικείμενο τους.

Β) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Μ.Β & Γ. ορίζονται και περιγράφονται σαφώς στο κείμενο κατοχύρωσης τους, το οποίο συντάχθηκε και υπογράφηκε πριν κάποιους μήνες. Όποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει, ας ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&cid=120

Μπορείς να υποστηρίξεις την άποψη σου παραθέτοντας αποσπάσματα και κρίνοντας τα, εφόσον όμως τα έχεις διαβάσει, τώρα που γνωρίζεις ότι είναι κατοχυρωμένα και δημοσιευμένα.

Γ) Είναι γενίκευση ότι ο οποιοσδήποτε ακολουθήσει αυτή την πορεία παίρνει περισσότερα χρήματα, γιατί υπάρχουν θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες, βιοτεχνολογικές εταιρίες κλπ, οι οποίες όπως ορίζεται και από τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι εξίσου και περισσότερο προσπελάσιμες από απόφοιτους του τμήματος Μ.Β.& Γ. Ασφαλές κριτήριο λοιπόν είναι μόνο η επαγγελματική πορεία που θα χαράξει ο καθένας και αυτό εξαρτάται από τους στόχους του. Η ιατρική κ μετά κάποιο διδακτορικό στη μοριακή βιολογία & γενετική δεν αποτελεί μονόδρομο για υψηλές χρηματικές απολαβές και καταξίωση.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι γιατροί και οι γενετιστές έχουν μερικώς αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία. Αλλά όχι απόλυτα. Οι γενετιστές εξειδικεύονται για να φέρουν εις πέρας ορισμένα πράγματα για τα οποία είναι καταλληλότεροι και πιο προτιμητέοι από τους γιατρούς, όπως ισχύει και το αντίστροφο.

Συνεπώς σε ορισμένες θέσεις θα επιλεγούν κατά προτίμηση είτε γιατροί, είτε γενετιστές, ακόμη κ αν έχουν μεταπτυχιακά και άλλους τίτλους με παραπλήσια εξειδίκευση.

Κανενας δεν ειπε οτι το διδακτορικο ειναι απαραιτητο για να βρεις δουλεια. Αυτο που ειπα/με ειναι οτι το διδακτορικο ειναι απαραιτητο και το απολυτο minimum για να κανεις ερευνα.

Η έννοια της έρευνας προκαλεί σύγχυση όταν συνδέεται με κοινωνικο-οικονομικά και εργασιακά δεδομένα.

Η σκοπιμότητα της έρευνας σχετίζεται αναπόσπαστα με τις αναγκαιότητες της εκάστοτε εποχής και ο πρωταρχικός ρόλος της είναι να προωθήσει, μέσω της γνώσης που παράγει, νεωτεριστικές λύσεις για τα προβλήματα που διαμόρφωσαν αυτές τις αναγκαιότητες.

Οι αναγκαιότητες αυτές, είναι που έστρεψαν σταδιακά τις βιοεπιστήμες στην εμβριθή μελέτη και ανάλυση της ζωής στο πιο θεμελιώδες επίπεδο της, το μοριακό. Όλα τα νέα φάρμακα, διαγνώσεις και θεραπείες υποδεικνύουν ότι η ιατρική και οι συναφείς βιοεπιστήμες ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση, για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα υγείας(και όχι μόνο), που με παλιότερες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς.

Το τμήμα της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για να παράξει το ανθρώπινο δυναμικό, που θα στελεχώσει ακριβώς αυτόν τον κλάδο, που όλοι ευχόμαστε να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι ο καρκίνος, το AIDS, πιθανές πανδημίες η διατροφική κάλυψη του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού. Προβλήματα τα οποία δεν έχουν αναχαιτιστεί, αλλά πλέον γίνονται σοβαρές προσπάθειες από ανθρώπους που εξειδικεύονται γ αυτό το σκοπό, όπως συμβαίνει σε αυτή τη σχολή.

στις μερες μας το ΜΑΣΤΕΡ ειναι ΤΙΠΟΤΑ για μοριακη βιολογια..σε σχεση με την ερευνα και οπουδηποτε στον κοσμο.
στην καλυτερη με ΜΑΣΤΕΡ δουλευεις σαν ΤΕΧΝΙΚΟΣ σε ενα εργαστηριο

Τα ηνία της έρευνας τα ελέγχουν πάντα δύο-τρεις. Όλοι οι υπόλοιποι με αυτή τη λογική θεωρούνται απλοί τεχνικοί. Για να αναλάβεις ένα ερευνητικό πλάνο, πρέπει να έχεις την πείρα και την ανάλογη εκπαίδευση και εξειδίκευση, ώστε να φέρεις σίγουρα αποτέλεσμα και να παράγεις κάτι καινούριο, έστω και σαν γνώση. Η έρευνα είναι χρηματοδοτούμενη και γι αυτό δεν δίνεται έτσι εύκολα στον οποιονδήποτε.

Ωστόσο, σε μία ερευνητική ομάδα όλοι συνεργάζονται και το να θεωρείς κάποιον απλώς ΤΕΧΝΙΚΟ είναι απαξίωση. Ο άλλος μπορεί να νιώθει ότι προσφέρει με την εργασία του και ότι εφαρμόζει όσα σπούδασε προς όφελος της ερευνητικής/επιστημονικής κοινότητας. Στην έρευνα & στην επιστήμη δεν υπάρχει κάνεις άχρηστος-όλοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια. Αν κανείς νιώθει ότι δεν κάνει τίποτα σπουδαίο, τότε προφανώς είτε δεν το κυνήγησε πολύ και έχει παράλογες απαιτήσεις, είτε δεν εκτιμά το έργο που προσφέρει αυτός και η ομάδα του συλλογικά.

αν σας ενδιαφερει η ερευνα σπουδαστε Ιατρικη

Η ιατρική δεν αποτελεί σίγουρο δρόμο για την έρευνα, γιατί είναι πολύ πιθανό, μετά από 6 χρόνια, κάποιος να επιθυμεί να αποκατασταθεί άμεσα επαγγελματικά, ώστε να αρχίσει να πληρώνεται γ αυτό που έχει κοπιάσει τόσα χρόνια. Θα δουλέψει σε κάποιο νοσοκομείο ή θα ανοίξει εξωτερικό ιατρείο.

Η ΜΒΓ συνδέεται αμεσότερα με την έρευνα και τελειώνεις σε 4 χρόνια, οπότε ο στόχος σου για έρευνα θα εκπληρωθεί πιο σύντομα και μάλιστα στα πλαίσια της επαγγελματικής σου αποκατάστασης, με μισθό και πληρωμή. Επίσης, εάν θες να συνεχίσεις παραπέρα με ανώτερους τίτλους, μπορείς να βρεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που σε πληρώνουν αρκετά καλά, ώστε να θεωρηθεί ότι ήδη αμείβεσαι γι αυτό που έχεις σπουδάσει, κάνοντας και έρευνα ταυτόχρονα.

Το τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για υπαρκτούς λόγους. Η αλματώδης εξέλιξη της εποχής μας έχει καθιερώσει αναπόφευκτα νέους επιστημονικούς τομείς και επαγγελματικούς κλάδους. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε τη αναγκαιότητα ύπαρξης τους, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.

Οι καταλληλότερα εξειδικευμένοι για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σε φαρμακοβιομηχανίες και βιοτεχνολογικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και διαγνωστικά εργαστήρια είναι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής.

Γι αυτό φίλε Κώστα μην αποθαρρύνεις τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η εξελισσόμενη κοινωνία μας, με τέτοιες απόλυτες και αφοριστικές αντιδράσεις.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει αναπόφευκτα την τροχιά των εξελίξεων στον κλάδο των βιοεπιστημών και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μοριακών βιολόγων και γενετιστών, πολύ σύντομα θα είναι πιο σίγουρη απ' αυτή των γιατρών.

Η Ιατρική έχει υπερκορεστεί και οι γιατροί για μία ειδικότητα μπαίνουν πόσα χρόνια σε σειρά αναμονής. Στο τέλος δεν επιλέγεις και την ειδικότητα που θέλεις, γιατί αλλιώς θα περιμένεις 5 χρόνια. Τελικά ποια σχολή είναι πεθαμένη, όταν ακόμη και όσοι θέλουν ξεκάθαρα ιατρική δεν επιλέγουν την ειδικότητα που θέλουν??

Τι είναι προτιμότερο? Ας πάψουμε να πιστεύουμε ότι όσοι περνούν Ιατρική πιάνουν σίγουρα την "καλή". Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, αρκεί να κρίνεις με οξυδέρκεια τις εξελίξεις
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Ειμαι και εγω τελειοφοιτος και τωρα τελειωνω το διδακτορικο μου.
Εμπειρια...ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ.
1)Οι σπουδες παρα πολυ ενδιαγρουσες.
2)Επαγγελματικη αποκατασταση ΜΗΔΕΝ.
Διδακτορικο στον δημοκριτο πριν 3 χρονια με υποτροφια 400 ευρω τον μηνα. (τωρα ακουσα ειναι 600) Μεταδιδακτορικος ερευνητης με συμβαση εργου 1200 μεικτα...ητοις 870 ευρω καθαρα αφου πληρωνεις ΤΕΒΕ. και απο ωραριο...10-20.00.

Σε διαγνωστικο κεντρο δημοσιο ναι...αλλα μεγαλος συναγωνισμος με "κλασσικους" βιολογουσ βιοχημικους κλπ...μισθος 900 ευρω...με διδακτορικο και εμπειρια στην καλυτερη 1200-1300.
Για αυτο και σηκωθηκα και εφυγα και ειμαι Ολλανδια...που τα χρηματα ειναι πολυ καλυτερα και το επιπεδο ερευνας..σε επιπεδο χρηματοδοτησης αναλώσιμων.

Εμπειρια...αν σας ενδιαφερει η ερευνα σπουδαστε Ιατρικη και απο εκει και περα ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ μπορειτε να κανετε ενα διδακτορικο σε γενετικη η μοριακη βιολογια.
Πλεονεκτηματα ¨1)Εχετε επαφη με ασθενεις..αρα και οι γιατροι ειναι περιζητητοι για ερευνα σε γενετικη ανθρωπου.
2)τα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι καλα προσδιορισμενα και εχουν τια ιδια δικαιωματα με βιολογους αλλα οχι το αναποδο.
χρηματα και ειδικευση πολυ καλυτερα και αμεσα..ιδιως με 2-3 χρονια εξωτερικο.
Καλη τωχη σε ολους σας αλλα αυτη η σχολη ειναι ΠΕΘΑΜΕΝΗ στην ελλαδα..αν ειναι να γινεται φαρμακευτικοι αντιπροσωποι η ιατρικη επισκεπτες γιατι καποιος να σπουδασει μοριακη βιολογια?

Δε γίνεται να σπουδάσει κάποιος Βιολογία και μετά να κάνει μεταπτυχιακό/διδακτορικό κλπ. στη Γενετική; Η Βιολογία μου φαίνεται πολύ πιο συναφής με το αντικείμενο έρευνας της Γενετικής από την Ιατρική.

Μια διευκρινιση ηθελα να κανω.
Για να κανεις ερευνα ητοις να εργαστεις ως μεταδιδακτορικος ..."Ερευνητης Δ"...η αργοτερα ως μονιμος "Ερευνητης Α-Ερευνητης Γ" ...Ερευνητης Α ειναι συνηθως και full καθηγητης... το MINIMUM που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ειναι διδακτορικο φυσικα...
στις μερες μας το ΜΑΣΤΕΡ ειναι ΤΙΠΟΤΑ για μορικακη βιολογια..σε σχεση με την ερευνα και οπουδηποτε στον κοσμο.
στην καλυτερη με ΜΑΣΤΕΡ δουλευεις σαν ΤΕΧΝΙΚΟΣ σε ενα εργαστηριο...ειμαι λιγο απολυτος σε αυτο..γιατι δουλεθω σε εργαστηριο που κανουν ερευνα και εδψ στην ολλανδια οπως δουλεψα και στον Δημοκριτο και για λιγους μηνες στο ΕΙΕ...

Στην Ολλανδία, τί ακριβώς αρμοδιότητες έχεις μέσα στην ερευνητική ομάδα; Μήπως μπορείς να μου πεις και με τί πτυχίο προσλήφθηκες (και ποια έχεις - αν δε σε πειράζει);
Και για να πάρεις άδεια ερευνητή, θέλει πολλή φασαρία;

Η προσωπική σου εμπειρία είναι σεβαστή, αλλά παραμένει προσωπική και επομένως υποκειμενική. Γι αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να επιδίδεσαι σε αφορισμούς και να παρουσιάζεις τη δική σου σκοπιά σαν απόλυτο βαρόμετρο της κατάστασης.

Αρχικά, εφόσον συμμετέχεις και σε αυτό το forum, προσπάθησε να fixάρεις την εικόνα που έχει για το ακριβές αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της μοριακής βιολογίας και της γενετικής.

Κοίτα, ο καθένας λέει τη γνώμη του. Αν κάποιος λαμβάνει τη γνώμη κάποιου που γράφει εδώ ως το απόλυτο βαρόμετρο της κατάστασης, κακό του κεφαλιού του.

Β) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Μ.Β & Γ. ορίζονται και περιγράφονται σαφώς στο κείμενο κατοχύρωσης τους, το οποίο συντάχθηκε και υπογράφηκε πριν κάποιους μήνες. Όποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει, ας ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&cid=120

Α) Στην Εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας την βιολογία και γενετική, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται με τις βιοεπιστήμες.

Δηλαδή πλέον αληθεύει αυτό που λέγανε ότι οι απόφοιτοι της ΜΒ & Γ μπορούν να γίνουν καθηγητές Βιολογίες μέσω ΑΣΕΠ;

Το τμήμα της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για να παράξει το ανθρώπινο δυναμικό, που θα στελεχώσει ακριβώς αυτόν τον κλάδο, που όλοι ευχόμαστε να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι ο καρκίνος, το AIDS, πιθανές πανδημίες η διατροφική κάλυψη του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού. Προβλήματα τα οποία δεν έχουν αναχαιτιστεί, αλλά πλέον γίνονται σοβαρές προσπάθειες από ανθρώπους που εξειδικεύονται γ αυτό το σκοπό, όπως συμβαίνει σε αυτή τη σχολή.

Είσαι φοιτητής στο ΜΒ & Γ;

Η ΜΒΓ συνδέεται αμεσότερα με την έρευνα και τελειώνεις σε 4 χρόνια, οπότε ο στόχος σου για έρευνα θα εκπληρωθεί πιο σύντομα και μάλιστα στα πλαίσια της επαγγελματικής σου αποκατάστασης, με μισθό και πληρωμή. Επίσης, εάν θες να συνεχίσεις παραπέρα με ανώτερους τίτλους, μπορείς να βρεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που σε πληρώνουν αρκετά καλά, ώστε να θεωρηθεί ότι ήδη αμείβεσαι γι αυτό που έχεις σπουδάσει, κάνοντας και έρευνα ταυτόχρονα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι μισθοί αυτοί είναι ικανοποιητικοί; Εννοώ ότι δεν έχω καμία διάθεση να συμπεριληφθώ στη γενιά των 700 ευρώ.

Ο γενικός προβλματισμός μου είναι ο εξής: θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα στο πεδίο της Γενετικής. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή: να πάω ΜΒ & Γ ή να πάω Βιολογία και να κάνω μεταπτυχιακό στη Γενετική; Λέγοντας καλύτερη, εννοώ κυρίως τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τις απολαβές.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GNR

Νεοφερμένος

Ο GNR αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός. Έχει γράψει 65 μηνύματα.
Δε γίνεται να σπουδάσει κάποιος Βιολογία και μετά να κάνει μεταπτυχιακό/διδακτορικό κλπ. στη Γενετική; Η Βιολογία μου φαίνεται πολύ πιο συναφής με το αντικείμενο έρευνας της Γενετικής από την Ιατρική.

Γίνεται. Το βιολογικό της Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε θέματα βιοτεχνολογίας και γενετικής με επιλεγόμενη κατεύθυνση για το 5ο εξάμηνο και 6ο εξάμηνο.

Παρ' όλα αυτά, αν μου επιτρέπεις να κάνω περαιτέρω σύγκριση των σχολών για το κατά πόσο σε "ρίχνουν" στην έρευνα, το τμήμα ΜΒ&Γ παρέχει, ήδη από το 2ο εξάμηνο, πολύ πιο εξειδικευμένα γνωστικά εφόδια για να ασχοληθείς με την έρευνα απ' ότι το βιολογικό. Για παράδειγμα, όταν στο 4ο εξάμηνο στο βιολογικό διδάσκονται τα μαθήματα: Δυναμική Πληθυσμών & Βιοκοινοτήτων και Συστηματική Βοτανική, στο αντίστοιχο εξάμηνο της ΜΒΓ έχεις μαθήματα όπως: Μοριακή Δομή & Λειτουργία και Γονιδιακή Έκφραση & Σηματοδότηση.

Μπορείτε να συγκρίνετε τα προγράμματα σπουδών του βιολογικού Θεσσαλονίκης και της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής:

https://www.bio.auth.gr/main/indexgr.htm
https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&pm=75&sm=70


Δηλαδή πλέον αληθεύει αυτό που λέγανε ότι οι απόφοιτοι της ΜΒ & Γ μπορούν να γίνουν καθηγητές Βιολογίες μέσω ΑΣΕΠ;

Στο άρθρο 3 των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΜΒΓ δηλώνεται με σαφήνεια:

...Ενδεικτικά, η επαγγελματική παρουσία των αποφοίτων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής καθίσταται επιβεβλημένη στους εξής, αναφερόμενους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας:

Α) Στην Εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας την βιολογία και γενετική, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται με τις βιοεπιστήμες. ...

Αληθεύει λοιπόν ότι μπορείς να δουλέψεις στο δημόσιο, δίνοντας εξετάσεις ΑΣΕΠ


Είσαι φοιτητής στο ΜΒ & Γ;

Ναι! Δευτεροετής' μόλις τελείωσα και το 3ο εξάμηνο

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι μισθοί αυτοί είναι ικανοποιητικοί; Εννοώ ότι δεν έχω καμία διάθεση να συμπεριληφθώ στη γενιά των 700 ευρώ.

Γνωρίζω την περίπτωση ενός παιδιού που μόλις τέλειωσε τη σχολή , έφυγε στη Γερμανία για Διδακτορικό και τον πληρώνουν 2000 ευρώ το μήνα. Ίσως να μην είναι αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα για πολλές περιπτώσεις, αλλά δείχνει το εύρος των ευκαιριών που θα έχεις, όσον αφορά και στις χρηματικές απολαβές.

Μπορείς επίσης να συμβουλευτείς αυτόν τον πίνακα, για να δεις τους μέσες ετήσιες απολαβές των γενετιστών στο εξωτερικό.

https://www.eyeondna.com/2007/09/19/salaries-for-jobs-in-genetics/


Ο γενικός προβλματισμός μου είναι ο εξής: θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα στο πεδίο της Γενετικής. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή: να πάω ΜΒ & Γ ή να πάω Βιολογία και να κάνω μεταπτυχιακό στη Γενετική; Λέγοντας καλύτερη, εννοώ κυρίως τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τις απολαβές.

Στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας υπάρχει όλο και μεγαλύτερη απαίτηση για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στο πεδίο της γενετικής. Στο βιολογικό εξειδικεύεσαι και εξασκείσαι πολύ λιγότερο σε θέματα μοριακής βιολογίας και γενετικής σε σύγκριση με τη ΜΒ & Γ και για να φτάσεις στο επίπεδο ενός μοριακού βιολόγου και γενετιστή θα χρειαστεί επιπλέον μεταπτυχιακό. Ένας απόφοιτος της ΜΒΓ είναι ήδη αρκετά εξειδικευμένος και στοχευμένος γι αυτό το πεδίο έρευνας. Πόσο μάλλον εάν συνεχίσει με μεταπτυχιακά και διδιακτορικά. Η αποκατάσταση εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που απαιτούν μοριακούς βιολόγους και γενετιστές και όχι τόσο εξειδικευμένους στη γενετική βιολόγους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Γίνεται. Το βιολογικό της Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε θέματα βιοτεχνολογίας και γενετικής με επιλεγόμενη κατεύθυνση για το 5ο εξάμηνο και 6ο εξάμηνο.

Παρ' όλα αυτά, αν μου επιτρέπεις να κάνω περαιτέρω σύγκριση των σχολών για το κατά πόσο σε "ρίχνουν" στην έρευνα, το τμήμα ΜΒ&Γ παρέχει, ήδη από το 2ο εξάμηνο, πολύ πιο εξειδικευμένα γνωστικά εφόδια για να ασχοληθείς με την έρευνα απ' ότι το βιολογικό. Για παράδειγμα, όταν στο 4ο εξάμηνο στο βιολογικό διδάσκονται τα μαθήματα: Δυναμική Πληθυσμών & Βιοκοινοτήτων και Συστηματική Βοτανική, στο αντίστοιχο εξάμηνο της ΜΒΓ έχεις μαθήματα όπως: Μοριακή Δομή & Λειτουργία και Γονιδιακή Έκφραση & Σηματοδότηση.

Μπορείτε να συγκρίνετε τα προγράμματα σπουδών του βιολογικού Θεσσαλονίκης και της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής:

https://www.bio.auth.gr/main/indexgr.htm
https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&pm=75&sm=70

Χμ... Δεν ξέρω, προβληματίζομαι πολύ... Βλέπεις, έχω ρωτήσει και Βιολόγους και άτομα που εργάζονται σε νοσοκομειακά εργαστήρια, και λένε ότι είναι πιο καλά να πάω στο Βιολογικό... Απ' ό,τι βλέπω εδώ, πάλι, οι περισσότεροι λένε ότι είναι καλύτερα να πάω στο ΜΒ & Γ... Οπότε ψάχνω τώρα όπου μπορώ...

Στο άρθρο 3 των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΜΒΓ δηλώνεται με σαφήνεια:

...Ενδεικτικά, η επαγγελματική παρουσία των αποφοίτων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής καθίσταται επιβεβλημένη στους εξής, αναφερόμενους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας:

Α) Στην Εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας την βιολογία και γενετική, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται με τις βιοεπιστήμες. ...

Αληθεύει λοιπόν ότι μπορείς να δουλέψεις στο δημόσιο, δίνοντας εξετάσεις ΑΣΕΠ

Και δηλαδή, ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ των εργασιακών δικαιωμάτων ενός Βιολόγου και ενός Μ. Βιολόγου/Γενετιστή;

Γνωρίζω την περίπτωση ενός παιδιού που μόλις τέλειωσε τη σχολή , έφυγε στη Γερμανία για Διδακτορικό και τον πληρώνουν 2000 ευρώ το μήνα. Ίσως να μην είναι αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα για πολλές περιπτώσεις, αλλά δείχνει το εύρος των ευκαιριών που θα έχεις, όσον αφορά και στις χρηματικές απολαβές.

Και το Διδακτορικό τώρα αυτό που κάνει, έχει υψηλό κόστος όσον αφορά τα δίδακτρα; Για να πάει, έπρεπε να ξέρει Γερμανικά;
Είχε μέσον και πήγε (προς Θεού, Αλλάχ και Βούδα, δε θέλω να τον μειώσω, θέλω να δω αν σε παίρνουν αξιοκρατικά);
Τον πληρώνουν 2000 ευρώ επειδή, παράλληλα με το Διδακτορικό, κάνει και μια άλλη δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο;

Μπορείς επίσης να συμβουλευτείς αυτόν τον πίνακα, για να δεις τους μέσες ετήσιες απολαβές των γενετιστών στο εξωτερικό.

https://www.eyeondna.com/2007/09/19/salaries-for-jobs-in-genetics/

Μα και το πιο χαμηλό να πάρεις, είναι πολύ:P! Μήπως υπερβάλλουν λίγο; Υποθέτω ότι πρέπει να περάσεις και από άλλα στάδια, για να φτάσεις σε μισθούς τέτοιου επιπέδου...

Στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας υπάρχει όλο και μεγαλύτερη απαίτηση για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στο πεδίο της γενετικής. Στο βιολογικό εξειδικεύεσαι και εξασκείσαι πολύ λιγότερο σε θέματα μοριακής βιολογίας και γενετικής σε σύγκριση με τη ΜΒ & Γ και για να φτάσεις στο επίπεδο ενός μοριακού βιολόγου και γενετιστή θα χρειαστεί επιπλέον μεταπτυχιακό. Ένας απόφοιτος της ΜΒΓ είναι ήδη αρκετά εξειδικευμένος και στοχευμένος γι αυτό το πεδίο έρευνας. Πόσο μάλλον εάν συνεχίσει με μεταπτυχιακά και διδιακτορικά. Η αποκατάσταση εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που απαιτούν μοριακούς βιολόγους και γενετιστές και όχι τόσο εξειδικευμένους στη γενετική βιολόγους.

Μήπως μπορείς να μου φέρεις ορισμένα παραδείγματα τέτοιων θέσεων; Να υποθέσω εκ των προτέρων ότι είναι θέσεις που προσφέρουν ιδιωτικές εταιρείες;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GNR

Νεοφερμένος

Ο GNR αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός. Έχει γράψει 65 μηνύματα.
Χμ... Δεν ξέρω, προβληματίζομαι πολύ... Βλέπεις, έχω ρωτήσει και Βιολόγους και άτομα που εργάζονται σε νοσοκομειακά εργαστήρια, και λένε ότι είναι πιο καλά να πάω στο Βιολογικό... Απ' ό,τι βλέπω εδώ, πάλι, οι περισσότεροι λένε ότι είναι καλύτερα να πάω στο ΜΒ & Γ... Οπότε ψάχνω τώρα όπου μπορώ...

Καλά κάνεις και το ψάχνεις, γιατί όταν θα έχεις πάρει την απόφαση θα είσαι συνειδητοποιημένος και θα το κάνεις με υπευθυνότητα.

Η βιολόγος που μου έκανε ιδιαίτερα στην τρίτη λυκείου, ήταν υπέρ του βιολογικού. Δεν γνώριζε περισσότερα για το τμήμα ΜΒΓ και είχε αυτή την άποψη προφανώς επειδή τέλειωσε η ίδια το βιολογικό και το υποστηρίζει. Δεν αμφισβητώ ότι γνώριζε καλά τις προοπτικές που έχει κανείς από βιολογικό, αλλά έχω τις ενστάσεις μου για τον αρνητισμό της απέναντι στο τμήμα ΜΒΓ. Δεν είχε ποτέ κάποιον μαθητή που να πέρασε εδώ και φυσικά ήξερε λίγα μιας και το τμήμα ιδρύθηκε το 2000. Οπότε, όταν ένας καθηγητής ή κάποιος άλλος που έχει τελειώσει βιολογικό δεν μπορεί να προβαίνει σε σύγκριση των δύο τμημάτων γιατί γνώρισε μόνο τη μία πλευρά. Εγώ είμαι από την άλλη. Γι αυτό θα τους ακούσεις όλους και θα κρίνεις σφαιρικά όλα όσα θεωρείς ότι αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα.

Και δηλαδή, ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ των εργασιακών δικαιωμάτων ενός Βιολόγου και ενός Μ. Βιολόγου/Γενετιστή;

Ανοίγουν διαφορετικές πόρτες για τον καθένα και όπως έγραψα σε προηγούμενη απάντηση. Για μία συγκεκριμένη θέση εργασίας είτε ο βιολόγος, είτε ο μοριακός βιολόγος/ είτε ο γιατρός έχει περισσότερες πιθανότητες να την καταλάβει. Αλλά δεν έχουν και οι τρεις τις ίδιες πιθανότητες. Η προτίμηση σε κάθε θέση εργασίας είναι διαφορετική ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει.

Οπότε οι μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα επαγγελματικά δικαιώματα με τους βιολόγους, αλλά μερικώς. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά. Συγκεκριμένα, διαφορές μπορείς να βρεις συγκρίνοντας τα δικά μας επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των βιολόγων


Ο απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας μπορεί να απασχοληθεί :

1. ΔΗΜΟΣΙΟ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ο Βιολόγος μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής του κλάδου ΠΕ4 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την διδασκαλία των μαθημάτων βιολογίας, ανθρωπολογίας, βιοχημείας, γεωλογίας, γεωγραφίας, φυσικής, χημείας (δημόσια σχολεία, ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια).

Ακαδημαϊκός στη τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ,ΤΕΙ)

Απαραίτητη προϋπόθεση η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (PhD) και σχετικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.

2. ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Δημόσιος υπάλληλος

Σε διάφορα Υπουργεία (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Βιομηχανίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας) κα οργανισμούς, ως ιχθυολόγος στις υδατοκαλλιέργειες ή ιχθυογενετικούς σταθμούς, στη δημιουργία υβριδίων (βελτιωμένα είδη φυτών και ζώων), ως περιβαλλοντολόγος σε Υπουργεία ή Νομαρχίες ή την Ελληνική Αστυνομία σε τομείς σχετιζόμενους με την προστασία, την διαχείριση και τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος η τις αναλύσεις βιολογικών υλικών και παραμέτρων.

Εργαστηριακός επιστήμονας

Ως εργαστηριακός επιστήμονας του κλάδου ΠΕ (σύμφωνα με τους νόμους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: ν.2519/1997 και 2889/2001) στα εργαστήρια (παροχής υπηρεσιών η ερευνητικά) των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΔΔ η ΝΠΙΔ) όπως το βιοχημικό, ανοσοβιολογικό, αιμοδοσίας, αιματολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογικό, παθολογοανατομικό, μονάδες μοριακής βιολογίας, γενετικού ελέγχου, εξωσωματικής γονιμοποίησης κα. Σύμφωνα με τον ν.2889/2001 ο βιολόγος έχει την δυνατότητα εξέλιξης έως και τον βαθμό του διευθυντή.

Ερευνητής

Ως ερευνητής στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας [όπως στον Δημόκριτο, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ινστιτούτο Pasteur το Ινστιτούτο «Άγιος Σάββας», το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, το ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Κρήτης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Ινσιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων(ΙΘΑΒΙΠ), τον «Δημόκριτο», το Κέντρο Βιοιατρικών Ερευνών «Φλέμιγκ», το Ερευνητικό Ίδρυμα της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑ), κ.ά..]

3. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ελεύθερος επαγγελματίας

Ο Βιολόγος μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας (ασφάλιση Τ.Ε.Β.Ε., αυτασφάλιση ΙΚΑ) και να ιδρύσει ή να είναι συνεργαζόμενος με γραφεία μελετών με αντικείμενα: μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, οικολογικές, χωροταξικές μελέτες, μελέτες εγκατάστασης μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αλιευτικές κατασκευές, σε ινστιτούτα γενετικής βελτίωσης φυτών και ζώων, μονάδες παραγωγής άνοσου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού κτλ.

Τομέας Υγείας

Ο Βιολόγος μπορεί να εργαστεί ως εργαστηριακός επιστήμονας (εκτός των όσων αναφέρθηκαν στην ενότητα 1) σε Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, Εργαστήρια Ελέγχου Νερών, Ελέγχου Ποιότητας, Ελέγχου Τροφίμων και Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, κ.ά.

Ο Βιολόγος μπορεί να ιδρύσει ή να συνεργάζεται ή να μετέχει ως υπάλληλος σε Εργαστήρια Αναφοράς (εργαστήρια ελέγχου ποιότητας, η εργαστήρια «παροχής υπηρεσιών προς τρίτους») με αντικείμενο τις βιοχημικές, αιματολογικές, ανοσοβιολογικές, μοριακής βιολογίας ή γενετικές εξετάσεις κ.α.

Ο Βιολόγος μετά απο κατάλληλη διετή εμπειρία, μπορεί να μετέχει σε εργαστήρια ή κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, ν.3305/2005), ενώ σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία ο βιολόγος με κατάλληλη διετή εμπειρία μπορεί να ιδρύει και να έχει την ευθύνη της λειτουργίας Τραπεζών Κρυοσυντήρησης (Τράπεζες Σπέρματος και Αρχέγονων Κυττάρων).

Ο βιολόγος μπορεί να ιδρύει ή να συμμετέχει σε εταιρείες προετοιμασίας ή ελέγχου Ποιοτικών Προτύπων (π.χ. ISO).

Ο πτυχιούχος βιολόγος μπορεί να εργαστεί μετά απο κατάλληλη εκπαίδευση ως Τεχνικός Ασφαλείας.

Τομέας Βιομηχανίας

Ο Βιολόγος μπορεί να απασχοληθεί σε βιομηχανίες και ειδικότερα σε τομείς, όπως τεχνολογία τροφίμων στα τμήματα παραγωγής και ελέγχου ποιότητας τροφίμων, σε φαρμακοβιομηχανίες, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, στον οικολογικό τουρισμό κ.ά.

Φορείς Εμπορίας και Παραγωγής Αντιδραστηρίων και Οργάνων

Ο Βιολόγος μπορεί να ιδρύσει (ή να συνεργάζεται με) εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας αντιδραστηρίων (βιοχημικών, χημικών, ή αντιδραστηρίων μοριακής βιολογίας, κ.ά.) ή/και αναλώσιμων υλικών και οργάνων ελληνικών ή/και ξένων εταιρειών.

Ως ιατρικός επισκέπτης και διευθυντικό στέλεχος στον τομέα της διαφήμισης και προώθησης φαρμάκων.

Οι επαγγελματικές ειδικότητες που προκύπτουν με βάση την ταξινόμηση του ΟΑΕΔ είναι:

Βιολόγος γενικά
Βοτανικός
Ζωολόγος
Άλλοι Βιολόγοι, Ζωολόγοι και συναφείς ειδικοί


όπως διαπιστώνεις ανοίγονται θέσεις εργασίας σε τομείς όπως περιβαλλοντολογία, ιχθυολογία.. αλλά και σε ιδρύματα μοριακής βιολογίας και γενετικής.

Ωστόσο άποψη μου είναι ότι ένα μοριακός βιολόγος και γενετιστής θα προτιμηθεί σε θέσεις όπου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις μοριακής βιολογίας, ενώ ένας βιολόγος σε θέσεις μελέτης και διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αυτά είναι τα δύο άκρα. Υπάρχουν θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία, φορείς υγείας, στις οποίες μπορεί να απασχοληθεί και ο βιολόγος και ο γενετιστής. Αλλά και πάλι υπάρχει διαφορική προτίμηση ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούνται. Τα προσόντα και τα γνωστικά εφόδια του βιολόγου και του μοριακού βιολόγου/γενετιστή μπορούν εύκολα να συναχθούν από τα προγράμματα σπουδών των δύο σχολών.

Για όλους όσους θέλουν να τα συγκρίνουν άμεσα, παραθέτω τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μοριακών Βιολόγων/Γενετιστών:

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Των άρθρων 50 παρ.3 και 6 παρ.6 του Ν. 1268/82 «Για τη δομή και τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», όπως η τελευταία διάταξη τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 παρ.1 του Ν. 1404/83 «Δομή και λειτουργία των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων», αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 παρ.2 α του Ν. 2640/98 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν. 3027/2002.

β) Του άρθρου 1 παρ.21 και 22 του Ν. 2327/95 (Α 156).

γ) Του άρθρου 29 Α του Ν.1558/85 όπως αυτό ισχύει σήμερα.

2. Το Προεδρικό Διάταγμα αριθμ. 208/99 (ΦΕΚ 179/ 6-9-99 τ.Α) " Ίδρυση Τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης"

3. Τη γνώμη της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (συνεδρίαση 31/627-8/5/2008)

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του διατάγματος αυτού, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού.

5. Τις υπ' αρ. .........γνωμοδοτήσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

6. Την ανάγκη κατοχύρωσης και προστασίας των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.



Άρθρο 1

1. Oι απόφοιτοι του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δύνανται να απασχολούνται ατομικά ή σε συνεργασία με επιστήμονες άλλης ειδικότητας, σε όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου των βιοεπιστημών.



Άρθρο 2

1. Το γνωστικό αντικείμενο των αποφοίτων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ως εκ της φύσεως των βιοεπιστημών, είναι από τα πλέον δυναμικά, και διαρκώς διευρυνόμενα και εξελισσόμενα και ασκείται επαγγελματικά με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, καθώς και με τη μορφή παροχής υπηρεσιών, συμβουλών και γνωματεύσεων.

2. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ασχολούνται επαγγελματικά με κάθε αντικείμενο, που αφορά στην προέλευση, στην λειτουργία και στην εξέλιξη των έμβιων οργανισμών και κάθε μορφής ζωής εν γένει, στο περιβάλλον, στους αβιοτικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ζωή, και στις εφαρμογές των παραπάνω.



Άρθρο 3

Ενδεικτικά, η επαγγελματική παρουσία των αποφοίτων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής καθίσταται επιβεβλημένη στους εξής, αναφερόμενους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας:

Α) Στην Εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας την βιολογία και γενετική, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται με τις βιοεπιστήμες.

Β) Στην Έρευνα πάνω σε κάθε γνωστικό αντικείμενο που υπάγεται στον ευρύτερο τομέα των βιοεπιστημών και, η οποία είτε έχει αμιγώς θεωρητική-επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή, και διεξάγεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες, καθώς και σε αρμόδιες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις ή τμήματα εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Γ) Στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, σε υπηρεσίες Υγείας (νοσοκομεία, νομαρχίες κα) σε κρατικές υπηρεσίες (ΕΦΕΤ, Υγειονομικές υπηρεσίες κα), σε διαγνωστικά εργαστήρια και εταιρείες, με αντικείμενα, όπως:

1) Η επιλογή των βιολογικών υλικών-δειγμάτων και γενετικού υλικού και των μεθόδων εξέτασης και ανάλυσής τους, ο έλεγχος της ποιότητας των αναλύσεων, o έλεγχος της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, όπως: μοριακής βιολογίας, γενετικής, βιοχημείας, ανοσοβιολογίας, αιματολογίας, ιστοπαθολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογίας και κυτταρογενετικής.

2) Η επιλογή και ο έλεγχος εργαστηριακών διεργασιών που αφορούν στην αναπαραγωγή και στον έλεγχο ή στη διατήρηση γαμετών ή εμβρύων ή αρχέγονων κυττάρων και οι εφαρμογές τους.

3) Η επιλογή και ο έλεγχος της ποιότητας των αντιδραστηρίων (αντισώματα, ραδιοϊσότοπα κλπ) και των εφαρμογών τους στις βιοεπιστήμες, καθώς και σε κάθε άλλη σχετική επιστήμη, στην οποία η χρήση των παραπάνω αντιδραστηρίων κρίνεται αναγκαία σε κάποιο βιολογικό σύστημα.

4) Η οργάνωση και λειτουργία μουσείων φυσικών επιστημών, βιοεπιστημών, φυσικής ιστορίας, ζωολογικών και βοτανικών κήπων.

5) Η δειγματοληψία, η εκπόνηση εργαστηριακών μελετών και βιοαναλύσεων καθώς και η διενέργεια ελέγχων που αφορούν στους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος, στις σχέσεις μεταξύ τους, στην επίδραση που ασκούν σε αυτούς οι βιομηχανικές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, και στην αξιολόγηση των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

6) Η εκπόνηση εργαστηριακών αναλύσεων και βιοαναλυτικών μελετών που αφορούν στο βιολογικό έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, του εδάφους του αέρα και των τροφίμων, στη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων πάρκων, υδροβιότοπων, ποταμών, λιμνών και κάθε άλλου υδάτινου σχηματισμού, της ατμόσφαιρας, των πάσης φύσεως αποβλήτων και απορριμμάτων, των θορύβων, των δονήσεων και των κραδασμών. Επίσης η εκπόνηση εργαστηριακών αναλύσεων και βιοαναλυτικών μελετών αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

7) Η επιστημονική έρευνα και εφαρμογή τεχνικών στον τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας και της Βιοπληροφορικής, καθώς και στον τομέα της Δομικής Βιολογίας, ιδιαίτερα για τον σχεδιασμό φαρμάκων και άλλων βιοδραστικών ουσιών.

8) Η επιλογή, ο σχεδιασμός και ο έλεγχος της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων και μεθόδων γενετικής μηχανικής στην διατήρηση και αξιοποίηση γενετικών πόρων (βιοποικιλότητα), στους τομείς της βιομηχανίας φαρμάκων, της βιομηχανίας διαγνωστικών προϊόντων, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Ο έλεγχος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, φαρμάκων, διαγνωστικών και νεοφανών ουσιών και προϊόντων, που χρησιμοποιούνται ή παράγονται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, καθώς και στις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων, καλλυντικών, κλπ. Επίσης η συμμετοχή στη διαδικασία παραγωγής των παραπάνω προϊόντων.

9) Η επιστημονική έρευνα, η παροχή συμβουλών καθώς και η εφαρμογή τεχνικών στον τομέα των βιοεπιστημών.



Άρθρο 4
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής αναλαμβάνουν την ευθύνη, υπογράφοντας ατομικά ή συνυπογράφοντας με άλλους ειδικευμένους επιστήμονες, στα κάτωθι:

1) Αποτελέσματα, μελέτες και πιστοποιητικά αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού καθώς και κλινικών ή άλλων δοκιμών που διεξάγονται in vitro ή in vivo. Επίσης πραγματογνωμοσύνες που προορίζονται για διοικητική ή ιατροδικαστική χρήση και βασίζονται στην επεξεργασία βιολογικών παραμέτρων και ιδιαίτερα του γενετικού υλικού.

2) Πιστοποιητικά ελέγχου εφαρμογής των αρχών Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και Ασφάλειας σε διαδικασίες που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου των βιοεπιστημών.

3) Αποτελέσματα, μελέτες και πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη και δημόσια υγεία.

4) Μελέτες και αξιολόγηση οικοσυστημάτων και πιστοποίηση περιβαλλοντικών και οικολογικών επιπτώσεων καθώς και πληθυσμιακές μελέτες.

5) Προτάσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλον οργανισμό ή κράτος, σχετικά με επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο των Βιοεπιστημών.


Άρθρο 5
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.



Και το Διδακτορικό τώρα αυτό που κάνει, έχει υψηλό κόστος όσον αφορά τα δίδακτρα; Για να πάει, έπρεπε να ξέρει Γερμανικά;
Είχε μέσον και πήγε (προς Θεού, Αλλάχ και Βούδα, δε θέλω να τον μειώσω, θέλω να δω αν σε παίρνουν αξιοκρατικά);
Τον πληρώνουν 2000 ευρώ επειδή, παράλληλα με το Διδακτορικό, κάνει και μια άλλη δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο;

Αξιοκρατικά απ' ότι γνωρίζω. Εκπόνησε πολύ καλή διπλωματική εργασία, ή όπως αλλιώς λέγεται πτυχιακή, και στη συνέχεια προωθήθηκε σε ινστιτούτο στην Αθήνα για ένα δύο εξάμηνο, όπου έκανε έρευνα σχετική με το αντικείμενο της δικής του πτυχιακής. Στη συνέχεια έφυγε στο εξωτερικό. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι το κυνήγησε και του αξίζει αυτή η θέση που έχει τώρα στο γερμανικό πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι γνώριζε γερμανικά. Αλλά τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η άριστη γνώση της αγγλικής. Η δεύτερη γλώσσα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο βιογραφικό σου. Αλλά τα αγγλικά είναι τα κύρια και απαραίτητα.

Πληρώνεται για το ερευνητικό έργο που παράγει στον πανεπιστημιακό αυτό χώρο. Δεν δίνει δίδακτρα. Οι έρευνες αυτές χρηματοδοτούνται στο εξωτερικό από το δημόσιο ή ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι και κατευθύνουν αυτές τις έρευνες για έναν σκοπό. Πληρώνουν γι αυτόν..

Μα και το πιο χαμηλό να πάρεις, είναι πολύ:P! Μήπως υπερβάλλουν λίγο; Υποθέτω ότι πρέπει να περάσεις και από άλλα στάδια, για να φτάσεις σε μισθούς τέτοιου επιπέδου...

Όντως, βγαίνει 2500 ευρώ τουλάχιστον το μήνα. Αυτοί σίγουρα δεν είναι πρώτοι μισθοί και δε νομίζω να έχει κανείς αυτή την αξίωση πρωταρχικά. Η περαιτέρω όμως εξειδίκευση και επαγγελματική απασχόληση, ανοίγει αυτές τις πόρτες σίγουρα!


Μήπως μπορείς να μου φέρεις ορισμένα παραδείγματα τέτοιων θέσεων; Να υποθέσω εκ των προτέρων ότι είναι θέσεις που προσφέρουν ιδιωτικές εταιρείες;

Οκ, θα ψάξω και θα παραθέσω χαρακτηριστικά παραδείγματα από όλους τους χαρακτηριστικούς επαγγελματικούς κλάδους που είναι πιο προτιμητέοι οι γενετιστές/μοριακοί βιολόγοι. το σίγουρο είναι ότι οι ιδιωτικοί φορείς προσφέρουν καλύτερες θέσεις εργασίες τις περισσότερες φορές, με περισσότερες απαιτήσεις βέβαια. Στο εξωτερικό όμως υπάρχουν και δημόσια ιδρύματα γενετικών ερευνών, που χρηματοδοτούνται επαρκώς και με το παραπάνω από το κράτος, επειδή το έργο που παράγουν προάγει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Αυτός είναι και ο σκοπός των βιοεπιστημών.

Θα επανέλθω. Για οποιαδήποτε άλλη απορία -> post!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κωστας1

Νεοφερμένος

Ο κωστας1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
1) Να φιξαρω το προφολ μου.
Τελειογοιτος μοριακης βιολογιας και γενετικης. Βαθμοσ πτυχιου 9.3.
Δουλεψα στο ΕΙΕ 4 μηνες με τον Σταθη Γκονο για διδακτορικη διατριβη.
https://www.eie.gr/nhrf/institutes/ibrb/programmes/molcelageing-gr.html
Τζαμπα με το θα θα θα..να κανω διδακτορικο εφυγα.

Μετα πηγα στο εργαστηριο του Ιατρου
https://bio.demokritos.gr/iatrou english web entry.files/cv_final.htm. Επειτα απο εξετασεις πηρα την εκπληκτικη υπτοροφια τον 400 ευρω το μηνα για να κανω διδακτορικο. Μετα απο 7 μηνες εκανα αιτηση για υποτροφια Marie Curie απο FP5.
https://ec.europa.eu/research/fp6/mariecurie-actions/action/stage_en.html
Tωρα τρεχει το FP6. και κανω το διδακτορικο μου τελειωνω τον Ιουνιο σε γενετικη ανθρωπου ( Μοριακη γενετικη κληρονομισιμων αμφιβληστροειδοπαθειων (τυφλωση).
Αυτο ειναι το προφιλ μου.,..περισσοτερρες πληροφοριες δεν ειναι απαραιτητες εδω .

2) Η αλληλεπιδραση ασθενων με βιολογους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επισημα. Δηλαδη..δεν απαγορευεται να τουσς μιλας..αλλα δεν μπορεις να υπογραψεις διαγνωση γιατι απλα αυτο το κανουν οι ΓΙΑΤΡΟΙ.Εξαλλου απο ποτε οι βιολογοι διαγνωσκυν ασθενειες και που ακριβως περιγραφεται στο ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ διαταγματος που δεν εχει ακομη περασει απο την πρυτανεια εδω και ποσα χρονια λειτοθργει η σχολη?


"Ο επαγγελματικός ορίζοντας των μοριακών βιολόγων και των γενετιστών καλύπτει θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρίες, ερευνητικά ινστιτούτα και κλινικές, με κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων, για πιο έγκαιρες διαγνώσεις, καλύτερες και πιο εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ. Αυτό δεν προϋποθέτει επαφή με ασθενείς, αλλά με εργαστήριο, όπου και εφαρμόζεις, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και αναζήτησης, γνώσεις και δεδομένα που σχετίζονται με βιοχημεία, βιοφυσική, μοριακούς μηχανισμούς κλπ.. εργασία εξειδικευμένη και διαφοροποιημένη από αυτή του γιατρού, που εξετάζει ασθενείς και προτείνει άμεσα θεραπευτικές αγωγές"

Συμφωνω απολυτα..εκτος απο το τελευταιο..ΕΜΕΙΣ..οι μοριακοι βιολογοι και οι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ γενετιστες δροθμε επικουρικα σε διαγωσεις..δηλαδη..μοριακος ελεγψος για παραδειγμα το BRCA 2 κληρονομικο καρκινο του μαστου. Μπορουμε να δουλεψουμε στο εργαστηριο να κανουμε τις PCR μας να κανουμε sequencing το γονιδιο και να δωσουμε τα αποτελεσματα στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΓΕΝΕΤΙΣΤΗ...η σε ενα παθολογο για παραδειγμα ο οποιος θα υπογραψει την διαγνωση.

Στην ελλαδα ειναι αληθεια οτι πολυ γιατροι δεν κανουν ερευνα (ενας απο τους λογους που το επιπεδο της ερευνας στην ελλαδα ειναι πολυ χαμηλο)... ωστοσο στην ολλανδια για παραδειγμα το 60-70% των γιατρων που δουλεουν σε ακαδημαικα νοσοκομεια κανουν διδακτορικο..ητοις ερευνα και εργαστηριακη δουλεια.

Οσο για ταχρηματα...αν βγαλεις χρηματα σε φαρμακευτικη εταιρεια δεν θα ειναι επειδη εισαι βιολογος αλλα επειδη εγινες και εισαι ικανο διοικητικο στελεχος...ητοις Management που εχει να κανει και με ιδρυση spin off companiew ( δες bioanalytica etc.) που ομως γινεται για το 1-2% των βιολογων που εχουν σχεση με καθηγηταδες...

Οσο για τα δικαιωματα ενος εργαστηριακου η ενος κλινικου γενετιστη δες στο www.sige.gr που ειναι η επισημη ιστοσελιδα του συλλογου ιατρικων γενετιστων ελλαδος. καθως και www.pev.gr της πανελληνιας ενωσης βιοεπιστημονων.

Απολυτος δεν ειμαι σε τιποτα. αλλα οταν 1+1=2...δεν μπορεις να πεις οτι κανει 3.

Ευχομαι καλη τυχη σε ολους σας. Δεν θελω να απογοητευσω κανεναν απλα θελω να πω οτι η σχολη ειναι δυσκολη για επαγγελματικη αποκατασταση στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ της αντικειμενο..και μην συγχεεται τα επαγγελματικα δικαιωματα των γιατρων με των βιολογων.Οι γιατροι εχουν δικαιωμα να κανουν εργασητρικοι δουλεια μετα απο ενα διδακτορικο η και μαστερ σε βιοχημεια, γενετικη μοριακη βιολογια..και ειναι ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΙ...ωστοσο οχι μεγαλος αριθμος απο τους γιατρους μενει στην ερευνα.


Όταν η StefiTh αναφέρεται σε ισοπέδωση εννοεί ακριβώς το παραπάνω Κώστα.




Η προσωπική σου εμπειρία είναι σεβαστή, αλλά παραμένει προσωπική και επομένως υποκειμενική. Γι αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να επιδίδεσαι σε αφορισμούς και να παρουσιάζεις τη δική σου σκοπιά σαν απόλυτο βαρόμετρο της κατάστασης.

Αρχικά, εφόσον συμμετέχεις και σε αυτό το forum, προσπάθησε να fixάρεις την εικόνα που έχει για το ακριβές αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της μοριακής βιολογίας και της γενετικής.

Α) Η αλληλεπίδραση με ασθενείς είναι αναγκαία και πριμοδοτεί το βιογραφικό σου μόνο εάν ασχοληθείς περισσότερο άμεσα με εξέταση ασθενών. Αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο γιατροί/γιατροί-γενετιστές. Ο επαγγελματικός ορίζοντας των μοριακών βιολόγων και των γενετιστών καλύπτει θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρίες, ερευνητικά ινστιτούτα και κλινικές, με κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων, για πιο έγκαιρες διαγνώσεις, καλύτερες και πιο εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές κλπ. Αυτό δεν προϋποθέτει επαφή με ασθενείς, αλλά με εργαστήριο, όπου και εφαρμόζεις, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και αναζήτησης, γνώσεις και δεδομένα που σχετίζονται με βιοχημεία, βιοφυσική, μοριακούς μηχανισμούς κλπ.. εργασία εξειδικευμένη και διαφοροποιημένη από αυτή του γιατρού, που εξετάζει ασθενείς και προτείνει άμεσα θεραπευτικές αγωγές.

Εξαιρώ την περίπτωση γιατρών που συμμετέχουν στην έρευνα και προωθούν την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών, παρακολουθώντας παράλληλα ασθενείς, που σχετίζονται με το αντικείμενο τους.

Στην περίπτωση όμως αυτή, δεν υπάρχουν απλώς γιατροί και γενετιστές, αλλά όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζεις καλά, είναι όλοι τους πολύ εξειδικευμένοι και συνεργάζονται τόσο στενά, ώστε η σύγκλιση των πεδίων εργασίας τους να καθιστά τις διαχωριστικές ταμπέλες "γενετιστής" κ "γιατρός" παραπλανητικές για το ακριβές αντικείμενο τους.

Β) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Μ.Β & Γ. ορίζονται και περιγράφονται σαφώς στο κείμενο κατοχύρωσης τους, το οποίο συντάχθηκε και υπογράφηκε πριν κάποιους μήνες. Όποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει, ας ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.mbg.duth.gr/index.php?rm=1&cid=120

Μπορείς να υποστηρίξεις την άποψη σου παραθέτοντας αποσπάσματα και κρίνοντας τα, εφόσον όμως τα έχεις διαβάσει, τώρα που γνωρίζεις ότι είναι κατοχυρωμένα και δημοσιευμένα.

Γ) Είναι γενίκευση ότι ο οποιοσδήποτε ακολουθήσει αυτή την πορεία παίρνει περισσότερα χρήματα, γιατί υπάρχουν θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες, βιοτεχνολογικές εταιρίες κλπ, οι οποίες όπως ορίζεται και από τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι εξίσου και περισσότερο προσπελάσιμες από απόφοιτους του τμήματος Μ.Β.& Γ. Ασφαλές κριτήριο λοιπόν είναι μόνο η επαγγελματική πορεία που θα χαράξει ο καθένας και αυτό εξαρτάται από τους στόχους του. Η ιατρική κ μετά κάποιο διδακτορικό στη μοριακή βιολογία & γενετική δεν αποτελεί μονόδρομο για υψηλές χρηματικές απολαβές και καταξίωση.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι γιατροί και οι γενετιστές έχουν μερικώς αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία. Αλλά όχι απόλυτα. Οι γενετιστές εξειδικεύονται για να φέρουν εις πέρας ορισμένα πράγματα για τα οποία είναι καταλληλότεροι και πιο προτιμητέοι από τους γιατρούς, όπως ισχύει και το αντίστροφο.

Συνεπώς σε ορισμένες θέσεις θα επιλεγούν κατά προτίμηση είτε γιατροί, είτε γενετιστές, ακόμη κ αν έχουν μεταπτυχιακά και άλλους τίτλους με παραπλήσια εξειδίκευση.



Η έννοια της έρευνας προκαλεί σύγχυση όταν συνδέεται με κοινωνικο-οικονομικά και εργασιακά δεδομένα.

Η σκοπιμότητα της έρευνας σχετίζεται αναπόσπαστα με τις αναγκαιότητες της εκάστοτε εποχής και ο πρωταρχικός ρόλος της είναι να προωθήσει, μέσω της γνώσης που παράγει, νεωτεριστικές λύσεις για τα προβλήματα που διαμόρφωσαν αυτές τις αναγκαιότητες.

Οι αναγκαιότητες αυτές, είναι που έστρεψαν σταδιακά τις βιοεπιστήμες στην εμβριθή μελέτη και ανάλυση της ζωής στο πιο θεμελιώδες επίπεδο της, το μοριακό. Όλα τα νέα φάρμακα, διαγνώσεις και θεραπείες υποδεικνύουν ότι η ιατρική και οι συναφείς βιοεπιστήμες ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση, για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα υγείας(και όχι μόνο), που με παλιότερες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς.

Το τμήμα της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για να παράξει το ανθρώπινο δυναμικό, που θα στελεχώσει ακριβώς αυτόν τον κλάδο, που όλοι ευχόμαστε να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι ο καρκίνος, το AIDS, πιθανές πανδημίες η διατροφική κάλυψη του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού. Προβλήματα τα οποία δεν έχουν αναχαιτιστεί, αλλά πλέον γίνονται σοβαρές προσπάθειες από ανθρώπους που εξειδικεύονται γ αυτό το σκοπό, όπως συμβαίνει σε αυτή τη σχολή.



Τα ηνία της έρευνας τα ελέγχουν πάντα δύο-τρεις. Όλοι οι υπόλοιποι με αυτή τη λογική θεωρούνται απλοί τεχνικοί. Για να αναλάβεις ένα ερευνητικό πλάνο, πρέπει να έχεις την πείρα και την ανάλογη εκπαίδευση και εξειδίκευση, ώστε να φέρεις σίγουρα αποτέλεσμα και να παράγεις κάτι καινούριο, έστω και σαν γνώση. Η έρευνα είναι χρηματοδοτούμενη και γι αυτό δεν δίνεται έτσι εύκολα στον οποιονδήποτε.

Ωστόσο, σε μία ερευνητική ομάδα όλοι συνεργάζονται και το να θεωρείς κάποιον απλώς ΤΕΧΝΙΚΟ είναι απαξίωση. Ο άλλος μπορεί να νιώθει ότι προσφέρει με την εργασία του και ότι εφαρμόζει όσα σπούδασε προς όφελος της ερευνητικής/επιστημονικής κοινότητας. Στην έρευνα & στην επιστήμη δεν υπάρχει κάνεις άχρηστος-όλοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια. Αν κανείς νιώθει ότι δεν κάνει τίποτα σπουδαίο, τότε προφανώς είτε δεν το κυνήγησε πολύ και έχει παράλογες απαιτήσεις, είτε δεν εκτιμά το έργο που προσφέρει αυτός και η ομάδα του συλλογικά.



Η ιατρική δεν αποτελεί σίγουρο δρόμο για την έρευνα, γιατί είναι πολύ πιθανό, μετά από 6 χρόνια, κάποιος να επιθυμεί να αποκατασταθεί άμεσα επαγγελματικά, ώστε να αρχίσει να πληρώνεται γ αυτό που έχει κοπιάσει τόσα χρόνια. Θα δουλέψει σε κάποιο νοσοκομείο ή θα ανοίξει εξωτερικό ιατρείο.

Η ΜΒΓ συνδέεται αμεσότερα με την έρευνα και τελειώνεις σε 4 χρόνια, οπότε ο στόχος σου για έρευνα θα εκπληρωθεί πιο σύντομα και μάλιστα στα πλαίσια της επαγγελματικής σου αποκατάστασης, με μισθό και πληρωμή. Επίσης, εάν θες να συνεχίσεις παραπέρα με ανώτερους τίτλους, μπορείς να βρεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που σε πληρώνουν αρκετά καλά, ώστε να θεωρηθεί ότι ήδη αμείβεσαι γι αυτό που έχεις σπουδάσει, κάνοντας και έρευνα ταυτόχρονα.

Το τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε για υπαρκτούς λόγους. Η αλματώδης εξέλιξη της εποχής μας έχει καθιερώσει αναπόφευκτα νέους επιστημονικούς τομείς και επαγγελματικούς κλάδους. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε τη αναγκαιότητα ύπαρξης τους, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.

Οι καταλληλότερα εξειδικευμένοι για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σε φαρμακοβιομηχανίες και βιοτεχνολογικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και διαγνωστικά εργαστήρια είναι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής.

Γι αυτό φίλε Κώστα μην αποθαρρύνεις τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η εξελισσόμενη κοινωνία μας, με τέτοιες απόλυτες και αφοριστικές αντιδράσεις.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει αναπόφευκτα την τροχιά των εξελίξεων στον κλάδο των βιοεπιστημών και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μοριακών βιολόγων και γενετιστών, πολύ σύντομα θα είναι πιο σίγουρη απ' αυτή των γιατρών.

Η Ιατρική έχει υπερκορεστεί και οι γιατροί για μία ειδικότητα μπαίνουν πόσα χρόνια σε σειρά αναμονής. Στο τέλος δεν επιλέγεις και την ειδικότητα που θέλεις, γιατί αλλιώς θα περιμένεις 5 χρόνια. Τελικά ποια σχολή είναι πεθαμένη, όταν ακόμη και όσοι θέλουν ξεκάθαρα ιατρική δεν επιλέγουν την ειδικότητα που θέλουν??

Τι είναι προτιμότερο? Ας πάψουμε να πιστεύουμε ότι όσοι περνούν Ιατρική πιάνουν σίγουρα την "καλή". Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, αρκεί να κρίνεις με οξυδέρκεια τις εξελίξεις
-----------------------------------------
Απο οσα διαβαζω δεν ακουγομαι και πολυ θετικος...δεν θελω να μονοπωλησω το φορου απλως καποιες τελευταιες απαντησεις απο πλευρας μου.
Στον crookshanks..οπως εγραψα ειμαι τελειοφοιτος μοριακης βιολογιας και γενετικης και τωρα τελειωνω το διδακτορικο μου.
Η βιολογια με την ΜΒΓ ειναι σαν να φωναζεις καποιο αντι για Γιαννη...Γιαννακη. Δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ απολυτως διαφορα...οσον αναφορα τα επαγγελματικα δικαιωματα..μαλιστα οι βιολογοι τα εχουν νομοθετημενα..οι μοριακοι τωρα το κανουν.
με λιγα λογια..οτι ακριβως κανει ενα μοριακος βιολογος μπορει να κανει και ενας βιολογος και το αναποδο.
Για το διδακτορικο...2000 ευρω ακουγονται πολλα..αλλα αυτοι ειναι οι μισθοι..εγω sto Nijmegen Radboud university hospital μετα απο 4 χρονια ειμαι στα 1704 ευρω καθαρα.
στην γερμανια εξαρταται σε ποιο ινστιτουτο εισαι αλλα επειδη οι μισθοι καθοριζονται απο την κυβερνηση για τα ακαδημαικο προσωπικο (BAT-IIa "GErman civil service pay) ειναι απο 1500-1800 ευρω.
Για τον GNR...ειδσαι ακομα 2ετης..οταν με το καλο τελειωσεις θα δεις οτι τα πραγματα δεν ειναι οπως νομιζεις και σε αυτο συμφωνει και ο voudou που και αυτος ειναι τελειωμενος 30 ετων + και κανει post doc στην αμερικη.
Εγραψες "Η έννοια της έρευνας προκαλεί σύγχυση όταν συνδέεται με κοινωνικο-οικονομικά και εργασιακά δεδομένα."
Φιλε μου δεν κανουμε φιλοσοφια...ερευνα ειναι το να προσπαθεις να βρεις καινουργια γονιδια που ευθυνοται για ασθενειες...στην γενετικη..ερευνα ειναι να κανεις association studies ωστε να δειςαν ενα SNP μπορει και προδιαθετει σε μια ασθενεια ...( ατυη ειναι η γενετικη)...απο εκει και περα..εχεις ενα set up...SNP arrays, candidate gene analysis, linkage studies...etc..και φυσικα..στην γενετικη να συνεργαζεσαι με γιατρους απο μουσουλαμνικεσ χωρες οπου υπαρχει consaquinity γιατι αυτο βοηθα στο να σε linkage analysis. Πιασε nature genetics, american journal of human genetics, human molecular genetics...που ειναι papers και διαβασε για να καταλαβεις τι εννοουμε με τον ορο ερευνα στο τομεα της γενετικης.
Οσο για τους τεχνικους...ΕΓΩ δεν μιλησα σαν να ειναι παρακατιανοι..οι οτιδηποτε.Ειναι σκληρα εργαζομενα ατομα πανω στο οποιους ενα εργαστηριο βασιζεται..αυτοι μπορει να ειναι στην ελλαδα (αποφοιτοι ιατρικων εργαστηριων, πτυχιουχοι και μαστεραδες βιολογικων σχολων...σε ερευνητικα εργασητρια προτιμουνται οι μαστεραδες)...
το διδακτορικο ειναι ενα minimum 4 xronon ερευνας που σου δινει το δαβατηριο να κανεις Post doc να δημοσιευσεις αρθρα ωστε να εισαι σε θεση να γραψεις projects και να παρεις χρηματα ειτε απο ΕΕ ειτε απο εθνικους πορους και να κανεις σιγα σιγα την δικη σου ομαδα στο αντικειμενο που σε ενδιαφερει. Ετσι γινεται η ερευνα.

2500 χιλιαρικα στην γερμανια?? μονο αν εισαι μονιμο προσωπικο μετα απο 10-15 χρονια εμπειριας και 15+ δημοσιευσεις σε περιοδικα με impact factor Πανω απο 6-7.

μαι γενικη παρατηρηση και τελειωνω εδω...σχολειο στον crookshanks "Πώς μπορώ να ξέρω αν οι μισθοί αυτοί είναι ικανοποιητικοί; Εννοώ ότι δεν έχω καμία διάθεση να συμπεριληφθώ στη γενιά των 700 ευρώ."

Με ενα πτυχιο απλος σε σχολη βιολογων τον 80% τβν αποφοιτων οταν καταφερουν να βρουν δουλεια βγαζουν απο 700-900 ευρω ειτε σε διαγνωστικα κεντρα ειτε σε ερευνητικα εργαστηρια... και παρα πολλες φορες ανασφαλιστοι.

ευχομαι ειλικρινα μεσα απο την καρδια μου τα πραγματα να αλλαξουν η εσεις τουλαχιστον να ειστε η εξαιρεση
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

GNR

Νεοφερμένος

Ο GNR αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός. Έχει γράψει 65 μηνύματα.
1) Να φιξαρω το προφολ μου.
Τελειογοιτος μοριακης βιολογιας και γενετικης. Βαθμοσ πτυχιου 9.3.
Δουλεψα στο ΕΙΕ 4 μηνες με τον Σταθη Γκονο για διδακτορικη διατριβη.
https://www.eie.gr/nhrf/institutes/ibrb/programmes/molcelageing-gr.html
Τζαμπα με το θα θα θα..να κανω διδακτορικο εφυγα.

Μετα πηγα στο εργαστηριο του Ιατρου
https://bio.demokritos.gr/iatrou english web entry.files/cv_final.htm. Επειτα απο εξετασεις πηρα την εκπληκτικη υπτοροφια τον 400 ευρω το μηνα για να κανω διδακτορικο. Μετα απο 7 μηνες εκανα αιτηση για υποτροφια Marie Curie απο FP5.
https://ec.europa.eu/research/fp6/mariecurie-actions/action/stage_en.html
Tωρα τρεχει το FP6. και κανω το διδακτορικο μου τελειωνω τον Ιουνιο σε γενετικη ανθρωπου ( Μοριακη γενετικη κληρονομισιμων αμφιβληστροειδοπαθειων (τυφλωση).
Αυτο ειναι το προφιλ μου.,..περισσοτερρες πληροφοριες δεν ειναι απαραιτητες εδω .

Αυτό είναι το προφιλ σου!!? Και δεν είσαι περιζήτητος? Εγώ πιστεύω ότι η προσωπική σου προσπάθεια θα καθορίσει και την πορεία που θα ακολουθήσεις. Για σένα πλεόν μπορεί αν είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Για κάποιον άλλον που μόλις έχει αποφοιτήσει και ψάχνει για μεταπτυχιακά προγράμματα και τέτοια, φυσικά και δεν του δικαιολογούνται αξιώσεις σε θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες κλπ, όπου απαιτούνται ανώτερες ικανότητες και προσόντα. Αυτό το πετυχαίνουν λίγοι, όπως συμβαίνει και σε κάθε τομέα.

Αν εσύ με τέτοια πορεία δεν θεωρείς την επαγγελματική σου αποκατάσταση ικανοποιητική.. τότε δύσκολα τα πράγματα. Αν όμως έχεις καλύψει τους στόχους σου, σημαίνει ότι απαιτείται προσπάθεια και είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Άλλωστε αυτός που προσπαθεί, αξίζει καλύτερη θέση.

Το θέμα είναι σε ποιες θέσεις ακριβώς προτιμούνται γιατροί με εξειδίκευση στη μβ/γ ή μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές με μία ισόβαθμη εξειδίκευση? Σε αυτό δεν γνωρίζω πολλά. Αλλά πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό σε θέσεις όπου απαιτούνται γνώσεις μοριακής βιολογίας και γενετικής και άμεση εφαρμογή τους. όπως σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο ή σε ένα ινστιτούτο που ερευνούν νέες τεχνικές μεγαλύτερης ευαισθησίας π.χ. θα προτιμήσουν εμάς.

Το τμήμα ΜΒ&Γ Τ τελείωσες κ εσύ. Θεωρείς ότι οι γιατροί γενετιστές είναι ισοδύναμα εξειδικευμένοι και έχουν τις ίδιες δυνατότητες παραγωγής έργου(ερευνητικού ή μη) με τους απόφοιτους του τμήματος?

Και κάτι τελευταίο περιμένεις η δυναμική στην εύρεση θέσεων εργασίας να αλλάξει υπέρ μας στο άμεσο μέλλον?
-----------------------------------------
Μπορεί να μην έχω τελειώσει ακόμη τη σχολή, αλλά γνωρίζω πολύ καλά προς ποιες κατευθύνσεις να αναζητήσω την πληροφορία που σχετίζεται με την έρευνα. Πρακτικά μπορεί να μην έχω εξασκηθεί. Αλλά αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τον όρο. Γι αυτό σου λέω κ εγώ η σχολή δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξειδικεύσει ανθρώπους που θα κάνουν όλα όσα αναφέρεις. Και όλα όσα αναφέρεις "τρέχουν" εκεί έξω σε μεγάλα και μικρά ιδρύματα, γιατί υπάρχει ανάγκη να λυθούν προβλήματα με τους νεωτερισμούς του κλάδου μας.

Ουσιαστικά, υποστηρίζω, ότι η σχολή αυτή δημιουργήθηκε για πολλούς λόγους, βασισμένη σε απαιτήσεις των σύγχρονων εξελίξεων. Και για να υποστηριχθούν αυτές οι εξελίξεις χρειάζονται το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι αυτό δεν θα προέλθει από τους βιολόγους.

Στη σχολή διδασκόμαστε πολύ λίγα για τη ζωή με με όρους οικολογίας, περιβάλλοντος και οργανισμών, ενώ εστιαζόμαστε κυρίως σε προσεγγίσεις κυτταρικού και υποκυτταρικού επιπέδου. Μας απασχολούν κατά βάση τα μοριακά φαινόμενα. Διαφέρουμε από τους βιολόγους, όχι τόσο στην κατεύθυνση που ακολουθεί ο καθένας μετά τη σχολή, όσο στη λογική των προσεγγίσεων και μεθοδολογιών που διδασκόμαστε. Και αυτό για μένα μας διαφοροποιεί αρκετά στις πιθανές θέσεις εργασίας που μπορεί να καταλάβει ο καθένας.

Έχεις τελειώσει από τους πρώτους στη σχολή και δεν αμφισβητώ ότι γνωρίζεις τα πράγματα από πρώτο χέρι. Εγώ που ακόμη το σπουδάζω, μόνο να υποψιάζομαι μπορώ και αυτή είναι η γνώμη μου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Καλά κάνεις και το ψάχνεις, γιατί όταν θα έχεις πάρει την απόφαση θα είσαι συνειδητοποιημένος και θα το κάνεις με υπευθυνότητα.

Η βιολόγος που μου έκανε ιδιαίτερα στην τρίτη λυκείου, ήταν υπέρ του βιολογικού. Δεν γνώριζε περισσότερα για το τμήμα ΜΒΓ και είχε αυτή την άποψη προφανώς επειδή τέλειωσε η ίδια το βιολογικό και το υποστηρίζει. Δεν αμφισβητώ ότι γνώριζε καλά τις προοπτικές που έχει κανείς από βιολογικό, αλλά έχω τις ενστάσεις μου για τον αρνητισμό της απέναντι στο τμήμα ΜΒΓ. Δεν είχε ποτέ κάποιον μαθητή που να πέρασε εδώ και φυσικά ήξερε λίγα μιας και το τμήμα ιδρύθηκε το 2000. Οπότε, όταν ένας καθηγητής ή κάποιος άλλος που έχει τελειώσει βιολογικό δεν μπορεί να προβαίνει σε σύγκριση των δύο τμημάτων γιατί γνώρισε μόνο τη μία πλευρά. Εγώ είμαι από την άλλη. Γι αυτό θα τους ακούσεις όλους και θα κρίνεις σφαιρικά όλα όσα θεωρείς ότι αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα.

Καλά, χρειάζονται ιδιαίτερα στη Βιολογία;:!:
Και όλοι οι Βιολόγοι που μου έκαναν στο σχολείο, το ίδιο πράγμα έλεγαν.
Και να μια άλλη απορία μου (που μου έρχεται έτσι ξέκαρφα, αλλά τελοσπάντων): σε πολλά σχολεία, τη Βιολογία την κάνει Φυσικός/Χημικός. Αφού λοιπόν έχει ένα σωρό Βιολόγους που περιμένουν να διοριστούν (λέμε τώρα, έτσι έχω ακούσει), ΓΙΑΤΙ δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις;

Ανοίγουν διαφορετικές πόρτες για τον καθένα και όπως έγραψα σε προηγούμενη απάντηση. Για μία συγκεκριμένη θέση εργασίας είτε ο βιολόγος, είτε ο μοριακός βιολόγος/ είτε ο γιατρός έχει περισσότερες πιθανότητες να την καταλάβει. Αλλά δεν έχουν και οι τρεις τις ίδιες πιθανότητες. Η προτίμηση σε κάθε θέση εργασίας είναι διαφορετική ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει.

Οπότε οι μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα επαγγελματικά δικαιώματα με τους βιολόγους, αλλά μερικώς. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά. Συγκεκριμένα, διαφορές μπορείς να βρεις συγκρίνοντας τα δικά μας επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των βιολόγων


Ο απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας μπορεί να απασχοληθεί :
[...]
όπως διαπιστώνεις ανοίγονται θέσεις εργασίας σε τομείς όπως περιβαλλοντολογία, ιχθυολογία.. αλλά και σε ιδρύματα μοριακής βιολογίας και γενετικής.

Ωστόσο άποψη μου είναι ότι ένα μοριακός βιολόγος και γενετιστής θα προτιμηθεί σε θέσεις όπου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις μοριακής βιολογίας, ενώ ένας βιολόγος σε θέσεις μελέτης και διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αυτά είναι τα δύο άκρα. Υπάρχουν θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία, φορείς υγείας, στις οποίες μπορεί να απασχοληθεί και ο βιολόγος και ο γενετιστής. Αλλά και πάλι υπάρχει διαφορική προτίμηση ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούνται. Τα προσόντα και τα γνωστικά εφόδια του βιολόγου και του μοριακού βιολόγου/γενετιστή μπορούν εύκολα να συναχθούν από τα προγράμματα σπουδών των δύο σχολών.

Για όλους όσους θέλουν να τα συγκρίνουν άμεσα, παραθέτω τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μοριακών Βιολόγων/Γενετιστών:


Ναι, καλά όλα αυτά. Αλλά αν κάνω μεταπτυχιακό στη Γενετική και μετά και κάποιο Διδακτορικό σε κάποιο πεδίο της, δεν είναι αλλιώς τα πράγματα; Το λέω, για να έχω κάποιο "μαξιλαράκι" αν τυχόν και δε βρω δουλειά κατ' ευθείαν και χρειαστεί να περιμένω λίγα χρονάκια. Για να μπορώ να δουλέψω σε ένα μεγαλύτερο εύρος θέσεων.

Οκ, θα ψάξω και θα παραθέσω χαρακτηριστικά παραδείγματα από όλους τους χαρακτηριστικούς επαγγελματικούς κλάδους που είναι πιο προτιμητέοι οι γενετιστές/μοριακοί βιολόγοι. το σίγουρο είναι ότι οι ιδιωτικοί φορείς προσφέρουν καλύτερες θέσεις εργασίες τις περισσότερες φορές, με περισσότερες απαιτήσεις βέβαια. Στο εξωτερικό όμως υπάρχουν και δημόσια ιδρύματα γενετικών ερευνών, που χρηματοδοτούνται επαρκώς και με το παραπάνω από το κράτος, επειδή το έργο που παράγουν προάγει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Αυτός είναι και ο σκοπός των βιοεπιστημών.

Θα επανέλθω. Για οποιαδήποτε άλλη απορία -> post!!

Θα σου ήμουν υπόχρεος:thanks:.

Για το διδακτορικο...2000 ευρω ακουγονται πολλα..αλλα αυτοι ειναι οι μισθοι..εγω sto Nijmegen Radboud university hospital μετα απο 4 χρονια ειμαι στα 1704 ευρω καθαρα.

Α, δε μου φαίνεται παράξενο, οι μισθοί εκεί είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι.

Jij moed meer Grieks praten, anders vergeet je het taal.
:P

Με ενα πτυχιο απλος σε σχολη βιολογων τον 80% τβν αποφοιτων οταν καταφερουν να βρουν δουλεια βγαζουν απο 700-900 ευρω ειτε σε διαγνωστικα κεντρα ειτε σε ερευνητικα εργαστηρια... και παρα πολλες φορες ανασφαλιστοι.

ευχομαι ειλικρινα μεσα απο την καρδια μου τα πραγματα να αλλαξουν η εσεις τουλαχιστον να ειστε η εξαιρεση

Μα δε μίλησα για απλό πτυχίο Βιολογίας, μίλησα και για μεταπτυχιακό στη Γενετική κλπ.

Το τμήμα ΜΒ&Γ Τ τελείωσες κ εσύ. Θεωρείς ότι οι γιατροί γενετιστές είναι ισοδύναμα εξειδικευμένοι και έχουν τις ίδιες δυνατότητες παραγωγής έργου(ερευνητικού ή μη) με τους απόφοιτους του τμήματος?

Απ' ό,τι έχω δει, το πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής διαφέρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό από αυτό της ΜΒ & Γ ή και της Βιολογίας. Η Ιατρική έχει περισσότερο να κάνει με την εφαρμογή των γνώσεών μας για τη θεράπευση ασθενών, παρά με την έυρεση νέων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GNR

Νεοφερμένος

Ο GNR αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός. Έχει γράψει 65 μηνύματα.
Απ' ό,τι έχω δει, το πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής διαφέρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό από αυτό της ΜΒ & Γ ή και της Βιολογίας. Η Ιατρική έχει περισσότερο να κάνει με την εφαρμογή των γνώσεών μας για τη θεράπευση ασθενών, παρά με την έυρεση νέων.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου
-----------------------------------------
Καλά, χρειάζονται ιδιαίτερα στη Βιολογία;:!:
-->Κατεύθυνσης

Όχι!! Αλλά για ένα πιο σίγουρο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές.. πείθεσαι όταν όλοι κάνουν!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

κωστας1

Νεοφερμένος

Ο κωστας1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Φιλε μου,

Περιζητητος δεν ειναι κανεις...την πορεια του την κανει καποιος μονος του...ιδίως στην ερευνα (οχι απαραιτητα σε διαγνωστικο τομεα η σε φαρμακευτικες εταιρειες) ειναι τα αρθρα τα οποια εχεις που σου κανουν καριερα.
οχι τα πραγματα δεν ειναι ευκολα...(δεν λεω οτι ειναι μαυρα)αλλα στην ερευνα δεν υπαρχουν χρηματα και πανω απο ολα τοσο στο εξωτερικο οσο και στην ελλαδα δεν υπαρχει ΜΟΝΙΜΗ εργασια...αυτο ειναι το βασικοτερο..εισαι με συμβολαιο και εξαρτασαι απο grants οποια ειναι παρα πολυ δυσκολα...1/10 η 1/15 αιτησεις γινεται δεκτη.Η ερευνα και σε τετοιους δυσκολουσ καιρους δεν παιρνει πολλα χρηματα απο τις κυβερνησεις παντου.
Οι γιατροι που κανουν ερευνα ειναι "ψωνια" με την καλη εννοια του ορου..οπως "ψωνιο" ερωτας...ενδιαφερον ειναι το κινητρο καθε ερευνητη τοσο και του εαυτου μου. αγαπαω αυτο που κανω...οι γιατροι συνηθως στο εξωτερικο...κανουν ομαδες αφου διαθετουν ασθενεις...(για γενετικη ανθρωπου μιλαω που δουλευω) τωρα αν κανει μοριακη βιολογια φυτων...το να εισαι γιατρος δεν βοηθα και πολυ....
τωρα για διαγνωστικο εργαστηριο..εξαρταται σαν τι..θες να προσληφθεις..
σαν τεχνικος? τα ΤΕΙ παιρνουν 150-200 ευρω λιγοτερα απο εμας...εγω αν ειχα μια κλινικη θα επαιρνα 3 τεχνικους 1 ΜΒΓ...και τελειωσα...αυτο ειναι που λεω οτι υπαρχει συναγωνισμος...η αλλη πορεια..ειναι να κανεις συμβουλευτικη η κλινικη γενετικη...η αναπαραγωγικη...μεχρι τωρα υπαρχει μπλεξιμο..οι γιατροι εχουν τα δικαιωματα τους ενω εμεις οπως εσυ εγραψες τωρα οριζονται.
το μελλον γιατην ΜΒΓ ειναι η βιοπληροφορικη...και ιδιως η αναλυση SNP arrays 5.0, 6.0 250k...εμπειρια σε real time PCR data analysis τα οποια βρισκουν εφαρμογη και σε ερευνα οσο και σε διαγνωστικους τομεις οπως και το next generation sequencing systems i.e. solexa..h 454.
απο φαρμακευτικες εταιρειεσ στην ελλαδα ξερω οτι προσλαμβανουν ιατρικους επισκεπτες...τωρα αν γινεται ερευνα η διαγνωστικο εργο δεν ξερω...η δεν βρηκα.

οχι δεν νομιζω απο μονοι τους η γιατροι μπορουν να παραγουν ισοδυναμα ερευνητικο κεντρο..αλλα μετα απο 6-7 μηνες σε ενα εργαστηριο μαθαινουν...δεν ειναι δε και καθυστερημενοι...η rocket science το να βαλεις PCRs...η να κανεις linkage studies.

απλα ειναι αληθεια οτι απογοητευομαι πολυ οταν βλεπω οτι εξειδικευμενα ατομα σαν εμας..με πολυ καλες σπουδες, καταρτηση, μαστερ και διδακτορικα δεν εχουν αυτο που καποιος ονειρευεται σαν και εσενα..οπως ημουν και εγω τρελος και παλαβος ...βασικα οταν μπηκα...τελευταια χρονια των πανελλαδικων..πρωτη χρονια λειτουργιας της σχολης.:D
τοτε ειμασταν λιγο σκορποχοραφο...αλλα τωρα ακουω τα πραγματα ειναι πολυ καλυτερα.

καλη συνεχεια και συγγνωμη αν εκνευρισα καποιους με τον τροπο που γραφω.εξαλλου και εγω προσμενω τα πραγματα να γινουν καλυτερα ωστε να μπορεσω να γυρισω με την οικογενεια μου.



Αυτό είναι το προφιλ σου!!? Και δεν είσαι περιζήτητος? Εγώ πιστεύω ότι η προσωπική σου προσπάθεια θα καθορίσει και την πορεία που θα ακολουθήσεις. Για σένα πλεόν μπορεί αν είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Για κάποιον άλλον που μόλις έχει αποφοιτήσει και ψάχνει για μεταπτυχιακά προγράμματα και τέτοια, φυσικά και δεν του δικαιολογούνται αξιώσεις σε θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες κλπ, όπου απαιτούνται ανώτερες ικανότητες και προσόντα. Αυτό το πετυχαίνουν λίγοι, όπως συμβαίνει και σε κάθε τομέα.

Αν εσύ με τέτοια πορεία δεν θεωρείς την επαγγελματική σου αποκατάσταση ικανοποιητική.. τότε δύσκολα τα πράγματα. Αν όμως έχεις καλύψει τους στόχους σου, σημαίνει ότι απαιτείται προσπάθεια και είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Άλλωστε αυτός που προσπαθεί, αξίζει καλύτερη θέση.

Το θέμα είναι σε ποιες θέσεις ακριβώς προτιμούνται γιατροί με εξειδίκευση στη μβ/γ ή μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές με μία ισόβαθμη εξειδίκευση? Σε αυτό δεν γνωρίζω πολλά. Αλλά πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό σε θέσεις όπου απαιτούνται γνώσεις μοριακής βιολογίας και γενετικής και άμεση εφαρμογή τους. όπως σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο ή σε ένα ινστιτούτο που ερευνούν νέες τεχνικές μεγαλύτερης ευαισθησίας π.χ. θα προτιμήσουν εμάς.

Το τμήμα ΜΒ&Γ Τ τελείωσες κ εσύ. Θεωρείς ότι οι γιατροί γενετιστές είναι ισοδύναμα εξειδικευμένοι και έχουν τις ίδιες δυνατότητες παραγωγής έργου(ερευνητικού ή μη) με τους απόφοιτους του τμήματος?

Και κάτι τελευταίο περιμένεις η δυναμική στην εύρεση θέσεων εργασίας να αλλάξει υπέρ μας στο άμεσο μέλλον?
-----------------------------------------
Μπορεί να μην έχω τελειώσει ακόμη τη σχολή, αλλά γνωρίζω πολύ καλά προς ποιες κατευθύνσεις να αναζητήσω την πληροφορία που σχετίζεται με την έρευνα. Πρακτικά μπορεί να μην έχω εξασκηθεί. Αλλά αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τον όρο. Γι αυτό σου λέω κ εγώ η σχολή δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξειδικεύσει ανθρώπους που θα κάνουν όλα όσα αναφέρεις. Και όλα όσα αναφέρεις "τρέχουν" εκεί έξω σε μεγάλα και μικρά ιδρύματα, γιατί υπάρχει ανάγκη να λυθούν προβλήματα με τους νεωτερισμούς του κλάδου μας.

Ουσιαστικά, υποστηρίζω, ότι η σχολή αυτή δημιουργήθηκε για πολλούς λόγους, βασισμένη σε απαιτήσεις των σύγχρονων εξελίξεων. Και για να υποστηριχθούν αυτές οι εξελίξεις χρειάζονται το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι αυτό δεν θα προέλθει από τους βιολόγους.

Στη σχολή διδασκόμαστε πολύ λίγα για τη ζωή με με όρους οικολογίας, περιβάλλοντος και οργανισμών, ενώ εστιαζόμαστε κυρίως σε προσεγγίσεις κυτταρικού και υποκυτταρικού επιπέδου. Μας απασχολούν κατά βάση τα μοριακά φαινόμενα. Διαφέρουμε από τους βιολόγους, όχι τόσο στην κατεύθυνση που ακολουθεί ο καθένας μετά τη σχολή, όσο στη λογική των προσεγγίσεων και μεθοδολογιών που διδασκόμαστε. Και αυτό για μένα μας διαφοροποιεί αρκετά στις πιθανές θέσεις εργασίας που μπορεί να καταλάβει ο καθένας.

Έχεις τελειώσει από τους πρώτους στη σχολή και δεν αμφισβητώ ότι γνωρίζεις τα πράγματα από πρώτο χέρι. Εγώ που ακόμη το σπουδάζω, μόνο να υποψιάζομαι μπορώ και αυτή είναι η γνώμη μου.
-----------------------------------------
"Μα δε μίλησα για απλό πτυχίο Βιολογίας, μίλησα και για μεταπτυχιακό στη Γενετική κλπ."
Για τον crook shanks

https://www.taxheaven.gr/sse/article.php?id=374
συλλογικη συμβαση βιολογων σε διαγνστικα κεντρα ειναι απο το 2005..σε αυτο μπορειτε να βαλετE +18%...(ΔΗΛ +3% περιπου νομιμη αυξηση καθε χρονο)...προσπαθω να βρω για το 2008
το μαστερ ειναι +5% του βασικου μισθου το διδακτορικο ειναι +15% του βασικου μισθου.
-----------------------------------------
Μα δε μίλησα για απλό πτυχίο Βιολογίας, μίλησα και για μεταπτυχιακό στη Γενετική κλπ."
Για τον crook shanks

https://www.taxheaven.gr/sse/article.php?id=374
συλλογικη συμβαση βιολογων σε διαγνστικα κεντρα ειναι απο το 2005..σε αυτο μπορειτε να βαλετE +18%...(ΔΗΛ +3% περιπου νομιμη αυξηση καθε χρονο)...προσπαθω να βρω για το 2008
το μαστερ ειναι +5% του βασικου μισθου το διδακτορικο ειναι +15% του βασικου μισθου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top