Θέλω να συζητήσουμε ένα επώδυνο θέμα, και αυτό είναι για τα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Καταρχάς θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Ως πρωτοετής φοιτητής και σε λίγους μήνες δευτεροετής, πριν λίγα χρόνια όταν άκουγα την λέξη πανεπιστήμιο στο μυαλό μου, μου ερχοτάν η ιδέα ενός μεγάλου ιδρύματος, ενός ιδρύματος όπου η σκέψη ακμάζει και καθημερινά γίνονται τριγύρω σου έρευνες, πειράματα, ανακαλύψεις. Σκεφτόμουν ότι στο πανεπιστήμιο θα συναντήσω άτομα που αγαπούν τη γνώση. Την νιώθουν ως ένα κομμάτι τους. Άτομα που είναι συνεχώς πάνω σε βιβλία, στις βιβλιοθήκες και προσπαθούν να αντλήσουν κάθε γνώση και κάθε εμπειρία που μπορεί να δεχτούν από το πανεπιστήμιο. Φαντασμένος θα έλεγα κιόλας εγώ έβλεπα ταινίες με τον Einstein, με τον Tesla, με τον Hawkings κτλ. που όλοι τους βρήκαν ένα πανεπιστήμιο που τους προσφέρει τα πάντα, και εκείνοι ως φοιτητές διάβαζαν μέρα νύχτα. Δυστυχώς έχοντας τέτοιες σκέψεις πέρσι όταν πρωτοέφτασα στο πανεπιστήμιο είδα κόμματα, χαλασμένα κτίρια, καθηγητές που δεν ενδφιαφέρονται για το μάθημα, βιβλιοθήκη που μόνο φασαρία γινόταν, φοιτητές που δεν ξέραν τι θέλουν και βαριόντουσαν όλα τα μαθήματα, που δεν διάβαζαν ούτε μια ώρα την εβδομάδα και από ότι ακούω αυτό γίνεται παντού. Ποια είναι η γνώμη σας, γιατί γίνεται αυτό το πράγμα, στο εξωτερικό γίνονται τα ίδια;