Φέτος δίνω από το 3ο πεδίο με στόχο ιατρική ή εναλλακτικά οδοντιατρική.Όταν σκεφτόμουν ποια κατεύθυνση να επιλέξω υπερίσχυσε η νοοτροπία θα κυνηγήσω το όνειρό μου και αν δεν βγει θα πάω χημικό(μου αρέσει η χημεία και κάποια κέντρα επαγγ προσ λέγανε ότι έχει πολλές προοπτικές-περισσότερες από το βιολογικό). Το θέμα είναι ότι παρόλο που η αρέσκειά μου για εργασία σε ένα εργαστήριο ή στην έρευνα με παραπέμπουν σε σχολές χημείας και βιολογίας ως εναλλακτικές,ακούω από πολλούς αρνητικά σχόλια με αποτέλεσμα να μην ξέρω αν όντως θέλω να τις δηλώσω. Ακόμη σε βιομηχανικό επίπεδο διαβάζω ότι αποκατάσταση έχουν οι χημικοί μηχανικοί,επάγγελμα που λόγω κατεύθυνσης δεν μπορώ να επιλέξω.Για αυτό έχω αγχωθεί για το τι θα κάνω αν δεν περάσω ιατρική. Υπάρχει κάποιος από εσάς ή φίλος σας αποφοίτους χημικού ή βιολογικού που δεν έμεινε για πάντα στην εκπαίδευση;Σέβομαι και δεν υποτιμώ το επάγγελμα αλλά δεν θέλω να το ακολουθήσω για το υπόλοιπο της ζωής μου,περισσότερο όχι στην δευτεροβάθμια. Έχω μιλήσει με συγγενικό πρόσωπο που ασκεί το επάγγελμα και για αυτό έχω αποκλίσει την νοσηλευτική.Εσείς ποιες άλλες σχολές θα προτείνατε και γιατί;
Αρχικά καλή επιτυχία!
Οπλίσου με υπομονή και αισιοδοξία γιατί όλες οι σχολές που ανέφερες χρειάζονται γερές βάσεις και ικανοποιητικό - έως άριστο - βαθμό στις Πανελλήνιες... Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των επαγγελμάτων αυτών, θα σου πω μια γνώμη για το καθένα.
Η
ιατρική είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος. Δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι λειτούργημα και πρέπει -εκτος από το να γράψεις άριστα- να το έχεις κιόλας, δεδομένου ότι δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για αυτή τη δουλειά...
Επαγγελματική αποκατάσταση: οι γιατροί είναι πάντα χρήσιμοι και δυσεύρετοι (ανάλογα και την ειδικότητα βέβαια), οπότε η δουλειά είναι σίγουρη, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα (με τις δυσκολίες που έχει ο κάθε τομέας φυσικά). Εάν είναι το όνειρό σου όπως λες και νιώθεις ότι ταιριάζεις στο λειτούργημα αυτό, τότε κυνήγησε το μέχρι τέλους!
Το
χημικό προϋποθέτει να σου αρέσει αρκετά η χημεία και να το επιλέξεις συνειδητά επειδή το γουστάρεις, αλλιώς θα σου φανεί βουνό. Μην το βάζεις σαν εναλλακτική λύση γιατί απέχει αρκετά από την ιατρική, δεν είναι βιολογία, είναι διαφορετικό πράγμα...
Επαγγελματική αποκατάσταση: υπάρχουν αρκετές επιλογές αν σου αρέσει ο πάγκος και τα εργαστήρια. Μπορείς να δουλέψεις σε φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες πετρελαίου, στα ποτά, σε αναλύσεις τοξικολογικού περιεχομένου σε νοσοκομεία κλπ. Μπορείς επίσης να δουλέψεις και στην εκπαίδευση. Στο χημικό η εκπαίδευση
δεν είναι μονόδρομος, έχεις επιλογές δηλαδή!
Η
φαρμακευτική είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, με την προϋπόθεση να σου αρέσει η φαρμακοβιομηχανία! Είναι κάτι πιο ειδικό γιατί ασχολείσαι αποκλειστικά με τα φάρμακα.
Επαγγελματική αποκατάσταση: εάν σου αρέσει η σταθερότητα τότε το να αποκτήσεις δικό σου φαρμακείο νομίζω πως είναι η κατάλληλη επιλογή. Εάν σου αρέσει η έρευνα και η παρασκευή φαρμάκων περισσότερο, τότε θα ακολουθήσεις την εργασία σε φαρμακευτικές. Μια χαρά αποκατάσταση έχει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό.
Τώρα το
Βιολογικό... Είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι μια επιστημάρα η οποία εδώ στην Ελλάδα αδικείται. Παρόλα αυτά , αν έχεις πάθος με την βιολογία και δε σε ενδιαφέρει τόσο να είσαι πολύ καλά οικονομικά, μπορείς να το επιλέξεις! Επίσης, αν έχεις πάθος με αυτό και ταυτόχρονα θες να είσαι και πολύ καλά οικονομικά, τότε υπάρχει και η περίπτωση του εξωτερικού...
Επαγγελματική αποκατάσταση: συνήθως η εκπαίδευση είναι μονόδρομος... Οι βιολόγοι (πλην των μοριακών) δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και στα εργαστήρια τους "τρώνε" τις θέσεις οι χημικοί και άλλοι επαγγελματίες.
Ρίξε μια ματιά και στις παρακάτω σχολές:
-μοριακής βιολογίας
-βιοτεχνολογίας / βιοχημείας
-βιοϊατρικών επιστημών
-βιολογικων εφαρμογών και τεχνολογιών
Και ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ!!! Δες τι πραγματικά σου ταιριάζει και αποφάσισε. Έχεις χρόνο!