Τον τελευταίο καιρό το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις μου,με φίλους,γονείς,καθηγητές.
Ανήκω πλέον κι εγώ στους αναποφάσιστους,σ' αυτούς που βρίσκονται τελείως μετέωροι και απόλυτα ανασφαλείς ως προς την επιλογή τους.Και πραγματικά,απεχθάνομαι αυτή την κατάσταση,που συχνά με κάνει να αναρωτιέμαι αν τελικά αξίζει η όλη προσπάθεια.
Νομίζω ότι οι αιτίες είναι οφθαλμοφανείς:Η ίδια η φύση του εκπαιδευτικού συστήματος,η αγορά εργασίας που προωθεί τον άρρωστο ανταγωνισμό,ο τρόπος που η κοινωνία μας έχει γαλουχίσει,η φρενίτιδα που μας κατακυριεύει να περάσουμε πάση θυσία σε μια υψηλόβαθμη σχολή,που θα εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση,αδιάφορο αν ανταποκρίνεται στις κλίσεις,τα ταλέντα,ή τα ενδιαφέροντά μας.Το σχολείο εξάλλου,δεν επικεντρώνεται στις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε παιδιού,δε δίνει εναύσματα για να τ' αναπτύξει.Ο μοναδικός στόχος είναι η απομνημόνευση άπειρων πληροφοριών,η συνεπακόλουθη επιβράβευση μ΄έναν καλό βαθμό στις Πανελλήνιες και το τελικό σβήσιμο κάθε κεκτημένης(;

)γνώσης.Η παντελής απουσία σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού,είναι αναμφισβήτητη...
Όσον αφορά την ηλικία,θεωρώ ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο.Ωστόσο,η πλειονότητα των νέων,όσο ασαφή εικόνα κι αν έχει για το μέλλον της,διαθέτει ενδιαφέροντα,αν όχι όνειρα.Το ζήτημα έγκειται στο ότι σχεδόν κανείς δε βοηθά για να πραγματωθούν αυτά.Εκεί,χωλαίνει η διαδικασία.Και οι νέοι δυστυχώς(δεν αποκλείω τον εαυτό μου),δεν ορθώνουν τα "θέλω" τους,αλλά αναζητούν την ασφάλεια που προσφέρει μια σίγουρη εργασία,με σταθερό μισθό,που δεν αφήνει περιθώρια δημιουργικότητας.Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα κι είναι αξιέπαινες...