Αλλαγή σταδιοδρομίας ως πτυχιούχος Βιολογικού

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.907 μηνύματα.
Αν ήσουν recruiter σε career day, θα σε πίστευα. Στην Ελλάδα του 2025, όμως, γελάνε και οι πέτρες. Οι βιολόγοι εδώ δεν κάνουν καριέρα σε φαρμακοβιομηχανίες με ΑΕΠ τριτοκοσμικών χωρών, με το ζόρι βρίσκουν θέση part–time σε φροντιστήρια με 800€. Το χιλιάρικο ακούγεται σαν τζακποτ στο ΛΟΤΤΟ. Και οι ελάχιστοι που καταλήγουν σε ερευνητικά κέντρα δουλεύουν με συμβάσεις–λάστιχο και μισθούς φοιτητή. Οπότε, άσε τα success stories τύπου Silicon Valley. Στην Ελλάδα, ο βιολόγος με MSc και PhD μοιράζεται σπίτι με συγκάτοικο και σκέφτεται αν θα καταφέρει να πληρώσει ΔΕΗ και super market. Ωραία τα όνειρα, αλλά όποιος πιστεύει ότι το “βιολογικό έχει αποκατάσταση” είναι βαθιά νυχτωμένος.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσους βιολόγους χρειάζεται ετησίως η χώρα μας κατ' ανάλογία θέσεων εργασίας και πτυχιούχων που προκύπτουν με αριθμητική πρόοδο. Αντιθέτως, άσε τα παιδιά να σπουδάζουν για να συντηρείται η αγορά, η κοινωνία με τα ενοικιαζόμενα και φυσικά να έχουμε περισσότερες πανεπιστημιακές ειδικότητες από όσες έχει το Ην.Βασίλειο (που ήταν πρώην αυτοκρατορία). Κάνουμε συγκρίσεις σαν λαός με μεγέθη που δεν έχουν καμία σχέση ισοδυναμίας για να συγκριθούν. Συγκρίνουμε τη Βενεζουέλα με την Κίνα για παράδειγμα.

Τώρα δε και με τα νέα μη κρατικά Κολεγιοπανεπιστήμια θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση σε αποφοίτους με πτυχία, μεταπτυχιακά, διπλές ειδικότητες. Για την ρημάδα τη δουλειά δεν μιλάει κανείς..

eupalinaros

Νεοφερμένο μέλος

Ο eupalinaros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 19 μηνύματα.
Αγαπητέ ευπαλινάριε,

Αυτό αν ισχύει θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τους πτυχιούχους, όχι για τους οδηγούς νταλίκας.

Εν έτει 2025, το να λες ότι το βιολογικό δεν έχει αποκατάσταση είναι μαλακία, τελεία και παύλα.

Ζούμε σε ένα κόσμο με τεχνητά εμφυτεύματα, φαρμακοβιομηχανίες με τζίρους όσο και ΑΕΠ τριτοκοσμικών χωρών, ασταμάτητη πρόοδο στις θετικές επιστήμες και βγαίνει η άλλη και θέλει να αφήσει το βιολογικό για να ασχοληθεί με... digital marketing.

Όπως επίσης και το παραμύθι της Γερμανίας και Ολλανδίας έχει τελειώσει προ πολλού, γιατί πλέον τα πάκια κάνουν τη βρώμικη δουλειά των Ελλήνων.
Σε αυτές τις δουλειές πληρώνουν καλά και υπάρχει υψηλή ζήτηση. Μπορεί ο άλλος να μην το αντέχει να εργαστεί σε μια εταιρία ως επιστήμονας. Προσωπικά δε θα πήγαινα να εργαστώ σε εταιρία, να παρουσιάζω project μπροστά σε τόσο κόσμο, να λέω την άποψή μου κλπ. Επίσης η δουλειά αυτή προσφέρει πολύ ηρεμία με την έννοια ότι δεν έχεις κανέναν από πάνω σου. Πχ να διδάσκω σε μαθητές/φοιτητές με πτυχίο οικονομικών/πληροφορικής ναι θα το έκανα. Είναι να ξες τι θες και τι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου. Δε θα μου ταίριαζε να εργαστώ σε εταιρία όπου θα έχω να παρουσιάζω project ή να λέω την άποψή μου μπροστά σε πολύ κόσμο. Δεν είναι στο χαρακτήρα μου. Τα πάκια είναι σε άλλες δουλειές.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Η αδερφή μου πάντως παίρνει πτυχίο σύντομα στο βιολογικό και θα κάνει μεταπτυχιακό πάνω στα οικονομικά. Δεν θέλει να ασχοληθεί με βιολογία. Άλλο τι θες στα 18 σου, άλλο τι θες στα 22, μερικές φορές. Η αλήθεια να λέγεται.
ο καθένας κάνει ότι θέλει στη ζωή του. εμένα πχ θα μου ταίριαζε να κάνω ιδιαίτερα ή φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές/φοιτητές/σπουδαστές. Ξέρω κόσμο με πτυχία, μάστερ κλπ που κάναν κάτι εντελώς διαφορετικό στη ζωή τους.

Δεν αξίζει να γίνεις σκλάβος σε εταίρεια ρε Νικολέτα.
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ

Τελευταία επεξεργασία:

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Έχει γράψει 3.494 μηνύματα.
Αν ήσουν recruiter σε career day, θα σε πίστευα. Στην Ελλάδα του 2025, όμως, γελάνε και οι πέτρες. Οι βιολόγοι εδώ δεν κάνουν καριέρα σε φαρμακοβιομηχανίες με ΑΕΠ τριτοκοσμικών χωρών, με το ζόρι βρίσκουν θέση part–time σε φροντιστήρια με 800€. Το χιλιάρικο ακούγεται σαν τζακποτ στο ΛΟΤΤΟ. Και οι ελάχιστοι που καταλήγουν σε ερευνητικά κέντρα δουλεύουν με συμβάσεις–λάστιχο και μισθούς φοιτητή. Οπότε, άσε τα success stories τύπου Silicon Valley. Στην Ελλάδα, ο βιολόγος με MSc και PhD μοιράζεται σπίτι με συγκάτοικο και σκέφτεται αν θα καταφέρει να πληρώσει ΔΕΗ και super market. Ωραία τα όνειρα, αλλά όποιος πιστεύει ότι το “βιολογικό έχει αποκατάσταση” είναι βαθιά νυχτωμένος.
Αυτοί φταίνε που δε βρίσκουν δουλειά στο τομέα τους, όχι η Ελλάδα.

Αν στο μυαλό τους το "βιολόγος" == "διδάσκω βιολογία Γ' Λυκείου σε φροντιστήριο για 5€/ώρα", κακό του κεφαλιού τους, όχι της σχολής τους.

5 δις € το χρόνο και αυτό είναι μόνο η αρχή, ξύπνα.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού. Αν ανοίξουν τα στραβά τους, θα δούνε.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσους βιολόγους χρειάζεται ετησίως η χώρα μας κατ' ανάλογία θέσεων εργασίας και πτυχιούχων που προκύπτουν με αριθμητική πρόοδο. Αντιθέτως, άσε τα παιδιά να σπουδάζουν για να συντηρείται η αγορά, η κοινωνία με τα ενοικιαζόμενα και φυσικά να έχουμε περισσότερες πανεπιστημιακές ειδικότητες από όσες έχει το Ην.Βασίλειο (που ήταν πρώην αυτοκρατορία). Κάνουμε συγκρίσεις σαν λαός με μεγέθη που δεν έχουν καμία σχέση ισοδυναμίας για να συγκριθούν. Συγκρίνουμε τη Βενεζουέλα με την Κίνα για παράδειγμα.

Τώρα δε και με τα νέα μη κρατικά Κολεγιοπανεπιστήμια θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση σε αποφοίτους με πτυχία, μεταπτυχιακά, διπλές ειδικότητες. Για την ρημάδα τη δουλειά δεν μιλάει κανείς..
Φίλε νουπουμπου δεν είναι έτσι.

Δεν έχουμε σοβιέτ. Η "αγορά" δεν έχει "ανάγκη".

Ούτε η "χώρα" έχει ανάγκη "χ αριθμό βιολόγων".

Αυτά γινόντουσαν επί Στάλιν και Μπρέζνιεφ.

Ας το κόσμο να παίρνει πτυχία, και θα κριθούν όλοι στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Huener

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Huener αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 141 μηνύματα.

Αν στο μυαλό τους το "βιολόγος" == "διδάσκω βιολογία Γ' Λυκείου σε φροντιστήριο για 5€/ώρα", κακό του κεφαλιού τους, όχι της σχολής τους.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού. Αν ανοίξουν τα στραβά τους, θα δούνε.

Αν υπήρχαν πράγματι όλες αυτές οι θέσεις που περιγράφονται με τόσο πάθος, θα είχαν ήδη καλυφθεί χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση κανενός σωτήρα που, όντας παντελώς άσχετος με τον κλάδο, κάνει κήρυγμα σε φόρουμ. Η αγορά δεν περιμένει τον κάθε φωστήρα να την “αποκαλύψει”, ούτε οι βιολόγοι έχουν κάποιο χόμπι να δουλεύουν για ψίχουλα ενώ δήθεν τους περιμένουν δις. Όταν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τη θεωρία, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, σωστά; Ουτοπίες ντυμένες σαν στατιστικά στοιχεία δεν γίνονται πιο αληθινές επειδή γράφονται με bold.

eupalinaros

Νεοφερμένο μέλος

Ο eupalinaros αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 19 μηνύματα.

Συμφωνώ και διαφωνώ. Αν δεις κάθε χώρα έχει διαφορετικές ανάγκες. Η Γερμανία πχ ζητάει πολύ οδηγούς τελευταία. Όσο για τα πτυχία κι εγώ θεωρώ ότι έχει υποτιμηθεί η αξία τους και δικαίως. Σε διάφορους κλάδους δε θεωρούνται κάτι αρκεί τι ξες να κάνεις.

redpointer

Δραστήριο μέλος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 419 μηνύματα.
Εντωμεταξυ ειναι αστειο που λεμε για sillicon valley που για να πας σαν ελληνας εκει πρεπει να σπουδασεις στις ηπα phd αρα μιλαμε για τουλαχιστον 5-7 χρονια σπουδες και να ζεις με βασικο μισθο για αυτα τα χρονια. Αρα 18+4+5=27 χρονων στην καλυτερη για να βρεις δουλεια με πολυ καλο μισθο βεβαια. Μιλαμε για τρομερη προσπαθεια και πολυ διαβασμα.

Τωρα για ελλαδα με πτυχιο βιολογιας θεωρω το καλυτερο ειναι μεταπτυχιακο σε βιοπληροφορικη απο θεμα αποκαταστασης!

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Έχει γράψει 3.494 μηνύματα.
Αν υπήρχαν πράγματι όλες αυτές οι θέσεις που περιγράφονται με τόσο πάθος, θα είχαν ήδη καλυφθεί χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση κανενός σωτήρα που, όντας παντελώς άσχετος με τον κλάδο, κάνει κήρυγμα σε φόρουμ. Η αγορά δεν περιμένει τον κάθε φωστήρα να την “αποκαλύψει”, ούτε οι βιολόγοι έχουν κάποιο χόμπι να δουλεύουν για ψίχουλα ενώ δήθεν τους περιμένουν δις. Όταν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τη θεωρία, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, σωστά; Ουτοπίες ντυμένες σαν στατιστικά στοιχεία δεν γίνονται πιο αληθινές επειδή γράφονται με bold.
Θα συνεχίσω να τα γράφω σε μπόλντ μέχρι να το χωνέψεις:

Κανένας δε σου χρωστάει δουλειά επειδή είσαι πτυχιούχος του Χ τμήματος. Κανένας. Ούτε το κράτος, ούτε η περιφέρεια, ούτε η Ευρώπη, ούτε η "αγορά" ούτε τίποτα.

Επεκτείνεις το γνωστικό σου πεδίο, κυνηγάς το niche και επενδύεις εκεί.

Δε χρειάζεται να είμαι βιολόγος για να καταλάβω πως θα βρω εργασία στο τομέα μου. Αν ήμουν βιολόγος, θα έλιωνα αγγελίες Pfizer, Aztrazeneca, ΒΙΑΝΕΞ, Bayer, κλπ κλπ και παράλληλα μεταπτυχιακό.

Δε διανοείσαι τι ζήτηση υπάρχει.

Η Γερμανία πχ ζητάει πολύ οδηγούς τελευταία.
Δεν υπάρχει αυτό που λες παλικάρι μου, πως να στο πω.

Δεν είναι "η Γερμανία". Μάλλον αυτό που θες να πεις είναι "κάποιες μεγάλες εταιρίες με έδρα στη Γερμανία".

Οικονομία =/= Κράτος.

Αγορά =/= Κυβέρνηση.

Όταν ξεφύγετε από σοβιετίζουσες φαντασιώσεις σας, θα δείτε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Έως τότε, θα κάθεστε να μαλώνετε με ξένους στο ίντερνετ για νούμερα σε ένα πίνακα.

Αρα 18+4+5=27 χρονων στην καλυτερη για να βρεις δουλεια με πολυ καλο μισθο βεβαια. Μιλαμε για τρομερη προσπαθεια και πολυ διαβασμα.
Για να γίνεις από τους καλύτερους σε ένα πεδίο, απαιτείται τέτοιος κόπος και προσπάθεια.

Η εναλλακτική, μείνε με το πτυχίο και δούλευε ντελιβεράς για 1000€.

Και τα δύο εξίσου δύσκολα είναι πάντως, για διάφορους λόγους.

Huener

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Huener αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 141 μηνύματα.
Θα συνεχίσω να τα γράφω σε μπόλντ μέχρι να το χωνέψεις:

Κανένας δε σου χρωστάει δουλειά επειδή είσαι πτυχιούχος του Χ τμήματος. Κανένας. Ούτε το κράτος, ούτε η περιφέρεια, ούτε η Ευρώπη, ούτε η "αγορά" ούτε τίποτα.

Επεκτείνεις το γνωστικό σου πεδίο, κυνηγάς το niche και επενδύεις εκεί.

Δε χρειάζεται να είμαι βιολόγος για να καταλάβω πως θα βρω εργασία στο τομέα μου. Αν ήμουν βιολόγος, θα έλιωνα αγγελίες Pfizer, Aztrazeneca, ΒΙΑΝΕΞ, Bayer, κλπ κλπ και παράλληλα μεταπτυχιακό.

Δε διανοείσαι τι ζήτηση υπάρχει.

Δεν υπάρχει αυτό που λες παλικάρι μου, πως να στο πω.

Δεν είναι "η Γερμανία". Μάλλον αυτό που θες να πεις είναι "κάποιες μεγάλες εταιρίες με έδρα στη Γερμανία".

Οικονομία =/= Κράτος.

Αγορά =/= Κυβέρνηση.

Όταν ξεφύγετε από σοβιετίζουσες φαντασιώσεις σας, θα δείτε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Έως τότε, θα κάθεστε να μαλώνετε με ξένους στο ίντερνετ για νούμερα σε ένα πίνακα.

Για να γίνεις από τους καλύτερους σε ένα πεδίο, απαιτείται τέτοιος κόπος και προσπάθεια.

Η εναλλακτική, μείνε με το πτυχίο και δούλευε ντελιβεράς για 1000€.

Και τα δύο εξίσου δύσκολα είναι πάντως, για διάφορους λόγους.
Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό να διαβάζω πώς “αν ήμουν Βιολόγος θα έλιωνα αγγελίες Pfizer και Bayer”. Εγώ, που είμαι του κλάδου υγείας, ξαναέδωσα πανελλήνιες για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να μην μείνω στο βιολογικό –παρότι η σχολή με συναρπάζει– γιατί από καθηγητές μέχρι αποφοίτους το ίδιο πράγμα ακούς: απορρόφηση μηδέν. Γι’ αυτό και τόσοι στριμώχνονται σε κατατακτήριες, τρέχουν Κύπρο για Ιατρική ή φεύγουν εξωτερικό. Δεν είναι όλα όσα εύκολα όσο τα λες. Και όταν κάποιος είναι φοιτητής Νομικής, το να κάνει θεωρίες για την επαγγελματική προοπτική των Βιολόγων καταντά απλά ειρωνικό: είναι σαν να δίνει μαθήματα κολύμβησης χωρίς να έχει βουτήξει ποτέ στη θάλασσα. Γιατί, στο φινάλε, οι καριέρες δεν μοιράζονται με πληκτρολόγια.

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Kougami αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 259 μηνύματα.
Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό να διαβάζω πώς “αν ήμουν Βιολόγος θα έλιωνα αγγελίες Pfizer και Bayer”. Εγώ, που είμαι του κλάδου υγείας, ξαναέδωσα πανελλήνιες για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να μην μείνω στο βιολογικό –παρότι η σχολή με συναρπάζει– γιατί από καθηγητές μέχρι αποφοίτους το ίδιο πράγμα ακούς: απορρόφηση μηδέν. Γι’ αυτό και τόσοι στριμώχνονται σε κατατακτήριες, τρέχουν Κύπρο για Ιατρική ή φεύγουν εξωτερικό. Δεν είναι όλα όσα εύκολα όσο τα λες. Και όταν κάποιος είναι φοιτητής Νομικής, το να κάνει θεωρίες για την επαγγελματική προοπτική των Βιολόγων καταντά απλά ειρωνικό: είναι σαν να δίνει μαθήματα κολύμβησης χωρίς να έχει βουτήξει ποτέ στη θάλασσα. Γιατί, στο φινάλε, οι καριέρες δεν μοιράζονται με πληκτρολόγια.
Τώρα δεν πέρασες στην σχολή σου; Αρά σε ποιόν κλάδο είσαι ακριβώς και ποιά εμπειρία έχεις;
Γιατί όσα γράφεις άστοχες γενικεύσεις είναι και το πιθανότερο ψέματα (σιγά μην σου είπε καθηγητής σε σχολή βιολογικού πως "η απορρόφηση είναι μηδέν", νομίζω και σε παλαιότερο μηνυμά σου άλλα έγραψες για την εμπειρία σου από τους καθηγητές).
Εγώ πάντως ως απόφοιτος βιολογικού όσα παιδιά μπήκαν συνειδητοποιημένα ή και όσα απέκτησαν μετά ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομεις της βιολογίας (oι οποίοι προς ενημέρωση σου δεν είμαι μόνο στον "βιο-ιατρικό" κλάδο) και το κυνήγησαν κανένα δεν είδα να έμεινε δυσαρεστημένος.
Bαριέμαι λίγο να επισημάνω πόσες ανακρίβειες λές και σε προηγούμενα μήνυματα που διάβασα αλλά ακόμα και το σκέλος των κατατακτηρίων που αναφέρεις αφορά μόνο ένα μικρό αριθμό αποφοίτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήθελαν εξ’αρχης να μπουν στην ιατρική.
Όπως και να έχει συγχαρητήρια για την επιτυχία σου, απόλαυσε τις σπουδές σου και καλύτερα ασχολήσου με τα ζητούμενα του κλάδου σου και άσε άλλους τομείς που είναι φανερό πως δεν έχεις ιδέα.

Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.907 μηνύματα.
Σκεφτείτε ότι μετά από κάποια χρόνια θα έρχονται τα πάκια να σας παίρνουν τις δουλειές σε ΙΤ, Ιατρική κτλ από το London. :studying: Mετά θα πηγαίνουν να μαζεύουν και καρπούζια. Και μετά σου λένε ότι οι νέοι Έλληνες δεν πάνε να μαζέψουν καρπούζια..

Για να επιστρέψουμε στο θέμα. Όπως ξαναείπα, σε όλες τις χώρες υπάρχει ένα επιχειρησιακό πλάνο σε επίπεδο σπουδών από το γυμνάσιο ακόμη που ακούει στη λέξη: όλο το κράτος είναι μια στατιστική. Καταγράφουν τα πάντα και έτσι ο κάθε φορέας γνωρίζει να ενημερώσει τους γονείς τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε επιστήμη. Δεν υπάρχει η τυφλή επιλογή-θέληση για σπουδές επειδή π.χ. μου αρέσει η βιολογία γ' λυκείου, δηλώνω βιολογικό Πάτρας. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά στον κόσμο.

Ο μαθητής στο εξωτερικό που θα επιλέξει Μαθηματικά ή Χημεία ή Ξένες Γλώσσες (και Δημόσιες Σχέσεις πάει πακέτο αυτό) έχει ένα σχετικό τόσο οικογενειακό υπόβαθρο όσο και κοινωνικό. Δεν είναι ο γιός του αλκοολικού Γερμανού που μένει στην Αούστερβεγκ παρέα με μαύρους και κάθε λογής ισλαμικές αφρο-αποχρώσεις. Θα είναι ο γιός του τάδε στελέχους πολυεθνικής ή ανώτερου καθηγητή δημοσίου σχολείου που έχει χρόνο να κάνει και χόμπυ (π.χ. τένις, μουσική, ιστιοσανίδα) που θα τον βοηθήσουν στην επαγγελματική ζωή, σαν τρόπο σκέψης. Είναι το παιδί που πάει καλά στα μαθήματα, έχει ανάλογα ενδιαφέροντα για θετικές επιστήμες μέσα από σχολικά πρότζεκτ και δεν τρώει τα καλύτερα του χρόνια για να λύνει ασκήσεις Μπάρλα για να περάσει στο Πανεπιστήμιο.

Οι ασκήσεις και ο τρόπος που γίνονται αυτά τα μαθήματα είναι ευθύνη του κράτους: μέσα από το προπανεπιστημιακό έτος ή από το μήνα προθέρμανσης πριν το πρώτο εξάμηνο όπου διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο ειδικά μαθήματα εισόδου για ενδιαφερόμενους που θέλουν να φρεσκάρουν κάποιες γνώσεις και να μπουν ομαλά στην Γ/θμια εκπαίδευση. Αυτά τα μαθήματα διδάσκονται από μεταπτυχιακούς ή υποψ.διδάκτορες ή έκτακτο επιστημονικό προσωπικό μόνιμης θητείας. Σημειώνω, στα δημόσια Πανεπιστήμια για να μην πάει η κουβέντα στα δίδακτρα και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Στη χώρα μας υπάρχει λίγο τυχοδιωκτισμός, αδυναμία κατανόησης του κόστους (σε επίπεδο διαχείρισης κονδυλίων αλλά και του χρόνου εργασίας) λειτουργούμε περισσότερο με την εμπειρία, δεν ακολουθούμε πρωτόκολλα και κρίνουμε τους πάντες μόνο από "αριστεία" και φτιαχτούς βαθμούς. Μας ενδιαφέρει περισσότερο τα πράγματα να δείχνουν καλά, ότι το κράτος προχωράει, να μας λέει ο Άδωνις ωραία πράγματα ότι πάμε καλά σαν χώρα, ενώ στη βάση δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ενδιαφερόντων μεταξύ προτίμησης, αλλαγής σκέψης καθώς ωριμάζει ένας νέος, πράγματα που δεν γίνονται αντιληπτά από το σκληρό εκπαιδευτικό σύστημα που εστιάζει μόνο σε 4 ή 5 μαθήματα. Δεν υπάρχει προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο αλλά μια οριζόντια εξέταση που καλλιεργεί άτομα του διαβάσματος και όχι άτομα της σκέψης. Τα προβλήματα που έχει η χώρα μας και αυτό φαίνεται στην καθημερινή ζωή από το πως οδηγάμε μέχρι πως κάνουμε μια δουλειά, είναι αποτέλεσμα του πως έχουμε μεγαλώσει. Είμαστε εμείς και το κράτος. Το κράτος μας αντιμετωπίζει ως ανώνυμους πολίτες χωρίς προσωπικότητα. Υπάρχουν μόνο ποινικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Το ξέρω αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μια ρήτρα, κάτι. Ακόμη και στο πόσες καφετέριες έχουμε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Εδώ δεν έχουμε ούτε αρχιτεκτονικό προφίλ για εξωτερική μάσκα κτιρίων για την αισθητική ομοιομορφία και λόγω της ...ατομικής δημοκρατίας "ότι γουστάρω κάνω" δίπλα στο κτίριο με την κίτρινη τέντα βλέπεις ένα άλλο με τοίχο ξεβαμένο ροζ στο άκυρο. Υπάρχει απουσία θεσμικού ελέγχου σε επίπεδο κοινωνικής συμβίωσης πέρα από τα δημοσιονομικά θέματα.

Τελευταία επεξεργασία:

Huener

Εκκολαπτόμενο μέλος

Τώρα δεν πέρασες στην σχολή σου; Αρά σε ποιόν κλάδο είσαι ακριβώς και ποιά εμπειρία έχεις;
Γιατί όσα γράφεις άστοχες γενικεύσεις είναι και το πιθανότερο ψέματα (σιγά μην σου είπε καθηγητής σε σχολή βιολογικού πως "η απορρόφηση είναι μηδέν", νομίζω και σε παλαιότερο μηνυμά σου άλλα έγραψες για την εμπειρία σου από τους καθηγητές).
Εγώ πάντως ως απόφοιτος βιολογικού όσα παιδιά μπήκαν συνειδητοποιημένα ή και όσα απέκτησαν μετά ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομεις της βιολογίας (oι οποίοι προς ενημέρωση σου δεν είμαι μόνο στον "βιο-ιατρικό" κλάδο) και το κυνήγησαν κανένα δεν είδα να έμεινε δυσαρεστημένος.
Bαριέμαι λίγο να επισημάνω πόσες ανακρίβειες λές και σε προηγούμενα μήνυματα που διάβασα αλλά ακόμα και το σκέλος των κατατακτηρίων που αναφέρεις αφορά μόνο ένα μικρό αριθμό αποφοίτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήθελαν εξ’αρχης να μπουν στην ιατρική.
Όπως και να έχει συγχαρητήρια για την επιτυχία σου, απόλαυσε τις σπουδές σου και καλύτερα ασχολήσου με τα ζητούμενα του κλάδου σου και άσε άλλους τομείς που είναι φανερό πως δεν έχεις ιδέα.

Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα βγάζεις συμπεράσματα για το αν ξέρω ή δεν ξέρω, λες και η πραγματικότητα του Βιολογικού είναι κάποιο μυστικό που το γνωρίζουν μόνο οι “μυημένοι” φοιτητές/απόφοιτοι του τμήματος Βιολογίας και μόνο. Αν πράγματι τα πράγματα ήταν όπως τα παρουσιάζεις, δεν θα έβλεπες κάθε χρόνο τόσους αποφοίτους να τρέχουν εξωτερικό ή να αλλάζουν κατεύθυνση σπουδών. Αλλά μάλλον όλοι αυτοί ήταν απλά… “ανενημέρωτοι”, σωστά; Είναι ωραίο να υπερασπίζεσαι το τμήμα σου με πάθος, απλώς μην το βαφτίζεις επαγγελματική προοπτική το να χρειάζεται κανείς τρία μεταπτυχιακά, δύο διδακτορικά και πέντε πρακτικές για να σταθεί στην αγορά εργασίας. Άλλο το “το κυνήγησα” και άλλο το “έπρεπε να το κυνηγήσω μέχρι τελικής πτώσεως για να βρω κάτι”. Όσο για μένα, έκανα την επιλογή μου και προχώρησα εκεί που ήθελα. Δεν χρειάζεται να μου υποδείξεις πού να “ασχοληθώ με τα ζητούμενα του κλάδου μου”, ευτυχώς αυτό το έχω ήδη λύσει. Και όσο για την ενημέρωση και την εμπειρία, όταν περνάς τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής σου ρωτώντας από εδώ και από εκεί για τις προοπτικές των διαφόρων τμημάτων υγείας, ε αναντίρρητα αποκτάς και μια άποψη για αυτά.

Τελευταία επεξεργασία:

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Αυτά που γράφεις στο τέλος με βρίσκουν πλήρως σύμφωνο.

Ας το λήξουμε εδώ, κουράστηκα και εγώ.

Μη προσπαθείς να βγάλεις άκρη με τον κομπλεξικό νεοέλληνα κλαψομούνι φίλτατε.

Είμαι τόσα χρόνια στο φόρουμ, τα λέω ξανά και ξανά δεν με ακούνε.

Μη χαλάς ψυχική υγεία και σάλιο. Κάνε ό,τι ξέρεις και πάνε μπροστά και άσε τους να σκούζουν.

Εν έτει 2025, με πανδημίες Covid, με τεχνικοποίηση της κοινωνίας σε βαθμό αηδίας δεν υπάρχει δικαιολογία να μην παει κάποιος μπροστά. Απλά βαριέται ο κόσμος να ψάξει ένα καλοπληρωμένο niche. Γιατί χρειάζεται άπειρα χρόνια στοχευμένης και μεθοδικής προσπάθειας ώστε να φτάσεις σε ένα σημείο να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο.

Οι περισσότεροι (για κάποιο λόγο που σίγουρα ανάγεται σε ΠΑΣΟΚικές νοοτροπίες, δε μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς) περιμένουν πως μετά τη σχολή τούς περιμένει ως δια μαγείας μια δουλειά με 5.500€ αρχικό μισθό. Προφανώς από αυτή την αντίληψη καταλαβαίνω εγώ ότι δεν αντιλαμβάνονται τι έστι βασικές έννοιες του καπιταλισμού: ελευθερία αγοράς, ελευθερία ανταγωνισμού.

Ποτέ κανένας δε βρήκε δουλειά μόνο με πτυχίο. Καριέρα, όμως, ναι. Αλλά πάει μακριά η βαλίτσα και άντε να εξηγήσεις στις ραπανομολόχες.

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα βγάζεις συμπεράσματα για το αν ξέρω ή δεν ξέρω, λες και η πραγματικότητα του Βιολογικού είναι κάποιο μυστικό που το γνωρίζουν μόνο οι “μυημένοι” φοιτητές/απόφοιτοι του τμήματος Βιολογίας και μόνο. Αν πράγματι τα πράγματα ήταν όπως τα παρουσιάζεις, δεν θα έβλεπες κάθε χρόνο τόσους αποφοίτους να τρέχουν εξωτερικό ή να αλλάζουν κατεύθυνση σπουδών. Αλλά μάλλον όλοι αυτοί ήταν απλά… “ανενημέρωτοι”, σωστά; Είναι ωραίο να υπερασπίζεσαι το τμήμα σου με πάθος, απλώς μην το βαφτίζεις επαγγελματική προοπτική το να χρειάζεται κανείς τρία μεταπτυχιακά, δύο διδακτορικά και πέντε πρακτικές για να σταθεί στην αγορά εργασίας. Άλλο το “το κυνήγησα” και άλλο το “έπρεπε να το κυνηγήσω μέχρι τελικής πτώσεως για να βρω κάτι”. Όσο για μένα, έκανα την επιλογή μου και προχώρησα εκεί που ήθελα. Δεν χρειάζεται να μου υποδείξεις πού να “ασχοληθώ με τα ζητούμενα του κλάδου μου”, ευτυχώς αυτό το έχω ήδη λύσει. Και όσο για την ενημέρωση και την εμπειρία, όταν περνάς τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής σου ρωτώντας από εδώ και από εκεί για τις προοπτικές των διαφόρων τμημάτων υγείας, ε αναντίρρητα αποκτάς και μια άποψη για αυτά.
Στην συζήτηση παραπάνω εσύ επικαλέστηκες στον Panzer πως είσαι του "κλάδου υγείας " και απλά σου ανέφερα πως το γεγονός ότι υπήρξες μαθήτρια θετικής κατεύθυνσης για 2-3 χρόνια δεν σε καθιστά σε καμία περίπτωση ειδήμων για το θέμα που μιλάς. Οι όποιες απόψεις έχεις είναι ότι έχει πάρει το αυτί σου από εδώ και από εκεί, άρα είναι λίγο γελοίο να το αναφέρεις αυτό σε έναν διάλογο όταν θες να κάνεις νύξη στο ότι ο συνομιλητής σου δεν είναι σχετικός με τον χώρο.

Κατά τα άλλα σε προσωπικό επίπεδο απλά μεταφέρω την δική μου εμπειρία από την φοίτηση στην σχολή αλλά και κυρίως από το μετά. Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω κάποιον λόγο να θεωρεί κανείς πως λέω ψέματα. Μετοχές έχω στην σχολή; Ίσα ίσα, αν μόνο εγώ είχα βρει δουλεία θα μπορούσα να το παινεύομαι πως είμαι ο γαμάτος που το κατάφερα. Αλλά δεν αντίκρυσα προσώπικα τέτοια πραγματικότητα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν έχω πει ποτέ πως θεωρώ το βιολογικό την ιδανική σχολή όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση. Αν κάποιος με ρώταγε για σχολές που με το πτυχίο σου και μόνο μπορείς να βρεις μια ξεκάθαρη και εγγυημένη επαγγελματική πορεία θα τον παρέπεμπα σε άλλες σχολές. Όμως άλλο αυτό και άλλο οι ανακρίβειες που λέγονται περί μηδαμινής επαγγελματικής αποκατάστασης, μαζικής συμμετόχης σε κατατακτήριες κτλ
Το πτυχίο από μόνο του πράγματι προσφέρει διεξόδους σε πολλούς κλάδους ακόμα και στην Ελλάδα αρκεί να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις να το αξιοποιήσεις. Τό να κάνεις ένα επιπλέον μεταπτυχιακό (πολλές φορές ούτε αυτό είναι αναγκαίο) δεν συνεπάγεται κάποιο "κυνήγι μέχρι τελικής πτώσης" που λες και γενικότερα σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητα "3 διδακτόρικα και πιστοποιήσεις" για να βρεις δουλειά (lol)

Τέλος, θα κάνω και ένα σχόλιο για το εξωτερικό που βλέπω πως συχνά αναφέρεται. Πολλά παιδιά γνωρίζουν πριν μπουν σε μια σχολή πως θα ήθελαν να συνεχίσουν με δουλειά ή σπουδές σε κάποια άλλη χώρα. Το ότι οι σπουδές στο Βιολογικό (και στις υπόλοιπες σχολές θετικών επιστημών, θα συμπληρώσω) μπορούν να σου ανοίξουν τον δρόμο για κάτι τέτοιο μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί και —κόντρα στο αφήγημα που υπάρχει— δεν σου προσφέρει την ίδια δυνατότητα, στον ίδιο βαθμό, κάθε άλλο πτυχίο. Άσε που οι σπουδές/εργασία στο εξωτερικό δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους. Για την ακρίβεια, γνωρίζω άτομα που έχουν επιλέξει να κάνουν διδακτορικό στο εξωτερικό και ζουν πιο «ζόρικα», σε συγκατοίκηση, σε σχέση με άτομα που έχουν πάρει υποτροφία και χρηματοδότηση και κάνουν διδακτορικό στην Ελλάδα. Οι λόγοι, λοιπόν, μπορεί να είναι και άλλοι — αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Τελευταία επεξεργασία:

Huener

Εκκολαπτόμενο μέλος

Στην συζήτηση παραπάνω εσύ επικαλέστηκες στον Panzer πως είσαι του "κλάδου υγείας " και απλά σου ανέφερα πως το γεγονός ότι υπήρξες μαθήτρια θετικής κατεύθυνσης για 2-3 χρόνια δεν σε καθιστά σε καμία περίπτωση ειδήμων για το θέμα που μιλάς. Οι όποιες απόψεις έχεις είναι ότι έχει πάρει το αυτί σου από εδώ και από εκεί, άρα είναι λίγο γελοίο να το αναφέρεις αυτό σε έναν διάλογο όταν θες να κάνεις νύξη στο ότι ο συνομιλητής σου δεν είναι σχετικός με τον χώρο.

Κατά τα άλλα σε προσωπικό επίπεδο απλά μεταφέρω την δική μου εμπειρία από την φοίτηση στην σχολή αλλά και κυρίως από το μετά. Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω κάποιον λόγο να θεωρεί κανείς πως λέω ψέματα. Μετοχές έχω στην σχολή; Ίσα ίσα, αν μόνο εγώ είχα βρει δουλεία θα μπορούσα να το παινεύομαι πως είμαι ο γαμάτος που το κατάφερα. Αλλά δεν αντίκρυσα προσώπικα τέτοια πραγματικότητα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν έχω πει ποτέ πως θεωρώ το βιολογικό την ιδανική σχολή όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση. Αν κάποιος με ρώταγε για σχολές που με το πτυχίο σου και μόνο μπορείς να βρεις μια ξεκάθαρη και εγγυημένη επαγγελματική πορεία θα τον παρέπεμπα σε άλλες σχολές. Όμως άλλο αυτό και άλλο οι ανακρίβειες που λέγονται περί μηδαμινής επαγγελματικής αποκατάστασης, μαζικής συμμετόχης σε κατατακτήριες κτλ
Το πτυχίο από μόνο του πράγματι προσφέρει διεξόδους σε πολλούς κλάδους ακόμα και στην Ελλάδα αρκεί να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις να το αξιοποιήσεις. Τό να κάνεις ένα επιπλέον μεταπτυχιακό (πολλές φορές ούτε αυτό είναι αναγκαίο) δεν συνεπάγεται κάποιο "κυνήγι μέχρι τελικής πτώσης" που λες και γενικότερα σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητα "3 διδακτόρικα και πιστοποιήσεις" για να βρεις δουλειά (lol)

Τέλος, θα κάνω και ένα σχόλιο για το εξωτερικό που βλέπω πως συχνά αναφέρεται. Πολλά παιδιά γνωρίζουν πριν μπουν σε μια σχολή πως θα ήθελαν να συνεχίσουν με δουλειά ή σπουδές σε κάποια άλλη χώρα. Το ότι οι σπουδές στο Βιολογικό (και στις υπόλοιπες σχολές θετικών επιστημών, θα συμπληρώσω) μπορούν να σου ανοίξουν τον δρόμο για κάτι τέτοιο μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί και —κόντρα στο αφήγημα που υπάρχει— δεν σου προσφέρει την ίδια δυνατότητα, στον ίδιο βαθμό, κάθε άλλο πτυχίο. Άσε που οι σπουδές/εργασία στο εξωτερικό δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους. Για την ακρίβεια, γνωρίζω άτομα που έχουν επιλέξει να κάνουν διδακτορικό στο εξωτερικό και ζουν πιο «ζόρικα», σε συγκατοίκηση, σε σχέση με άτομα που έχουν πάρει υποτροφία και χρηματοδότηση και κάνουν διδακτορικό στην Ελλάδα. Οι λόγοι, λοιπόν, μπορεί να είναι και άλλοι — αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Δεν έχω καμία όρεξη να καβγαδίζω, ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη και στην εμπειρία του. Σίγουρα, όποιος κυνηγάει βρίσκει τρόπους να σταθεί επαγγελματικά με όποιο αντικείμενο και αν καταπιαστεί. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την πραγματικότητα: δυστυχώς ο βιολόγος στην Ελλάδα δεν έχει ουσιαστική αποκατάσταση.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Απλώς, επειδή το φόρουμ διαβάζεται και από παιδιά που αύριο θα κληθούν να αποφασίσουν για καριέρα, καλό είναι να λέγονται τα πράγματα όπως είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις. Αλλιώς, είναι απλά πληκτρολόγηση για εντυπώσεις.

nearos

Επιφανές μέλος

Ο nearos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Δημοτικού. Έχει γράψει 10.843 μηνύματα.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που συμφωνώ με τον Πάνστερ.
Υπάρχουν άτομα εν έτει 2025 που πιάνουν δουλειά, χωρίς να έχουν σπουδάσει απολύτως τίποτα, παντελώς ανειδίκευτοι και ακατάρτιστοι και καταφέρνουν να βιοποριστούν με κάτι. Το πτυχίο εκ των πραγμάτων σε τοποθετεί σε μια υπερβολικά καλή θέση σε σύγκριση με τον μέσο εργαζόμενο, πολλώ δε μάλλον για ένα επάγγελμα τόσο περιζήτητο όπως η βιολογία. Όπως όλα τα επαγγέλματα, θέλει αρκετό ψάξιμο. Ούτε με πτυχίο ιατρικής δεν έρχονται να σου δώσουνε θέση σε χρυσαφένια πιατέλα

eupalinaros

Νεοφερμένο μέλος

Υπάρχουν άτομα εν έτει 2025 που πιάνουν δουλειά, χωρίς να έχουν σπουδάσει απολύτως τίποτα, παντελώς ανειδίκευτοι και ακατάρτιστοι και καταφέρνουν να βιοποριστούν με κάτι. Το πτυχίο εκ των πραγμάτων σε τοποθετεί σε μια υπερβολικά καλή θέση σε σύγκριση με τον μέσο εργαζόμενο, πολλώ δε μάλλον για ένα επάγγελμα τόσο περιζήτητο όπως η βιολογία. Όπως όλα τα επαγγέλματα, θέλει αρκετό ψάξιμο. Ούτε με πτυχίο ιατρικής δεν έρχονται να σου δώσουνε θέση σε χρυσαφένια πιατέλα
Θεωρώ ότι τα πτυχία στις μέρες μας είναι υπερεκτιμημενα. Τουλάχιστον στο εξωτερικό κοιτάζουν τι ξες να κάνεις. Δε ζούμε στα 80ς, 90ς ακόμα και 00ς αλλά στα μέσα των 20ς. Έχει αλλάξει η νοοτροπία στον πολιτισμένο κόσμο. Παρόλα αυτά ένα πτυχίο και να το έχεις απλά (ακόμη και να μην το εξασκήσεις καθόλου ή να το εξασκήσεις σε εναλλακτικές εργασίες πχ διδασκαλία) βοηθάει να πάρεις ένα κλικ καλύτερο μισθό.

nearos

Επιφανές μέλος

Ο nearos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Δημοτικού. Έχει γράψει 10.843 μηνύματα.
Έχει αλλάξει η νοοτροπία στον πολιτισμένο κόσμο.
Τα πτυχία είναι πλεον όντως υπερεκτιμημένα επειδή ακριβώς η νοοτροπία στην Ελλάδα, όχι στον πολιτισμένο κόσμο όπως λες εσύ, έχει μείνει στάσιμη. Όλοι περνάνε πανεπιστήμιο, μα όλοι. Δεν είναι βιώσιμο αυτό μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα, αφενός τομείς όπως η κτηνοτροφία, γεωργία έχουν αφεθεί παντελώς στη μοίρα τους και ίσα που τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι που ξεσκίζονται ολημερίς, αλλά και επειδή ακριβώς επικρατεί η χωριατοαντίληψη των 80ς ακόμα και τώρα. "Πρέπει το παιδί να γένει επιστήμονας, γιατρός ή δικηγόρος"

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Δεν έχω καμία όρεξη να καβγαδίζω, ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη και στην εμπειρία του. Σίγουρα, όποιος κυνηγάει βρίσκει τρόπους να σταθεί επαγγελματικά με όποιο αντικείμενο και αν καταπιαστεί. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την πραγματικότητα: δυστυχώς ο βιολόγος στην Ελλάδα δεν έχει ουσιαστική αποκατάσταση.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Απλώς, επειδή το φόρουμ διαβάζεται και από παιδιά που αύριο θα κληθούν να αποφασίσουν για καριέρα, καλό είναι να λέγονται τα πράγματα όπως είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις. Αλλιώς, είναι απλά πληκτρολόγηση για εντυπώσεις.

Ωραιοποιήση για ποίον λόγο να κάνω ακριβώς; Αυτό δεν έχω καταλάβει.
Anyway δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό που γράφεις, δεν έχω κάποιο λόγο να πω ψέματα. Νομίζω ως απόφοιτος της σχολής έχω λίγη μεγαλύτερη γνώση για το θέμα.
Ξαναλέω απλά για να μην παρεξηγηθώ πως δεν είναι σε καμία περίπτωση η σχολή με την σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, ούτε πως θα τα βρει όλα ρόδινα ο φοιτητής/απόφοιτος. Αλλά όσοι πράγματι είναι συνειδητοποιημένοι, ασχολούνται ενεργά και προφανώς εξειδικευτούν σε κάτι πιο συγκεκριμένο σε γενικές γραμμές βρίσκουν επαγγελματική απασχόληση ακόμα και στην Ελλάδα.
Επίσης προφανώς δεν "καβγαδίζω" μαζί σου, ούτε έχω κάτι προσωπικό. Απόψεις σχολιάζουμε.

nPb

Επιφανές μέλος

Από τη στιγμή που το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας δεν βασίζεται στην βιομηχανία τύπου Γερμανίας ή αγροτικής παραγωγής τύπου Καλιφόρνιας, το ξέρετε και εσείς ότι με υπηρεσίες της πλάκας δεν ανεβαίνει το ΑΕΠ. Όσους εισοδηματίες να έχουμε, από ΟΠΕΚΕΠΕ, brbnb, δικηγόρους, δημόσιους υπαλλήλους ειδικού μισθολογίου...η χώρα μένει χωρίς επενδύσεις σε υλικό asset. Με χωριάτικη αγγουροντομάτα και συναυλίες σε φεστιβάλ μουσικής σε αρχαία θέατρα, δεν ανεβαίνει το εισόδημα των πολιτών.

Kougami

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η ιατρική -εργασιακά και μισθολογικά μιλώντας- έχει εννοείται το πλεονέκτημα πως πληρώνεσαι απο την ειδικότητα χωρίς να απαιτείται πρώτα να κάνεις μεταπτυχιακό, συγκεκριμένες εξειδικεύσεις κτλ Βέβαια θεωρώ για την δουλειά που κάνουν και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν δεν είναι πολύ καλά λεφτά.
Για αυτό ακόμα και σε αυτόν τον κλάδο βλέπεις πολλούς να κοιτάνε για εξωτερικό.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια