Ειμαι μαθητρια της θεωρητικης και σκεφτομαι να αλλαξω προς υγειας αλλα με φοβιζει πολυ η φυσικη διοτι εχω να ασχοληθω απο τη γ γυμνασιου. Σε γενικες γραμμες τα παω καλα με χημεια και η βιολογια παλευεται αν και εχς καποια κενα απο την α λυκειου πιστευς ομως οτι μπορω να τα καλυψω, αξιζει να αλλαξω;
Καλησπέρα!
Θέλω να επισημάνω εξ΄ αρχής ότι θα είμαι απόλυτα ειλικρινής και δεν θα σου στρογγυλέψω τα πράγματα.
Στο πεδίο Υγείας στο οποίο ανήκω και εγώ, κάνουμε πολλές φορές την εξής -δυστυχή, αν με ρωτάς- διαπίστωση: Πολλά παιδιά που ανήκουν στην θεωρητική έρχονται στην Υγείας επειδή θεωρούν ότι δεν έχει (πολλά) μαθηματικά και ότι η Βιολογία θα τους σώσει γιατί είναι αποστήθιση και γενικότερα είναι ένα εύπεπτο μάθημα.
ΜΕΓΑΣ ΜΥΘΟΣ!! (ειδικά για τα μαθηματικά).
Στην Υγείας, ναι, τα μαθηματικά ως μαθηματικά δεν είναι εξεταζόμενο μάθημα. Ωστόσο, ΦΥΣΙΚΗ χωρίς μαθηματικά δεν υφίσταται. Χρειάζεσαι από πολλαπλασιασμό μέχρι τριγωνομετρία, λογάριθμους και φυσικά παραγοντοποιήσεις και τα συναφή. Δεν θα σου κρύψω επίσης, ότι με προβληματίζουν τα κενά σου από την Α' Λυκείου ειδικά όσον αφορά την ΦΥΣΙΚΗ αλλά και την ΧΗΜΕΙΑ. Η Βιολογία από την άλλη έχει αποστήθιση και πολλούς ορισμούς και απέξω, αλλά έχει και ασκήσεις, που μάντεψε, χρειάζονται τόσο μαθηματικά όσο και αντίληψη και κριτική σκέψη. Βέβαια, τα μαθηματικά δεν είναι κάτι το σπουδαίο στην βιολογία.
Η Α' Λυκείου είναι πάρα πολύ σημαντική τάξη, καθώς εκεί αρχίζεις να μπαίνεις στον κόσμο του τι εννοούμε Φυσική και τι Χημεία, μπαίνουν αξιόλογες ασκήσεις και πλέον το επίπεδο σοβαρεύει. Δεν σου κρύβω ότι και από άποψη ύλης είναι είναι σημαντικά διότι μπαίνουν έννοιες θεμελιώδεις για τις επόμενες τάξεις.
Το θετικό είναι ότι η Βιολογία Α Λυκείου δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Γ Λυκείου οπότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα.
Που θέλω να καταλήξω... αν πέρσι στη Χημεία και τη Φυσική ήσουν τουρίστας/ρια τα πράγματα θα είναι δύσκολα, και ειλικρινά, θα πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια, ειδικά αν θες μια σχολή με 16.000+ μόρια.
Σε αυτό το σημείο, ωστόσο κρύβεται και ένα μεγάλο "όμως".
Αν έχεις ισχυρή θέληση και αυτή είναι μια συνετή απόφαση, έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου και ένα καλοκαίρι ώστε να γίνεις ξεφτέρι, με την βοήθεια φυσικά κάποιου καθηγητή ή φροντιστηρίου.
Αυτά απο εμένα, ελπίζω να μην κούρασα με τα λόγια μου.
Αλήθεια, τι σε έκανε να σκέφτεσαι να αλλάξεις πεδίο; Είμαι περίεργη να μάθω...