εχω ενα θεμα το οποιο με απασχολει. Εγω φετος το 2022 εγραψα πανελληνιες και εγραψα καπου 12000 και κατι μορια. Περασα σε μια σχολη που την ειχα βαλει ως 2η επιλογη αλλα και η πρωτη ηταν στο ιδιο πανεπιστημιο. Λοιπον εχω περασει γεωγραφια και ακουω συνεχεια σχολια για το πως στην γεωγραφια απλα μαθαινουμε τουσ νομους της Ελλαδας ή ιου γιατι επελεξα αυτη την κατευθυνση. Η αληθεια ειναι δεν ηταν αυτο στο μυαλο μου που ειχα αλλα μετα απο πολυ σκεψη μαρεσει να αασχολουμαι με το περιβαλλον οποτε για αυτο και την επελεξα παρολο που εχει λιγα μορια. Δεν με πειραζουν τα μορια καθολου. Αλλα νιωθω ανασφαλεια οταν με ρωτανε που εχω περασει και τους λεω γεωγραφια γιατι νιωθω οτι με κοροιδευουν... εχω σκεφτει να κανω 10% εχω σκεφτει να τα παρατησω εχω σκεφτει πολλα αλλα ξερω οτι θα το μετανιωσω... απλα με επηρεαζουν πολυ τα λογια των αλλων. και νευριαζω και στεναχωριεμαι οταν θεωρουν την σχολη μου κατωτερη... ενω μαρεσει πολυ η σχολη μου νιωθω πλεον οτι δεν μαρεσει και οτι θελω να κανω κατι αλλο επειδη το λενε εκεινοι που με κοροιδευουν... θελω ψυχολογικη συμπαρασταση παρακαλω
Τι νομίζεις καλό μου; Ότι είσαι η μόνη που ακούει τέτοιες ανοησίες από άσχετους; Δεν είσαι εσύ η ηλίθια, οι άλλοι είναι που δεν έχουν ιδέα και το παίζουν και έξυπνοι από πάνω.
Η γεωγραφία, όπως και κανένα επιστημονικό αντικείμενο, δεν είναι κατώτερη. Ένα πανεπιστημιακό τμήμα μπορεί να είναι κατώτερο, εφόσον η γνώση που παρέχεται δεν είναι αρκετή και αρκετά δύσκολη. Αυτό όμως προφανώς δεν έχει να κάνει με το επιστημονικό αντικείμενο.
Μερικές συμβουλές, για να πάρεις λίγο τα πάνω σου :
1. Σπουδάζεις για τον εαυτό σου και μόνο, όχι για τους άλλους. Αν σου αρέσει το αντικείμενο, ούτε να το σκέφτεσαι για 10%.
2. Η γεωγραφία είναι ένα ιδιαίτερα διεπιστημονικό (και γαμάτο) αντικείμενο. Να εστιάσεις στα μαθήματα φυσικής γεωγραφίας - περιβάλλοντος εφόσον σου αρέσουν περισσότερο, μην παραμελήσεις όμως τα υπόλοιπα (ανθρώπινης γεωγραφίας κτλ). Όσο περισσότερο ανοίγει το μυαλό, τόσο το καλύτερο, γιατί θα αποκτάς μια όλο και πληρέστερη αντίληψη του κόσμου.
3. Το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. ΔΕΝ θα σου μάθει όλα όσα είναι απαραίτητα για να πας παρακάτω. Εφόσον γουστάρεις το αντικείμενο, αφιέρωσε χρόνο στο να διαβάσεις πράγματα σχετικά με αυτό,
πέρα όμως απ' όσα σου λέει η σχολή σου. Η σχολή απλά θα σου δώσει έναν τρόπο σκέψης για να κατανοήσεις καλύτερα αυτά που είναι
πέρα από τις γνώσεις που αυτή θα σου δώσει.
4. Μην εστιάσεις σε τομείς εξειδίκευσης ανάλογα με τις "προοπτικές εργασίας". Να εστιάσεις σε αυτό που γουστάρεις. Μόνο τότε θα γίνεις καλή επιστήμονας. Και μην αγχώνεσαι, οι καλοί επιστήμονες βρίσκουν δουλειά. Όπως άλλωστε σου είπα και στο 3, η σχολή δεν θα σου μάθει όλα όσα είναι απαραίτητα για να πας παρακάτω. Τα βρίσκεις στην πορεία, όρεξη και κίνητρο να έχεις.
5. Τέλος, νομίζεις ότι ο κάθε άσχετος που σου λέει τις ανοησίες που περιγράφεις, μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά σε φαινομενικά απλά ερωτήματα όπως το "τι είναι πόλη" ; Στην καλύτερη περίπτωση θα σου δώσει κάποιον πολύ απλό, επιφανειακό, οριακά γελοίο ορισμό. Εσύ, ως γεωγράφος, εφόσον βέβαια ακολουθήσεις την 3η συμβουλή, θα είσαι σε θέση να κατανοήσεις πολύ πιο ουσιαστικούς και σύνθετους ορισμούς.
Από έναν συνάδελφο
