Γεια σας!!!

Λοιπόν θα μπω κατ' ευθείαν στο θέμα.Ο καλύτερος φίλος και συμμαθητής μου θέλει να πάει στο οικοτροφείο του Αγίου Όρους.Είναι πολύ δεμένος με τη θρησκεία, πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία (όπου γίνεται και παπαδάκι), τα σαββατοκύριακα στο κατηχητικό, ... μέχρι και νηστεία κάνει (κανονική, όχι μόνο από κρέας) και την Καθαρά Δευτέρα πήγε στο Άγιο Όρος-όπου πήγε και το καλοκαίρι- και τώρα έσκασε η βόμβα: θέλει να πάει ΜΟΝΙΜΑ στο Άγιο Όρος.Ο ίδιος λέει πως ήταν δική του απόφαση, αλλά είμαι σίγουρος πως ο ''πνευματικός'' του (ο παπάς στο κατηχητικό) του βάζει λόγια-παλιά είχα ξαναυποψιαστεί τον ίδιο παπά και για άλλα πράγματα.Το θέμα είναι πως όταν μιλούσαμε για αυτό το θέμα μας άκουσε ένας φιλόλογός μας ο οποίος έχει διδάξει στο οικοτροφείο του Αγίου Όρους και σε κάποια διαλείμματα του έχει μιλήσει προσωπικά-απομακρύνοντας εμένα- και φαίνεται θετικός για την απόφασή του.Μου έχει περάσει από το μυαλό μάλιστα και πως σχεδιάζουν να φύγουν μαζί.Δηλαδή ο συμμαθητής μου να πάρει μεταγραφή για εκεί και ο φιλόλογός μου να τον επισκεπτεί το καλοκαίρι-ή και να μείνει μερικές εβδομάδες εκεί.Εγώ προσωπικά κάτι τέτοιο το θεωρώ σκέτη ΤΡΕΛΑ και μάλιστα υποψιάζομαι πως ο ''πνευματικός'' του- ο οποίος κατά σύμπτωση είναι στην ίδια εκκλησία όπου βαπτίστηκα κι εγώ- έχει κάνει το ίδιο και σε άλλα παιδιά.Υποψιάζομαι πως μαζεύει παιδιά δήθεν για το κατηχητικό και τους κάνει κήρυγμα για να πάνε στο Άγιο Όρος ή να γίνουν μοναχοί ή παπάδες.Εμένα όμως ο συμμαθητής μου-γνωρίζοντας πως είμαι άθεος-δε μου λέει τίποτα.Δεν ξέρω τι να υποθέσω.
Εσείς τι λέτε;Εγώ λέω πάντως πως θα έπρεπε να γίνει μήνυση σε αυτόν τον παπά που παριστάνει τον πνευματικό σε μικρά παιδάκια και ο φιλόλογός μου να σταλθεί στο τρελάδικο- έτσι θα σχολάμε και κάθε μέρα στο 6ωρο!!!
μήπως είσαι λίιιιιιιιιγο υπερβολικός;Μπορεί να μην είσαι σε θέση να το καταλάβεις,αλλά κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά,και θεωρούν ότι μόνο κοντά σε ανθρώπους αφοσιωμένους στη θρησκεία μπορούν να είναι ευτυχισμένοι.Το ότι θέλει να πάει στο Άγιο Όρος δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο παπάς του βάζει λόγια και τον παρασύρει.Μπορεί να το θέλει και ο ίδιος.
Επίσης το σενάριο του να μπεί ο παπας φυλακή επειδή χειραγωγεί τα παιδιά να πάνε στο αγιο ορος δεν υφίσταται.Επειδή κάποιος λέει κουλαμάρες και παροτρύνει κάποιους να κάνουν κάτι (χωρίς να τους ωθεί στην πράξη σε αυτό) δεν νομίζω να αξίζει ποινή φυλάκισης.Αν είναι έτσι να χώσουμε τη θρησκευτικού μου που λέει να μην κάνουμε γυμναστική,γιατί με τη γυμναστική χαλαρώνεις και μπαίνουν μέσα σου τα δαιμόνια πιο εύκολα!!

Αλλά πες ότι πρέπει να φυλακισθεί αυτός ο παπάς, θεωρείς ότι σε μία χώρα που κράτος και θρησκεία έχουν μπλέξει τα μπούτια τους,και η θρησκεία ολοένα και δυεισδύει στα εσωτερικά του κράτους,θα γίνει;
Ούτε ο φιλόλογος είναι για το τρελάδικο.Απλά πιστεύει σε κάτι και θέλει να συμβουλέυσει έναν νεότερο πιστό.
Θεωρώ ότι το όλο θέμα το έχεις πάρει στραβά επειδή εσύ είσαι απόλυτος.Άμα ο φίλος σου σου έλεγε ότι θέλει απλά να αλλάξει σχολείο γιατί ένα άλλο έχει ας πούμε φοβερούς φυσικούς και εκείνος λατρεύει τη φυσική,δε θα τα "έβαζες" με καθηγητές,σχολεία και δεν ξέρω γω τι άλλο.Απλά το θέμα σου νομίζω είναι ότι δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιοι πιστεύουν τόσο πολύ,επειδή εσύ είσαι άθεος.Λογικό είναι ακόμη δεν έχεις μπει στη διαδικασία να σκεφτείς περισσότερο τις απόψεις σου και να προσπαθήσεις να είσαι διαλλακτικότερος.
Εγώ θα σου πρότεινα να μιλήσεις με το φίλο σου και απλά να του πεις ότι άμα είναι σίγουρος ότι το να πάει από τώρα στο αγιο ορος είναι αυτό που κατά τον ΙΔΙΟ (μην πεις για συνομωσίες παπάδων θα φρικάρει

) να νιώθει πλήρης και χαρούμενος να το κάνει.Το ζητούμενό σου δεν είναι να χαλάσεις μια όμορφη φιλία με έναν άσχημο τρόπο ,αλλά να καταφέρεις ίσως και να διατηρήσεις σχέσεις με ένα άτομο που συμπαθείς.