Έχω αδυναμία στη Φυσική: πως να καλύψω τα κενά από την αρχή, πριν φτάσω στις πανελλήνιες;

globglogabgalab

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Αποστολία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθήτρια Β' λυκείου. Έχει γράψει 188 μηνύματα.
Γεια σας, έχω ψάξει πολύ στο φόρουμ θέματα που θα με κατατοπίζανε αλλά δεν έβγαλα κάποια άκρη.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω σύντομα την κατάσταση

Αυτή τη στιγμή είμαι στη θετική κατεύθυνση της β λυκείου και δεν έχω αποφασίσει τι κατεύθυνση θέλω για του χρόνου, με αποτέλεσμα να μην έχω ξεκινήσει ούτε φροντιστήριο ούτε τίποτα. Προσπαθώ να κρατώ ένα καλό επίπεδο σε οοοολα τα μαθήματα, και το καταφέρνω, με μοναδικό μου θέμα τη φυσική.

Στην α είχαμε μια πολύ καλή καθηγήτρια που έδειχνε μεθοδολογίες κ με βοηθούσε γενικά πολύ, με αποτέλεσμα να τα πηγαίνω πολύ καλά, και μαρεσε πολύ ως μάθημα. Φέτος έχουμε έναν καθηγητή που δε βοηθά τόσο, και επειδή δεν πηγαίνω φροντιστήριο δεν τα καταφέρνω. Γενικά στα μαθηματικά (που συνήθως είναι ο λόγος που δε γίνεται κατανοητή η φυσική) έχω πολύ καλό επίπεδο και όρεξη να διαβάσω. Καταφέρνω και λύνω πιο περίπλοκες ασκήσεις, έχω όρεξη να ασχοληθώ πολύ και είναι στα αγαπημένα μου μαθήματα επειδή τα αντιλαμβάνομαι.

Πλέον οι ασκήσεις φυσικής μου φαίνονται βουνό, και δεν καταφέρνω τις πιο "συνθέτες", δηλαδή όσες είναι κάτι πέραν της εφαρμογής των τύπων.
Δεν ξέρω πώς μπορώ να το αναστρέψω όλο αυτό, και δε θέλω η αδυναμία μου στη φυσική να με οδηγήσει στο 4ο πεδίο με ες άτοπο απαγωγή. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, πώς να διαβάσω και ούτε μπορώ να ξεκινήσω αυτή τη στιγμή μαθήματα.
Θέλω να τα καταφέρνω καλύτερα, έχω διάθεση να διαβάσω.
Τα περισσότερα βοηθήματα που έχω ξεφυλλίσει με δυσκολεύουν παραπάνω, γιατί δεν λύνουν ασκήσεις ξεκάθαρα, και θεωρούν πολλές γνώσεις αυτονόητες.

Σχετικά με το πεδίο που ανέφερα, επειδή καλό θα ήταν να ξεκινήσω προετοιμασία για τις πανελλήνιες, έχω καταλήξει προς το 4ο, με στόχο την πληροφορική του απθ. Δε θέλω όμως να δεσμευτώ, επειδή τα 17,5χιλιαδες μόρια μου φαίνονται πολλά, και θέλω αν δεν το καταφέρω να έχω χαμηλότερες επιλογές, πχ χημικών μηχανικών (πάλι απθ, και με ενδιαφέρει, για να σας προλάβω), κάτι το οποίο μου παρέχει το 2ο πεδίο αλλά όχι το 4ο.

Οπότε, συνοπτικά.

• Πώς μπορώ να πιάσω τη φυσική από την αρχή, μέχρι όλη την ύλη των πανελληνίων;
  • Αξίζει όντως η προσπάθεια για το 2ο πεδίο ή είναι εφικτός στόχος η πληροφορική του απθ;

Απ’ όσα γράφεις, φαίνεται ότι δεν έχεις πρόβλημα ικανότητας στη Φυσική, αλλά τρόπου και καθοδήγησης. Το ότι στην Α’ Λυκείου τα πήγαινες καλά και ότι στα μαθηματικά έχεις πολύ καλό επίπεδο, είναι τεράστιο πλεονέκτημα και στο λέει άτομο που είναι υγείας και παλεύει.
Η Φυσική δεν διαβάζεται με αποστήθιση τύπων θεωρώ. Αν δεν έχεις καταλάβει καλά τα φαινόμενα και το τι ακριβώς ζητάει το κάθε ερώτημα, οι σύνθετες ασκήσεις θα φαίνονται πάντα δύσκολες σε όλους. Ξεκίνα από πολύ βασικές ασκήσεις, ακόμα κι αν σου φαίνονται εύκολες, και χτίσε σιγά-σιγά τη λογική βλέποντας τις λυμένες κυρίως. Τα περισσότερα βοηθήματα μπερδεύουν σε αυτή τη φάση γιατί θεωρούν πολλά δεδομένα. ΕΠΙΣΗΣ, το σχολικό είναι απαραίτητο και ίσως λύνε πρώτα του σχολικού και έπειτα των βοηθημάτων.

Κατά την γνώμη μου το 2ο πεδίο όντως ανοίγει περισσότερες εναλλακτικές, αλλά μην αφήσεις μια προσωρινή δυσκολία στη Φυσική να σε οδηγήσει στην λάθος κατεύθυνση. Αποφάσισε πρώτα ποιο επάγγελμα φαντάζεσαι το εαυτό σου να κάνει και μετά δες τα μόρια. Αν θες κάτι πολύ θα το πετύχεις όσα μόρια κι αν χρειάζεται!

Γεια σας, έχω ψάξει πολύ στο φόρουμ θέματα που θα με κατατοπίζανε αλλά δεν έβγαλα κάποια άκρη.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω σύντομα την κατάσταση

Αυτή τη στιγμή είμαι στη θετική κατεύθυνση της β λυκείου και δεν έχω αποφασίσει τι κατεύθυνση θέλω για του χρόνου, με αποτέλεσμα να μην έχω ξεκινήσει ούτε φροντιστήριο ούτε τίποτα. Προσπαθώ να κρατώ ένα καλό επίπεδο σε οοοολα τα μαθήματα, και το καταφέρνω, με μοναδικό μου θέμα τη φυσική.

Στην α είχαμε μια πολύ καλή καθηγήτρια που έδειχνε μεθοδολογίες κ με βοηθούσε γενικά πολύ, με αποτέλεσμα να τα πηγαίνω πολύ καλά, και μαρεσε πολύ ως μάθημα. Φέτος έχουμε έναν καθηγητή που δε βοηθά τόσο, και επειδή δεν πηγαίνω φροντιστήριο δεν τα καταφέρνω. Γενικά στα μαθηματικά (που συνήθως είναι ο λόγος που δε γίνεται κατανοητή η φυσική) έχω πολύ καλό επίπεδο και όρεξη να διαβάσω. Καταφέρνω και λύνω πιο περίπλοκες ασκήσεις, έχω όρεξη να ασχοληθώ πολύ και είναι στα αγαπημένα μου μαθήματα επειδή τα αντιλαμβάνομαι.

Πλέον οι ασκήσεις φυσικής μου φαίνονται βουνό, και δεν καταφέρνω τις πιο "συνθέτες", δηλαδή όσες είναι κάτι πέραν της εφαρμογής των τύπων.
Δεν ξέρω πώς μπορώ να το αναστρέψω όλο αυτό, και δε θέλω η αδυναμία μου στη φυσική να με οδηγήσει στο 4ο πεδίο με ες άτοπο απαγωγή. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, πώς να διαβάσω και ούτε μπορώ να ξεκινήσω αυτή τη στιγμή μαθήματα.
Θέλω να τα καταφέρνω καλύτερα, έχω διάθεση να διαβάσω.
Τα περισσότερα βοηθήματα που έχω ξεφυλλίσει με δυσκολεύουν παραπάνω, γιατί δεν λύνουν ασκήσεις ξεκάθαρα, και θεωρούν πολλές γνώσεις αυτονόητες.

Σχετικά με το πεδίο που ανέφερα, επειδή καλό θα ήταν να ξεκινήσω προετοιμασία για τις πανελλήνιες, έχω καταλήξει προς το 4ο, με στόχο την πληροφορική του απθ. Δε θέλω όμως να δεσμευτώ, επειδή τα 17,5χιλιαδες μόρια μου φαίνονται πολλά, και θέλω αν δεν το καταφέρω να έχω χαμηλότερες επιλογές, πχ χημικών μηχανικών (πάλι απθ, και με ενδιαφέρει, για να σας προλάβω), κάτι το οποίο μου παρέχει το 2ο πεδίο αλλά όχι το 4ο.

Οπότε, συνοπτικά.

• Πώς μπορώ να πιάσω τη φυσική από την αρχή, μέχρι όλη την ύλη των πανελληνίων;
  • Αξίζει όντως η προσπάθεια για το 2ο πεδίο ή είναι εφικτός στόχος η πληροφορική του απθ;
Καταρχήν μπράβο που το ψάχνεις και δεν το αφήνεις. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Όσον αφορά τις μεθοδολογίες είναι γενικά καλές, βάζουν σε μια τάξη, υπάρχουν ενδεχομένως σε βοηθήματα που κυκλοφορούν, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς η Φυσική δεν μπαίνει σε καλούπια. Οπότε σε κάθε άσκηση (εύκολη ή δύσκολη), καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς τις βασικές αρχές της Φυσικής. Περισσότερα για αυτό στο βίντεο.

Φυσικά κρατά και τις μεθοδολογίες που έχεις από α λυκείου. Στα μαθηματικά λες ότι είσαι σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό είναι τέλειο. Τα μαθηματικά δεν είναι εργαλείο για την Φυσική, αλλά είναι η γλώσσα της Φυσικής. Οπότε από β λυκείου δώσε ιδιαίτερη βάση στα μαθηματικά και ειδικά για την Φυσική στην Γ Λυκείου θα συναντήσεις (κυρίως όχι μόνο αυτά), τριγωνομετρία,λογαριθμους, διανύσματα, εξίσωση ευθείας. Προσωπικά ότι έχει να κάνει με γραφική παράσταση, κλίση κλπ τα σκεφτόμουν όχι όπως έλεγαν οι καθηγητές ή τα βιβλία αλλά με μαθηματικά, που αυτό από μόνο του είναι ωραίο και μεγάλο θέμα. ( όταν μάθεις παραγωγους και αν πας στην θετική). Γιατί σε αυτή την περίπτωση βρίσκεις πχ από διάγραμμα ευθείας γραμμής την κλίση και κυρίως το φυσικό νόημα απευθείας . Από ασκήσεις ξεκινά από τις γελοίες, μετά εύκολες, μετά μέτριες, μετά δύσκολες και μετά πολύ δύσκολες. Μην πας κατευθείαν στα δύσκολα. Δες ανάλογα τις δυνατότητές σου. Επίσης χρόνο έχεις και μπορείς να καλύψεις κενά από Α Λυκείου και από Β λύκειο αν πας θετική δώσε βάση στα 2 πρώτα κεφάλαια γενικής κ κατεύθυνσης. Αν ξεκινήσεις τώρα, προλαβαίνεις. Αξίζει η προσπάθεια για 2ο πεδίο.

Οι χημικοί μηχανικοί θέλουν και αυτοί 17+ ενώ το 2ο πεδίο είναι σίγουρα πιο δύσκολο από το 4ο.
Οπότε είτε θες 17 στο 2ο είτε 18 στο 4ο το ίδιο μου φαίνεται από πλευράς δυσκολίας.
Διάλεξε πια σχολή προτιμάς και αποφάσισε. Ενώ αφού το δίλημμα είναι 2ο και 4ο ξεκινά άμεσα μαθηματικά και έκθεση σε φροντιστήριο
Αμα το αφισεις και άλλο μάλλον θα καταλήξεις στο 4ο γιατί δεν απαιτεί τόσο διάβασμα (όσο το 2ο) που εσύ δεν κάνεις τώρα οι περισσότεροι σημμαθητες σου μάλλον τελείωσαν την ύλη της Β λυκειου και μπενου Γ

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back