«Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε σταύλο», υποστηρίζει Βρετανός θεολόγος

nPb

Well-known member

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,840 μηνύματα.
Η παράδοση αυτή οφείλεται σε εσφαλμένη ερμηνεία της Καινής Διαθήκης, αναφέρει


H γέννηση του Χριστού είναι η πιο διάσημη ιστορία της Αγίας Γραφής, και ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο με φάτνες που στήνονται σε όλο τον κόσμο κάθε Χριστούγεννα: Ο Ιησούς γεννήθηκε σε έναν στάβλο, επειδή δεν υπήρχε χώρος στο πανδοχείο, λέει η παράδοση.

Αλλά ένας Βρετανός θεολόγος, ο αιδεσιμώτατος Ιαν Πολ, υποστηρίζει ότι αυτή η παράδοση μπορεί να βασίζεται σε μια εσφαλμένη ερμηνεία της Καινής Διαθήκης, αναβιώνοντας μια αρχαία θεωρία ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε στην πραγματικότητα μέσα σε έναν στάβλο.

«Λυπάμαι που θα χαλάσω τις προετοιμασίες σας για τα Χριστούγεννα», έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ ο αιδ. Πολ, πρώην κοσμήτορας στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη, στο Νότιγχαμ.

«Αλλά ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε στάβλο, και, περιέργως, η Καινή Διαθήκη δεν υπαινίσσεται καν κάτι τέτοιο», τόνισε.

Ο Πολ υποστηρίζει ότι η ελληνική λέξη «κατάλυμα», που συνήθως μεταφράζεται σαν «πανδοχείο» ήταν στην πραγματικότητα χώρος σε ένα ιδιωτικό σπίτι - ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το δωμάτιο όπου ο Ιησούς και οι μαθητές του έφαγαν στον Μυστικό Δείπνο.

Μια εντελώς διαφορετική λέξη, «το πανδοχείον» χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή για να περιγράψει το μέρος όπου καταλύουν οι ξένοι.

Ο Πολ υποστηρίζει ότι ακόμα και αν υπήρχε ένα πανδοχείο στη Βηθλεέμ, ο Ιωσήφ και η Μαρία δεν θα είχαν μείνει εκεί. Ο μόνος λόγος για τον οποίον ταξίδεψαν στη Βηθλεέμ για την απογραφή ήταν επειδή ο Ιωσήφ είχε οικογένεια εκεί. Και αν είχε, τα έθιμα του πρώτου αιώνα στην Παλαιστίνη απαιτούσαν να μείνει με τους συγγενείς, και όχι με ξένους.

Στο πλαίσιο αυτό, η λέξη κατάλυμα όπου έμειναν ο Ιωσήφ και η Μαρία δεν σημαίνει πανδοχείο, αλλά ένα δωμάτιο στο σπίτι των συγγενών που τους φιλοξένησαν, γράφει ο Πολ.

«Ο σχεδιασμός των παλαιστινιακών σπιτιών (ακόμη και σήμερα) δίνει άλλο νόημα στην ιστορία», συνεχίζει ο Πολ. «Οι περισσότερες οικογένειες ζούσαν σε σπίτια που είχαν ένα δωμάτιο, έναν χαμηλότερο χώρο όπου έβαζαν τα ζώα την νύχτα, και είτε ένα δωμάτιο στο πίσω μέρος για τους επισκέπτες, ή έναν χώρο στην οροφή.

Ο χώρος όπου ζούσε η οικογένεια είχε συνήθως ένα κατώι γεμάτο με άχυρο όπου έβαζαν τα ζώα. Ετσι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε σε έναν απομονωμένο στάβλο, αλλά στον κάτω όροφο ενός σπιτιού αγροτών μέσα σε «φάτνη των αλόγων», καταλήγει ο Πολ.


Μητροπούλου Ειρήνη | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06:00
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
 

DarthFederer

New member

Ο DarthFederer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,161 μηνύματα.
Ναι αλλα ειναι μια πολυ καλυτερη ιστορια αν γεννηθηκε σε σταβλο. Σημασια δεν εχει η αληθεια αλλα η ιστορια. Οσο πιο "πιασαρικο" ειναι το παραμυθι, τοσο καλυτερα
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top